Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Jurisprudenţă » Drept Comercial » Recalcularea sumelor platite. Contract de consum

Recalcularea sumelor platite. Contract de consum

  Publicat: 11 Oct 2012       2007 citiri        Secţiunea: Drept Comercial  


Folosirea bunurilor corporale si incorporale, folosire care antreneaza pierderea imediata sau treptata a utilitatilor lor.
Suma pe care un imprumutat (debitor) o plateste unui imprumutator (creditor), pentru banii imprumutati pe o anumita perioada.
Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
1.) – Obiectul actiunii
Prin actiunea inregistrata a Judecatoria Buzau sub nr. 847/200/2011 din data de 20.01.2011 , reclamantul S.V. E. I. a chemat in judecata pe parata SC X SA Bucuresti, solicitand ca prin hotararea ce se va pronunta:
a)– sa se recalculeze sumele pe care le-a platit in perioada anilor 2009-2010, in executarea contractului de consum nr. Y din data Z in raport de dobanda de 25% stipulata prin contract si b)– sa se recalculeze comisioanele in cuantum de 20 lei/an si nu 35 lei/an.

Act procesual pe care paratul are facultatea sa-l indeplineasca inainte de a incepe dezbaterea orala a procesului
Mijloace de proba, prevazute in cap. II, t. III, C. proc. pen., partea generala.Potrivit legii, inscrisurile pot servi ca mijloace de proba, daca in continutul lor se arata fapte sau imprejurari de natura sa contribuie la aflarea adevarului.
Este hotararea judecatoreasca prin care instanta de judecata solutioneaza cauza in prima instanta ori prin care aceasta se dezinvesteste fara a solutiona cauza.
Ansamblul atributiilor stabilite de lege, care confera autoritatilor si institutiilor administratiei publice drepturi si obligatii de a desfasura,
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Prevedere cuprinsa intr-un contract, tratat etc. ce are drept
Din punct de vedere contabil, un document contabil de sinteza care are ca obiective principale completarea si explicarea datelor inscrise in bilant si contul de profit si pierdere
Suma de bani sau alte valori pe care o persoana numita creditor o acorda unei alte persoane, numita debitor,
Contrarietate intre un fapt sau act juridic si prevederile actelor normative.
Viciu al unei hotarari,
Suma de bani sau alte valori pe care o persoana numita creditor o acorda unei alte persoane, numita debitor,
Este o metoda care se utilizeaza in evaluarea unor proiecte de investitii si care foloseste tehnica actualizarii.
Este hotararea judecatoreasca prin care instanta de judecata solutioneaza cauza in prima instanta ori prin care aceasta se dezinvesteste fara a solutiona cauza.
Este instanta judecatoreasca ce judeca in prima instanta procesele si cererile date prin lege in competenta sa.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Este hotararea judecatoreasca prin care instanta de judecata solutioneaza cauza in prima instanta ori prin care aceasta se dezinvesteste fara a solutiona cauza.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Este calea de atac ordinara prin care la cererea procurorului si a partilor interesate se asigura repararea erorilor din hotararile judecatoresti pronuntate in fond, constituind al treilea grad de jurisdictie.

