din anul 2007, atuul tau de DREPT!
3717 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » CSM va dezbate in data de 22 aprilie 2010 posibile incalcari ale Codului deontologic al judecatorilor si procurorilor

CSM va dezbate in data de 22 aprilie 2010 posibile incalcari ale Codului deontologic al judecatorilor si procurorilor

  Publicat: 20 Apr 2010       1316 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Ansamblul atributiilor stabilite de lege, care confera autoritatilor si institutiilor administratiei publice drepturi si obligatii de a desfasura,
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Consiliul Superior al Magistraturii are competenta efectuarii verificarilor in materia incalcarii normelor deontologiei profesionale de catre magistrati, fapt stabilit irevocabil prin Decizia nr. 1547/ 18.03.2010 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie � Sectia de contencios administrativ si fiscal.

Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Schimbarea care se produce in realitatea obiectiva datorita unei cauze. Rezultatul.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Constituţia Rom�niei - Intrare in vigoare: 31/10/2003
Persoana fizica sau juridica care garanteaza cu veniturile sau cu bunurile sale o obligatie a unui debitor fata de creditorul sau.
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Ansamblul atributiilor stabilite de lege, care confera autoritatilor si institutiilor administratiei publice drepturi si obligatii de a desfasura,
Notiunea Stat de drept este, in general, utilizata pentru a sublinia diferentele existente intre regimurile democratice si regimurile autoritare (dictatoriale).
(in sensul legii contenciosului administrativ, legea 554/2004) Orice drept fundamental prevazut de Constitutie sau de lege, caruia i se aduce o atingere printr-un act administrative.

Solutia instantei a fost pronuntata ca urmare a contestarii de catre Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, in data de 17.12.2008, a competentei sectiilor consiliului de a se pronunta cu privire la posibile incalcari ale Codului deontologic de catre magistrati, fapt hotarat de Plenul consiliului prin modificarea regulamentului sau de functionare ( hotararea nr. 564/ 19.06.2008).

Pana la pronuntarea irevocabila asupra legalitatii si temeiniciei Hotararii Plenului nr. 564/ 19.06.2008 pentru modificarea si completarea Regulamentului de organizare si functionare a Consiliului Superior al Magistraturii (http://www.csm1909.ro/csm/linkuri/02_07_2008__16017_ro.pdf ) aplicabilitatea pronuntarii asupra acestor sesizari referitoare la posibile incalcari ale Codului deontologic a fost suspendata in temeiul sentintei civile nr. 1393/ 01.04.2009 pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti - Sectia a VIII Contencios administrativ si fiscal.

In acest context, verificarile cu privire la incalcarea normelor de conduita, care erau suspendate ca efect al hotararii anterior mentionate, precum si situatiile noi, constatate de catre Inspectia Judiciara, vor fi reluate in conditiile prevazute de Regulamentul de organizare si functionare al Consiliului Superior al Magistraturii cu respectarea drepturilor magistratilor de a-si formula apararea si de a administra probe, precum si de a formula contestatie si, ulterior, recurs in conditiile prevazute de lege si regulament. Hotararile Sectiilor consiliului prin care se constata incalcarea normelor de conduita reglementate de Codul Deontologic al judecatorilor si procurorilor, ramase irevocabile, se depun la dosarul profesional al judecatorului sau procurorului.

Consiliul Superior al Magistraturii va dezbate in sedintele sectiilor pentru judecatori si procurori din data de 22 aprilie 2010 sesizarile Comisiilor de disciplina pentru judecatori si pentru procurori privind posibile incalcari a dispozitiilor din Codul deontologic al judecatorilor si procurorilor.
Consiliul Superior al Magistraturii reafirma rolul conferit de Constitutia Romaniei de garant al independentei justitiei si obligatia asumata de a spori gradul de responsabilizare al magistratilor, competenta si probitatea profesionala, precum si capacitatea puterii judecatoresti de a mentine echilibrul puterilor intr-un stat de drept .



Citeşte mai multe despre:    CSM    Judecatori    Procurori    Magistrati    ICCJ    Codul deontologic al judecatorilor si procurorilor

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Soferii UBER au calitatea de salariati, ci nu de lucratori independenti
13 Sep 2021 | 1597

Judecatori eliberati din functie la data de 16 iunie 2020
17 Jun 2020 | 1403

Impactul starii de urgenta asupra Justitiei
16 Mar 2020 | 1222

Tribunalul Bucuresti isi suspenda activitatea, termenele vor fi preschimbate
11 Mar 2020 | 1166

Judecatori eliberati din functie la data de 02 martie 2020
03 Mar 2020 | 1041

Judecatori si Procurori eliberati din functie la data de 28 februarie 2020
29 Feb 2020 | 1233



Articole Juridice

Executarea silita a institutiilor publice. Recuperarea sumelor datorate prin procedura de validare a popririi
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Nelegalitatea proceselor-verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor aplicate conform O.U.G. nr. 129/2021
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Anularea executarii silite in cazul cesiunii de creanta
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Cesiunea de creanta. Efectele asupra executarii silite
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Jurisprudenţă

Contencios administrativ. Dispozitia primarului de suspendare a activitatii unei societati. Sanctiune contraventionala complementara
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Contencios administrativ si fiscal, Decizia nr. 450/24.06.2020

CEDO: Iancu impotriva Romaniei. Proces echitabil
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului

CEDO: Panioglu impotriva Romaniei. Libertatea de exprimare
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului

CEDO: Camelia Bogdan impotriva Romaniei. dreptul la un proces echitabil. Accesul la o instanta
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului