din anul 2007, atuul tau de DREPT!
4857 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Peste 50 de persoane, cercetate pentru infractiuni informatice

Peste 50 de persoane, cercetate pentru infractiuni informatice

  Publicat: 22 Nov 2007       3465 citiri       Sursa: PresaOnline.com  


Totalitatea infractiunilor savarsite pe un teritoriu determinat, intr-o anumita perioada.
Peste 50 de persoane care faceau parte din doua grupuri infractionale din judetele Arges si Valcea sunt cercetate pentru participarea la actiuni de criminalitate informatica, fiind deja emise 12 mandate de arestare preventiva, transmite corespondentul ROMPRES.

Grup de cuvinte prin care se individualizeaza si se identifica o persoana fizica in societate si familie.
Activitati infractionale ale unor grupuri, constituite pe principii conspirative, in scopul obtinerii unor improtante venituri ilicite (Gh. Nistoreanu, C. Paun, Criminologie, Bucuresti, 1996, pag. 228).
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Lucruri utile omului, cu valoare economica si susceptibile de apropiere.
Lucruri utile omului, cu valoare economica si susceptibile de apropiere.
Mijloace de proba, prevazute in cap. II, t. III, C. proc. pen., partea generala.Potrivit legii, inscrisurile pot servi ca mijloace de proba, daca in continutul lor se arata fapte sau imprejurari de natura sa contribuie la aflarea adevarului.
Prevazute in cap. I, t. III, C. proc. pen., partea generala, mijloace prin care se constata elementele de fapt ce pot servi ca proba
Retea formata din sute de milioane de calculatoare, conectate intre ele, pe principiul \"oricine cu oricine\", pe care se gasesc cateva zeci de mii de servere care asteapta, gata sa deserveasca cereri de la oricare din milioanele de calculatoare client.
Zile in care se cuprinde intreg intervalul de timp dintre momentul inceperii si implinirii termenului, inclusiv prima si ultima zi a termenului.
Act procedural, prevazut in sectiunea IV, cap. I, t. IV, C. proc. pen., partea generala.
Cauza care inlatura raspunderea penala, reglementata in cap. III, t. VII, art. 131, C. pen., partea generala.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Suspectii au fost retinuti pentru audieri in urma unei actiuni cu nume de cod "Univers 1", desfasurata luni de politistii de la Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate (BCCO) Pitesti, impreuna cu procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT), Biroul Teritorial Arges.

"Din datele de ancheta rezulta ca membrii gruparilor infractionale se ocupau cu activitati ilicite ce priveau patrunderea fara drept in sisteme informatice, dupa care organizau licitatii fictive pe site-uri unde au atras sute de cetateni straini, indeletniciri in urma carora au dobandit sume foarte mari de bani, peste un milion de euro, achizitionand in acelasi timp bunuri imobile, respectiv apartamente, si bunuri mobile, respectiv autoturisme de lux, proportional cu rolul si ierarhia pe care o aveau in grup", a declarat marti purtatorul de cuvant al BCCO Arges.

La actiunea de luni au fost efectuate 38 de descinderi domiciliare, in locatii din judetele Arges si Valcea, in urma carora au fost ridicate o serie de obiecte si inscrisuri "ce constituie mijloace de proba si care au servit la comiterea de infractiuni", conform sursei citate. Au fost confiscate opt unitati centrale PC, 11 laptop-uri, 5 hard-discuri, aparatura pentru comunicatii telefonice si Internet, trei pistoale cu aer comprimat si o pusca cu aer comprimat.

De asemenea, anchetatorii au ridicat de la domiciliile suspectilor 14.890 de lei, 46.805 euro, 2.100 de lire sterline si sapte autoturisme de lux de productie germana. Potrivit anchetatorilor, in timpul descinderilor majoritatea computerelor erau conectate la Internet iar unii dintre posesorii lor au fost surprinsi in timp ce efectuau activitati ilicite.

In urma actiunii, au fost ridicate pentru audieri 51 de persoane din Arges si Valcea. Un numar de 14 invinuiti au fost prezentati Tribunalului Arges cu propunere de arestare preventiva, pe numele a 12 dintre ei fiind emise deja mandate de arestare pentru 29 de zile . Alti trei invinuiti nu au fost gasiti la domiciliile lor si se continua actiunile de cautare.

Nici cel considerat "creierul" celor doua grupari infractionale nu a fost prins, dar a fost localizat la Londra, pe numele lui fiind solicitat mandat de arestare in lipsa . Pentru 31 de suspecti, numiti de anchetatori "sageti", care erau folositi de capii retelelor pentru ridicarea castigurilor ilicite, procurorii urmeaza sa se pronunte daca se impune masura arestarii preventive.

Printre persoanele cercetate se numara si trei tineri judecati in stare de libertate pentru infractiuni informatice, membri ai unui alt grup, destructurat in urma unei actiuni similare desfasurate de BCCO si DIICOT anul trecut.

Majoritatea celor cateva sute de persoane pagubite de cele doua retele de infractori sunt cetateni britanici, au mai precizat reprezentantii BCCO Pitesti. Din cauza complexitatii actiunii si ingeniozitatii modurilor de operare, investigatiile care au dus la destructurarea celor doua grupuri au durat mai multe luni. La actiunea de luni au luat parte 190 de politisti, precum si toate fortele detasamentelor de interventie rapida din Arges si Valcea


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...