Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Ştiri juridice » Mesajul Presedintelui UNBR cu ocazia aniversatii a „181 de ani de avocatura in Bucuresti”

Mesajul Presedintelui UNBR cu ocazia aniversatii a „181 de ani de avocatura in Bucuresti”

  Publicat: 14 Feb 2013       7914 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Mesajul Presedintelui Uniunii Nationale a Barourilor din Romania adresat participantilor la
manifestarea intitulata de organizatori „181 de ani de avocatura in Bucuresti”:

Prevazuta in cap. II, t. III, C. proc. pen., partea generala,
O situatie pe piata, in care vanzatorii unui produs sau serviciu actioneaza independent, pentru captarea clientelei, pentru a atinge un obiectiv comercial precis, adica un anumit nivel al beneficiilor, al volumului de vanzari si / sau al cotei de piata.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Totalitatea normelor juridice care reglementeaza raporturi sociale ce iau nastere in procesul exercitarii puterii de stat.
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Baroul este constituit din toti avocatii inscrisi pe Tabloul avocatilor, care au sediul profesional principal in localitatile de pe raza acestuia.
Competenta profesionala reprezinta capacitatea de a realiza activitatile cerute la locul de munca la nivelul calitativ specificat in standardul ocupational.
Hartie de valoare care reprezinta o cota fixa din capitalul unei societati pe actiuni.

"In numele Consiliului Uniunii Nationale a Barourilor din Romania si al Comisiei Permanente a Uniunii Nationale a Barourilor din Romania va multumesc pentru ocazia oferita institutiei Presedintelui U.N.B.R. de a participa la o veritabila sarbatoare anuala a Baroului Bucuresti, care, reluata an de an se confunda cu "Ziua Baroului Bucuresti" !

Avocatii bucuresteni evoca implinirea a 181 ani de avocatura in Bucuresti in conditiile in care sunt provocati de confruntarea aplicarii sau intrarii in vigoare a noilor Coduri, eveniment cu rezonanta istorica in evolutia legislativa a Romaniei, dar care implica un efort imens pentru toti avocatii. In lipsa de resurse financiare bugetare, nu exista programe ale autoritatilor publice privind pregatirea avocatilor pentru aplicarea noii legislatii, ori pentru cunoasterea acesteia, prin avocati, de catre destinatarii normelor juridice: cetatenii, institutiile, agentii economici. Resursele financiare de care dispun barourile pentru realizarea acestui deziderat sunt cvasi-inexistente, iar aplicarea corecta a noii legislatii este de neconceput fara avocati bine pregatiti. In aceste conditii, pregatirea avocatilor se face cu resurse proprii, din ce in ce mai reduse pentru un mare numar de avocati.

Manifestarile ocazionate de acest eveniment aniversar se desfasoara in conditiile in care criza profunda a societatii romanesti este prezenta si in profesia de avocat, care la randul ei trece prin propria sa criza, cu dimensiuni etice dar, si economice. Numerosi confrati se confrunta cu probleme reale, unele insurmontabile, privind dreptul la existenta profesionala pe baza de onorarii de avocat. Cererea de servicii juridice prin avocat a scazut semnificativ, in conditiile in care concurenta profesionala este grav distorsionata de canale de distributie a clientelei, specifice unei "piete subterane", adesea favorizate de atitudinea autoritatilor publice. A fost necesara interventia acestora pentru protectia resurselor bugetare destinate platii onorariilor cuvenite unui numar restrans de avocati, dar interventia a avut si are consecinte grave privind dreptul de acces la servicii profesionale avocatiale, drept care nu poate fi limitat prin conditii ce distorsioneaza dreptul constitutional la alegerea libera a avocatului.

Resursele bugetare pentru asigurarea remunerarii la timp a asistentei judiciare sunt limitate. Plata onorariilor pentru asistenta judiciara se face cu intarziere, totdeauna in conditiile in care, obligatia este satisfacuta dupa indestularea altor prestatii datorate de ordonatorii de plati in sistemul judiciar.

Chiar si in aceste conditii, organizarea unei manifestari prin care avocatii sarbatoresc si mentin traditii ale inaintasilor lor semnifica efortul de a apara brandul unei profesii fara de care statul de drept nu poate functiona. Profesia isi regaseste identitatea prin raportarea la valorile traditionale ale "avocaturii din Bucuresti" din perioada in care activitatea avocatilor se desfasura intr-un climat marcat de implicarea avocatilor in constructia democratiei bazate pe lege de la infiintarea germenilor Corpului de avocati in Bucuresti si pana la perturbarea profunda a rolului avocatului in societate, fata de sistemul judiciar, in general.

