Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Jurisprudenţă » PIDO/CEDO » CEDO: Hassine impotriva Romaniei. Garantii procedurale in cazul expulzarilor de straini

CEDO: Hassine impotriva Romaniei. Garantii procedurale in cazul expulzarilor de straini

  Publicat: 04 Aug 2021       680 citiri        Secţiunea: PIDO/CEDO  


Cererea a avut ca obiect procedura administrativa la finalul careia reclamantul a fost indepartat de pe teritoriul Romaniei din motive de securitate nationala si a privit, in special, legalitatea masurii retinerii sale – luarea in custodie publica – si respectarea drepturilor sale procedurale.

Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
(termen CNA) Drepturile obtinute de catre un radiodifuzor, în temeiul unui contract, de la organizatorul unui eveniment si/sau de la proprietarul ori, dupa caz, administratorul locului unde se desfasoara evenimentul, de la autori si de la alti detinatori de drepturi vizati,
vezi Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Reclamantul s-a plans ca nu a beneficiat de garantii impotriva arbitrariului, in cadrul procedurii de declarare a acestuia drept persoana indezirabila, neavand acces nici el, nici avocatul sau, la informatiile si inscrisurile clasificate pe care s-au intemeiat cele doua hotarari pronuntate in cauza.


Curtea a constatat ca drepturile procedurale ale reclamantului au fost supuse unor limitari semnificative, fara ca necesitatea acestora sa fie analizata corespunzator de catre o autoritate independenta la nivel national.


De asemenea, reclamantul nu a primit informatii cu privire la comportamentul sau concret care a fost considerat ca pune in pericol securitatea nationala si nici cu privire la modalitatea de desfasurarea a procedurii de declarare ca persoana indezirabila pe teritoriul Romaniei.


In ceea ce priveste intinderea controlului efectuat, Curtea a considerat ca simplul fapt ca decizia de expulzare a fost luata de inalte autoritati judiciare independente, fara sa fie posibila verificarea daca acestea si-au exercitat efectiv competentele conferite de dreptul roman, nu este de natura sa compenseze restrictiile suferite de persoana in cauza in exercitarea drepturilor sale procedurale.


In concluzie, Curtea a retinut incalcarea art. 1 din Protocolul nr. 7 la Conventie, apreciind ca restrangerile exercitiului drepturilor reclamantului derivand din articolul respectiv nu au fost compensate in cadrul procedurii nationale, astfel incat sa se pastreze insasi esenta acestor drepturi .


Hotararea CEDO integral AICI.Pronuntata de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului


Citeşte mai multe despre:   
Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Contestarea deciziei de pensionare conform Noii Legi a Pensiilor (Legea 360/2023)
Sursa: MCP Cabinet avocati

Transportatorii rutieri nu pot transfera unor terte persoane responsabilitatea de a respecta perioadele de conducere si perioadele de repaus ale condu
Sursa: MCP Cabinet avocati

Simpla incalcare a Regulamentului GDPR nu constituie temeiul unui drept la despagubiri
Sursa: MCP Cabinet avocatiŞtiri Juridice
Legislaţie

Legea 554/2004, actualizata 2024, contenciosului administrativ
Legea 554/2004, actualizata 2024, contenciosului administrativ Actualizata prin Legea 102/2023 pe ...

OUG 111/2010, actualizata 2024, privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor
Ordonanta de urgenta 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor ...

Codul Rutier actualizat 2024 - OUG 195/2002
Ordonanta de urgenta nr 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice (Codul Rutier), actualizata ...