Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Ştiri juridice » UNBR: Formele de exercitare a profesiei pot organiza sau nu cursuri de pregatire pentru avocati?

UNBR: Formele de exercitare a profesiei pot organiza sau nu cursuri de pregatire pentru avocati?

  Publicat: 18 Jul 2013       1713 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


In conformitate cu textele legale si statutare in vigoare art. 314 alin. 1 si 315 alin. 2 din Statutul profesiei de avocat, formele de exercitare a profesiei au dreptul de a organiza forme de pregatire profesionala continua.

Activitate de lamurire, de stabilire a adevaratului inteles al unei opere spirituale.
Persoana fizica sau juridica ce livreaza unui client o marfa, un produs sau presteaza un anumit serviciu.
Orice forma de educatie care pregateste calificarea pentru o anumita profesie, sau pentru un anumit loc de munca, competentele necesare exercitarii profesiei respective sau ocuparii unui loc de munca adecvat acesteia.
Din punct de vedere contabil, un document contabil de sinteza care are ca obiective principale completarea si explicarea datelor inscrise in bilant si contul de profit si pierdere
Din punct de vedere contabil, un document contabil de sinteza care are ca obiective principale completarea si explicarea datelor inscrise in bilant si contul de profit si pierdere
Orice forma de educatie care pregateste calificarea pentru o anumita profesie, sau pentru un anumit loc de munca, competentele necesare exercitarii profesiei respective sau ocuparii unui loc de munca adecvat acesteia.
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Formarea profesionala continua este ulterioara formarii initiale
Orice forma de educatie care pregateste calificarea pentru o anumita profesie, sau pentru un anumit loc de munca, competentele necesare exercitarii profesiei respective sau ocuparii unui loc de munca adecvat acesteia.

Problematica supusa deciziei de fata este de a decide daca formele de exercitare a profesiei pot organiza sau nu cursuri de pregatire pentru avocati care nu fac parte din acestea.
In baza art. 117 alin. (3) din Statutul profesiei de avocat, prin Hotararea Congresului Avocatilor nr. 12/11.06.20111, a fost adoptat Programul de pregatire profesionala continua a avocatilor pe perioada 2011-2015. In temeiul acesteia, a fost adoptata Hotararea Consiliului UNBR nr. 526/01.09.2013, privind recunoasterea orelor de pregatire profesionala.
Conform tuturor prevederilor sus mentionate incluse in lege, statut si legislatia subsecventa, rolul primordial in pregatirea profesionala continua apartine INPPA, prin centrele sale si barourilor, care conlucreaza cu INPPA, si care prin activitatea lor coordonata trebuie sa ajunga la realizarea unei pregatiri profesionale continue in mod coerent si unitar la nivel national (art. 317 alin. 2 din Statut).
In acest sens, nu se poate concepe ca o forma de exercitare a profesiei sa organizeze activitati de pregatire profesionala continua pentru avocati din afara acesteia, prin substituirea rolului INPPA, al centrelor acestuia si al barourilor. Mai mult, chiar cursurile de pregatire continua initiate pentru proprii avocati trebuie sa aiba girul INPPA, care sa ateste ca tematica lor este relevanta si in concordanta cu cea adoptata la nivel national.
Orice alta interpretare ar duce la transformarea formei de exercitare a profesiei intr-un furnizor de formare profesionala cu activitate continua, prin incalcarea art. 3 din Legea nr. 51/1995, care stabileste fara echivoc care sunt activitatile pe care le poate realiza un avocat. De asemenea, art. 2 din Anexa nr. XIII la statutul profesiei (Statutul societatii civile profesionale de avocati) si din Anexa nr. XV la statutul profesiei (Statutul societatii profesionale cu raspundere limitata) dispune ca acest tip de forme de organizare a profesiei au ca obiect exercitarea in comun a profesiei de avocat si nu furnizarea de formare profesionala continua. In plus, in cazul societatii profesionale cu raspundere limitata, art. 199 alin. (4) din statut prevede ca aceasta are ca obiect unic de activitate exercitarea profesiei de avocat.
Cele sus mentionate duc si la concluzia ca formele de exercitare a profesiei nu pot ``imprumuta`` numele profesional catre entitati care sa realizeze aceste activitati in regim comercial sau prevazut de legislatia speciala privind pregatirea profesionala a adultilor, care astfel primesc denumirea formelor de exercitare a profesiei de avocat.
De asemenea, trebuie mentionat ca prin Hotararea Consiliului UNBR nr. 448/21.02.2009 pentru aplicarea Hotararii Congresului avocatilor nr. 14/2008 privind pregatirea profesionala a avocatilor si pentru imbunatatirea pregatirii profesionale initiale a avocatilor, se dispune ca obligatia avocatilor de a realiza formarea profesionala continua se socoteste a fi indeplinita si prin participarea avocatilor la activitatile de formare profesionala prevazute in programele privind pregatirea profesionala continua adoptate si puse in aplicare de formele de exercitare a profesiei in care avocatii isi desfasoara activitatea (art. 1 alin. 1).

