Pentru a pronunta aceasta sentinta, Tribunalul a retinut urmatoarele:
Prin cererea inregistrata sub nr.46 din 24.01.2011, reclamantul T. I. a solicitat Serviciului Judetean Teleorman al Arhivelor Nationale eliberarea unui certificat din care sa reiasa suprafata de teren detinuta de I. A. A.
Cu adresa nr.46/04.02.2011, i se comunica faptul ca pentru rezolvarea cererii sale este necesar sa trimita documente din care sa rezulte calitatea (persoana indreptatita, succesor sau reprezentant legal) pe care o are in raport cu titularul rolului I. A.
La data de 04.03.2011, reclamantul adreseaza o alta cerere Serviciului Judetean Teleorman al Arhivelor Nationale, inregistrata sub nr.147, prin care solicita eliberarea unui certificat privind rolul numitului I. A. A., si nu al lui I. A., fiindu-i necesar in justitie.
Prin raspunsul concretizat in adresa nr.147 din 25.03.2011, paratii reitereaza aspectul ca este necesar a face dovada calitatii de persoana indreptatita a obtine actul, in caz contrar, acesta putand fi eliberat numai la solicitarea instantei de judecata .
Prin cererea inregistrata sub nr.307 din 27.05.2011, reclamantul invedereaza ca nu se afla in niciun grad de rudenie cu titularul rolului I. A. A., cerere la care ataseaza si o declaratie pe propria raspundere ca solicita actul in calitate de parte vatamata.
Urmare a acestei cereri, i se comunica reclamantului adresa nr.307 din 01.06.2011, prin care i se aduce din nou la cunostinta ca actele solicitate pot fi eliberate numai daca face dovada calitatii de mostenitor a numitului I. A. A., cu inscrisuri sau declaratie notariala pe propria raspundere .
Din interpretarea prevederilor art.21 si art.22 din Legea Arhivelor Nationale nr.16/1996 cu modificarile si completarile ulterioare, prima instanta a retinut ca exista obligatia de a elibera potrivit legii, la cererea persoanelor fizice si a persoanelor juridice, certificate, copii si extrase de pe documentele pe care le detin arhivele, daca acestea se refera la drepturi care il privesc pe solicitant.
Dispozitii similare se regasesc si in Ordonanta de Guvern nr.33/2002 privind reglementarea eliberarii certificatelor si adeverintelor de catre autoritatile publice centrale si locale, care la art.3 alin.1 prevede: "Certificatele si adeverintele se elibereaza numai la cererea scrisa a persoanei sau a persoanelor indreptatite ori a mandatarului acestora si numai in situatia in care confirmarea, respectiv atestarea dreptului sau faptului, le privesc in mod direct".
Tribunalul a relevat totodata ca actul solicitat de reclamant implica date cu caracter personal, si nu de interes public.
Art.2 alin.1 lit.i din Legea nr.554/2004 dispune ca prin refuz nejustificat de a solutiona o cerere se intelege exprimarea explicita, cu exces de putere, a vointei de a nu rezolva cererea unei persoane .
Cum reclamantul a solicitat paratilor eliberarea unui certificat privind suprafetele de teren detinute de o alta persoana, fara a face dovada calitatii de persoana indreptatita a obtine actul, cerinta impusa de norma legala, nu se poate considera un refuz nejustificat al paratilor de eliberare a actului solicitat, a retinut Tribunalul .
In considerarea pretinsei calitati de parte vatamata actul solicitat, din care sa rezulte suprafata de teren detinuta de o alta persoana, poate fi eliberat la solicitarea instantei pe rolul careia se afla cauza respectiva in situatia in care apreciaza proba utila.
De altfel, prin adresa nr.147 din 25.03.2011, Serviciul Judetean Teleorman al Arhivelor Nationale a adus la cunostinta reclamantului ca, in situatia neprezentarii inscrisurilor ce i-au fost solicitate, actul poate fi eliberat numai la cererea instantei de judecata .
In lipsa unui temei legal al pretentiilor deduse judecatii, paratii nu pot fi obligati sa dea curs favorabil cererii reclamantului, acesta nefiind, astfel, indreptatit nici la despagubirile solicitate.
Pentru aceste motive, actiunea a fost respinsa ca nefondata.
Impotriva acestei sentinte a declarat recurs, in termen, reclamantul T. I., solicitand admiterea recursului, casarea sentintei recurate si rejudecarea cauzei in fond .
In motivare a mentionat ca, in baza legilor actuale, a solicitat Arhivelor Nationale Teleorman eliberarea unui certificat din care sa rezulte suprafetele de teren detinute de numitul I. A. A. avand in vedere ca este in litigiu cu numita D. V., infiata de I. A., pentru anularea titlului de proprietate, certificatul respectiv fiindu-i necesar ca proba in instanta.
Recurentul-reclamant a depus ulterior la dosar note scrise aratand ca cererea sa este intemeiata in conformitate cu dispozitiile art.12 alin.4 din Legea nr.18/1991, actele care stau la baza constituirii sau reconstituirii dreptului de proprietate reprezentand informatii de interes public.
Examinand recursul declarat, pe baza motivelor invocate si in conformitate cu dispozitiile art.3041 Cod procedura civila, Curtea retine ca acesta este nefondat, pentru considerentele ce vor fi aratate in cele ce urmeaza:
Asa cum a aratat si prima instanta, potrivit art.21 si art.22 din Legea Arhivelor Nationale nr.16/1996 si art.3 alin.1 din Ordonanta de Guvern nr.33/2002 privind reglementarea eliberarii certificatelor si adeverintelor de catre autoritatile publice centrale si locale, eliberarea de certificate, copii si extrase de pe documentele pe care le detin arhivele se face doar cu referire la drepturi care il privesc in mod direct pe solicitant.
