Curtea a constatat ca cercetarile s-au finalizat abia dupa 8 ani si jumatate de la tragicul accident survenit in speta, desi cauza nu prezenta o complexitate deosebita.
Durata in cauza este nejustificata, aceasta durata fiind imputabila autoritatilor care nu au luat masurile necesare nici la inceputul cercetarilor, nici in cursul acestora.
In ceea ce priveste posibilitatea reclamantilor de a exercita actiuni civile pentru a supune instantei examinarea raspunderii Directiei Regionale de Drumuri si Poduri sau a Romsilva ori a angajatilor in legatura cu accidentul si a obtine obligarea acestora la plata unor despagubiri, Curtea a considerat ca, avand in vedere principiul potrivit caruia penalul tine in loc civilul, iar hotararea definitiva a instantei penale are autoritate de lucru judecat in fata instantei civile care judeca actiunea civila, o actiune in raspundere civila delictuala impotriva institutiilor si a persoanelor sus-mentionate nu avea, in prezenta cauza, sanse reale de a fi examinata inainte de solutionarea definitiva a actiunii penale.
Pe de alta parte, tinand seama de durata mare de timp dintre inceperea cercetarilor penale si incetarea definitiva a acestora si tinand seama de faptul ca probe esentiale pentru stabilirea raspunderii penale nu au fost stranse si pastrate de autoritati, in circumstantele foarte specifice ale cauzei, Curtea a considerat ca ar fi excesiv sa li se solicite reclamantilor sa introduca o noua actiune pentru a obtine stabilirea eventualei raspunderi, in raport cu accidentul, a institutiilor publice in cauza si a angajatilor lor.
In concluzie, nu se poate considera ca sistemul judiciar roman, astfel cum a fost pus in aplicare in speta, a facut posibila stabilirea rolului si deplinei raspunderi a agentilor sau autoritatilor statului in accidentul in cauza. Prin urmare, a fost incalcat art. 2 din Conventie sub aspect procedural.
Conditiile si durata perioadei de proba. Noi obligatii in sarcina angajatorilor Sursa: MCP Cabinet avocati
Codul muncii aplicabil 2023 | Descarca integral PDF Sursa: MCP Cabinet avocati
CIM 2023. Model contract individual de munca 2023 Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut
LEGEA nr. 367/2022 a dialogului social LEGEA nr. 367/2022 privind dialogul social (Inlocuieste Legea nr. 62/2011) Publicata in MONITORUL ...
Legea 283/2022 privind modificarea Codului muncii si a Codului administrativ Legea nr. 283/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, precum si a O ...
OUG nr. 71/2022 pentru modificarea art. 155 din Codul Penal Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 71/2022 pentru modificarea art. 155 alin. (1) din Legea nr. 28 ...