Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Articole juridice » Intrebari si Raspunsuri Juridice » [Av. muncii] Procedura concedierii colective

[Av. muncii] Procedura concedierii colective

  Publicat: 28 Dec 2016       1087 citiri       Sursa: MCP Cabinet avocati        Secţiunea: Intrebari si Raspunsuri Juridice  


Opinie juridica privind Procedura concedierii colective

Interval de timp in care un angajat este scutit conform legii sa lucreze si sa vina la lucru in cadrul unitatii cu care aceasta are incheiat un contract de munca.
NATURA 2000 (Obiectiv de tip NATURA 2000)
Consimtamant scris pe cambie prin care o persoana, numita tras, se obliga sa achite la scadenta suma inscrisa pe cambie.
Una din hotararile judecatoresti, prevazuta in cap. I, t, II, C. proc. pen. partea speciala.
A fost promulgat la 11.09.1865
1. Grup comstituit de catre o autoritate cu scopul desfasurarii, coordonarii, supravegherii, controlului unei activitati din diferite domenii ale vietii sociale
Concedierea colectiva reprezinta concedierea, intr-o perioada de 30 de zile calendaristice, ca urmare a dificultatilor economice, a transformarilor tehnologice sau a reorganizarii activitatii, a unui numar de:
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
A fost promulgat la 11.09.1865
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Una din hotararile judecatoresti, prevazuta in cap. I, t, II, C. proc. pen. partea speciala.
Una din hotararile judecatoresti, prevazuta in cap. I, t, II, C. proc. pen. partea speciala.
Persoana juridica sau persoana fizica cu sediul, respectiv domiciliul, in Romania ori sucursala, filiala, agentia, reprezentanta din Romania a unei persoane juridice straine cu sediul in strainatate, autorizata potrivit legii, care incadreaza forta de munca in conditiile legii.
Una din formele importante prin care se manifesta dreptul de aparare,
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Va scriu impins de imprejurarile in care ma aflu si as dori sa va cer cateva sfaturi. Sunt producator de televiziune la ...... de 5 ani, iar institutia a luat decizia de la concediu anumiti oameni. Printre acestia, se pare, si eu. Considerentele concedierii sunt "ca suntem multi in echipa", nicidecum considerente disciplinare sau de alta natura . Tin sa precizez ca nu numai ca mi-am indeplinit responsabilitatile timp de 5 ani fara un avestisment, ci am ajutat institutia si pe alte planuri, in sensul ca am lucrat cot la cot cu alte departamente pentru indeplinirea unor obiective. Precizez ca suntem 6 producatori in echipa si nimeni nu imi poate spune de ce am fost ales eu in vederea concedierii, mai ales ca responsabilitatile si rezultatele mele sunt peste ale colegilor mei. In acest moment nu mi-a fost inmanata decizia concedierii, insa ma astept sa o primesc din moment in moment. Inteleg ca se doreste si relocarea mea, insa nu doresc acest lucru.
As dori sa va intreb ce pot face? Se pot cere salarii compensatorii? E normal sa accept o decizie de genul acesta fara sa mi se dea detaliile legate de aceasta hotarare?
Va multumesc anticipat si va doresc o saptamana minunata!