Avand in vedere cele sus mentionate, reiese ca textele legale si statutare relevante trebuie interpretate astfel:
1. Formele de exercitare a profesiei de avocat nu pot desfasura activitati de pregatire profesionala continua pentru terti din afara profesiei si nici pentru avocatii ce activeaza in cadrul altor forme de exercitare a profesiei de avocat.
2. Numele profesional al formelor de exercitare a profesiei de avocat nu poate fi preluat in denumirea unor entitati care sa realizeze forme de pregatire profesionala continua in regim comercial sau prevazute de legislatia speciala privind pregatirea profesionala a adultilor.
3. Formele de exercitare a profesiei pot realiza forme de pregatire profesionala continua pentru proprii avocati, cu avizul INPPA sau al centrului teritorial INPPA, dupa caz, in baza unei documentatii care sa ateste organizatorul, tematica, data si durata acestora, urmand ca baroul sa evidentieze pregatirea participantilor.Citeşte mai multe despre:    Avocati    UNBR    Formare profesionala

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

MCP Cabinet avocati recruteaza avocat stagiar/definitiv
07 Feb 2022 | 1095

Codul muncii comentat 2022. Noua organizare a muncii. Editia a III-a, completata si revizuita
26 Jan 2022 | 1032

Firma de avocatura CMS Romania isi muta birourile la One Tower
10 Aug 2021 | 913

Curs de dreptul mediului si o Clinica juridica. Inscrieri pana pe 22 august
10 Aug 2021 | 706

13 iulie 2021 - Conferinta Nationala de Dreptul Muncii
15 Jun 2021 | 1429

INTERVIU | Drumul catre pensionare. Realitatea constituirii si distribuirii bugetului de pensii
06 May 2021 | 1575Articole Juridice

Conditiile si durata perioadei de proba. Noi obligatii in sarcina angajatorilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Codul muncii aplicabil 2023 | Descarca integral PDF
Sursa: MCP Cabinet avocati

Concediul de maternitate si concediul de crestere a copilului. Aspecte practice
Sursa: MCP Cabinet avocati

Aspecte practice privind necorespunderea profesionala a salariatului
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Jurisprudenţă

Reorganizarea activitatii prin desfiintarea doar a postului de director. Angajatorul nu a reusit sa dovedeasca masura reorganizarii societatii doar prin desfiintarea unui singur post de director
Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 53/12.02.2018 a Curtii de Apel Galati

Cerere accesorie de acordare cheltuieli de judecata. Conditiile pentru reducerea cheltuitelor de judecata reprezentand onorariu expert
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia civila, Decizia civila nr. 111/11.03.2020

Indemnizatie pentru cresterea copilului. Venituri din activitati independente. Mod de calcul. Stabilirea venitului net prin scaderea impozitului pe venit. Data incetarii realizarii veniturilor din avocatura
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Contencios administrativ si fiscal, Decizia nr. 640/7.09.2020

Reducerea programului de lucru si a salariului in contextul reducerii temporare a activitatii impune existenta unor motive obiective care nu depind de vointa exclusiva a angajatorului
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Timisoara - Decizia civila nr.135/2020