Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Mediatorul, cea mai noua profesie pe piata muncii din Romania

Mediatorul, cea mai noua profesie pe piata muncii din Romania

  Publicat: 30 Jan 2008       2927 citiri       Sursa: Adevarul  


Desi legea care reglementeaza aceasta activitate a fost adoptata inca din 2006, de-abia in acest an vor avea loc primele medieri, in vederea reducerii proceselor de pe rolul instantelor, noteaza Adevarul.

Timpul de munca reprezinta timpul pe care salariatul il foloseste pentru indeplinirea sarcinilor de munca.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Persoana autorizata sa difuzeze sterile sau documentele oficiale ale guvernului ori ale unor organe sau organizatii.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Prevazute in cap. I, t. VII, art.119, si urm. C, pen., partea generala,
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Este o procedura diplomatica de reglementare a diferendelor internationale, drept conferit puterilor straine conflictului de a media ostilitatile, chiar in decursul acestora. Mediatorul trebuie sa fie un tertstat, un grup de state, O.N.U. sau institutiile sale specializate, alte organizatii internationale cu vocatie mondiala sau regionala sau o personalitate de prestigiu - acceptat de comun acord, de catre partile aflate in conflict.
(Basis) Pretul de cumparare a unui anumit activ, ajustat pentru anumite evenimente cum ar fi acordarea dividendelor in actiuni.
Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Inscris oficial sau particular prin care se atesta recunoasterea unui drept, o obligatie sau un fapt.
Este o procedura diplomatica de reglementare a diferendelor internationale, drept conferit puterilor straine conflictului de a media ostilitatile, chiar in decursul acestora. Mediatorul trebuie sa fie un tertstat, un grup de state, O.N.U. sau institutiile sale specializate, alte organizatii internationale cu vocatie mondiala sau regionala sau o personalitate de prestigiu - acceptat de comun acord, de catre partile aflate in conflict.
Un proces, de orice fel ar fi el, implica costuri financiare semnificative, dar mai ales pierdere de timp . Inconvenientele ar putea fi mult diminuate daca partile implicate ar apela la un mediator. Acesta are rolul de a aplana disputele, inainte de a se ajunge in instanta. Desi noua pe piata romaneasca, profesia ar putea deveni in anii urmatori o afacere de nisa extrem de profitabila.

Desi legea care regle­men­teaza aceasta profesie a fost adoptata in 2006, primele medieri in conditiile Legii 192/2006 vor avea loc anul acesta, la aproximativ 2 ani de la adoptarea ei. \\\"Autorizarea in profesia de mediator a ajuns in linie dreapta.

Mediatorii care vor fi autorizati vor fi inscrisi in Tabolul Mediatorilor ce va aparea in cateva saptamani, intocmit de Consiliul de Mediere si publicat in «Monitorul Oficial al Romaniei»\\\", a declarat, pentru \\\"Adevarul\\\", Sustac Zeno, purtator de cuvant al Uniunii Centrelor de Mediere din Romania (UCMR). Uniunea este in prezent cea mai reprezentativa organizatie de profil din tara, oficialii estimand ca numai din interiorul acesteia vor fi autorizati de catre Consiliul de Mediere peste 400 de mediatori, cate 10 in fiecare judet.

Medierea poate fi desfasurata de orice absolvent de facultate

Prin aparitia unei noi profesii, exercitata cu succes in Statele Unite ale Americii, dar si in numeroase tari europene, se urmareste simplificarea procedurii de actionare in instanta. Se doreste astfel inlocuirea caii litigioase cu medierea, cea mai eficienta modalitate alternativa de solutionare a conflictelor si in mod evident degrevarea instantelor de cauze .

Astfel, inainte de a apela la ajutorul avocatilor, este de preferat solutionarea pe cale amiabila a conflictelor. Si pentru ca asta nu se poate face de la sine, intre partile aflate in conflict va interveni o a treia instanta, in persoana mediatorului. Prin lege, rolul mediatorului, specialist in mediere, este bine determinat. Lui ii revine rolul de a facilita negocierile dintre partile aflate in conflict si de a le sprijini in vederea dezamorsarii conflictului, intr-un termen rezonabil.

