Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Codul muncii comentat 2019 Avocat Marius-Catalin Predut
Prima pagină » Ştiri juridice » Cum recuperati datoriile de la firmele intrate in insolventa. STATISTICA privind dosarele de insolventa aflate pe rolul instantelor

Cum recuperati datoriile de la firmele intrate in insolventa. STATISTICA privind dosarele de insolventa aflate pe rolul instantelor

  Publicat: 26 Apr 2018       907 citiri       Sursa: Pavel, Margarit si Asociatii  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
Forma specifica a motivatiei care consta in orientarea activa si durabila a persoanei spre anumite domenii de activitate, fiind cel mai puternic mobil al actiunilor omenesti.
Recuperarea creantelor a ramas o chestiune de interes la nivelul mediului de afaceri, in conditiile in care multe companii se confrunta cu dificultati financiare sau pur si simplu refuza sa isi achite datoriile.

Partea introductive a hotararii judecatoresti, care cuprinde: denumirea instantei; ziua, luna si anul sedintei de judecata, cu mentiunea daca aceasta a fost sau nu publica; numele si prenumele judecatorilor,
Este acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizeaza prin insuficienta fondurilor banesti disponibile pentru plata datoriilor exigibile:
Drept al uneia dintre persoanele care sunt subiect intr-un raport juridic de obligatie, denumita creditor, de a pretinde celeilalte parti, denumita debitor, indeplinirea obligatiei acesteia.
Persoana fizica sau juridica care a primit o suma de bani sau alte valori de la creditor,
1. Din punct de vedere economic, o cantitate dorita dintr-un anumit bun economic, care poate fi cumparata, intr-o perioada determinata, la anumite niveluri ale pretului.
Valori de incasat din vanzari pe credit, de bunuri rezultate din exploatare (produse, lucrari, servicii). Sunt generate de ciclul de exploatare al intreprinderii
Desfiintarea retroactiva a unui act juridic.
Paguba sau prejudiciu provocata unei persoane,
Persoana desemnata de catre tribunal pentru a reprezenta masa creditorilor unei companii aflata in procedura de lichidare;
(Bankruptcy) Stare de insolvabilitate a unei persoane fizice sau juridice; cu alte cuvinte, incapacitatea acesteia de a-si plati datoriile.
Este acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizeaza prin insuficienta fondurilor banesti disponibile pentru plata datoriilor exigibile:
Legatura de cauzalitate sau raportul cauzal, nereglementat expres in legea penala, unul din elementele laturii obiective ale infractiunii, care consta in legatura dintre fapta (actiune-inactiune)si rezultatul sau urmarea imediata (ex. la infractiunea de dare de mita, activitatea de promitere, oferire sau dare a creat rezultatul constand in starea de pericol).
Este acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizeaza prin insuficienta fondurilor banesti disponibile pentru plata datoriilor exigibile:
Pierderea increderii in moneda unei tari sau in alte active financiare ale acesteia,
Este acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizeaza prin insuficienta fondurilor banesti disponibile pentru plata datoriilor exigibile:
Este instanta judecatoreasca ce judeca in prima instanta procesele si cererile date prin lege in competenta sa.
Magistrat care, potrivit legii, are atributii de a solutiona cauze penale, civile si administrative in cadrul unei instante judecatoresti.
Este instanta judecatoreasca ce judeca in prima instanta procesele si cererile date prin lege in competenta sa.
Magistrat care, potrivit legii, are atributii de a solutiona cauze penale, civile si administrative in cadrul unei instante judecatoresti.
Exceptio non adimpleti contractus este expresia latina ; dreptul oricareia din partile unui cotract bilateral, sinalagmatic, de a refuza indeplinirea obligatiilor pe care si le-a asumat, atata vreme cat cealalta parte nu-si indeplineste propriile sale obligatii.
Partea introductive a hotararii judecatoresti, care cuprinde: denumirea instantei; ziua, luna si anul sedintei de judecata, cu mentiunea daca aceasta a fost sau nu publica; numele si prenumele judecatorilor,
( lat. expertus, de la experior "incerc, dovedesc"). Mijloc de proba, prevazut in sectiunea X, cap. II, t. III, C. proc. pen., partea generala si in diferite legi speciale, consta in rezolvarea unor probleme de stricta specialitate de catre persoane care poseda cunostinte profunde intr-un domneiu dat.

