din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1576 de useri online



Prima pagină » Articole juridice » Intrebari si Raspunsuri Juridice » [Av. muncii] Procedura concedierii colective

[Av. muncii] Procedura concedierii colective

  Publicat: 28 Dec 2016       1596 citiri       Sursa: MCP Cabinet avocati        Secţiunea: Intrebari si Raspunsuri Juridice  


Opinie juridica privind Procedura concedierii colective

Interval de timp in care un angajat este scutit conform legii sa lucreze si sa vina la lucru in cadrul unitatii cu care aceasta are incheiat un contract de munca.
NATURA 2000 (Obiectiv de tip NATURA 2000)
Consimtamant scris pe cambie prin care o persoana, numita tras, se obliga sa achite la scadenta suma inscrisa pe cambie.
Una din hotararile judecatoresti, prevazuta in cap. I, t, II, C. proc. pen. partea speciala.
1. Grup comstituit de catre o autoritate cu scopul desfasurarii, coordonarii, supravegherii, controlului unei activitati din diferite domenii ale vietii sociale
Concedierea colectiva reprezinta concedierea, intr-o perioada de 30 de zile calendaristice, ca urmare a dificultatilor economice, a transformarilor tehnologice sau a reorganizarii activitatii, a unui numar de:
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Codul muncii este actul normativ care reuneste normele ce constituie dreptul comun in materia raporturilor de munca.
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Una din hotararile judecatoresti, prevazuta in cap. I, t, II, C. proc. pen. partea speciala.
Una din hotararile judecatoresti, prevazuta in cap. I, t, II, C. proc. pen. partea speciala.
Persoana juridica sau persoana fizica cu sediul, respectiv domiciliul, in Romania ori sucursala, filiala, agentia, reprezentanta din Romania a unei persoane juridice straine cu sediul in strainatate, autorizata potrivit legii, care incadreaza forta de munca in conditiile legii.
Una din formele importante prin care se manifesta dreptul de aparare,
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Va scriu impins de imprejurarile in care ma aflu si as dori sa va cer cateva sfaturi. Sunt producator de televiziune la ...... de 5 ani, iar institutia a luat decizia de la concediu anumiti oameni. Printre acestia, se pare, si eu. Considerentele concedierii sunt "ca suntem multi in echipa", nicidecum considerente disciplinare sau de alta natura . Tin sa precizez ca nu numai ca mi-am indeplinit responsabilitatile timp de 5 ani fara un avestisment, ci am ajutat institutia si pe alte planuri, in sensul ca am lucrat cot la cot cu alte departamente pentru indeplinirea unor obiective. Precizez ca suntem 6 producatori in echipa si nimeni nu imi poate spune de ce am fost ales eu in vederea concedierii, mai ales ca responsabilitatile si rezultatele mele sunt peste ale colegilor mei. In acest moment nu mi-a fost inmanata decizia concedierii, insa ma astept sa o primesc din moment in moment. Inteleg ca se doreste si relocarea mea, insa nu doresc acest lucru.
As dori sa va intreb ce pot face? Se pot cere salarii compensatorii? E normal sa accept o decizie de genul acesta fara sa mi se dea detaliile legate de aceasta hotarare?
Va multumesc anticipat si va doresc o saptamana minunata!

Raspuns Avocat dreptul muncii:
Angajatorul poate dispune concedierea dvs. doar in doua situatii, expres si limitativ prevazute de Codul muncii: pe de o parte, in cazul desfiintarii postului ca urmare a dificultatilor economice cu care se confrunta societatea sau a necesitatii reorganizarii activitatii, iar pe de alta parte in cazul savarsirii de catre dvs. a unei/unor abateri disciplinare, constatate ca atare de o Comisie de disciplina constituita in acest scop.
In situatia dvs., intelegem ca este vorba despre o concediere colectiva ce urmeaza a fi demarata de angajator, de care veti fi si dvs. afectat.
Cat priveste ratiunea pentru care se va proceda la concedierea colectiva, este nevoie ca societatea sa se confrunte cu anumite probleme economice care sa necesite reorganizarea activitatii, inclusiv reducerea anumitor costuri, fie ele si cu resursele umane. Aceste probleme economice sau necesitatea reorganizarii activitatii societatii trebuie constatata de catre organele de conducere ale institutiei, in urma efectuarii unei analize a activitatii acesteia. Fata de cele relevate de analiza activitatii societatii, organele de conducere ale institutiei pot sa decida demararea unei concedieri colective doar daca aceasta ar fi singura modalitate prin care sa fie solutionate problemele economice cu care se confrunta.
In situatia in care veti fi printre cei concediati, veti primi initial o notificare, prin care vi se va aduce la cunostinta desfiintarea postului ocupat de dvs. in cadrul institutiei, cu acordarea unui termen de preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare. Inauntrul acestui termen, contractul dvs. de munca va continua sa isi produca efectele ca si pana la acel moment, cu exceptia situatiilor in care dvs. intelegeti sa renuntati la acest drept conferit de Codul muncii sau intervine o intelegere cu angajatorul in sensul de a nu va mai prezenta la locul de munca .
La expirarea termenului de preaviz, organele de conducere ale societatii vor emite o decizie prin care vor constata incetarea contractului dvs. de munca, decizie care isi va produce efectele de la data comunicarii catre dvs.
In ceea ce priveste salariile compensatorii, acordarea acestora de catre angajator este conditionata de existenta unei prevederi exprese in acest sens in contractul individual sau colectiv de munca aplicabil. In caz contrar, angajatorul nu poate fi obligat la acordarea salariilor compensatorii, neexistand dispozitii legale care sa prevada o astfel de obligatie in sarcina sa.

*


Despre MCP Cabinet avocati: - Functionand din anul 2008, Cabinet de avocat ``Marius-Catalin Predut`` este specializat in consultanta juridica, asistenta juridica si reprezentare in litigii si conflicte de munca .


Citeşte mai multe despre:    concediere colectiva    Codul muncii    avocat dreptul muncii

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Titluri

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Model contract de munca 2024. CIM editabil 2024!
Sursa: EuroAvocatura.ro

Cand il preceda in mod direct repausul zilnic se adauga la repausul saptamanal
Sursa: MCP Cabinet avocati

Transportatorii rutieri nu pot transfera unor terte persoane responsabilitatea de a respecta perioadele de conducere si perioadele de repaus ale conducatorilor auto
Sursa: MCP Cabinet avocati

Concedierea Salariatilor. Modalitati de incetare a CIM si contestarea deciziei de concediere
Sursa: MCP Cabinet avocati

Interdictia suprapunerii programului de lucru in cazul salariatilor cu mai multe locuri de munca
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Calculul termenului de preaviz la concedierea salariatului. Aspecte practice si procedurale
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Conditiile speciale de munca presupun cote de contributii de asigurari sociale diferite
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Principiul non bis in idem in ceea ce priveste sanctiunile disciplinare
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti