Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Jurisprudenţă » Drept Civil » Contestare candidatura la mandatul de presedinte. Alegeri locale

Contestare candidatura la mandatul de presedinte. Alegeri locale

  Publicat: 22 Oct 2012       1673 citiri        Secţiunea: Drept Civil  


Contractul in temeiul caruia o persoana numita mandant, imputerniceste pe o alta persoana, numita mandatar, sa incheie in numele ei si pentru ea anumite acte juridice.
Prin actiunea inregistrata pe rolul Tribunalului Galati la data de 03.05.2012 sub nr. 3614/121/2012, numitul TM a contestat candidatura d-lui D la mandatul de presedinte al CJG la alegerile locale din data de 10.06.2012, candidatura admisa prin Hotararea nr. 13 din 30.04.2012 a BEJ de Circumscriptie nr. … Galati.

Forma specifica a motivatiei care consta in orientarea activa si durabila a persoanei spre anumite domenii de activitate, fiind cel mai puternic mobil al actiunilor omenesti.
Este hotararea judecatoreasca prin care instanta de judecata solutioneaza cauza in prima instanta ori prin care aceasta se dezinvesteste fara a solutiona cauza.
Este instanta judecatoreasca ce judeca in prima instanta procesele si cererile date prin lege in competenta sa.
Desfiintare a unei hotarari judecatoresti ca urmare a admiterii unei cai de atac (recurs, apel).
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Este calea de atac ordinara prin care la cererea procurorului si a partilor interesate se asigura repararea erorilor din hotararile judecatoresti pronuntate in fond, constituind al treilea grad de jurisdictie.
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
1. Din punct de vedere economic, o cantitate dorita dintr-un anumit bun economic, care poate fi cumparata, intr-o perioada determinata, la anumite niveluri ale pretului.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Inscris prin care o persoana este chemata in fata otganului de urmarire penala, a instantei de judecata penala sau civila ori a altui organ de jurisdictie in legatura cu un proces.
Este calea de atac ordinara prin care la cererea procurorului si a partilor interesate se asigura repararea erorilor din hotararile judecatoresti pronuntate in fond, constituind al treilea grad de jurisdictie.
Imobil asupra caruia greveaza o servitute.

In motivarea contestatiei s-a aratat ca D are un interes patrimonial direct, atat in ceea ce priveste bugetul CJG, cat si in ceea ce priveste bugetul alocat de CJG SJU G, aflat in administrarea sa, astfel ca exista un conflict de interese conform art. 77 din Legea nr. 161/2003.
In urma analizarii probelor administrate prin sentinta civila numarul 1285/03.05.2012 Tribunalul Galati a constatat nula contestatia petentului motivat de faptul ca aceasta nu a fost semnata.
Impotriva acestei hotarari a declarat recurs petentul TMA care a solicitat casarea acesteia si trimiterea cauzei spre rejudecare la instanta de fond motivat de faptul ca a fost citat pentru ora 23:59 insa litigiul a fost solutionat la ora 13:00.
Analizand recursul de fata prin prisma disp. art. 3041 C.proc.civ., Curtea il considera nefondat pentru motivele pe care le vom arata in continuare:
Potrivit disp. art. 133 pct. 1 din C.proc.civ. cererea de chemare in judecata va fi declarata nula daca nu este semnata.
La primul termen de judecata, respectiv data de 02.05.2012 instanta de fond constatand ca cererea petentului nu este semnata a procedat potrivit art. 133 pct. 2 din C.proc.civ. in sensul ca a amanat cauza a doua zi 3 mai 2012 ora 13.
La termenul fixat s-a prezentat aparatorul ales al petentului care a solicitat amanarea cauzei cu 1-2 ore, cerere respinsa de instanta.
Cum cererea petentului nu a fost semnata de acesta pana la termenul fixat de instanta, in mod legal s-a facut aplicarea disp. art. 133 pct. 1 din C.proc.civ.
Faptul ca pe citatia trimisa petentului a fost inscrisa ora 23:59 constituie in mod evident o greseala materiala in conditiile in care in incheierea pronuntata la data de 2.05.2012 s-a facut mentiunea expresa ca litigiul se va solutiona la ora 13:00.
Nu este de ignorat faptul ca nici pana la data solutionarii recursului petentul nu a semnat contestatia iar aparatorul ales al acestuia nu a invocat la termenul din data de 03.05.2012 ca ora de solutionare a cauzei este alta decat cea stabilita initial.
Asa cum rezulta din considerentele hotararii pronuntata la data de 03.05.2012 aparatorul ales al petentului a fost prezent la ora 13:00 si a solicitat amanarea cauzei cu 1-2 ore si nu pana la ora 23:59.
Pentru motivele aratate, Curtea, in temeiul disp. art. 312 din C.proc.civ. a respins ca nefondat recursul petentului constatand temeinicia si legalitatea hotararii instantei de fond .
Pronuntata de: Curtea de Apel Galati - Decizie nr. 2451 din data 05.05.2012