Zeci de mii de firme se afla inca in procedura insolventei, beneficiind de protectia legii, in ceea ce priveste plata datoriilor. Cu ajutorul unor avocati specializati in procedura insolventei, recuperarea creantelor se desfasoara cu celeritate, iar sansele de reusita cresc, potrivit societatii de avocatura Pavel, Margarit si Asociatii.


``Procedura insolventei, asa cum este ea reglementata de legea 85/2014, este complexa si prezinta ca particularitati termene foarte stranse de contestare a tabelului de creante, a actelor si rapoartelor emise de catre administratorul judiciar, a deciziilor comitetului creditorilor sau a adunarii creditorilor. De aceea vigilenta, practica si experienta avocatului specializat in recuperari creante in procedura insolventei este un avantaj important al creditorului in vederea atingerii obiectivului de recuperare a creantelor de la debitorul ajuns in stare de insolventa. De asemenea, intregul pasiv sau o parte din acesta poate fi suportat de catre organele de conducere ale societatii debitoare in masura in care acestia se fac vinovati de ajungerea societatii in stare de insolventa``, a declarat avocatul Catalin - Radu Pavel, in cadrul conferintei ``Solutii pentru recuperarea bunurilor si a creantelor``, organizata de revista Legal Magazin.


Creditorii trebuie sa ia in calcul o multitudine de aspecte, atunci cand au de recuperat o creanta de la un debitor care a intrat in procedura insolventei. Cele mai importante au fost punctate de avocatul Catalin - Radu Pavel, in prezentarea sustinuta in cadrul conferintei.


Astfel, odata ce debitorul a intrat in insolventa, creditorii trebuie sa depuna o cerere de inscriere la masa credala, in vederea recuperarii creantelor. Termenul pentru depunerea cerererilor de admitere a creantelor si afisarea Tabelului Preliminar este de maximum 60 de zile de la deschiderea procedurii. Debitorul, creditorii si orice alta parte interesata vor putea sa formuleze contestatii fata de tabelul de creante .


Ulterior, administratorul sau lichidatorul judiciar pot introduce la judecatorul-sindic actiuni pentru anularea actelor sau operatiunilor frauduloase ale debitorului in dauna drepturilor creditorilor, in cei 2 ani anteriori deschiderii procedurii. Urmeaza propunerea unui plan de reognizare, de catre debitor, de administratorul judiciar, sau de unul sau mai multi debitori ce detin impreuna mai cel putin 20% din totalul creantelor. Planul de reorganizare trebuie aprobat de adunarea creditorilor si confirmat de judecatorul sindic . Acesta prevede un calendar privind plata datoriilor debitorilor.


In cazul in care planul de reoganizare nu este acceptat, firma va intra in faliment. Activele debitorului vor fi valorificate, iar sumele rezultate vor fi distribuite creditorilor in ordinea prevazuta de legea insolventei. Totodata, trebuie retinut ca recuperarea creantelor se poate realiza si de la persoanele care se fac vinovate de ajungerea firmei in stare de insolventa. In acest sens, la cererea administratorului judiciar sau a lichidatorului judiciar, judecatorul-sindic poate dispune ca o parte sau intregul pasiv al debitorului, persoana juridica, ajuns in stare de insolventa, fara sa depaseasca prejudiciul aflat in legatura de cauzalitate cu fapta respectiva, sa fie suportata de membrii organelor de conducere si/sau supraveghere din cadrul societatii, precum si de orice alte persoane care au contribuit la starea de insolventa a debitorului.


De-a lungul anilor, societatea de avocatura Pavel, Margarit si Asociatii a oferit consultanta si reprezentare atat creditorilor ce aveau de recuperat creante de la firme aflate insolventa, cat si debitorilor aflati in stare de insolventa, fata de care creditorii au formulat cereri nejustificate de recuperare a creantelor.


Desi criza financiara a trecut, mii de societati comerciale se afla inca in insolventa. Daca analizam numarul de dosare inregistrate la Tribunalul Bucuresti, observam ca acestea au fost in scadere in ultimii ani. Cu toate acestea exista inca un numar mare de dosare si de dosare atribuite unui judecator.


Astfel, in 2014 au existat la Tribunalul Bucuresti un numar de 19.900 de dosare, in 2015 un numar de 17.870 de dosare, iar in 2016 circa 15.200 de dosare. In 2014, gradul de dosare ce revenea unui singur judecator de la Sectia VII a TMB era de 1.400 de dosare, ca in 2015 acesta sa scada la 990 de dosare, iar in 2016 la 890 de dosare.


