Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Mesajul Decanului Baroului Bucuresti cu ocazia aniversarii Zilei Baroului Bucuresti

Mesajul Decanului Baroului Bucuresti cu ocazia aniversarii Zilei Baroului Bucuresti

  Publicat: 26 Sep 2010       1437 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


In contabilitate, ca parte a capitalurilor proprii din cadrul pasivului bilantier, sunt constituite prin modalitati precis explicitate si pentru un scop precizat.
Legea pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat
Aniversarea zilei Baroului Bucuresti la data de 25 septembrie 2010 la Palatul Parlamentului a fost solicitata de catre membrii Baroului Bucuresti, fondurile fiind aprobate de catre Adunarea Generala a Baroului Bucuresti in data de 24.04.2010 conform art.50 alin.2 lit ‘`d`` din Legea 51/1995 privind Organizarea si exercitarea profesiei de avocat.

(termen CNA). Orice eveniment, organizat sau neorganizat, care poate prezenta interes pentru o parte importanta a publicului si care este cuprins în lista aprobata de Consiliul National al Audiovizualului.
Inscris oficial sau particular prin care se atesta recunoasterea unui drept, o obligatie sau un fapt.
Este un act juridic civil
Baroul este constituit din toti avocatii inscrisi pe Tabloul avocatilor, care au sediul profesional principal in localitatile de pe raza acestuia.
Nicolae Popa s-a nascut la data de 1 septembrie 1939 in orasul Govora (judetul Valcea). A absolvit in anul 1960 Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti, obtinand apoi si titlul stiintific de doctor in drept al aceleiasi universitati in anul 1975.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Articolul 48 (fostul Articol N) al Tratatului UE constituie baza legala care permite convocarea unei conferinte a reprezentantilor guvernelor Statelor Membre, in scopul amendarii tratatelor. Articolul stipuleaza ca orice Stat Membru sau Comisia pot inainta Consiliului propuneri pentru asemenea amendamente.
Persoana care a implinit varsta de 18 ani.
Element al laturii subiective a infractiunii si consta in obiectivul urmarit de faptuitor prin savarsirea faptei prevazute de legea penala.
Astfel cum este definita la art. 1 din anexa la Ordinul ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 52/2017
Unitate economica autonoma de productie, de constructii, de circulatia marfurilor, de transporturi
(UE). Fondata la 1 ianuarie 1993 prin aplicarea Tratatului de la Maastricht , Uniunea Europeana (UE) preia initiativa constructiei europene de la Comunitatea Economica Europeana (CEE).
Activitate desfasurata de organele de urmarire penala
Este formata din persoanele asociate sub diferite forme, pe baza unor interese comune, si care isi dedica timpul, cunostintele si experienta pentru a-si promova si apara drepturile si interesele;
Definirea pietei relevante este un instrument in vederea identificarii si a definirii perimetrului in interiorul caruia se desfasoara concurenta dintre firme.
Plata efectuata din eroare de catre o persoana pentru o datorie inexistenta sau de care nu era tinuta sa raspunda, avand ca urmare obligatia beneficiarului de a restitui cee ce a primit in mod necuvenit.
Convingere intima a unei persoane ca ceea ce face este bine,

Consiliul Baroului Bucuresti, in limita fondurilor disponibile, a organizat in mod corespunzator acest eveniment .


La 30 septembrie 1931, logofatul dreptatii Iordache Golescu a emis actul " Stiinta de Obste", stabilind 22 de avocati oranduiti pe langa Divanurile din Bucuresti. Acest document reprezinta actul de nastere al primului barou al tarii. In decembrie 1964, a fost aprobata legea privind organizarea Corpului de Avocati. Data de 24 iunie 1865 reprezinta momentul cand s-a constituit primul Consiliu de Disciplina. Aceasta data este serbata de atunci ca Ziua Avocatului Roman. Ca la orice moment aniversar, mentionam ilustri maestri ai barei romanesti: Aristide Pascal, Nicolae Titulescu, Tache Ionescu, Istrate Micescu, Mihail Antonescu, Dem I. Dobrescu.


Baroul din Capitala se poate mandri si cu inscrierea in 1891 in randul membrilor sai a primei femei avocat din Europa si a primei licentiate in Drept din lume (1889), a avocatei Sarmiza Bilcescu. Prestigiul breslei a fost dat si de marii Decani: Iordache Golescu - logofat al dreptatii; Decanul fondator - Aristide Pascal ; Decanul legiuitor - Mihail Antonescu si de Decanul reformator - Dem I. Dobrescu.


In paginile presei judiciare s-a facut intotdeauna apel la solidaritate, avocatilor. Reviste ca : "Palatul de Justitie", "Tribuna Avocatilor" si " Curierul Judiciar " au reliefat aportul maestrilor barei la dezvoltarea societatii si culturii romanesti.


