Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Codul muncii comentat 2019 Avocat Marius-Catalin Predut
Prima pagină » Articole juridice » Contracte Civile si Comerciale » Asigurarea obligatorie RCA nu poate fi inlocuita de CASCO

Asigurarea obligatorie RCA nu poate fi inlocuita de CASCO

  Publicat: 30 Mar 2011       5302 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro        Secţiunea: Contracte Civile si Comerciale  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
Asigurarea obligatorie RCA nu poate fi inlocuita de asigurarea facultativa CASCO, pentru simplu motiv ca riscurile pe care le acopera acestea sunt diferite:

Instrument care ofera clientilor protectie impotriva riscului.
Intamplare neplacuta care produce ranirea, mutilarea sau moartea cuiva.
Instrument care ofera clientilor protectie impotriva riscului.
Instrument care ofera clientilor protectie impotriva riscului.
Instrument care ofera clientilor protectie impotriva riscului.
Persoana fizica sau juridica, parte in contractul de asigurare, care, in temeiul acestui contract,
Este persoana fizica sau juridica titulara in exclusivitate sau in indiviziune a dreptului real asupra corpului de proprietate supus inscrierii.
Persoana fizica sau juridica, parte in contractul de asigurare, care, in temeiul acestui contract,
Forma a raspunderii juridice care se fundamenteaza pe obligatia celui ce a pagubit pe altul de a repara prejudicial produs.
Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
Partea introductive a hotararii judecatoresti, care cuprinde: denumirea instantei; ziua, luna si anul sedintei de judecata, cu mentiunea daca aceasta a fost sau nu publica; numele si prenumele judecatorilor,
Este persoana fizica sau juridica titulara in exclusivitate sau in indiviziune a dreptului real asupra corpului de proprietate supus inscrierii.
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Instrument care ofera clientilor protectie impotriva riscului.
Instrument care ofera clientilor protectie impotriva riscului.

* RCA plateste despagubiri tertilor pagubiti de asiguratul RCA. Astfel, RCA este o asigurare de raspundere civila, in baza careia asiguratorul care a emis polita RCA plateste despagubiri tertelor persoane pagubite in urma unui accident provocat de vehiculul pentru care s-a incheiat acea asigurare RCA. Societatea de asigurare nu plateste nici un fel de despagubiri proprietarului vehiculului vinovat, in baza asigurarii RCA a acestuia.
* CASCO plateste despagubiri asiguratului Casco. Astfel, CASCO este o asigurare de bunuri, in baza careia asiguratorul plateste despagubiri proprietarului vehiculului asigurat CASCO pentru furtul/daunele materiale produse la acest vehicul, indiferent daca daunele au fost sau nu provocate de vehiculul respectiv. Deci, asigurarea CASCO nu despagubeste terte persoane (ca in cazul RCA), ci numai pe proprietarul vehiculului asigurat CASCO.

Mai mult decat atat, caracterul obligatoriu al asigurarii impotriva cazurilor de raspundere civila prin accidente de vehicule este impus prin Directivele europene in materie, ceea ce inseamna ca o eventuala eliminare a obligativitatii acesteia ar pune Romania in situatia de a fi sanctionata de catre Comisia Europeana cu ``infringement``.

In plus, asiguratorii care doresc sa vanda asigurari obligatorii RCA trebuie sa indeplineasca o serie de conditii specifice pentru a fi autorizati de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor in acest sens, conditii prevazute de asemenea in directivele europene si care nu sunt impuse societatilor care practica numai asigurari facultative CASCO.

In concluzie, orice proprietar de vehicul are obligatia sa detina o asigurare RCA, indiferent daca incheie sau nu o asigurare facultativa CASCO pentru acelasi vehicul, iar aceasta obligatie este aplicabila nu numai persoanelor fizice si juridice romane, ci si persoanelor din Spatiul Economic European care detin vehicule.
Citeşte mai multe despre:    CASCO    RCA    Asisgurari    Asigurari auto    Comisia de Supraveghere a AsigurarilorComentează: Asigurarea obligatorie RCA nu poate fi inlocuita de CASCO
Alte Titluri

Regulament intern angajatori-salariati | Model 2019
Sursa: MCP Cabinet avocati

Contract individual de munca 2019 (Model editabil WORD si PDF). CIM 2019, conform modificarilor aduse Codului muncii
Sursa: MCP Cabinet avocati

Stabilirea salariului minim diferentiat si modul de contestare a decizilor emise de angajator. Lista functiilor si ocupatiilor care necesita studii superioare
Sursa: MCP Cabinet avocati

A fost modificat regimul strainilor in Romania
Sursa:

Telemunca. Consecinte asupra migratiei fortei de munca. Particularitati privind prelucrarea si circulatia datelor cu caracter personal
Sursa: Av. Marius-Catalin Predut

In ce conditii pot fi colectate datele cu caracter personal despre copii?
Sursa: Comisia Europeana

Certificatul de urbanism in procedura autorizarii lucrarilor de construire. Actualizare 2018
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe GherasimJurisprudenţă

Anularea de catre instanta a deciziei de suspendare a raporturilor de munca. Repunerea salariatei in situatia anterioara concedierii
Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 3381 din 21.06.2016

Utilizarea unor fotografii in cadrul unei emisiuni tv. Nume patronimic inregistrat ca marca. Neindeplinirea cerintei legale a utilizarii semnului pentru servicii cu titlu de marca
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia I civila, decizia nr. 104 din 22 ianuarie 2016

Actiune in constatarea rezlierii contractului de leasing. Repunerea partilor in situatia anterioara
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Decizia nr. 827 din data de 20 aprilie 2016

Consecintele refuzului asiguratorului de plata a despagubirii in termenul prevazut in contract
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia a II-a civila, Decizia nr. 282 din 30 ianuarie 2015

Conditiile si efectele actiunii in constatarea nulitatii absolute intemeiata pe dispozitiile art. 966 din VCC
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia a II-a civila, Decizia nr. 435 din 11 februarie 2015