Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Jurisprudenţă » PIDO/CEDO » CEDO: Cegolea impotriva Romaniei. Discriminare

CEDO: Cegolea impotriva Romaniei. Discriminare

  Publicat: 30 Jul 2021       210 citiri        Secţiunea: PIDO/CEDO  


Invocand art. 3 din Protocolul nr. 1 si, in esenta, art. 14 din Conventie, reclamanta a denuntat o incalcare a dreptului sau de a candida fara niciun fel de discriminare la alegerile parlamentare, in numele unei fundatii care reprezenta minoritatea italiana, intrucat candidatura sa a fost supusa unor conditii suplimentare fata de cea a candidatului care reprezenta deja minoritatea italiana in Parlamentul Romaniei.

1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Organ legislativ compus din doua camere si care poarta denumiri diferite (Adunarea Nationala si Senat in Franta, Bundestag si Budesrat in Germania, Camera Comunelor si Camera Lorzilor in Anglia, Congres in S.U.A.etc.).
Mijloc juridic procesual pus la dispozitia partii interesate, procurorului etc.,
Hartie de valoare care reprezinta o cota fixa din capitalul unei societati pe actiuni.
Este modul de sesizare al organelor de urmarire penala facuta de catre o persoana sau organizatie publica, careia i s-a acuzat o vatamare prin infractiune.
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Ansamblul atributiilor stabilite de lege, care confera autoritatilor si institutiilor administratiei publice drepturi si obligatii de a desfasura,
vezi Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Reclamanta a mai sustinut ca, din cauza impunerii acestor conditii suplimentare, a fost defavorizata in comparatie cu candidatul mentionat.


Curtea a constatat ca reclamanta a facut obiectul unei diferente de tratament in exercitarea drepturilor sale electorale protejate prin art. 3 din Protocolul nr. 1 la Conventie: astfel, la alegerile din decembrie 2012, organizatiile nereprezentate in Parlament erau inca obligate sa faca demersuri suplimentare pentru a-si depune candidatura, in special sa aduca dovada ca obtinusera statutul de utilitate publica.


Reclamanta nu a dispus de o cale de atac efectiva pentru a contesta raspunsul Departamentului pentru Relatii Interetnice al Guvernului Romaniei prin care acesta a refuzat sa acorde fundatiei statutul de utilitate publica.


In plus, raspunsul ministerului i-a fost notificat reclamantei dupa alegerile din decembrie 2012.


In aceasta privinta, Curtea a apreciat ca reclamanta nu era obligata sa introduca o actiune care, in orice caz, nu ar fi putut sa solutioneze plangerea intr-un termen care sa ii permita sa isi depuna candidatura la alegeri.


Curtea a constatat ca acordarea statutului de utilitate publica tine de puterea discretionara a executivului.


In contextul electoral al prezentei cauze, in care, pentru a-si depune candidatura, reclamanta trebuia sa demonstreze ca fundatia dobandise statutul in cauza, o astfel de putere discretionara lasata executivului este discutabila.


In plus, procedura prin care reclamanta ar fi putut contesta refuzul executivului de a recunoaste statutul de utilitate publica al fundatiei nu le conferea instantelor interne o competenta reala de control si, prin urmare, nu era insotita de garantii suficiente pentru a permite evitarea arbitrarului.


Integral hotararea CEDO - AICI
Pronuntata de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului


Citeşte mai multe despre:   
Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Dialogurile MCP (IX): Incetarea abuziva a contractului de munca in perioada de proba
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Dialogurile MCP (VIII): Clauza de confidentialitate in contractul individual de munca. Ce este si ce nu este confidential?
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Dialogurile MCP (VII): Legalitatea testarii obligatorii a salariatilor pentru prezenta la locul de munca
Sursa: Avocat Marius-Catalin PredutŞtiri Juridice
Legislaţie

Legea nr. 269/2021 pentru modificarea Legii dialogului social nr. 62/2011 si a Legii nr. 53/2003 - Codul muncii
Legea nr. 269/2021 pentru modificarea Legii dialogului social nr. 62/2011 si a Legii nr. 53/2003 - C ...

OUG 117/2021 pentru modificarea si completarea Codului muncii
Ordonanta de urgenta nr. 117/2021 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii ...

OUG 110/2021 privind acordarea unor zile libere platite parintilor si altor categorii de persoane in contextul raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2
Ordonanta de urgenta nr. 110/2021 privind acordarea unor zile libere platite parintilor si altor cat ...