Raspuns Avocat dreptul muncii:
Angajatorul poate dispune concedierea dvs. doar in doua situatii, expres si limitativ prevazute de Codul muncii: pe de o parte, in cazul desfiintarii postului ca urmare a dificultatilor economice cu care se confrunta societatea sau a necesitatii reorganizarii activitatii, iar pe de alta parte in cazul savarsirii de catre dvs. a unei/unor abateri disciplinare, constatate ca atare de o Comisie de disciplina constituita in acest scop.
In situatia dvs., intelegem ca este vorba despre o concediere colectiva ce urmeaza a fi demarata de angajator, de care veti fi si dvs. afectat.
Cat priveste ratiunea pentru care se va proceda la concedierea colectiva, este nevoie ca societatea sa se confrunte cu anumite probleme economice care sa necesite reorganizarea activitatii, inclusiv reducerea anumitor costuri, fie ele si cu resursele umane. Aceste probleme economice sau necesitatea reorganizarii activitatii societatii trebuie constatata de catre organele de conducere ale institutiei, in urma efectuarii unei analize a activitatii acesteia. Fata de cele relevate de analiza activitatii societatii, organele de conducere ale institutiei pot sa decida demararea unei concedieri colective doar daca aceasta ar fi singura modalitate prin care sa fie solutionate problemele economice cu care se confrunta.
In situatia in care veti fi printre cei concediati, veti primi initial o notificare, prin care vi se va aduce la cunostinta desfiintarea postului ocupat de dvs. in cadrul institutiei, cu acordarea unui termen de preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare. Inauntrul acestui termen, contractul dvs. de munca va continua sa isi produca efectele ca si pana la acel moment, cu exceptia situatiilor in care dvs. intelegeti sa renuntati la acest drept conferit de Codul muncii sau intervine o intelegere cu angajatorul in sensul de a nu va mai prezenta la locul de munca .
La expirarea termenului de preaviz, organele de conducere ale societatii vor emite o decizie prin care vor constata incetarea contractului dvs. de munca, decizie care isi va produce efectele de la data comunicarii catre dvs.
In ceea ce priveste salariile compensatorii, acordarea acestora de catre angajator este conditionata de existenta unei prevederi exprese in acest sens in contractul individual sau colectiv de munca aplicabil. In caz contrar, angajatorul nu poate fi obligat la acordarea salariilor compensatorii, neexistand dispozitii legale care sa prevada o astfel de obligatie in sarcina sa.

*


Despre MCP Cabinet avocati: - Functionand din anul 2008, Cabinet de avocat ``Marius-Catalin Predut`` este specializat in consultanta juridica, asistenta juridica si reprezentare in litigii si conflicte de munca .


Citeşte mai multe despre:    concediere colectiva    Codul muncii    avocat dreptul muncii

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Titluri

Contract individual de munca, Model 2021. PDF si Word editabil
Sursa: MCP Cabinet avocati

Particularitati privind procedura concilierii in litigiile de munca
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Procedura concilierii conflictelor de munca. Suspendarea termenelor de solutionare a conflictelor de munca pe durata concilierii
Sursa: avocat Ioana Emilia | MCP Cabinet avocati

Consultantul extern specializat in legislatia muncii. Calitate, atributii si responsabilitati
Sursa: avocat Gales Iulian | MCP Cabinet avocati

Updatarea Regulamentului intern al angajatorului cu procedura de solutionare amiabila a conflictelor de munca
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati.

Magazinul online prin prisma Regulamentului General privind protectia Datelor Personale
Sursa: avocat STOICA IOANA, BAROUL CONSTANTA

Discriminarea, victimizarea si hartuirea la locul de munca. Modificarile si completarile aduse Codului muncii prin Legea 151/2020
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocatiJurisprudenţă

Decizia nr. 30/2020 privind examinarea recursului in interesul legii privind cauza reala si serioasa a concedierii. Selectarea salariatilor ce ar urma a fi concediati
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Obligarea angajatorului la plata orelor suplimentare prestate peste programul de 4 ore/zi si a concediului de odihna
Pronuntaţă de: TRIBUNALUL IASI - SENTINtA Nr. 907 din 22 Iulie 2020

Cerere privind constatarea ca durata contractului de munca incheiat intre parti este de 8 h/zi. Reconstituirea vechimii in munca. Plata drepturilor salariale cuvenite si neachitate
Pronuntaţă de: Curtea de Apel CONSTANTA - DECIZIA CIVILa NR. 342 din 05 noiembrie 2019

Primirea la munca a unui numar de 3 (trei) salariati in afara programului de lucru stabilit in cadrul contractelor individuale de munca cu timp partial
Pronuntaţă de: Judecatoria PITESTI - Sentinta civila nr. 1318 din 04.03.2019

Contestare decizie de concediere. Solictare plata drepturi banesti si a indemnizatiei de concediu
Pronuntaţă de: Curtea de Apel CLUJ - DECIZIA CIVILa Nr. 993 din 9 septembrie 2019