din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2047 de useri online



Prima pagină » Jurisprudenţă » Contencios Administrativ » Exceptia de nelegalitate. Nelegalitate act constatator

Exceptia de nelegalitate. Nelegalitate act constatator

  Publicat: 13 Nov 2012       2909 citiri        Secţiunea: Contencios Administrativ  


Este hotararea judecatoreasca prin care instanta de judecata solutioneaza cauza in prima instanta ori prin care aceasta se dezinvesteste fara a solutiona cauza.
Este instanta judecatoreasca ce judeca in prima instanta procesele si cererile date prin lege in competenta sa.
Contrarietate intre un fapt sau act juridic si prevederile actelor normative.
Prin sentinta civila nr. 991/16.03.2010, pronuntata de Tribunalul Maramures, s-a admis exceptia de nelegalitate invocata de petentul M.I., in contradictoriu cu intimatele Directia Generala a Finantelor Publice Maramures, Directia Generala pentru Accize si Operatiuni Vamale Cluj si Autoritatea Nationala a Vamilor si, in consecinta, s-a constatat nelegalitatea actului constatator nr. 686/19.02.2001, emis de Biroul Vamal Petea.

Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Calitate a unui act juridic de a intruni toate conditiile si de a produce toate efectele prevazute de lege.
Suma de bani sau alte valori care trebuie platite de catre un debitor unei alte persoane,
Grup de cuvinte prin care se individualizeaza si se identifica o persoana fizica in societate si familie.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Codul de procedura civila reglementeaza judecata in fond a cauzelor civile, judecata care cunoaste trei faze (etape):
Este calea de atac ordinara prin care la cererea procurorului si a partilor interesate se asigura repararea erorilor din hotararile judecatoresti pronuntate in fond, constituind al treilea grad de jurisdictie.
Partea introductive a hotararii judecatoresti, care cuprinde: denumirea instantei; ziua, luna si anul sedintei de judecata, cu mentiunea daca aceasta a fost sau nu publica; numele si prenumele judecatorilor,
Partea introductive a hotararii judecatoresti, care cuprinde: denumirea instantei; ziua, luna si anul sedintei de judecata, cu mentiunea daca aceasta a fost sau nu publica; numele si prenumele judecatorilor,
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Pricipiu general de drept, potrivit caruia autoritatile de stat, institutiile publice si toti cetatenii sunt obligati sa respecte legea,comportamentul lor sa fie conform prevederilor acesteia.
Contrarietate intre un fapt sau act juridic si prevederile actelor normative.
Aceasta este un tratat international deschis spre semnare numai statelor membre ale Consiliului Europei.
Ansamblu de solutii pronuntate de catre organele de jurisdictie in legatura cu probleme de drept sau institutiile juridice examinate cu prilejul desfasurarii litigiilor din competenta lor.
(in sensul legii contenciosului administrativ, legea 554/2004) Orice drept fundamental prevazut de Constitutie sau de lege, caruia i se aduce o atingere printr-un act administrative.
Este actul juridic procesual, final si de dispozitie prin care se solutioneaza cauza penala de catre instanta de judecata, punandu-se, astfel, capat judecatii.
Este actul juridic procesual, final si de dispozitie prin care se solutioneaza cauza penala de catre instanta de judecata, punandu-se, astfel, capat judecatii.
Organ de stat sau al unitatii administrativ-teritoriale care actioneaza in regim de putere publica pentru satisfacerea unui interes public.
Ansamblu de solutii pronuntate de catre organele de jurisdictie in legatura cu probleme de drept sau institutiile juridice examinate cu prilejul desfasurarii litigiilor din competenta lor.
Este calea de atac ordinara prin care la cererea procurorului si a partilor interesate se asigura repararea erorilor din hotararile judecatoresti pronuntate in fond, constituind al treilea grad de jurisdictie.


In motivarea acesteia se arata, in esenta, urmatoarele:


Potrivit dispozitiilor art. 4 alin. 2 din Legea nr. 554/2004, exceptia de nelegalitate poate fi invocata si in ceea ce priveste actele administrative emise anterior intrarii in vigoare a legii, legalitatea actelor urmand a fi examinata in functie de conditiile de validitate prevazute de reglementarile cuprinse in actele normative care erau in vigoare la momentul emiterii actului contestat.


In situatia de fata, prin actul constatator nr. 686/19.02.1001 emis de Biroul Vamal Petea, judetul Satu Mare, s-a stabilit in sarcina petentului o datorie vamala in suma de 12.200.847 ROL, pentru neincheierea regimului vamal suspensiv acordat.


Impotriva acestei hotarari au declarat recurs paratele Directia Regionala pentru Accize si Operatiuni Vamale Cluj, in nume propriu si in reprezentarea Autoritatii Nationale a Vamilor si Directia Generala a Finantelor Publice a judetului Maramures, solicitand admiterea recursului, cu consecinta modificarii in tot a hotararii recurate.


Prin notele de sedinta, reclamantul, in privinta exceptiei inadmisibilitatii a aratat ca nu i-a fost comunicat actul constatator, astfel incat nu a avut posibilitatea de al contesta, astfel incat legalitatea actului nu a fost verificata de catre vreo instanta de judecata .


Analizand recursul formulat, din prisma disp. art. 3041 c.pr.civ., cat si a exceptiei de inadmisibilitate, ridicata din oficiu de catre instanta, Curtea retine urmatoarele:


Prin raportare la Conventia Europeana a Drepturilor Omului, la practica C.E.D.O., precum si la reglementarile comunitare si practica Curtii de Justitie de la Luxemburg, pot si se impune a fi inlaturate dispozitiile art. 4 alin. 1 din Legea contenciosului administrativ, astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 262/2007, cu privire la actul administrativ unilateral cu caracter individual, emis anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 554/2004, a carui legalitate se contesta pe calea incidentala a exceptiei de nelegalitate.