Primul Presedinte al Uniunii Avocatilor din Romania, Demetru I. Dobrescu a reusit sa realizeze unitatea sufleteasca a tuturor avocatilor din tara noastra. Baroul Bucuresti, prin integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, isi reafirma vocatia occidentala. Organismele profesiei de avocat sunt implicate in imbunatatirea activitatii profesionale, existand o preocupare majora cu privire la revizuirea conceptiilor axate pe protectia profesiei. Reprezentanti ai conducerii Baroului Bucuresti au participat activ la dezbaterile organizate la Parlamentul Romaniei pe marginea proiectelor Codurilor: Penal , Civil, Procedura Penala si Procedura Civila, precum si a modificarilor aduse Legii profesiei de avocat.


In etapa actuala, sunt identificate noi opotunitati in activitatea avocatiala. Largirea continutului activitatii profesionale a avocatului reprezinta un obiect major in activitatea structurilor de conducere ale Baroului Bucuresti.


Avocatura romaneasca face demersuri, in etapa actuala, in scopul atenuarii dificultatilor cu care se confrunta in conditiile in care ea a fost afectata de criza economica. A existat si exista o cooperare permanenta cu barourile din Uniunea Europeana, cu cele din Asociatia din zona Marii Negre, dar mai ales cu organismele internationale de conducere ale profesiei de avocat: Uniunea Internationala a Avocatilor si Asociatia Baroului International. Ca semn de pretuire a bunelor relatii pe care Baroul Bucuresti le-a intretinut de-a lungul anilor cu Uniunea Internationala a Avocatilor dar si cu barourile din Europa Centrala si de Sud-Est, in anul 2008 Uniunea Internationala a Avocatilor a organizat cel de-al 52-lea Congres la Bucuresti.


Baroul Bucuresti depune un efort deosebit pentru rezolvarea problemelor majore cu care se confrunta in momentul de fata si anume supraaglomerarea sistemului ca urmare a politicii " portilor deschise" ; afectarea pietei avocaturii, ca o consecinta a reducerii volumului investitiilor, a tranzactiilor imobiliare si a volumului creditarii; nesiguranta materiala a avocatului, existenta unor raporturi deficitare cu unii reprezentanti ai instantelor, parchetelor si organelor de cercetare penala, intarzieri nejustificate cu referire la plata onorariilor avocatilor din oficiu, ca rezultat direct al blocajului economico-financiar din societatea noastra, accesul limitat al avocatilor din Baroul Bucuresti pe piata serviciilor profesionale avocatiale din Europa si existenta unor competente reduse ale avocatului stabilite prin legislatia actuala.


Se manifesta in etapa actuala, tendinte de reorientare a avocaturii spre domeniile recuperarilor de creante, achizitiilor, insolventei, refinantarilor si a restructurarii creditelor.Managementul crizei a permis intrarea avocaturii de bussines pe o noua plaja de activitate, care cuprinde litigii comerciale determinate de neexecutarea obligatiilor de plata dar si solutionarea cererilor de deschidere a procedurii insolventei. Avocatii din Baroul Bucuresti au mentinut standarde profesionale ridicate printr-o buna cunoastere a legislatiei nationale dar si a normei comunitare.


Consider ca este de datoria noastra sa continuam la un nivel inalt prestatia profesionala a inaintasilor nostri.Citeşte mai multe despre:    Baroul Bucuresti    Avocati    Aniversare    Iordache Golescu

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

UpDate Work. Banca orelor de munca, Saptamana comprimata sau Munca la dispozitia angajatorului
25 Sep 2020 | 551

Avocat Bucuresti - obtinere cazier judiciar, specimen de semnatura ONRC si certificate de stare civila
23 Sep 2020 | 536

[VIDEO MCP Cabinet avocati] Flexicuritate si digitalizare in contextul noilor tendinte din piata muncii din Romania
23 Jun 2020 | 573

Beneficiarii OUG 92/2020 privind sprijinirea angajatorilor si salariatilor afectati de CoVid-19
31 May 2020 | 1095

MCP Cabinet avocati a lansat serviciul de Programari online
26 May 2020 | 733

[CUM A FOST] Conferintele Online UpDate Work (V): Masurile de protectie a salariatilor in contextul crizei economice
04 May 2020 | 1250Articole Juridice

Particularitati privind procedura concilierii in litigiile de munca
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Procedura concilierii conflictelor de munca. Suspendarea termenelor de solutionare a conflictelor de munca pe durata concilierii
Sursa: avocat Ioana Emilia | MCP Cabinet avocati

Consultantul extern specializat in legislatia muncii. Calitate, atributii si responsabilitati
Sursa: avocat Gales Iulian | MCP Cabinet avocati

Updatarea Regulamentului intern al angajatorului cu procedura de solutionare amiabila a conflictelor de munca
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati.

Jurisprudenţă

Decizia nr. 362/2019 referitoare la respingerea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 32 alin. (7) fraza finala din Legea cetateniei romane nr. 21/1991
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Decizia nr. 798/2018 referitoare la respingerea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 10 alin. (1) din Legea nr. 190/1999
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Decizia Curtii Constitutionale nr. 738/2018 referitoare la admiterea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 167 alin. (4) din Legea nr. 98/2016 privind achizitiile publice
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Tribunalul admite exceptia prescriptiei dreptului material la actiune invocata din oficiu !
Pronuntaţă de: Tribunalul Olt Sectia I Civila, Sentinta civila nr. 112/2017, in sedinta publica din 21 februarie 2017