Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Jurisprudenţă » Drept Civil » Neplata chiriei. Rezilierea contractului de inchiriere

Neplata chiriei. Rezilierea contractului de inchiriere

  Publicat: 01 Aug 2012       4558 citiri        Secţiunea: Drept Civil  


Prin cererea inregistrata la Judecatoria Tulcea la data de 05.03.2008 sub nr…, reclamanta SC … SRL … a cerut instantei rezilierea contractului de inchiriere incheiat la 30.06.2005 cu parata SC … SRL … precum si obligarea acesteia sa restituie bunurile inchiriate sau contravaloarea acestora daca nu se mai gasesc.

Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
Document cu regim special care atesta transferul proprietatii unui bun catre o persoana juridica.
Este persoana care are cunostinta despre o fapta sau o imprejurare de natura sa serveasca la aflarea adevarului in procesul penal, avand obligatia de a se prezenta la chemarea organelor judiciare, de a depune marturie si de a relata adevarul si numai adevarul.
( lat. expertus, de la experior "incerc, dovedesc"). Mijloc de proba, prevazut in sectiunea X, cap. II, t. III, C. proc. pen., partea generala si in diferite legi speciale, consta in rezolvarea unor probleme de stricta specialitate de catre persoane care poseda cunostinte profunde intr-un domneiu dat.
Act procesual pe care paratul are facultatea sa-l indeplineasca inainte de a incepe dezbaterea orala a procesului
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
Parte in contractul de locatiune care se obliga sa asigure prestatia obiect al locatiunii,
Obligatie ce revine partilor dintr-un proces de a face dovada imprejurarilor, faptelor, afirmatiilor, sustinerilor pe care isi intemeiaza pretentiile ori apararile prezentate in fata organului de jurisdictie.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Specialist cu o competenta profesionala deosebita care poate fi desemnat de catre organul de urmarire penala ori de catre organul de jurisdictie pentru a efectua lucrari sau a da lamuririle necesare asupra unor situatii de fapt, in vederea rezolvarii unui proces. In activitatea sa expertul nu transeaza conflicte si nici nu arbitreaza interese, ci executa analize, investigatii, calcule, formuland evaluari, precieri si concluzii in legatura cu situatia respectiva.


In motivare, reclamanta a aratat ca parata nu a platit chiria convenita potrivit contractului de inchiriere a unui tractor si a unei remorci cu doua osii.


In dovedire s-au depus: contractul de inchiriere dintre parti, contract individual de munca, S.C. nr. 3657/2007 a Judecatoriei Tulcea, factura fiscala nr.619556, a fost audiat martorul aa‚¬A¦ si a fost facuta o expertiza tehnica evaluatoare.


Parata nu a depus intampinare si nici nu s-a prezentat in fata instantei.


Examinand actele si lucrarile dosarului, instanta constata ca intre partile din prezenta cauza s-a incheiat la data de 30.06.2005 un contract de inchiriere a unui tractor si a unei remorci cu doua osii in schimbul unei chirii de 2000 de lei lunar, reclamanta avand calitatea de locator si parata pe cea de locatar.


Fiind dovedit raportul juridic obligational dintre parti, specific locatiunii, sarcina probei platii chiriei revine debitorului. Cum aceasta proba nu a fost facuta (aspect care rezulta si din s.c. 3657/2007 a Judecatoriei Tulcea), instanta constata ca parata nu si-a indeplinit culpabil o obligatie principala si anume aceea de plata a chiriei. Sanctiunea pentru nerespectarea acestei obligatii consta in rezilierea contractului de inchiriere, astfel ca cererea reclamantei, sub aceste aspect, urmeaza a fi admisa.


Ca o consecinta, parata va trebui sa restituie reclamantei bunurile inchiriate (pentru ca nu mai are nici un temei legal in baza caruia sa mai detina aceste lucruri), iar daca acestea nu mai exista fizic, parata va trebui sa plateasca reclamantei contravaloarea acestora (calculata de catre expertul folosit in cauza in acest scop).


Fata de toate aceste considerente, instanta apreciaza actiunea ca fondata, urmand a o admite in totalitate.


Parata va fi tinuta sa plateasca reclamantei si cheltuielile de judecata formate din timbrajul actiunii si din onorariile de expert si de avocat.

Pronuntata de: Judecatoria Tulcea - Sentinta civila nr. 451 din data 10.02.2009


Citeşte mai multe despre:    Judecatoria Tulcea    Contract de inchiriere    Reziliere contract    Contract individual de munca    Expertiza tehnica evaluatoare    Locator    Locatar
Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Speţe

Contract de inchiriere. Efectele clauzelor contractuale. Aplicarea dispozitiilor art. 131 din Legea nr. 85/2014
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia civila, Decizia civila nr. 194/11.06.2020

CEDO: Sava impotriva Romaniei. Protectia proprietatii
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului

ICCJ: Persoana aflata in continuarea studiilor. Protectia si promovarea drepturilor copilului
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - ICCJ

ICCJ - Decizia 16/2019: in cadrul procedurii de revocare a suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere, serviciul de probatiune este un subiect procesual la care hotararea atacata se refera
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

ICCJ - Decizia nr. 14/2019 dispozitiile art. 43 alin. (2) din Codul penal presupun ca toate infractiunile concurente sa fie savarsite dupa condamnarea definitiva neexecutata sau executata partial
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Decizia ICCJ nr. 12/2019: regimul suspendarii conditionate a pedepsei ca efect al aplicarii legii penale mai favorabile sub vechiul Cod Penal se mentine si dupa intrarea in vigoare a Codului Penal actual
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Decizia ICCJ nr. 10/2019: participantul la comiterea unei infractiuni care a fost judecat separat de ceilalti participanti si audiat ulterior ca martor, in cauza disjunsa, nu poate avea calitatea de subiect activ al infractiunii de marturie mincinoasa
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

ICCJ: actiunea de conducere a unui vehicul, astfel cum este prevazuta de art. 336 din Codul penal, nu presupune in mod necesar punerea in miscare a vehiculului prin actionarea sistemelor de autopropulsie.
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Reziliere contract de inchiriere. Efectele revizurii in cea ce priveste perimarea
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Decizia nr. 84/2018

Contract de asociere in participatiune.Inexistenta unei cote de participare a partilor la beneficii si pierderi
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia a II-a civila, Decizia nr. 874 din 17 mai 2016Articole Juridice

Determinarea expertului pentru stabilirea pretului intr-un contract prin incheiere definitiva prin prisma liberului acces la justitie
Sursa: Irina Maria Diculescu

Aplicarea in timp a legii darii in plata – aspecte de constitutionalitate
Sursa: Irina Maria Diculescu

CCR: prevederile NCPC cu privire la termenul de decadere pentru depunerea cererii reconventionale sunt constitutionale
Sursa: Irina Maria Diculescu

Drepturile si obligatiile personalului autoritatilor si institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii in interesul serviciului
Sursa:

Inregistrarea contractelor de inchiriere si procedura declararii veniturilor
Sursa: EuroAvocatura.ro

NCPC: Caracterul executoriu al contractului de inchiriere
Sursa: EuroAvocatura.ro

Etapele necesare pentru infiintare firma
Sursa: Cabinet de avocatura Leonte Oana Madalina