Posibilitatea de cenzurare a acestui tip de acte administrative fara limita in timp contravine principiilor conventionale si comunitare a caror respectare asigura exercitiul real al drepturilor fundamentale ale omului.


Astfel, se incalca dreptul la un proces echitabil, consacrat de art. 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului si in jurisprudenta C.E.D.O., precum si de art. 47 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, prin prisma atingerii aduse principiului securitatii juridice, care este implicit in totalitatea articolelor Conventiei si care constituie unul din elementele fundamentale ale statului de drept .


Validitatea argumentelor dezvoltate de C.E.D.O. pentru a sanctiona posibilitatea de a anula fara limita in timp o hotarare judecatoreasca irevocabila ca fiind o incalcare a principiului securitatii juridice este valabila si in speta de fata, luand in considerare similitudinea de efecte juridice existente intre hotararea judecatoreasca definitiva si irevocabila si actul administrativ irevocabil emis de catre autoritatea publica si definitivat prin neutilizarea cailor de atac prevazute de legislatia anterioara intrarii in vigoare a Legii nr. 554/2004.


In acest sens s-a pronuntat de altfel printr-o solutie de principiu in Plenul Sectiei de contencios administrativ si fiscal a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pozitia exprimata regasindu-se in mod constant in jurisprudenta instantei supreme.


In consecinta, fata de cele mentionate anterior, in temeiul art. 3041 C.proc.civ., se va admite recursul declarat de paratele D.R.A.O.V. Cluj si D.G.F.P. Maramures si se va modifica sentinta, in sensul respingerii exceptia de nelegalitate invocate de reclamant impotriva actului constatator nr. 686/19.02.2001 emis de Biroul Vamal Petea.





Pronuntata de: Curtea de Apel Cluj - Decizie nr. 1868/R din data 06.07.2010


Citeşte mai multe despre:    Curtea de Apel Cluj    Legea 554/2004    Legea 262/2007    Exceptia de nelegalitate    Exceptia inadmisibilitatii    CEDO    Tribunalul Maramures    Principiul securitatii juridice    Inalta Curte de Casatie si Justitie    Act administrativ
Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Speţe

Hotararea CEDO in Cauza Danciu si altii impotriva Romaniei. ancheta prompta si efectiva
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului - CEDO

Cerere de recurs semnata electronic. Nulitatea recursului
Pronuntaţă de: Decizia nr. 520 din 7 martie 2019, pronuntata de Sectia I civila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie

Clauza de arvuna si clauza de dezicere. Deosebiri. Actiune in denuntarea unilaterala a contractului
Pronuntaţă de: I.C.CJ., Sectia I civila, decizia nr. 2589 din 8 decembrie 2020

Pensionarii militari decorati cu ordinul �Meritul Militar�. Beneficiul semnului onorific se acorda in favoarea beneficiarului pensionar militar sub forma unui spor adaugat la cuantumul pensiei brute
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Litigii de munca si asigurari sociale, Decizia civila nr. 304/16.07.2020

Stingerea litigiului prin tranzactie. Conditii si efecte
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia a II-a civila, decizia nr. 1042 din 17 iunie 2020

Principiile fundamentale ale procesului civil. Decaderea reclamantului din proba incuviintata. Conditii si efecte. Rolul judecatorului in aflarea adevarului
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia a II-a civila, decizia nr. 1572 din 16 septembrie 2020

Actiune in raspundere civila delictuala. Vatamarea integritatii corporale. Pierderea capacitatii de munca. Lipsa unui contract de munca valabil incheiat anterior producerii faptei ilicite
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia I civila, decizia nr. 38 din 15 ianuarie 2020

Litigiile intemeiate pe Legea contenciosului administrativ sunt de compenteta tribunalului cand au ca finalitate analiza unui raport juridic de munca
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Decizia nr. 192/2020 din 12.03.2020

Nelegalitatea procedurii cercetarii disciplinare prealabile atrage nulitatea deciziei de sanctionare disciplinara
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Cluj - Decizia civila nr. 762/A/2019 din data de 21.05.2019

Cerere in despagubiri pentru paguba suferita printr-un act administrativ-fiscal nelegal. Conditiile antrenarii raspunderii patrimoniale a autoritatii publice emitente
Pronuntaţă de: I.C.C.J - Sectia de contencios administrativ si fiscal, decizia nr. 1160 din 26 februarie 2020



Articole Juridice

Ce se intampla cu sumele achitate in temeiul unui act administrativ fiscal anulat. Poate instanta dispune direct restituirea lor?
Sursa: Alex Slujitoru si Cristiana Ionescu, Avocati, Radu si Asociatii SPRL

O clauza contractuala care nu a fost negociata se aplica intre parti in lipsa unui acord diferit in aceasta privinta
Sursa: EuroAvocatura.ro

Reglementarea administratiei publice, centrale si locale, in Noul Cod Administrativ (II)
Sursa: Irina Maria Diculescu

Legea contenciosului administrativ: atacarea ordonantelor declarate neconstitutionale � intre disciplinarea justitiabililor si incalcarea principiului neretroactivitatii legii
Sursa: Irina Maria Diculescu

Concedierea salariatilor. Consecintele nerespectarii termenului de preaviz
Sursa: Avocat Andrei-Gheorghe Gherasim

Legea 554/2004 carmuieste litigiul de drept fiscal
Sursa: Ursuleas Ionut, Secretar U.A.T

Cum se poate contesta o sanctiune a ANSPDCP (Autoritatii de supraveghere)?
Sursa: EuroAvocatura.ro