Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Ştiri juridice » Punctul de vedere al CMR privitor la concediile medicale

Punctul de vedere al CMR privitor la concediile medicale

  Publicat: 15 Apr 2010       1809 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Referitor la proiectul de modificare a OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate Colegiul medicilor din Romania face urmatoarele precizari:

Notiunea Stat de drept este, in general, utilizata pentru a sublinia diferentele existente intre regimurile democratice si regimurile autoritare (dictatoriale).
(in sensul legii contenciosului administrativ, legea 554/2004) Orice drept fundamental prevazut de Constitutie sau de lege, caruia i se aduce o atingere printr-un act administrative.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Codul de procedura civila reglementeaza judecata in fond a cauzelor civile, judecata care cunoaste trei faze (etape):
Solutie dispusa de Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal
Loc in care persoana fizica isi are locuinta statornica sau principala.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Interval de timp in care un angajat este scutit conform legii sa lucreze si sa vina la lucru in cadrul unitatii cu care aceasta are incheiat un contract de munca.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Plata efectuata din eroare de catre o persoana pentru o datorie inexistenta sau de care nu era tinuta sa raspunda, avand ca urmare obligatia beneficiarului de a restitui cee ce a primit in mod necuvenit.
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Vezi Domiciliu conventional.
Vezi Domiciliu conventional.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Institutii, piete si infrastructuri ce interactioneaza in mod complex
(Single Management Information System). Desemneaza sistemul de informatii la nivel national, prin Internet, creat in scopul sprijinirii institutiilor din Romania in implementarea Cadrului National Strategic de Referinta si a programelor operationale.Abrevieri: SUIM/SMIS


1. Verificare cu politia a bolnavului constituie o vatamare adusa vietii private si intime a pacientilor, ea este o masura abuziva si politieneasca inaceptabila intr-un stat de drept . In plus, aceasta aceasta masura de a nu pararsi localitatea si de a fi gasit la domiciliu, constituie o limitare a libertatii de miscare, si, ca urmare, ea poate fi dispusa doar de instanta de judecata . Este inadmisibil, si vom sesiza toate forurile europene, cu privire la aceasta masura de retinere fortata a pacientului la domiciliu si de verificare a prezentei lui cu politia.
Pacientul are un drept la concediu medical, un drept castigat prin plata unor contributii si ca urmare dreptul castigat nu poate fi transformat in obligatia de arest la domiciliu . In opinia noastra aceasta propunere este ilegalitatea o rusine pentru statul roman si va rugam sa ne comunicati numele persoanelor care au elaborat si sustinut aceasta prounere de arest la domiciliu .
2. In ceea ce pariveste modificare propusa la art.48 opinam in sensul mentinerii formei actuale. Problemel din sistem nu se vor rezolva in nici un caz prin cresterea numarului de contraventii, dovada faptul ca nici introducerea celor deja existente nu a adus un mare castig, ci crearea unor mecanisme de cointeresare atat a pacientilor cat si a personalului medical.
3. Nu putem sustine nici majorarea cuantumului amenzilor atat vreme cat studiile arata ca nu cuantumul pedepsei impiedica fenomenul infractional ci celeritatea cu care este descoperita si sanctionata incalcarea legii.
4. In ceea ce priveste sanctionarea medicilor contraventional pentru o eventuala greseala de completare a certificatului medical apreciem aceasta masura ca fiind abuziva si o dubla sanctionare atata vreme cat medicul raspunde deja disciplinar pentru o astfel de greseala.

In esenta, acest proiect de lege nu rezolva problemele cu adevarat importante din sistem . Probleme cu care se confrunta pacientii sunt altele si tin, in general, de birocratia excesiva din sistem, de greutatea in castigarea drepturilor legale si de recuperare a indemnizatiilor la care au dreptul de lipsa unor facilitati de plata si relationare cu sistemul .

Pentru toate aceste motive nu putem sustine proiectul in forma propusa.Citeşte mai multe despre:    OUG 158/2005    Colegiul medicilor din Romania    Concediu    Concediu medical    Medici

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Ministerul Sanatatii a facut modificari privind organizarea concursului/examenului pentru ocuparea functiei de sef de sectie, sef de laborator sau sef de serviciu din unitatile sanitare publice.
11 Jul 2019 | 522

Medicii care nu desfasoara activitate vor trebui sa achite o cotizatie lunara
13 Apr 2019 | 616

Monitorul Oficial din data de 07 martie 2017
07 Mar 2017 | 1194

Monitorul Oficial din data de 09 februarie 2017
10 Feb 2017 | 1330

Monitorul Oficial al Romaniei nr. 85 din 02.02.2015
02 Feb 2015 | 1393

Monitorul Oficial al Romaniei nr. 897 din 10.12.2014
11 Dec 2014 | 1329Articole Juridice

Suspendarea contractului de munca ca urmare a carantinei sau fortei majore
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Starea de cantatina. Indemnizatia pentru carantina si pentru reducerea timpului de lucru
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Concediul si indemnizatia de maternitate. Concediul prenatal si Concediul postnatal (pentru lauzie)
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Incetarea de drept a contractului individual de munca. Reintegrare in functia ocupata de salariat
Pronuntaţă de: Tribunalul Gorj, Sectia conflicte de munca si asigurari sociale, Sentinta nr. 1344/2016 din data de 301 iunie 2016

Anulare hotarare arbitrala. Depasirea cuantumului valoric al contractului pentru distribuirea de medicamente
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Decizie nr.13 din data 28.03.2011

Restituirea retinerilor pentru fondul de asigurari de sanatate. Incapacitate temporara de munca
Pronuntaţă de: Tribunalul Dolj - Sentinta civila nr. 711/28.01.2011 din data 10.05.2011