Baroul Bucuresti, cel mai mare barou al tarii, a avut si are un rol decisiv in dezvoltarea profesiei !

Celelalte barouri din Romania urmaresc evolutia avocaturii din Bucuresti, "importa" modele de dezvoltare a acesteia, asigura dezvoltarea a numerosi avocati bucuresteni prin activitati profesionale domiciliate pe raza de activitate a altor barouri si conlucreaza onest cu Baroul Bucuresti pentru conservarea reperelor etice ale profesiei.

Evocarile, manifestarile tematice cu caracter aniversar, programul de socializare care finalizeaza sarbatoarea Baroului, prezenta unor invitati din strainatate si a unor reprezentanti ai autoritatilor publice cu care profesia conlucreaza, trebuie sa constituie proba coeziunii avocaturii din Bucuresti !

In conditiile in care avocatura bucuresteana este preocupata de apararea apararii de agresiunile la care este supusa fie prin "acapararea" fara scrupule a ariei de competenta profesionala traditionala a avocatului de catre alte profesii - actiune adeseori initiata sau sprijinita de avocati - fie prin actiuni violente din exterior, unitatea Corpului de avocati este indispensabila pentru apararea profesiei ! Acelasi trebuie sa fie efortul pentru consolidarea sistemului de asigurari sociale care este, in majoritate, sustinut de avocatura din Bucuresti de peste 70 de ani ! Am convingerea ca manifestarile vor avea succesul garantat de organizarea lor in acelasi cadru ca si anul trecut si ca experienta dobandita va fi perpetuata, astfel incat "Ziua Baroului Bucuresti" sa fie instituita formal si sa fie sarbatorita cu increderea in posibilitatea realizarii idealurilor profesionale ale fiecarui avocat, care, nu se pot implini decat in cadrul si cu sprijinul Corpului profesional.

Dainuirea cofraternitatii profesionale este temelia nasterii si propasirii profesiei, iar manifestarea de fata este expresia efortului de a mentine si dezvolta unitatea avocaturii din Bucuresti !"

Presedinte al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania


Av. dr. Gheorghe FloreaCiteşte mai multe despre:    Baroul Bucuresti    UNBR    Avocati

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Codul muncii comentat 2022. Noua organizare a muncii. Editia a III-a, completata si revizuita
26 Jan 2022 | 739

UNBR: Atentie la avocatura falsa! Verificati Tabloul avocatilor!
08 Apr 2020 | 1066

Efectele noilor reglementari asupra profesiei de avocat, in contextul starii de urgenta
24 Mar 2020 | 1646

UNBR si INPPA au afisat rezultatele examenului de admitere - sesiunea August 2019. Vezi rata de promovabilitate!
08 Sep 2019 | 2157

Au fost publicate actele necesare si programul pentru inscrierea la examenul de admitere in profesia de avocat, sesiunea august 2019
03 Jul 2019 | 791

UNBR a republicat Regulamentul-cadru privind organizarea examenului de primire in profesia de avocat si admitere in cadrul INPPA, in forma consolidata.
22 Jun 2019 | 986Articole Juridice

Restrangerea dreptului la viata privata, intima si de familie prin metodele speciale de supraveghere tehnica. Proportionalitatea actiunilor
Sursa: Liliana Gologan

Sediu profesional adjudecat, proprietate, a Cabinetului de avocat. Inscrierea in Cartea funciara
Sursa: Lect. univ. dr. Claudiu Constantin DINU | UNBR

Publicitatea in avocatura. Marketing juridic. Limitari si posibilitati practice
Sursa: Irina Maria Diculescu

Ajutorul public judiciar – beneficiari, forme, conditii de acordare
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

Jurisprudenţă

Decizia nr. 362/2019 referitoare la respingerea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 32 alin. (7) fraza finala din Legea cetateniei romane nr. 21/1991
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Decizia nr. 798/2018 referitoare la respingerea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 10 alin. (1) din Legea nr. 190/1999
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Decizia Curtii Constitutionale nr. 738/2018 referitoare la admiterea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 167 alin. (4) din Legea nr. 98/2016 privind achizitiile publice
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Cauza Caracas impotriva Romaniei
Pronuntaţă de: Hotarare CEDO din 29/06/2006 in Cauza Caracas impotriva Romaniei