Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Ştiri juridice » UE propune perceperea TVA in tara clientului si nu a furnizorului

UE propune perceperea TVA in tara clientului si nu a furnizorului

  Publicat: 08 Dec 2007       2380 citiri       Sursa: Camera de Comert si Industrie a Romaniei  


(TVA). Forma sub care exista in prezent taxa generala de consumatie este taxa pe valoarea adaugata (TVA).
Noile reglementari privind taxa pe valoarea adaugata (TVA) aferenta prestarilor de servicii vor impune perceperea taxei in tara clientului si crearea unui "ghiseu unic" pentru plata taxei.

Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
In pofida crearii unei piete unice si a Uniunii economice si monetare, nu exista inca o politica comunitara adevarata cu privire la impozitare. Prevederi specifice sunt incluse in Articolele 90-93 ale Tratatului de constituire a Comunitatii Europene (fostele Articole 95-99), dar procedura de adoptare a deciziilor in ce priveste impozitarea impune votul in unanimitate in Consiliu. Pina acum, acest mecanism a functionat ca o frana in ce priveste adoptarea de reguli comune privind impozitarea directa si indirecta.
Reglementate in sectiunea I, cap. II, t. II, C. proc. pen., partea speciala;
Mijloace de proba prevazute in cap . II, t. III, C. proc. pen., partea generala.
Loc in care persoana fizica isi are locuinta statornica sau principala.
1. Locuinta care, spre deosebire de domiciliu, nu este statornica sau principala. O persoana poate avea, in dreptul nostru, un singur domiciliu si mai multe resedinte.
In dreptul comunitar, directiva este un instrument legislativ obligatoriu pentru statele membre carora li se adreseaza in ceea ce priveste rezultatul care trebuie atins, dar lasa la latitudinea lor forma si metodele de obtinere a acestuia.
In dreptul comunitar, directiva este un instrument legislativ obligatoriu pentru statele membre carora li se adreseaza in ceea ce priveste rezultatul care trebuie atins, dar lasa la latitudinea lor forma si metodele de obtinere a acestuia.
In dreptul comunitar, directiva este un instrument legislativ obligatoriu pentru statele membre carora li se adreseaza in ceea ce priveste rezultatul care trebuie atins, dar lasa la latitudinea lor forma si metodele de obtinere a acestuia.
Ministrii economiei si finantelor din statele membre ale Uniunii Europene au ajuns recent la un acord politic asupra a doua propuneri de directive si a unei propuneri de regulament, acte care vor asigura colectarea TVA in tara in care are loc consumul, precum si prevenirea distorsionarilor liberei concurente dintre statele membre cu rate TVA diferite.

Noile reglementari vor impune perceperea TVA pentru furnizarea de servicii catre intreprinderi (business-to-business) in locul in care este stabilit clientul, renuntandu-se la impozitarea in locul in care este stabilit furnizorul, asa cum se intampla in prezent.

In ceea ce priveste furnizarea de servicii catre consumatori individuali (business-to-consumer), locul impozitarii va ramane locul in care este inregistrat furnizorul. Totusi, in anumite conditii, regulile generale nu vor fi aplicate, atat in ceea ce priveste intreprinderile, cat si consumatorii individuali, iar anumite reguli se vor aplica pentru a reflecta principiul impozitarii in locul in care are loc consumul. Aceste exceptii se refera la serviciile prestate de restaurante, la inchirierea de mijloace de transport, la servicii legate de cultura, sport, stiinta si educatie, precum si la prestarile de servicii de telecomunicatii, radiodifuziune si televiziune si servicii prestate pe cale electronica unor consumatori individuali.

Pentru a simplifica operatiunile cu TVA impuse de noile reguli pentru serviciile de telecomunicatii, radiodifuziune si electronice, se va introduce un "ghiseu unic", care va permite furnizorilor de servicii sa-si indeplineasca obligatiile referitoare la inregistrari, declaratii si plati intr-o singura etapa in statul de domiciliu, inclusiv pentru serviciile furnizate in alte state membre. Veniturile din TVA vor fi apoi transferate din tara de domiciliu a furnizorului in tara de resedinta a consumatorului, ale carui rate si controale TVA vor fi aplicabile.

Ca regula, noile masuri vor intra in vigoare la 1 ianuarie 2010.

Asa-numitul "pachet TVA" contine:
- un proiect de directiva privind locul de furnizare a serviciilor (va modifica Directiva 2006/112/CEE)
- un proiect de directiva privind procedurile pentru refinantarea TVA catre intreprinderi ne-stabilite (conform Directivei 2006/112/CEE)
- un proiect de regulament privind imbunatatirea cooperarii administrative in domeniul TVA si schimbul de informatii intre statele membre (va modifica Regulamentul 1798/2003/CE).


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Concedierea Salariatilor. Modalitati de incetare a CIM si contestarea deciziei de concediere
Sursa: MCP Cabinet avocati

Interdictia suprapunerii programului de lucru in cazul salariatilor cu mai multe locuri de munca
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Calculul termenului de preaviz la concedierea salariatului. Aspecte practice si procedurale
Sursa: MCP Cabinet avocatiJurisprudenţă

Transmitere fictiva a partilor sociale in scopul sustragerii de la urmarirea penala
Pronuntaţă de: R O M A N I A INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 433/RC/2021

Contestatie pentru depasirea termenului de redactare a unei decizii penale
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 549/2021

Cerere de recurs semnata electronic. Nulitatea recursului
Pronuntaţă de: Decizia nr. 520 din 7 martie 2019, pronuntata de Sectia I civila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie

Legislaţie

HG privind stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata de la 1 octombrie 2023
HOTARAREA de Guvern pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata ...

O.U.G. nr. 42 din 24 mai 2023
pentru modificarea si completarea Legii nr. 367/2022 privind dialogul social si a Legii nr. 53/2003 ...

DIRECTIVA (UE) 2019/1152 din 20 iunie 2019 privind transparenta si previzibilitatea conditiilor de munca in Uniunea Europeana
DIRECTIVA (UE) 2019/1152 din 20 iunie 2019 privind transparenta si previzibilitatea conditiilor de m ...