Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Declaratiile de profit, la mana Fiscului

Declaratiile de profit, la mana Fiscului

  Publicat: 04 Feb 2008       2546 citiri       Sursa: Evz.ro  


Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Legea pentru modificarea şi completarea unor reglementări din legislaţia de asigurări sociale
Pana cand va fi eliminata obligatia firmelor de a-si aviza rezultatele la consultantul fiscal, angajatii de la ghiseele Fiscului fac legea .

1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Mijloace de proba prevazute in cap . II, t. III, C. proc. pen., partea generala.
(Bond Counsel) Consultant sau firma de consultanta juridica, cu expertiza in legislatia obligatiunilor, care poate sa acorde un aviz cu privire la legalitatea unei emisiuni de obligatiuni,
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Denumire a Camerei inferioare a Parlamentului in unele tari
Monitorul Oficial al Romāniei este publicaţia oficială a statului romān, īn care se publică actele prevăzute de Constituţie, de prezenta lege şi alte acte normative.
1. Solutia la care partenerii de negocieri ajung prin acordarea de concesii reciproce in scopul deblocarii tratativelor si a facilitarii perfectarii contractului.
Organ legislativ compus din doua camere si care poarta denumiri diferite (Adunarea Nationala si Senat in Franta, Bundestag si Budesrat in Germania, Camera Comunelor si Camera Lorzilor in Anglia, Congres in S.U.A.etc.).
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Prima treapta in cadrul metodei de cunoastere a contabilitatii si cel mai reprezentativ procedeu prin care se infaptuieste principiul dublei reprezentari
Monitorul Oficial al Romāniei este publicaţia oficială a statului romān, īn care se publică actele prevăzute de Constituţie, de prezenta lege şi alte acte normative.
Firmele care-si depun in aceasta perioada declaratia pe profitul obtinut anul trecut sunt la mana functionarilor de la ghiseele administrat iilor financiare. Din cauza legislatiei confuze, functionarii decid daca declaratiile trebuie certificate prin semnatura unui consultant fiscal sau nu.

De exemplu, firmele care aduc Formularul 101, declaratia privind impozitul pe profit, la autoritatea fiscala din Sectorul 2 Bucuresti fara semnatura unui consultant fiscal sunt intoarse. Administratiile Financiare din sectoarele 1, 3 si 5 au primit atat declaratii certificate, cat si necertificate. Companiile din sectoarele 4 si 6 pot depune fara probleme Formularul 101 fara semnatura de la consultant . Situatia din Bucuresti poate fi considerata o ilustrare la scara mica a celei existente in intreaga tara.

\"Deja incepe sa miroasa a scandal! Adica unii contribuabili sunt obligati sa plateasca un consultant fiscal, iar altii nu, in functie de toanele unui sef de Administratie Financiara\", spune un contabil nemultumit.

Peste 552.300 de firme din tara trebuie sa depuna Formularul 101.

Intre lege si asteptarea modificarii

De incertitudinea care domneste atat in randul contribuabililor, cat si printre angajatii Fiscului este responsabila conducerea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), care nu a gasit o solutie oficiala. Pe de o parte, Ordonant a nr. 47/2007 care obliga firmele sa-si certifice rezultatele la un consultant este in vigoare, iar pe de alta parte, Daniel Chitoiu, presedintele ANAF, a renuntat din toamna anului trecut la aceasta prevedere. In prezent, autoritatile si companiile asteapta ca legea sa treaca de Camera Deputatilor si sa fie publicata in Monitorul Oficial.

Pana atunci insa, fimele care obtin venituri din cultura cerealelor si plantelor tehnice, pomicultura si viticultura, precum si alte societati care au incheiat deja situatiile financiare pentru anul 2007 trebuie sa depuna, pana pe 15 februarie 2008, Declaratia privind impozitul pe profit. Celelalte companii vor depune Formularul 101 odata cu situatia financiara, adica pana pe 15 aprilie.

Solutia tacita

Totusi, ce trebuie sa faca firmele in aceasta situatie? \"Organele fiscale trebuie sa primeasca orice act adus de agentii economici, fie ca e avizat sau nu de consultantii fiscali\", sustin surse din Directia Generala a Finantelor Publice a Municipiului Bucuresti. Aceasta deoarece Codul de Procedura Fiscala nu prevede posibilitatea de respingere a actelor aduse de contribuabili. Solutia de compromis intre legea in vigoare si faptul ca semnatura obligatorie a consultantilor va fi, cel mai probabil, eliminata de parlament este ca firmele sa depuna Declaratia 101 fara sa fie certificata de consultantul fiscal.

Aplicand legea, Fiscul va trimite companiilor o notificare prin care le va cere, in termen de aproximativ 30 de zile, stampila si semnatura unui consultant fiscal. Toate partile implicate spera ca, intre timp, deputatii vor adopta ordonanta in forma in care a trecut de Senat.

Consultantii isi vad de treaba

Intre timp insa, tot mai multi consultanti fiscali si-au lansat pe piata ofertele. Iar aceasta \"nelamurire legislativa\" aduce din ce in ce mai multe firme in birourile lor. Bugetele firmelor mici si mijlocii sunt \"usurate\" de onorarii, care variaza intre 100 de lei si cateva mii de euro, in functie de numarul si complexitatea documentelor ce trebuie verificate. Consultantul fiscal din Bucuresti Adrian Benta, ne-a spus ca are, zilnic, cate patrucinci solicitari de certificare a documentelor din partea firmelor.

In opinia sa, problema numarului mic de consultanti fiscali pentru companiile romanesti este una falsa. Aceasta deoarece un numar destul de mare de societati nu au activitate, iar un bilant zero se certifica intr-un timp foarte scurt.

Ramane de vazut daca si in ce mod firmele care au fost nevoite sa plateasca pentru certificarea rezultatelor isi vor putea recupera banii dupa ce legea modificata va fi publicata in Monitorul Oficial.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Salariatii NU pot fi obligati sa suporte cheltuielile cu testele PCR impuse de catre angajatori
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Cesiunea de creanta. Efectele asupra executarii silite
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Despagubirile datorate de institutiile publice ca urmare a concedierilor abuzive. Plata integrala sau esalonare pe 5 ani?
Sursa: avocat Emilia Alexandra Ioana | MCP Cabinet avocatiJurisprudenţă

Alegerea perioadei care se ia in considerare la stabilirea bazei de calcul al pensiei militare de stat se poate face o singura data
Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 7783/28.11.2018 a Curtii de Apel Galati

Angajatorul are dreptul de a-si organiza activitatea insa aceasta nu inseamna ca prin reorganizare se poate modifica contractul individual de munca al
Pronuntaţă de: Decizia civila nr.569/04.10.2017 a Curtii de Apel Galati

Legislatia pensiilor militare are un caracter special, derogatoriu, si nu poate fi completata cu dispozitiile Legii nr. 263/2010
Pronuntaţă de: Decizia civila nr.620/18.10.2018 a Curtii de Apel Galati

Legislaţie

Codul deontologic al medicului stomatolog, din 09.07.2021
Codul deontologic al medicului stomatolog, din 09.07.2021 Publicat in Monitorul Oficial, Partea I ...

OUG 68/2021 pentru eliberarea, verificarea si acceptarea certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID
ORDONANTA DE URGENTA nr. 68 din 29 iunie 2021 privind adoptarea unor masuri pentru punerea in aplica ...

Legea nr. 163/2021 privind adoptarea unor masuri referitoare la infrastructuri informatice si de comunicatii de interes national si conditiile impleme
Legea nr. 163/2021 privind adoptarea unor masuri referitoare la infrastructuri informatice si de com ...