Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Jurisprudenţă » PIDO/CEDO » CEDO: Hassine impotriva Romaniei. Garantii procedurale in cazul expulzarilor de straini

CEDO: Hassine impotriva Romaniei. Garantii procedurale in cazul expulzarilor de straini

  Publicat: 04 Aug 2021       440 citiri        Secţiunea: PIDO/CEDO  


Cererea a avut ca obiect procedura administrativa la finalul careia reclamantul a fost indepartat de pe teritoriul Romaniei din motive de securitate nationala si a privit, in special, legalitatea masurii retinerii sale – luarea in custodie publica – si respectarea drepturilor sale procedurale.

Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
(termen CNA) Drepturile obtinute de catre un radiodifuzor, în temeiul unui contract, de la organizatorul unui eveniment si/sau de la proprietarul ori, dupa caz, administratorul locului unde se desfasoara evenimentul, de la autori si de la alti detinatori de drepturi vizati,
vezi Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Reclamantul s-a plans ca nu a beneficiat de garantii impotriva arbitrariului, in cadrul procedurii de declarare a acestuia drept persoana indezirabila, neavand acces nici el, nici avocatul sau, la informatiile si inscrisurile clasificate pe care s-au intemeiat cele doua hotarari pronuntate in cauza.


Curtea a constatat ca drepturile procedurale ale reclamantului au fost supuse unor limitari semnificative, fara ca necesitatea acestora sa fie analizata corespunzator de catre o autoritate independenta la nivel national.


De asemenea, reclamantul nu a primit informatii cu privire la comportamentul sau concret care a fost considerat ca pune in pericol securitatea nationala si nici cu privire la modalitatea de desfasurarea a procedurii de declarare ca persoana indezirabila pe teritoriul Romaniei.


In ceea ce priveste intinderea controlului efectuat, Curtea a considerat ca simplul fapt ca decizia de expulzare a fost luata de inalte autoritati judiciare independente, fara sa fie posibila verificarea daca acestea si-au exercitat efectiv competentele conferite de dreptul roman, nu este de natura sa compenseze restrictiile suferite de persoana in cauza in exercitarea drepturilor sale procedurale.


In concluzie, Curtea a retinut incalcarea art. 1 din Protocolul nr. 7 la Conventie, apreciind ca restrangerile exercitiului drepturilor reclamantului derivand din articolul respectiv nu au fost compensate in cadrul procedurii nationale, astfel incat sa se pastreze insasi esenta acestor drepturi .


Hotararea CEDO integral AICI.Pronuntata de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului


Citeşte mai multe despre:   
Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Conditiile si durata perioadei de proba. Noi obligatii in sarcina angajatorilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Codul muncii aplicabil 2023 | Descarca integral PDF
Sursa: MCP Cabinet avocati

CIM 2023. Model contract individual de munca 2023
Sursa: Avocat Marius-Catalin PredutŞtiri Juridice
Legislaţie

LEGEA nr. 367/2022 a dialogului social
LEGEA nr. 367/2022 privind dialogul social (Inlocuieste Legea nr. 62/2011) Publicata in MONITORUL ...

Legea 283/2022 privind modificarea Codului muncii si a Codului administrativ
Legea nr. 283/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, precum si a O ...

OUG nr. 71/2022 pentru modificarea art. 155 din Codul Penal
Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 71/2022 pentru modificarea art. 155 alin. (1) din Legea nr. 28 ...