Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Codul muncii comentat 2019 Avocat Marius-Catalin Predut
Prima pagină » Articole juridice » Drept Civil » Reinnoirea contractului de arenda

Reinnoirea contractului de arenda

  Publicat: 27 Oct 2015       4687 citiri       Sursa: euroavocatura.ro        Secţiunea: Drept Civil  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
A fost promulgat la 11.09.1865
Facultatea proprietarului de a intrebuinta bunul sau, culegand sau percepand in proprietate toate fructele pe care acesta le produce.
Potrivit art. 1777 din Codul Civil: “locatiunea este contractul prin care o parte, numita locator, se obliga sa asigure celeilalte parti, numite locatar, folosinta unui bun pentru o anumita perioada, in schimbul unui pret, denumit chirie”.

A fost promulgat la 11.09.1865
1. Din punct de vedere juridic, cedare temporara a dreptului de exploatare a unor bunuri, in schimbul unei plati;
Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
Lucruri utile omului, cu valoare economica si susceptibile de apropiere.
1. Din punct de vedere juridic, cedare temporara a dreptului de exploatare a unor bunuri, in schimbul unei plati;
Act normativ care cuprinde principiile si cele mai importante reglementari referitoare la relatiile sociale ce formeaza obiectul specific al dreptului civil:
1. Din punct de vedere juridic, cedare temporara a dreptului de exploatare a unor bunuri, in schimbul unei plati;
Lucruri utile omului, cu valoare economica si susceptibile de apropiere.
Act normativ care cuprinde principiile si cele mai importante reglementari referitoare la relatiile sociale ce formeaza obiectul specific al dreptului civil:
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Conventia prin care una din parti sau ambele parti se obliga sa incheie in viitor
Calitate a unui act juridic de a intruni toate conditiile si de a produce toate efectele prevazute de lege.
A fost promulgat la 11.09.1865

Plecand de la definitia locatiunii asa cum este mentionata in Codul Civil, putem afirma ca arenda este un contract prin care una dintre parti, numita arendator, transmite bunuri agricole celeilalte parti, numita arendas, pentru a fi exploatate o perioada de timp, in schimbul unui pret, numit arenda.


Conform art. 1836 din Codul Civil contractul de arenda are ca obiect "a) terenurile cu destinatie agricola, si anume terenuri agricole productive - arabile, viile, livezile, pepinierele viticole, pomicole, arbustii fructiferi, plantatiile de hamei si duzi, pasunile impadurite, terenurile ocupate cu constructii si instalatii agrozootehnice, amenajarile piscicole si de imbunatatiri funciare, drumurile tehnologice, platformele si spatiile de depozitare care servesc nevoilor productiei agricole si terenurile neproductive care pot fi amenajate si folosite pentru productia agricola; b) animalele, constructiile de orice fel, masinile, utilajele si alte asemenea bunuri destinate exploatarii agricole".


In cazul in care partile doresc reinnoirea contractului de arenda, art. 1848 din Codul Civil prevede aceasta posibilitate. Astfel, "contractul de arendare se reinnoieste de drept, pentru aceeasi durata, daca niciuna dintre parti nu a comunicat cocontractantului, in scris, refuzul sau cu cel putin 6 luni inainte de expirarea termenului, iar in cazul terenurilor cu destinatie agricola, cu cel putin un an", iar alin. (2) al aceluiasi articol ne precizeaza ca in situatia in care "durata contractului de arendare este de un an sau mai scurta, termenele de refuz al reinnoirii prevazute mai sus se reduc la jumatate".


Dupa cum se poate observa reinnoirea contractului opereaza de drept, in temeiul unei vointe tacite a partilor care nu au comunicat inaintea expirarii termenului refuzul de reinnoire a contractului.


Precizam ca reinnoirea contractului de arendare nu echivaleaza cu tacita relocatiune, chiar daca ambele opereaza de drept, in temeiul unui acord tacit de vointa, deoarece reinnoirea de drept a contractului este echivalent cu un antecontract de arendare, ceea ce presupune indeplinirea tuturor conditiilor de validitate de fond si de forma asa cum sunt mentionate in art. 1838 din Codul Civil: "contractul de arendare trebuie incheiat in forma scrisa, sub sanctiunea nulitatii absolute."


Termenele prevazute deart. 1848 NCC (de 6 luni respectiv 1 an, inainte de expirarea termenului)sunt minimale, astfel nu pot fi reduse pe cale conventionala avand caracterul unor termene de preaviz.Avocat Marius-Madalin Munteanu, colaborator Cabinet de avocat Predut Marius-Catalin
Citeşte mai multe despre:    contractul de arenda    reinnoire    opereaza de drept    antecontract    forma scrisa    termen de preavizComentează: Reinnoirea contractului de arenda
Alte Titluri

Refuzul salariatului de a efectua examinarea medicala periodica. Optiunile angajatorului
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

[Av. muncii] Eliberarea de catre angajator a adeverintei de salariat
Sursa: MCP Cabinet avocati

Contractul de locatiune in contextul prevederilor noului Cod Civil aduce schimbari insemnate in relatia dezvoltator - chirias
Sursa: EuroAvocatura.ro

Reducerea radicala a varstei de pensionare a judecatorilor constituie o discriminare nejustificata pe motive de varsta
Sursa: EuroAvocatura.ro

Sanctiunile adoptate de Consiliu impotriva unei tari terte nu pot fi aplicate persoanelor fizice pentru singurul motiv al legaturii lor familiale cu persoanele asociate conducatorilor tarii respective
Sursa: EuroAvocatura.ro

Reinnoirea contractelor de munca pe durata determinata poate fi justificata prin nevoia de a efectua o inlocuire si in conditiile in care aceasta nevoie este frecventa sau chiar permanenta
Sursa: EuroAvocatura.roJurisprudenţă

Raspunderea penala a persoanei juridice. Abuz in serviciu
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia penala, decizia nr. 217/A din 16 iulie 2014

Poprire. Termenul de formulare a contestatiei la executare
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia a II-a civila, Decizia nr. 632 din 18 februarie 2013

Rezilierea contractului de arendare. Acordare daune morale
Pronuntaţă de: Tribunalul Calarasi - Sentinta civila nr. 194 din 23.02.2011

Rezilierea contractului de arenda pentru nerespectarea culpabila a obligatiei de a plati arenda anual
Pronuntaţă de: Judecatoria Tecuci - Sentinta civila nr. 528 din data 08.03.2011

Actiune in evacuare. Reinnoire contract de inchiriere
Pronuntaţă de: Judecatoria Sibiu - Sentinta civila nr. 2441 din data 07.04.2008