Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Din 5 aprilie 2010 va intra in vigoare Codul european al vizelor

Din 5 aprilie 2010 va intra in vigoare Codul european al vizelor

  Publicat: 30 Mar 2010       1921 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
A fost promulgat la 11.09.1865
Codul european al vizelor va intra in vigoare de la 5 aprilie si va asigura, printre altele, un tratament egal solicitantilor de vize pentru spatiul Schengen, informeaza un comunicat al CE.

Imprimat care se completeaza in vederea intocmirii unui act sau a unui tabel.
1. Din punct de vedere economic, o cantitate dorita dintr-un anumit bun economic, care poate fi cumparata, intr-o perioada determinata, la anumite niveluri ale pretului.
(Acord si Conventie). Prin Acordul semnat la Schengen la data de 14 iunie 1985, Belgia, Franta, Germania, Luxemburg si Olanda au convenit sa renunte treptat la controlul la frontierele comune si sa introduca libera circulatie pentru toti cetatenii statelor membre semnatare, ai altor state membre sau ai unor terte tari.
A fost promulgat la 11.09.1865
1. Din punct de vedere economic, o cantitate dorita dintr-un anumit bun economic, care poate fi cumparata, intr-o perioada determinata, la anumite niveluri ale pretului.
1. Din punct de vedere economic, o cantitate dorita dintr-un anumit bun economic, care poate fi cumparata, intr-o perioada determinata, la anumite niveluri ale pretului.
Denumire data monedei unice europene.
Denumire data monedei unice europene.
A fost promulgat la 11.09.1865
A fost promulgat la 11.09.1865
Parlamentul European reprezinta cele 453 milioane de cetateni ai Statelor Membre ale Uniunii Europene. Este singura institutie Uniunii care este aleasa direct de catre cetateni si joaca un rol politic in crestere in cadrul Uniunii Europene.
(Board of Directors) Grup de oficiali alesi de adunarea generala anuala a actionarilor care au fost imputerniciti sa administreze compania si sa puna in aplicare masurile de natura strategica adoptate de adunarea generala.

Documentul anunta un formular de cerere de viza simplicat si noi categorii de persoane care vor fi scutite de la plata taxei de viza.

"De la 5 aprilie, conditiile in care se elibereaza vize pentru spatiul Schengen resortisantilor tarilor terte vor deveni mai clare, mai precise, mai transparente si mai echitabile. O viza UE va fi obtinuta mai rapid. Codul european al vizelor va asigura ca aplicarea normelor europene in materie de vize este pe deplin armonizata", a declarat comisarul responsabil pentru afaceri interne, Cecilia MalmstrAA¶m.

Codul vizelor reuneste toate dispozitiile legale existente in materie de vize si stabileste norme comune privind conditiile si procedurile de eliberare a acestora. Acesta cuprinde dispozitii generale, precum si norme de determinare a statului membru responsabil pentru o cerere de viza, armonizand dispozitiile privind prelucrarea cererilor si a deciziilor.

Potrivit comunicatului CE, formularul european unic de cerere de viza a fost simplificat. Continutul campurilor individuale a fost clarificat atat in beneficiul solicitantilor, cat si al personalului consular.

Categorii suplimentare de persoane vor fi exonerate de taxa de viza, iar copiii intre 6 si 12 ani vor plati o taxa de viza de numai 35 de euro (taxa generala ramanand 60 de euro).

Resortisantii tarilor terte cu care Uniunea a incheiat acorduri de facilitare a eliberarii vizelor continua sa plateasca o taxa de viza de 35 de euro.

De asemenea, Codul sporeste gradul de transparenta si securitatea juridica. Codul prevede motivarea respingerii cererilor de viza si ofera posibilitatea contestarii deciziilor negative.

In plus, acesta prevede un rol mai mare pentru delegatiile Uniunii in coordonarea cooperarii statelor membre in cadrul aa‚¬˛cooperarii locale Schengenaa‚¬¯ in statele terte, fapt ce va contribui la o mai buna armonizare a procedurilor.

Pentru a asigura un tratament egal al solicitantilor de viza, Comisia a redactat manualul pentru prelucrarea cererilor de viza, care a fost adoptat pe 19 martie 2010, urmand a fi pus la dispozitia personalului consular al statelor membre.

Codul vizelor a fost adoptat in iunie 2009 de Parlamentul European si de Consiliu .Citeşte mai multe despre:    Codul european al vizelor    Vize    Spatiul Schengen    Parlamentul European    Codul vizelor

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

ICCJ: Nu sunt supuse taxei judiciare de timbru caile de atac atunci cand acestea vizeaza solutiile de acordare a cheltuielilor de judecata
21 Jan 2020 | 87

Pana la 31 decembrie 2020 va fi implementat Registrul national automatizat cu privire la persoanele care au comis infractiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor
19 Jan 2020 | 114

In 2020 vor fi admisi 30.000 de lucratori straini pe piata fortei de munca din Romania
26 Dec 2019 | 563

RIL: locurile de munca ale personalului din serviciile de anatomie si prosectura si ale personalului disciplinelor universitare de anatomie - incadrate ex lege in categoria locurilor de munca in conditii deosebite
15 Oct 2019 | 481

Ministerul Justitiei finanteaza dotarea instantelor cu echipamente informatice in valoare de peste 46 milioane de lei
15 Oct 2019 | 520

Consiliul Concurentei solicita sa se acorde acces nediscriminatoriu la apele minerale de la Sangeorz-Bai
05 Oct 2019 | 289Articole Juridice

Un semn care evoca marijuana nu poate fi inregistrat
Sursa: EuroAvocatura.ro

Criterii jurisprudentiale in stabilirea daunelor morale de catre instantele de judecata
Sursa: Irina Maria Diculescu

Deconcentrarea administrativa – principiu al administratiei publice in Codul Administrativ. Serviciile publice deconcentrate (VI)
Sursa: Irina Maria Diculescu

Functia publica sub imperiul Noului Cod Administrativ (V)
Sursa: Irina Maria Diculescu

Jurisprudenţă

Discriminarea creata de legiuitor incepand cu data de 1 aprilie 2001 intre meserii din acelasi domeniu in privinta recunoasterii conditiilor speciale nu poate fi cenzurata de instanta de judecata
Pronuntaţă de: Tribunalul Covasna Sectia Civila, Sentinta civila nr. 111/2017, in sedinta publica din 09 februarie 2017

Ordinul M.M.O.S. nr. 50/1990 nu are caracter limitativ, deoarece incadrarea in grupe superioare de munca se face pe baza existentei conditiilor de munca si a uzurii capacitatii de munca
Pronuntaţă de: Tribunalul Prahova Sectia I Civila, Sentinta civila nr. 190/2017, in sedinta publica din 19 ianuarie 2017

Decizia ICCJ 6/2017 privind Cuantumul onorariului executorului judecatoresc cand obiectul executarii silite este o obligatie de a face intuitu personae
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Cerere de interventie principala. Lipsa indeplinirii conditiei de a fi pretins pentru sine dreptul dedus judecatii
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Decizia nr. 71 din 22 ianuarie 2016