Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Ştiri juridice » Guvenul a adoptat Proiectul Noului Cod Civil (2009)

Guvenul a adoptat Proiectul Noului Cod Civil (2009)

  Publicat: 12 Mar 2009       10899 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Proiectul de lege privind Codul Civil, adoptat ieri de Guvern, este un cod modern, care raspunde nevoilor societatii romanesti si vizeaza modernizarea statului roman.

Mod de organizare a vietii in comun a oamenilor,
Opera legislativa, care are ca scop redactarea intr-o conceptie unitara
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Act normativ care cuprinde principiile si cele mai importante reglementari referitoare la relatiile sociale ce formeaza obiectul specific al dreptului civil:
Relatie sociala care ia nastere in legatura cu insusirea de catre oameni a buburilor materiale, in primul rand a mijloacelor de productie.
Socoteala scrisa sub forma de balanta cu doua parti (debit si credit) care reflecta valoric si uneori in unitati naturale, in ordine cronologica si sistematica,
Ansamblu de solutii pronuntate de catre organele de jurisdictie in legatura cu probleme de drept sau institutiile juridice examinate cu prilejul desfasurarii litigiilor din competenta lor.
Potrivit Legii 213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, totalitatea bunurilor care formeaza obiectul dreptului de proprietate publica.
Ansamblul bunurilor, drepturilor si obligatiilor care alcatuiesc patrimoniul lasat de defunct.
Parte a mostenirii, indisponibilizata de lege in favoarea unor anumite categorii de mostenitori, rezervatori, in sensul ca nu poate fi micsorata nici prin acte intre vii cu titlu gratuit, donatii, nici prin testament.
Pierdere a unor drepturi, ca urmare a unei condamnari sau a neexercitarii unui drept.
Ramura a dreptului Romaniei,
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Este procesul psihic care se manifesta prin actiuni constiente indreptate spre realizarea unor scopuri stabilite.
Ansamblul atributiilor stabilite de lege, care confera autoritatilor si institutiilor administratiei publice drepturi si obligatii de a desfasura,
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.


Proiectul noului Cod civil incorporeaza totalitatea reglementarilor referitoare la persoane, relatiile de familie si relatiile comerciale. In plus, consecventa a obligat ca opera de codificare sa aiba in vedere si dispozitiile de drept international privat.

Proiectul Noului Cod civil este structurat pe sapte carti, precedate de un titlu preliminar:

- Cartea I, Despre persoane, va avea ca obiect de reglementare capacitatea civila a persoanei fizice si juridice si va reintroduce in Codul civil dispozitiile principalelor legi speciale in aceasta materie.

- Cartea a II-a, Despre familie, propune, in primul rand, o regandire a modalitatii de reglementare a materiei familiei, renuntandu-se la ideea unui cod distinct care sa guverneze acest domeniu, asa cum exista in prezent.

- Cartea a III-a, Despre bunuri, unifica dispozitiile in materia bunurilor, a dreptului de proprietate si a celorlalte drepturi reale, unele existente in reglementari disparate, tinand cont de solutiile din doctrina si jurisprudenta in acest domeniu .

- Cartea a IV-a, Despre mostenire si liberalitati, reglementeaza materia succesiunilor si liberalitatilor, in redactarea acesteia pornindu-se de la necesitatea revizuirii unor institutii precum testamentul, rezerva succesorala sau raportul succesoral.

- Cartea a V-a, Despre obligatii, urmareste o abordare unitara a raporturilor obligationale, in sensul renuntarii la diviziunea traditionala in raporturi civile si raporturi comerciale, si asigurarea unei protectii corespunzatoare a consumatorilor, perspectiva ce se va reflecta in dispozitiile referitoare la formarea contractului, integrarea clauzelor-standard in contract, reducerea clauzei penale, repararea prejudiciului nepatrimonial s.a.

- Cartea a VI-a, Despre prescriptia extinctiva, decaderea si calculul termenelor, preia, cu imbunatatiri substantiale, prevederile Decretului nr.167/1958, sistematizate pe probleme specifice (dispozitii generale, termenul prescriptiei extinctive, cursul prescriptiei extinctive, implinirea prescriptiei extinctive), la care se va adauga o reglementare generala a termenelor de decadere, aceasta din urma constituind o noutate absoluta in dreptul civil roman.

- Cartea a VII-a, Dispozitii de drept international privat consacra autonomia de vointa a sotilor, in sensul posibilitatii de a alege, in anumite limite, legea aplicabila regimului matrimonial, reflectandu-se, astfel, principiul instituit prin Conventia de la Haga din 1978 cu privire la legea aplicabila regimurilor matrimoniale si reafirmat in Cartea verde a Comisiei Europene privind elaborarea unui Regulament european referitor la conflictele de legi in materia regimurilor matrimoniale, competenta si recunoasterea hotararilor judecatoresti.
Elaborarea unui nou Cod civil a fost impusa de necesitatea unificarii normelor care guverneaza raporturile de drept privat, in contextul in care la momentul actual, anumite materii sunt reglementate prin norme separate, ce au suferit modificari numeroase, operate, in special, in perioada comunista.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Transportatorii rutieri nu pot transfera unor terte persoane responsabilitatea de a respecta perioadele de conducere si perioadele de repaus ale condu
Sursa: MCP Cabinet avocati

Simpla incalcare a Regulamentului GDPR nu constituie temeiul unui drept la despagubiri
Sursa: MCP Cabinet avocati

Obtinerea unei copie a datelor cu caracter personal impune punerea la dispozitie a unei reproduceri fidele si inteligibila a tuturor acestor date
Sursa: MCP Cabinet avocatiJurisprudenţă

Transmitere fictiva a partilor sociale in scopul sustragerii de la urmarirea penala
Pronuntaţă de: R O M A N I A INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 433/RC/2021

Contestatie pentru depasirea termenului de redactare a unei decizii penale
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 549/2021

Cerere de recurs semnata electronic. Nulitatea recursului
Pronuntaţă de: Decizia nr. 520 din 7 martie 2019, pronuntata de Sectia I civila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie

Legislaţie

OUG 98/2023 pentru modificarea Legii nr. 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe ter
Ordonanta de urgenta nr. 98/2023 pentru modificarea articolului LXIV din Legea nr. 296/2023 privind ...

Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
Legea nr. 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiar ...

HG nr. 970/2023 pentru aprobarea Metodologiei privind prevenirea si combaterea hartuirii pe criteriul de sex, precum si a hartuirii morale la locul de
HOTARAREA DE GUVERN nr. 970 din 12 octombrie 2023 pentru aprobarea Metodologiei privind prevenirea s ...