Recurentul-reclamant a solicitat Serviciului Judetean Teleorman al Arhivelor Nationale eliberarea unui certificat privind suprafetele de teren detinute de o terta persoana, cu care nu se afla in relatii de rudenie, justificandu-si interesul de a obtine actul solicitat prin aceea ca ii este necesar ca proba intr-un litigiu aflat pe rolul instantelor judecatoresti.
In acest context, intrucat certificatul solicitat nu priveste drepturi care sa il vizeze in mod direct pe recurentul-reclamant, ci informatii legate de o terta persoana, pozitia paratilor, care au refuzat sa ii puna la dispozitie actul, este conforma cu legea si nu rezultatul unui exces de putere .
Aceasta situatie nu il pune pe recurentul-reclamant in imposibilitate de a-si apara drepturile in litigiul invocat, deoarece, in masura in care instantele considerau actul respectiv util ca proba, puteau sa il solicite arhivelor, asa cum de altfel i s-a pus in vedere recurentului prin raspunsul comunicat de intimatii-parati.
Recurentul sustine ca era indreptatit la eliberarea certificatului solicitat in virtutea dreptului de acces la informatii cu caracter public, sens in care invoca dispozitiile art.12 alin.4 din Legea nr.18/1991 cu modificarile ulterioare, potrivit carora "Actele care au stat la baza constituirii sau reconstituirii dreptului de proprietate reprezinta informatii de interes public si sunt deschise liberului acces al cetatenilor. Asigurarea accesului la aceste informatii de interes public se face in conditiile si potrivit procedurii prevazute de Legea nr.544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public".
Sub acest aspect, Curtea retine ca textul precitat se refera exclusiv la documentele in baza carora comisia infiintata potrivit art.12 alin.1 din lege a hotarat reconstituirea sau constituirea dreptului de proprietate, in conditiile Legii nr.18/1991, asadar documentele aflate in posesia comisiilor de aplicare a Legii fondului, si nu documente aflate in posesia altor institutii ale statului, in cazul carora se aplica regulile cu caracter general de acces la informatii si regulile speciale ce reglementeaza activitatea institutiilor respective.
Prin urmare, art.12 alin.4 din Legea nr.18/1991 nu constituie temei legal pentru solicitarea adresata de recurentul-reclamant Serviciului Judetean Teleorman al Arhivelor Nationale, caci certificatul pretins nu intra in categoria actelor la care se refera acest articol, astfel incat raman aplicabile in speta dispozitiile cu caracter special ce guverneaza activitatea Arhivelor Nationale si activitatea de eliberare a certificatelor si adeverintelor de catre autoritatile statului.
Pentru toate aceste considerente, sentinta recurata fiind legala si temeinica, in baza art.312 Cod procedura civila, recursul va fi respins ca nefondat.
ICCJ - Decizia 16/2019: in cadrul procedurii de revocare a suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere, serviciul de probatiune este un subiect procesual la care hotararea atacata se refera Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie
RIL - Decizia ICCJ 2/2019 - tribunalele specializate sunt competente sa solutioneze apelurile in cererile formulate in procedura executarii silite in materiile ce fac obiectul specializarii lor. Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie
Decizia CCR nr. 274/2019 referitoare la respingerea exceptiei de neconstitutionalitate a unor dispozitii ale art. 421 din Codul de procedura penala Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei
Sentinta nr. 263/CA/2016 -Actiune in Contencios administrativ S.D. - S.A. impotriva Guvernului Romaniei si intervenientului Ministerul Finantelor Publice Pronuntaţă de: Curtea de Apel Oradea
ICCJ - Decizia nr. 14/2019 dispozitiile art. 43 alin. (2) din Codul penal presupun ca toate infractiunile concurente sa fie savarsite dupa condamnarea definitiva neexecutata sau executata partial Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie
RIL: Decizia ICCJ nr. 4/2019 cu privire la interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 396 alin. (10) din Codul de procedura penala Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie
Decizia C.C.R. nr. 115/2019 referitoare la respingerea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 399 alin. (9) din Codul de procedura penala Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei
Decizia C.C.R. nr. 87/2019 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 174 alin. (1) si art. 282 alin. (1) din Codul de procedura penala Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei
Decizia ICCJ nr. 12/2019: regimul suspendarii conditionate a pedepsei ca efect al aplicarii legii penale mai favorabile sub vechiul Cod Penal se mentine si dupa intrarea in vigoare a Codului Penal actual Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie
Decizia ICCJ nr. 10/2019: in cazul nedepunerii armei la un armurier autorizat dupa expirarea permisului de arma, arma si munitia intra sub incidenta confiscarii speciale chiar daca a fost dispusa clasarea. Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie
Concedierea salariatilor. Consecintele nerespectarii termenului de preaviz Sursa: Avocat Andrei-Gheorghe Gherasim
Onorariile minime ale avocatilor. Si despre concurenta ... Sursa: Avocat drd. Janos Szekely - Baroul Satu-Mare
[Av. Muncii] Scopul acordarii termenului de preaviz in cazul concedierii salariatilor Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim
CJUE. Este interzisa transmiterea si prelucrarea datelor cu caracter personal intre autoritatile administratiei publice fara informarea persoanelor vizate Sursa: Euroavocatura.ro
Partile obligate sa participe la sedinta de informare. Cererile incidentale Sursa: EuroAvocatura.ro
Calea de atac impotriva incheierilor prin care sunt admise cererile de investire cu formula executorie a cambiilor si biletelor la ordin. Sursa: CSM
Pensie de intretinere. In lipsa calitatii de angajat al paratului, care este venitul in functie de care se stabileste cuantumul pensiei de intretinere Sursa: CSM