Solutia obtinuta prin mediere trebuie sa fie eficienta, reciproc convenabila si durabila, incercandu-se atat stingerea conflictelor existente, cat si preintampinarea aparitiei unor divergente viitoare. Medierea se poate realiza de catre unul sau mai multi mediatori, in acest caz fiind vorba despre co-mediere. De obicei, se apeleaza la co-mediere atunci cand sunt mai mult de doua parti implicate sau in cazul in care conflictul prezinta o complexitate deosebita.

Caracteristic acestei profesii este faptul ca ea poate fi exercitata de oricine, si nu doar de cei cu studii juridice la baza . \\\"Exercitarea profesiei de mediator este compatibila cu orice alta activitate sau profesie, cu exceptia celor prevazute prin legi speciale\\\", spune Sustac Zeno.

De asemenea, mediatorii autorizati pot fi angajati cu contract individual de munca . In plus, este de asteptat ca un numar semnificativ de mediatori sa provina din randul celor implicati deja in sistemul juridic local. Potrivit lui Sustac Zeno, avocatii, notarii publici si consilierii juridici care dobandesc calitatea de mediator isi pot desfasura activitatea de mediere in cadrul formelor de exercitare a profesiei lor.

Cei care vor dori sa apeleze la serviciile acestora vor trebui sa consulte tabloul mediatorilor, document in care vor fi inscrise persoanele autorizate sa desfasoare aceasta activitate, precum si domeniile in care sunt specializati, dar si limba straina in care respectivii sunt capabili sa desfasoare medierea.

Pentru a avea un atu in fata avocatilor, mediatorii vor trebui sa ofere servicii la preturi cu mult sub cele percepute in prezent. \\\"Avand in vedere ca activitatea de mediere nu se desfasoara inca conform legii, aceste costuri nu se cunosc inca. Oricum, onorariul mediatorului va fi substantial mai redus decat cel al unui avocat\\\", spune Zeno.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Salariatii NU pot fi obligati sa suporte cheltuielile cu testele PCR impuse de catre angajatori
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Cesiunea de creanta. Efectele asupra executarii silite
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Despagubirile datorate de institutiile publice ca urmare a concedierilor abuzive. Plata integrala sau esalonare pe 5 ani?
Sursa: avocat Emilia Alexandra Ioana | MCP Cabinet avocatiJurisprudenţă

Venituri care nu intra in categoria „veniturilor din alte surse” si care sunt supuse platii contributiei de asigurari sociale de sanatate
Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 506/20.09.2018 a Curtii de Apel Galati

Revocare Hotarare ANRP dupa ce acesta a intrat in circuitul civil si si-a produs efectele prin efectuarea unei plati partiale a despagubirilor
Pronuntaţă de: Decizia nr. 1667 din 17.09.2018 a Curtii de Apel Galati

Anulare hotarari de consiliu local prin care s-au aprobat rectificari bugetare si/sau virari de credite bugetare in competenta consiliului local fara
Pronuntaţă de: Decizia nr. 1713 din 24.09.2018 a Curtii de Apel Galati

Legislaţie

Codul deontologic al medicului stomatolog, din 09.07.2021
Codul deontologic al medicului stomatolog, din 09.07.2021 Publicat in Monitorul Oficial, Partea I ...

OUG 68/2021 pentru eliberarea, verificarea si acceptarea certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID
ORDONANTA DE URGENTA nr. 68 din 29 iunie 2021 privind adoptarea unor masuri pentru punerea in aplica ...

Legea nr. 163/2021 privind adoptarea unor masuri referitoare la infrastructuri informatice si de comunicatii de interes national si conditiile impleme
Legea nr. 163/2021 privind adoptarea unor masuri referitoare la infrastructuri informatice si de com ...