Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Codul muncii comentat 2019 Avocat Marius-Catalin Predut
Prima pagină » Ştiri juridice » CEDO: Interzicerea legaturilor cu copilul minor reprezinta o incalcare a dreptului la viata privata si de familie

CEDO: Interzicerea legaturilor cu copilul minor reprezinta o incalcare a dreptului la viata privata si de familie

  Publicat: 24 Jun 2019       120 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Curtea Europeana a Drepturilor Omului reprezinta un tribunal international care are sediul la Strasbourg.
Persoanele, altele decat cele care apartin familiei extinse, care,
In Hotararea Camerei din data de 18.06.2019, in cauza Haddad c. Spaniei, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a retinut, cu unanimitate de voturi, existenta unei incalcari a articolului 8 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, cu privire la dreptul la viata privata si de familie .

Viciu de consimtamant. Este amenintarea unei persoane cu un rau care sa-I produca o temere ce o determina sa consimta la incheierea unui act juridic civil, pe care altfel nu l-ar fi incheiat.
Persoana pusa sub interdictie judecatoreasca sau careia i s-a aplicat pedeapsa complementara a interzicerii unor drepturi prevazuta de legea penala.

Cauza privea instituirea masurii plasamentului asupra celui mai mic copil al reclamantului.


Cei trei copii ai reclamantului, inclusiv fiica acestuia, avand, la data respectiva, varsta de un an si jumatate, au fost plasati intr-un centru rezidential din Madrid, la cererea mamei acestora, si declarati abandonati. Ulterior, copiii au fost plasati in centre din Murcia. Reclamantul nu a fost informat cu privire la masura plasamentului. Avand in vedere faptul ca impotriva sa se desfasura o ancheta penala pentru violenta domestica, in baza unor plangeri depuse de sotia sa, acestuia i-a fost interzis sa ia contact cu minorii. Reclamantul a fost in cele din urma achitat si a reobtinut custodia celor doi fii ai sai, si a incercat obtinerea custodiei fiicei sale minore.


Curtea a retinut ca autoritatile administrative spaniole ar fi trebuit sa ia in considerare aplicarea unor masuri mai putin radicale decat plasamentul pre-adoptie pentr fiica minora, si ar fi trebuit sa ia act de cererea reclamantului de a restabili legaturile cu aceasta, cel mai tarziu dupa definitivarea anchetei penale. Autoritatile nu au facut eforturi suficiente pentru a asigura respectarea dreptului reclamantului de a trai impreuna cu fiica sa, alaturi de fratii acesteia.Citeşte mai multe despre:    CEDO    Dreptul la viata privata si de familie    Articolul 8    Legaturile cu copilul minor    Legaturile cu parintii biologici    Plasament    Haddad c. SpanieiComentează: CEDO: Interzicerea legaturilor cu copilul minor reprezinta o incalcare a dreptului la viata privata si de familie
Alte titluri

CEDO: Doua condamnari condamnari diferite pentru aceleasi fapte reprezinta o incalcare a conventiei. Curtea recomanda schimbari in sistemul penal al Rusiei.
13 Oct 2019 | 62

CEDO: expulzarea in Siria a unui fost soldat ar constitui un risc de expunere la rele tratamente si de incalcare a dreptului sau la viata
12 Oct 2019 | 62

CEDO: lipsirea unei persoane de capacitate de exercitiu fara luarea in considerare a nevoilor individuale ale acesteia reprezinta o incalcare a Conventiei
07 Oct 2019 | 98

CEDO: Negarea Holocaustului nu este protejata de Conventia Europeana a Drepturilor Omului
05 Oct 2019 | 94

CEDO: Articolele 6 (dreptul la un proces echitabil) si 7 (nicio pedeapsa fara lege) nu se aplica executarii pedepsei
30 Sep 2019 | 113

CEDO - Absenta audierilor reclamantului si a martorilor in apel - o incalcare a dreptului la un proces echitabil
28 Sep 2019 | 123Articole Juridice

Diferentierea termenelor de solutionare a cererilor de restituire a imobilelor preluate abuziv si egalitatea in drepturi
Sursa: Irina Maria Diculescu

Numarul minim de salariati pentru constituirea unui sindicat o incalcare a dreptului la libera asociere?
Sursa: Irina Maria Diculescu

Aplicarea in timp a legii 165/2013 privind finalizarea procesului de restituire a imobilelor preluate in mod abuziv aspecte de constitutionalitate
Sursa: Irina Maria Diculescu

Retinerea certificatului de inmatriculare al unui vehicul fara ITP valabil o incalcare a dreptului la proprietate privata?
Sursa: Irina Maria Diculescu

Jurisprudenţă

Decizia nr. 417/2019 - conflict juridic constitutional intre Parlament si ICCJ
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

ICCJ: In ipoteza renuntarii la urmarirea penala fata de un minor care a implinit varsta de 16 ani poate fi dispusa fata de acesta obligatia prestarii unei munci neremunerate in folosul comunitatii.
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Decizia CCR nr 467/2016 - Legea pentru modificarea Codului Penal si a Legii Organizarii judiciare este neconstitutionala.
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Rejudecarea cauzei. Lipsa motivarii hotararii judecatoresti
Pronuntaţă de: ICCJ, Decizia nr. 124 din 23 ianuarie 2019