Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Jurisprudenţă » PIDO/CEDO » CEDO: Marius Alexandru si Marinela Stefan impotriva Romaniei. Dreptul la viata. Ancheta efectiva

CEDO: Marius Alexandru si Marinela Stefan impotriva Romaniei. Dreptul la viata. Ancheta efectiva

  Publicat: 02 Aug 2021       383 citiri        Secţiunea: PIDO/CEDO  


Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Reclamantii au sustinut ca statul nu si-a indeplinit obligatia de a proteja viata lor si a rudelor lor decedate, ca urmare a caderii unui arbore pe autoturismul in care se aflau, si s-au plans de lipsa unei anchete efective desfasurate pentru identificarea si pedepsirea persoanelor raspunzatoare pentru accident, precum si de durata acesteia.


Intamplare neplacuta care produce ranirea, mutilarea sau moartea cuiva.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Principiu juridic potrivit caruia hotararile judecatoresti definitive capata autoritate (putere) de lucru
Hartie de valoare care reprezinta o cota fixa din capitalul unei societati pe actiuni.
Forma a raspunderii juridice care se fundamenteaza pe obligatia celui ce a pagubit pe altul de a repara prejudicial produs.
Sunt mijloace de convingere prin care se stabileste existenta unor acte sau fapte juridice si, automat, a unor drepturi si obligatii ce rezulta din acestea.
Hartie de valoare care reprezinta o cota fixa din capitalul unei societati pe actiuni.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
vezi Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Curtea a constatat ca cercetarile s-au finalizat abia dupa 8 ani si jumatate de la tragicul accident survenit in speta, desi cauza nu prezenta o complexitate deosebita.


Durata in cauza este nejustificata, aceasta durata fiind imputabila autoritatilor care nu au luat masurile necesare nici la inceputul cercetarilor, nici in cursul acestora.


In ceea ce priveste posibilitatea reclamantilor de a exercita actiuni civile pentru a supune instantei examinarea raspunderii Directiei Regionale de Drumuri si Poduri sau a Romsilva ori a angajatilor in legatura cu accidentul si a obtine obligarea acestora la plata unor despagubiri, Curtea a considerat ca, avand in vedere principiul potrivit caruia penalul tine in loc civilul, iar hotararea definitiva a instantei penale are autoritate de lucru judecat in fata instantei civile care judeca actiunea civila, o actiune in raspundere civila delictuala impotriva institutiilor si a persoanelor sus-mentionate nu avea, in prezenta cauza, sanse reale de a fi examinata inainte de solutionarea definitiva a actiunii penale.


Pe de alta parte, tinand seama de durata mare de timp dintre inceperea cercetarilor penale si incetarea definitiva a acestora si tinand seama de faptul ca probe esentiale pentru stabilirea raspunderii penale nu au fost stranse si pastrate de autoritati, in circumstantele foarte specifice ale cauzei, Curtea a considerat ca ar fi excesiv sa li se solicite reclamantilor sa introduca o noua actiune pentru a obtine stabilirea eventualei raspunderi, in raport cu accidentul, a institutiilor publice in cauza si a angajatilor lor.


In concluzie, nu se poate considera ca sistemul judiciar roman, astfel cum a fost pus in aplicare in speta, a facut posibila stabilirea rolului si deplinei raspunderi a agentilor sau autoritatilor statului in accidentul in cauza. Prin urmare, a fost incalcat art. 2 din Conventie sub aspect procedural.


Hotararea CEDO integral AICIPronuntata de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului


Citeşte mai multe despre:   
Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Conditiile si durata perioadei de proba. Noi obligatii in sarcina angajatorilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Codul muncii aplicabil 2023 | Descarca integral PDF
Sursa: MCP Cabinet avocati

CIM 2023. Model contract individual de munca 2023
Sursa: Avocat Marius-Catalin PredutŞtiri Juridice
Legislaţie

LEGEA nr. 367/2022 a dialogului social
LEGEA nr. 367/2022 privind dialogul social (Inlocuieste Legea nr. 62/2011) Publicata in MONITORUL ...

Legea 283/2022 privind modificarea Codului muncii si a Codului administrativ
Legea nr. 283/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, precum si a O ...

OUG nr. 71/2022 pentru modificarea art. 155 din Codul Penal
Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 71/2022 pentru modificarea art. 155 alin. (1) din Legea nr. 28 ...