Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Jurisprudenţă » Drept Penal » Confiscare. Lucruri dobandite prin savarsirea infractiunii. Obligarea participantilor la plata contravalorii lucrurilor vandute si nerecuperate

Confiscare. Lucruri dobandite prin savarsirea infractiunii. Obligarea participantilor la plata contravalorii lucrurilor vandute si nerecuperate

  Publicat: 15 Dec 2007       2156 citiri        Secţiunea: Drept Penal  


Act normativ care grupeaza principiile si cele mai importante prevederi legale referitoare la stabilirea faptelor ce constituie infractiuni,
Banii dobanditi de participanti prin savarsirea infractiunii se confisca in baza art. 118 lit. d) Codul penal , dispunandu-se obligarea fiecaruia la plata sumei de care a beneficiat in urma vanzarii lucrurilor sustrase, iar nu la plata intregii sume, in solidar.

Este instanta judecatoreasca ce judeca in prima instanta procesele si cererile date prin lege in competenta sa.
Forma a participatiei penale ce consta in fapta unei persoane care, cu intentie, inlesneste sau ajuta in orice mod la savarsirea unei fapte prevazute in legea penala,
Infractiunea se consuma in momentul in care,
Este parte in procesul penal alaturi de inculpat, partea vatamata si partea responsabila civilmente, care exercita actiunea civila in cadrul procesului penal.
Denumire generica pentru toate felurile de monede si semne ale valorii. Au aparut din necesitatea de a facilita schimburile de marfuri.
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Este puterea materiala pe care o exercita o persoana asupra bunului dandu-i posibilitatea de a se comporta ca si cum ar fi adevaratul proprietar al bunului.
Plata efectuata din eroare de catre o persoana pentru o datorie inexistenta sau de care nu era tinuta sa raspunda, avand ca urmare obligatia beneficiarului de a restitui cee ce a primit in mod necuvenit.
Prevazut in sectiunea II, cap. II., t. I, C. proc. pen., partea generala***


Prin sentinta penala nr. 1097 din 9 septembrie 2004, Tribunalul Bucuresti, sectia I penala, a condamnat pe inculpatii N.F. si N.M., pentru savarsirea infractiunii de talharie si, respectiv, pentru complicitate la aceasta infractiune .
S-a luat act ca partea civila I.M., careia i s-au sustras cerceii, desi nu a recuperat prejudiciul ce i s-a cauzat, a renuntat la despagubirile cerute initial.
In temeiul dispozitiilor art. 118 lit. d) Codul penal s-a confiscat de la inculpati suma de 1.500.000 de lei, cu care au fost vanduti cerceii, bani pe care i-au impartit intre ei.
Apelurile declarate de inculpati au fost respinse de Curtea de Apel Bucuresti, sectia a II-a penala, prin decizia nr. 755 din 13 octombrie 2004.
Recursurile declarate de inculpati sunt fondate in ceea ce priveste confiscarea sumei de 1.500.000 de lei.
Asa cum s-a aratat, prima instanta a dispus, in temeiul art. 118 lit. d) Codul penal , confiscarea de la inculpati a sumei de 1.500.000 de lei, masura fiind mentinuta de instanta de apel.
Din examinarea textului de lege in baza caruia s-a dispus confiscarea se constata ca masurile de siguranta, fiind sanctiuni penale, au un caracter personal.
Avand acest caracter, cu exceptia lucrurilor a caror detinere este interzisa si se confisca indiferent in posesia cui s-ar afla, in celelalte cazuri cand fapta este savarsita in conditiile participatiei, obligarea la plata contravalorii bunurilor supuse confiscarii nu poate fi dispusa decat in limitele in care fiecare participant a beneficiat de lucrurile dobandite prin savarsirea infractiunii.
In consecinta, recursurile au fost admise, s-au casat hotararile atacate si s-a dispus confiscarea sumei de 1.500.000 de lei prin obligarea fiecarui inculpat la plata sumei de 750.000 de lei.Pronuntata de: Inalta Curte de Casatie si Justitie , sectia penala, decizia nr. 391 din 19 ianuarie 2005


Citeşte mai multe despre:   
Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Sinteze curs de dreptul muncii. Ghidul salariatului si Ghidul angajatorului
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Raspunderea si sarcinile Responsabilului cu Protectia Datelor
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati

Raspunderea operatorului de date cu caracter personal in cazul unui incident de securitate
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocatiŞtiri Juridice

Situatia contractelor individuale de munca suspendate si incetate, la data de 12 mai 2020
13 May 2020 | 371

Legislaţie

Legea nr. 62/2020 privind aplicarea unor facilitati de la plata chiriei pentru perioada aferenta starii de urgenta
Legea nr. 62/2020 privind aplicarea unor facilitati de la plata chiriei pentru perioada aferenta sta ...

Legea nr. 57/2020 privind gospodarirea durabila a padurilor Romaniei
Legea nr. 57/2020 privind gospodarirea durabila a padurilor Romaniei ...

Legea nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19
Legea nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID- ...