din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2030 de useri online



Prima pagină » Jurisprudenţă » PIDO/CEDO » CEDO: Marilena Carmen-Popa impotriva Romaniei. Proces echitabil

CEDO: Marilena Carmen-Popa impotriva Romaniei. Proces echitabil

  Publicat: 30 Jul 2021       772 citiri        Secţiunea: PIDO/CEDO  


Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Desfiintare a unei hotarari judecatoresti ca urmare a admiterii unei cai de atac (recurs, apel).
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
A declara vinovat pe cineva rpintr-o hotarare judecatoreasca,
Reclamanta a sustinut, in temeiul art. 6 din Conventie, ca procesul penal indreptat impotriva sa a fost inechitabil deoarece, pe de o parte, nu a fost ascultata in mod corespunzator de instanta avand in vedere casarea de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie a hotararii prin care a fost achitata si schimbarea incadrarii juridice data faptei sale si deoarece, pe de alta parte, instanta sus-mentionata a casat hotararea de achitare fara o administrare directa a probelor relevante pe care s-a bazat.

Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Una din institutiile fundamentale ale dreptului penal,
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Posibilitate acordata, de catre Comisie, partilor carora aceasta le-a comunicat obiectiunile privind incalcarea dreptului comunitar al concurentei, de a-si face cunoscut punctul de vedere.
Una dintre solutiile pe care le pronunta instanta care a judecat cauza penala,
Operatiune efectuata de organele de urmarire penala si instanta de judecata prin care se stabileste concordanta deplina intre fapta concreta savarsita de invinuit sau inculpat si norma penala speciala care incrimineaza acea fapta,precum si in raport cu dispozitiile penale generale aplicabile faptei comise.
Este fapta ce prezinta pericol social, care a fost savarsita cu vinovatie si este prevazuta de legea penala.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Cauza care inlatura caracterul penal al faptei, prevazuta in cap. V, t. II, art. 51, C. pen., partea generala,
Stirea, comunicarea de noutate, plus de cunostinte despre un obiect, o persoana sau un fenomen, prin care receptorul isi inlatura o stare de incertitudine.
(din Legea 10 din 2001) Actul scris prin care un cult religios sau o comunitate a unei minoritati nationale care se pretinde a fi indreptatit/a,
vezi Curtea Europeana a Drepturilor Omului

De asemenea, reclamanta a sustinut ca, stabilind o durata de 3 ani ca termen de incercare, instantele nationale au incalcat art. 7 din Conventie in sensul ca i-au aplicat o pedeapsa mai severa decat cea prevazuta de lege.


Curtea nu a fost convinsa ca, in speta, cerintele unui proces echitabil au cerut o noua audiere a martorului si, prin urmare, Inalta Curte avea obligatia de a lua masuri pozitive in acest scop, chiar daca reclamanta nu a solicitat o noua ascultare a martorului.


Avand in vedere faptul ca instanta de recurs a ascultat declaratia reclamantei cu privire la fondul cauzei, iar dezacordul dintre instanta de fond si cea de recurs privea mai degraba importanta care putea fi atribuita valorii probatorii a raportului de expertiza, nu fiabilitatea si credibilitatea martorului ca atare, Curtea a considerat ca prezenta cauza se poate diferentia de alte cauze in care instantele nationale de recurs i-au condamnat pe inculpati dupa ce fusesera achitati de instantele inferioare, fara audierea nemijlocita a acestora sau fara verificarea declaratiilor martorilor considerate relevante pentru condamnarea inculpatilor.


In fine, in masura in care reclamanta s-a plans ca Inalta Curte a schimbat incadrarea juridica data faptei de care era acuzata si a condamnat-o fara a-i permite sa isi exprime opinia cu privire la acest aspect, Curtea constata ca infractiunea de fals intelectual in forma simpla pentru care a fost condamnata reclamanta a fost un element inerent infractiunii de fals intelectual in forma continuata retinute initial.


Curtea a mai constatat ca reclamanta nu a epuizat caile de atac interne disponibile, eroarea comisa de instanta de recurs la stabilirea duratei termenului de incercare in cauza reclamantei constituind o eroare materiala evidenta, iar reclamanta ar fi putut solicita instantei indreptarea acestei erori evidente in temeiul art. 195 din vechiul Cod de procedura penala.


Cu toate acestea, la dosar nu exista nicio informatie ca aceasta a depus o astfel de cerere .


Integral Hotararea CEDO - AICI




Pronuntata de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului


Citeşte mai multe despre:   
Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Ştiri Juridice
Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...