2.) - Intampinare
Parata a formulat intampinare in temeiul art. 115-118 Cod de procedura civila, invocand exceptia necompetentei teritoriale a Judecatoriei Buzau, iar pe fond netemeinicia actiunii ( filele 33-38).
3.) Probe
In sprijinul sustinerilor formulate prin cererea introductiva si prin intampinare, partile in proces au depus la dosar inscrisuri ( filele 6-30, 39-48).
4.) Solutia instantei fondului
4.1) - Prin sentinta nr. 4181 din 03.06.2011 pronuntata de Judecatoria Buzau s-a admis exceptia necompetentei teritoriale a Judecatoriei Buzau, declinandu-se prin consecinta competenta de solutionare in favoarea Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti.
4.2) - Hotarand astfel, instanta a avut in vedere clauza stipulate la art. 8.3. din anexa 1b) - Conditii generale de creditare Cetelem la contractul de credit nr. 14101121 din 21.05.2007.
5.) - Recursul
5.1) - Impotriva sentintei a declarat recurs reclamantul criticand-o pentru nelegalitate si netemeinicie potrivit motivelor de recurs depuse dosar.
5.2) - In expunerea motivelor de recurs, reclamantul a invocat in esenta gresita declinare a competentei de solutionare a cauzei in favoarea Judecatoriei Sector 1 Bucuresti, in conditiile in care a incheiat si semnat contractul de credit prin intermediul SC W SRL cu sediul in raza municipiului Buzau.
6.) Analiza . constatari
Examinand sentinta atacata in raport de actele si lucrarile dosarului, de prevederile legale incidente cauzei, de criticile formulate, precum si din oficiu conform art. 3041 din Codul de procedura civila, tribunalul constata:
6.1) - Conform art. 725 alin 3 din Codul de procedura civila, hotararile pronuntate inainte de intrarea in vigoare a legii noi, raman supuse cailor de atac si termenelor prevazute de legea sub care au fost pronuntate.
6.2) - Potrivit art. 158 alin 3 din Codul de procedura civila, astfel cum a fost modificat prin art. I pct.20 din Legea nr. 202/2010, intrata in vigoare la data de 25.11.2010, ``Daca instanta se declara necompetenta, hotararea nu este supusa niciunei cai de atac, dosarul fiind trimis de indata instantei competente sau, dupa caz altui organ cu activitate jurisdictionala competent``.
6.3) - In cauza dedusa judecatii, sentinta nr. 4182/2011 s-a pronuntat la data de 03.06.2011, deci, ulterior datei de 25.10.2010 cand a intrat in vigoare Legea nr. 202/2010, solutia instantei fondului nefiind supusa nici unei cai de atac.
7.) - Solutia tribunalului
In raport de considerentele in fapt si in drept expuse, in baza art. 312 alin 1 din Codul de procedura civila, s-a respins ca inadmisibil recursul declarat impotriva sentintei nr. 4182 din 3.06.2011 pronuntata de Judecatoria Buzau in contradictoriu cu parata SC X SA cu sediul Bucuresti, str. Clucerului, nr.78-80, sector 1.
Pronuntata de: Tribunalul Buzau - Decizie nr. 43 din data 30.04.2012


Citeşte mai multe despre:    Tribunalul Buzau    Exceptia necompetentei teritoriale    Judecatoria Buzau    Contract de consum    Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti    Contract de credit    Legea 202/2010
Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Speţe

Promisiune bilaterala de cesiune de parti sociale. Denuntarea unilaterala a contractului
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia a II-a civila, decizia nr. 2144 din 4 noiembrie 2020

Invocarea exceptiei de necompetenta teritoriala dupa primul termen de judecata
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal Decizia nr. 640/2020

ICCJ: Cu privire la rezolvarea aspectelor accesorii divortului, instanta de judecata poate consfinti acordul de mediere avand acest obiect.
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - ICCJ

ICCJ - Decizia 16/2019: in cadrul procedurii de revocare a suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere, serviciul de probatiune este un subiect procesual la care hotararea atacata se refera
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Decizia C.C.R. nr. 251/2019 referitoare la respingerea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 375 si art. 377 din Codul de procedura penala
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Decizia C.C.R. nr. 158/2019 referitoare la respingerea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 159 alin. (3) teza a doua din Codul penal
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Decizia C.C.R. nr. 117/2019 referitoare la respingerea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 375 si art. 377 din Codul de procedura penala, cu referire la art. 38 din Codul penal
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Natura juridica a avizului tehnic de racordare. Retea de distributie a energiei electrice. Efecte
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia a II-a civila, Decizia nr. 1282 din 30 iunie 2016

Incidenta motivului prevazut de dispozitiile art. 304 pct. 8 din Codul de procedura civila din 1865. Recurs. Conditii si efecte
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia a II-a civila, Decizia nr. 1395 din 20 septembrie 2016

Efectele prorogarii legale de competenta in situatia in care cererea reconventionala este disjunsa de cererea principala
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia I civila, decizia nr. 222 din 23 ianuarie 2015Articole Juridice

Cum se poate contesta o sanctiune a ANSPDCP (Autoritatii de supraveghere)?
Sursa: EuroAvocatura.ro

Notiunea de „domiciliu” in dreptul muncii
Sursa: Larisa Stefana Mihalache