Tot in perioada 2014-2016, cand vine vorba de dosare ce au ca obiect incuviintarea executarii silite si investirea cu formula executorie, vorbim si de peste 150.000 de dosare anual, inregistrate la judecatoriile din Bucuresti. Un an de varf, dupa cum se va observa, a fost 2014. In 2014 existau 155.000 de dosare, in 2015 circa 20.000 de dosare, iar in 2016 circa 100.000 de dosare nou inregistrate.


***


Echipa Pavel, Margarit si Asociatii este formata din avocati specializati, care furnizeaza servicii juridice de cea mai inalta calitate, peste asteptarile clientilor. Societatea abordeaza cazurile cu maxim profesionalism si dedicatie, scopul final fiind atingerea obiectivelor clientilor, rezultatele fiind unele de exceptie . Printre clientii societatii de avocatura se afla companii multinationale si autohtone de anvergura. In 2017, cazurile de succes ale societatii de avocatura i-au adus recunoasterea internationala din partea celor mai prestigioase ghiduri si publicatii internationale de profil. Astfel, societatea de avocatura Pavel, Margarit si Asociatii s-a situat in acest an pe locul 2 in Romania in clasamentul firmelor de avocatura de business cu cea mai relevanta expertiza, realizat de publicatia Legal 500, cel mai prestigios ghid de firme de avocatura din lume, cu sediul in Londra. Societatea de avocatura este recunoscuta totodata la nivel international si de ghidul IFLR 1000 Financial and Corporate 2018. De asemenea, Pavel, Margarit si Asociatii este singura societate de avocatura din Romania recomandata de directorul international Global Law Experts din Londra in aria de practica Dispute Resolution.


Toate informatiile relevante privind societatea de avocatura Pavel, Margarit si Asociatii, pornind de la ariile de expertiza pana la cele mai relevante cazuri din portofoliu, se regasesc pe portalul www.avocatpavel.ro, unul dintre cele mai complexe existente pe piata de avocatura din Romania.Citeşte mai multe despre:    Insolventa    Recuperare debiteComentează: Cum recuperati datoriile de la firmele intrate in insolventa. STATISTICA privind dosarele de insolventa aflate pe rolul instantelor
Alte titluri

Solicitarile pentru facilitati fiscale pot fi depuse pana la 16 decembrie 2019
20 Sep 2019 | 148

5 elemente cheie despre metoda de protejare a capitalului investit
19 Sep 2019 | 163

Modificari si completari privind ucenicia la locul de munca si prelungirea CIM dupa pensionare
15 May 2019 | 320

ICCJ. Dezlegarea unei chestiuni de drept privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa planul de reorganizare a debitorului nu poate sa prevada esalonarea la plata a creantelor curente
28 Mar 2019 | 489

Dezlegare problema de drept: unde se depune cererea de admitere a creantei in procedura insolventei?
05 Feb 2019 | 609

Dezlegare chestiune de drept ref. la perioada in care fondul de garantare poate prelua si plati creantele salariale ale angajatorului aflat in insolventa
24 Oct 2018 | 616Articole Juridice

Codul Fiscal: Stabilirea de catre Presedintele A.N.A.F. a criteriilor pentru evaluarea riscului fiscal o incalcare a principiului separatiei puterilor in stat?
Sursa: Irina Maria Diculescu

ICCJ. Contestatie decizie incetare contract individual de munca. Insolventa. Suspendare de drept
Sursa: Avocat Lacatus Igor

RIL. In procesul penal Fondul de garantare a asiguratilor nu poatea avea calitate de parte responsabila civilmente
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

Profesionistii, indiferent de statutul lor juridic sunt supusi regulilor de drept civil
Sursa: Avocat Lacatus Igor

Jurisprudenţă

Decizia nr. 417/2019 - conflict juridic constitutional intre Parlament si ICCJ
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Decizia ICCJ nr. 12/2019 - RIL admis privind procedura insolventei
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Decizia C.C.R. nr. 788/2018 referitoare la respingerea exceptiei de neconstitutionalitate a unor dispozitii din Legea nr. 85/2006
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Decizia nr. 779/2018 referitoare la respingerea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 43 alin. (2) din Legea nr. 85/2014
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei