Prin sentinta civila 2917/3 mai 2017 Judecatoria Bacau a dispus admiterea cererii formulate de reclamantii A.V., A.A. in contradictoriu cu paratul C.I. precum si:
- Obligarea paratului sa lase in deplina proprietate si linistita posesie suprafata de 7 m.p. identificata pe aliniamentul 90-58-91-94-90 din raportul de expertiza intocmit de expert topocadastru S.S. care face parte integranta din prezenta hotarare .
- Obligarea paratului la daramarea constructiei magazie amplasata pe aceasta suprafata de teren de 7 m.p. astfel cum a fost individualizata.
- Obligarea paratului la plata cheltuielilor de judecata in cuantum de 1685 lei. Tribunalul Bacau, prin decizia 298 / 3 aprilie 2018, a respins apelul formulat de apelantul-parat C. I, impotriva acestei sentinte, ca nefondat.
A fost obligat apelantul sa plateasca intimatilor 500 lei, cheltuieli de judecata reprezentand onorariu avocat.
Impotriva deciziei a formulat recurs paratul C.I. care a invocat ca hotararea este sumar si neclar motivata, instanta neexpunand situatia de fapt si rezumandu-se la a motiva ca reclamantii ar justifica un interes .
S-a mai invocat ca instanta nu a solutionat toate motivele de apel (motivul III - criticile 12-4), iar hotararea nu cuprinde motivele pe care se intemeiaza sau cuprinde motive contradictorii ori numai motive straine de natura cauzei, facand confuzie si interpretand gresit o situatie de fapt retinuta de expert .
- Hotararea a fost data cu incalcarea si aplicarea gresita a normelor de drept material respectiv a prevederilor legale in materia revendicarii imobiliare (art. 563 Noul Cod civil cu aplicarea art. 6 si Legii 71/2011), instanta nefacand o comparare de titluri si nu stabileste care dintre parti are un drept asupra suprafetei in litigiu, nefiind lamurita nici calitatea de constructor de buna-credinta a apelantului si regimul juridic al constructiei care este inregistrata la autoritatile fiscale.
Verificand decizia atacata prin prisma criticilor din cererea de recurs, Curtea constata urmatoarele:
Textul punctului 6 al art. 488 din C. Pr. Civ. are in vedere o lipsa de motivare a hotararii atacate, si nicidecum o ``insuficienta motivare``. Lipsa de motivare presupune ca instanta a omis sa cerceteze unul sau mai multe motive de apel, neputand fi admis a se confunda argumentele expuse de parte cu motivul insusi de apel.
Or, in speta, hotararea este destul de amplu motivata, iar faptul ca instanta a retinut in considerente situatii juridice care nu convin partilor nu echivaleaza cu o nemotivare in sensul prevazut de legiuitor.
Curtea constata ca motivul vizand aplicarea gresita a prevederilor legale in materia revendicarii imobiliare prin raportare la aplicarea in timp a legii civile nu a constituit un motiv de apel, din contra, apelul insusi a fost intemeiat pe dispozitiile art. 563, 566 si 582 N.Cod civil, astfel ca acest motiv nu poate fi analizat `` omisso medio`` in recurs.
Avand in vedere ca toate celelalte sustineri din cererea de recurs vizeaza netemeinicia hotararii (modul de administrare a probatoriului) care scapa controlului de legalitate prin prisma dispozitiilor art. 488 Cod pr. civila, Curtea a respins recursul ca nefondat.
Cercetarea disciplinara a salariatilor. Legalitatea Regulamentului intern si a altor Proceduri Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut
Inechitatile salariale in sectorul public si in sectorul privat Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut
Dialogurile MCP: Legalitatea si obiectivitatea evaluarii profesionale a salariatilor Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut
OUG nr. 71/2022 pentru modificarea art. 155 din Codul Penal Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 71/2022 pentru modificarea art. 155 alin. (1) din Legea nr. 28 ...
Legea nr. 140/2022 privind unele masuri de ocrotire pentru persoanele cu dizabilitati intelectuale si psihosociale si modificarea si completarea unor Lege nr. 140 din 17 mai 2022 privind unele masuri de ocrotire pentru persoanele cu dizabilitati int ...
Legea 144/2022 pentru modificarea si completarea art. 34 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii Legea 144/2022 pentru modificarea si completarea art. 34 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii Pu ...