din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2091 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Mesajul Decanului Baroului Bucuresti cu ocazia aniversarii Zilei Baroului Bucuresti

Mesajul Decanului Baroului Bucuresti cu ocazia aniversarii Zilei Baroului Bucuresti

  Publicat: 26 Sep 2010       1791 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


In contabilitate, ca parte a capitalurilor proprii din cadrul pasivului bilantier, sunt constituite prin modalitati precis explicitate si pentru un scop precizat.
Legea pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat
Aniversarea zilei Baroului Bucuresti la data de 25 septembrie 2010 la Palatul Parlamentului a fost solicitata de catre membrii Baroului Bucuresti, fondurile fiind aprobate de catre Adunarea Generala a Baroului Bucuresti in data de 24.04.2010 conform art.50 alin.2 lit �`d`` din Legea 51/1995 privind Organizarea si exercitarea profesiei de avocat.

(termen CNA). Orice eveniment, organizat sau neorganizat, care poate prezenta interes pentru o parte importanta a publicului si care este cuprins �n lista aprobata de Consiliul National al Audiovizualului.
Inscris oficial sau particular prin care se atesta recunoasterea unui drept, o obligatie sau un fapt.
Este un act juridic civil
Baroul este constituit din toti avocatii inscrisi pe Tabloul avocatilor, care au sediul profesional principal in localitatile de pe raza acestuia.
Nicolae Popa s-a nascut la data de 1 septembrie 1939 in orasul Govora (judetul Valcea). A absolvit in anul 1960 Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti, obtinand apoi si titlul stiintific de doctor in drept al aceleiasi universitati in anul 1975.
Dobrescu Doru Mihai - membru al Parlamentului Romaniei.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Dobrescu Doru Mihai - membru al Parlamentului Romaniei.
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Articolul 48 (fostul Articol N) al Tratatului UE constituie baza legala care permite convocarea unei conferinte a reprezentantilor guvernelor Statelor Membre, in scopul amendarii tratatelor. Articolul stipuleaza ca orice Stat Membru sau Comisia pot inainta Consiliului propuneri pentru asemenea amendamente.
Persoana care a implinit varsta de 18 ani.
Element al laturii subiective a infractiunii si consta in obiectivul urmarit de faptuitor prin savarsirea faptei prevazute de legea penala.
Astfel cum este definita la art. 1 din anexa la Ordinul ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 52/2017
Unitate economica autonoma de productie, de constructii, de circulatia marfurilor, de transporturi
(UE). Fondata la 1 ianuarie 1993 prin aplicarea Tratatului de la Maastricht , Uniunea Europeana (UE) preia initiativa constructiei europene de la Comunitatea Economica Europeana (CEE).
Activitate desfasurata de organele de urmarire penala
Este formata din persoanele asociate sub diferite forme, pe baza unor interese comune, si care isi dedica timpul, cunostintele si experienta pentru a-si promova si apara drepturile si interesele;
Definirea pietei relevante este un instrument in vederea identificarii si a definirii perimetrului in interiorul caruia se desfasoara concurenta dintre firme.
Plata efectuata din eroare de catre o persoana pentru o datorie inexistenta sau de care nu era tinuta sa raspunda, avand ca urmare obligatia beneficiarului de a restitui cee ce a primit in mod necuvenit.
Convingere intima a unei persoane ca ceea ce face este bine,

Consiliul Baroului Bucuresti, in limita fondurilor disponibile, a organizat in mod corespunzator acest eveniment .


La 30 septembrie 1931, logofatul dreptatii Iordache Golescu a emis actul " Stiinta de Obste", stabilind 22 de avocati oranduiti pe langa Divanurile din Bucuresti. Acest document reprezinta actul de nastere al primului barou al tarii. In decembrie 1964, a fost aprobata legea privind organizarea Corpului de Avocati. Data de 24 iunie 1865 reprezinta momentul cand s-a constituit primul Consiliu de Disciplina. Aceasta data este serbata de atunci ca Ziua Avocatului Roman. Ca la orice moment aniversar, mentionam ilustri maestri ai barei romanesti: Aristide Pascal, Nicolae Titulescu, Tache Ionescu, Istrate Micescu, Mihail Antonescu, Dem I. Dobrescu .


Baroul din Capitala se poate mandri si cu inscrierea in 1891 in randul membrilor sai a primei femei avocat din Europa si a primei licentiate in Drept din lume (1889), a avocatei Sarmiza Bilcescu. Prestigiul breslei a fost dat si de marii Decani: Iordache Golescu - logofat al dreptatii; Decanul fondator - Aristide Pascal ; Decanul legiuitor - Mihail Antonescu si de Decanul reformator - Dem I. Dobrescu .


In paginile presei judiciare s-a facut intotdeauna apel la solidaritate, avocatilor. Reviste ca : "Palatul de Justitie", "Tribuna Avocatilor" si " Curierul Judiciar " au reliefat aportul maestrilor barei la dezvoltarea societatii si culturii romanesti.