Citeşte mai multe despre:    Curtea de Apel Galati    Tribunalul Galati    Mandat de presedinte    Alegeri locale    Interes patrimonial direct    Greseala materiala    Tribunalul Galati    Conflict de interese    Legea 161/2003
Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Speţe

Legislatia pensiilor militare are un caracter special, derogatoriu, si nu poate fi completata cu dispozitiile Legii nr. 263/2010
Pronuntaţă de: Decizia civila nr.620/18.10.2018 a Curtii de Apel Galati

Conflict negativ de competenta intre sectiile civile ale aceluiasi tribunal
Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 48 din 30 mai 2018 a Curtii de Apel Galati

Conflict negativ de competenta generat de obiectul actiunii in materia fondului funciar
Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 56 din 18 iunie 2018 a Curtii de Apel Galati

Reorganizarea activitatii prin desfiintarea doar a postului de director. Angajatorul nu a reusit sa dovedeasca masura reorganizarii societatii doar prin desfiintarea unui singur post de director
Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 53/12.02.2018 a Curtii de Apel Galati

Predare temporara in cazul in care predarea unei persoane in baza unui mandat european de arestare a fost amanata. Inoportunitatea predarii atunci cand persoana solicitata este arestata preventiv in cauza in care este judecata in Romania
Pronuntaţă de: Incheierea din 18 ianuarie 2018 a Curtii de Apel Galati

Revizuire. Inscrisurile descoperite in Arhivele Statului nu reprezinta „inscrisuri noi”
Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 19/A din 02.02.2018 a Curtii de Apel Galati

Decizia nr. 30/2020 privind examinarea recursului in interesul legii privind cauza reala si serioasa a concedierii. Selectarea salariatilor ce ar urma a fi concediati
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Cerere de acordare a unor masuri reparatorii prin echivalent aferente unui imobil preluat abuziv in perioada comunista. Obligatia dovedirii calitatii de proprietar la momentul confiscarii
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia de contencios administrativ si fiscal, decizia nr. 708 din 10 februarie 2020

ICCJ: Situatia masurilor asiguratorii infiintate in cadrul unui proces penal asupra bunurilor unei persoane juridice, anterior deschiderii procedurii insolventei, in vederea confiscarii speciale
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - ICCJ

ICCJ: Scutirea de la plata taxelor datorate Inspectoratului de Stat in Constructii vizeaza exclusiv lucrarile realizate in legatura cu o expropriere pentru cauza de utilitate publica
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - ICCJArticole Juridice

Consideratii asupra constitutionalitatii competentei Curtilor de Apel de a judeca infractiunile savarsite de magistratii ce functioneaza in cadrul acestora
Sursa: Irina Maria Diculescu

Constitutionalitatea derogarii de la principiul aplicarii imediate a legii noi
Sursa: Irina Maria Diculescu

Principiul controlului ierarhic al activitatii procurorului – masura benefica sau permisiva de abuz?
Sursa: Irina Maria Diculescu

Aplicarea in timp a legii 165/2013 privind finalizarea procesului de restituire a imobilelor preluate in mod abuziv – aspecte de constitutionalitate
Sursa: Irina Maria Diculescu

Faptele salariatului care pot constitui abateri disciplinare. Spete si doctrina relevante
Sursa: Irina Maria Diculescu

Clauza de neconcurenta in contractele de munca. Aplicabilitate practica. Solutii jurisprudentiale
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

Actiunea pauliana in noul Cod Civil
Sursa: Lect. Univ. Dr. Florin CIUTACU / Av. Dr. Artin SARCHIZIAN