Primul Presedinte al Uniunii Avocatilor din Romania, Demetru I. Dobrescu a reusit sa realizeze unitatea sufleteasca a tuturor avocatilor din tara noastra. Baroul Bucuresti, prin integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, isi reafirma vocatia occidentala. Organismele profesiei de avocat sunt implicate in imbunatatirea activitatii profesionale, existand o preocupare majora cu privire la revizuirea conceptiilor axate pe protectia profesiei. Reprezentanti ai conducerii Baroului Bucuresti au participat activ la dezbaterile organizate la Parlamentul Romaniei pe marginea proiectelor Codurilor: Penal , Civil, Procedura Penala si Procedura Civila, precum si a modificarilor aduse Legii profesiei de avocat.


In etapa actuala, sunt identificate noi opotunitati in activitatea avocatiala. Largirea continutului activitatii profesionale a avocatului reprezinta un obiect major in activitatea structurilor de conducere ale Baroului Bucuresti.


Avocatura romaneasca face demersuri, in etapa actuala, in scopul atenuarii dificultatilor cu care se confrunta in conditiile in care ea a fost afectata de criza economica. A existat si exista o cooperare permanenta cu barourile din Uniunea Europeana, cu cele din Asociatia din zona Marii Negre, dar mai ales cu organismele internationale de conducere ale profesiei de avocat: Uniunea Internationala a Avocatilor si Asociatia Baroului International. Ca semn de pretuire a bunelor relatii pe care Baroul Bucuresti le-a intretinut de-a lungul anilor cu Uniunea Internationala a Avocatilor dar si cu barourile din Europa Centrala si de Sud-Est, in anul 2008 Uniunea Internationala a Avocatilor a organizat cel de-al 52-lea Congres la Bucuresti.


Baroul Bucuresti depune un efort deosebit pentru rezolvarea problemelor majore cu care se confrunta in momentul de fata si anume supraaglomerarea sistemului ca urmare a politicii " portilor deschise" ; afectarea pietei avocaturii, ca o consecinta a reducerii volumului investitiilor, a tranzactiilor imobiliare si a volumului creditarii; nesiguranta materiala a avocatului, existenta unor raporturi deficitare cu unii reprezentanti ai instantelor, parchetelor si organelor de cercetare penala, intarzieri nejustificate cu referire la plata onorariilor avocatilor din oficiu, ca rezultat direct al blocajului economico-financiar din societatea noastra, accesul limitat al avocatilor din Baroul Bucuresti pe piata serviciilor profesionale avocatiale din Europa si existenta unor competente reduse ale avocatului stabilite prin legislatia actuala.


Se manifesta in etapa actuala, tendinte de reorientare a avocaturii spre domeniile recuperarilor de creante, achizitiilor, insolventei, refinantarilor si a restructurarii creditelor.Managementul crizei a permis intrarea avocaturii de bussines pe o noua plaja de activitate, care cuprinde litigii comerciale determinate de neexecutarea obligatiilor de plata dar si solutionarea cererilor de deschidere a procedurii insolventei. Avocatii din Baroul Bucuresti au mentinut standarde profesionale ridicate printr-o buna cunoastere a legislatiei nationale dar si a normei comunitare.


Consider ca este de datoria noastra sa continuam la un nivel inalt prestatia profesionala a inaintasilor nostri.



Citeşte mai multe despre:    Baroul Bucuresti    Avocati    Aniversare    Iordache Golescu

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

MCP Cabinet avocati recruteaza avocat stagiar/definitiv
07 Feb 2022 | 2126

Codul muncii comentat 2022. Noua organizare a muncii. Editia a III-a, completata si revizuita
26 Jan 2022 | 1969

Firma de avocatura CMS Romania isi muta birourile la One Tower
10 Aug 2021 | 1380

Curs de dreptul mediului si o Clinica juridica. Inscrieri pana pe 22 august
10 Aug 2021 | 1146

13 iulie 2021 - Conferinta Nationala de Dreptul Muncii
15 Jun 2021 | 1926

INTERVIU | Drumul catre pensionare. Realitatea constituirii si distribuirii bugetului de pensii
06 May 2021 | 2211



Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Model contract de munca 2024. CIM editabil 2024!
Sursa: EuroAvocatura.ro

Contestarea deciziei de pensionare conform Noii Legi a Pensiilor (Legea 360/2023)
Sursa: MCP Cabinet avocati

Concedierea Salariatilor. Modalitati de incetare a CIM si contestarea deciziei de concediere
Sursa: MCP Cabinet avocati

Jurisprudenţă

Conditii privind incadrarea in grupe superioare de munca. Regasirea activitatilor prestate printre cele enumerate in Ordinul nr. 50/1990 si existenta conditiilor deosebite de munca la locul de munca
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Ploiesti - Decizia civila nr. 2556 din data de 23 octombrie 2019

Actiune in constatarea grupei I de munca. Discriminarea prin raportare la alti salariati incadrati in grupa de munca
Pronuntaţă de: Curtea de Apel PLOIESTI- Decizia civila nr. 2556/23.10.2019

Obligarea angajatorului la plata drepturilor salariale restante si a dobanzii legale aferente acestora
Pronuntaţă de: Tribunalul BUZAU - Sentinta civila nr. 4471/08.08.2019

Dovedirea faptei ce reprezinta abatere disciplinara. Sarcina probei
Pronuntaţă de: Curtea de Apel BUCURESTI - Decizie civila nr. 1343/07.03.2019