din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2349 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Comunicat al PICCJ privind stadiul dosarului Revolutiei in data de 10 mai 2011

Comunicat al PICCJ privind stadiul dosarului Revolutiei in data de 10 mai 2011

  Publicat: 11 May 2011       2801 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Biroul de informare publica si relatii cu presa din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie este imputernicit sa aduca la cunostinta opiniei publice urmatoarele:

Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Activitate desfasurata de organele de urmarire penala
(lat. disjungere " a separa")Prevazuta in sectiunea III, cap. I, t. II, C. proc. pen., partea generala,
Infractiune care face parte din grupul infractiunilor contra patrimoniului,
Lucruri utile omului, cu valoare economica si susceptibile de apropiere.
Stiinta multidisciplinara auxiliara dreptului, cu metode proprii de cercetare,
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Intamplare neplacuta care produce ranirea, mutilarea sau moartea cuiva.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Activitate desfasurata de organele de urmarire penala
Sunt participanti in procesul penal, alaturi de parti si organele judiciare. Persoanele sunt martorii, experti, interpretii, traducatorii, substituitii procesuali etc.
Categorie de fapte juridice, care se produc independent de vointa omului si de care legea leaga anumite efecte juridice.

Pe rolul Sectiei Parchetelor Militare se afla inregistrat dosarul cu nr. 97/P/1990 care a avut ca obiect cercetarea faptelor penale comise in contextul evenimentelor din decembrie 1989 in care, prin Ordonanta din data de 18.10.2010, in temeiul art. 228 alin. 4 rap. art. 10 lit. d si g C.pr.pen, respectiv art. 210 C.pr.pen, art. 45 rap. la art. 38 si 42 C.pr.pen, s-a dispus:

1. Sub aspectul savirsirii infractiunilor prevazute de art. 356 C.pen. (propaganda pentru razboi), art. 357 C.pen. (genocid), art. 358 C.pen. (tratamente neomenoase), art. 359 C.pen. (distrugerea unor obiective si insusirea unor bunuri) si art. 360 C.pen. (distrugerea, jefuirea sau insusirea unor valori culturale) pentru faptele comise de militari in timpul evenimentelor din Decembrie 1989, intrucat nu sunt intrunite elementele constitutive ale acestor infractiuni, neinceperea urmaririi penale.

2. Sub aspectul savirsirii infractiunilor prev. de art. 174 C.pen.(omor), art. 175 C.pen. (omor calificat), art. 176 C.pen. (omor deosebit de grav), art. 178 C.pen. (ucidere din culpa), art. 180 C.pen. (loviri sau alte violente), art. 181 C.pen. (vatamare corporala), art. 182 C.pen. (vatamare corporala grava), art. 183 C.pen. (lovirile sau vatamarile cauzatoare de moarte), art. 184 C.pen. (vatamare corporala din culpa), art. 189 C.pen. (lipsire de libertate in mod ilegal), art. 208 C.pen. (furt), art. 209 C.pen. (furt calificat) art. 217 C.pen. (distrugere), art. 218 C.pen. (distrugere calificata), art. 219 C.pen. (distrugere din culpa), art. 250 C.pen. (purtare abuziva) si art. 266 C.pen. (arestare nelegala si cercetare abuziva) pentru faptele comise de militari in timpul evenimentelor din Decembrie 1989, intrucat s-a implinit termenul de prescriptie a raspunderii penale, neinceperea urmaririi penale.

3. Disjungerea cauzei cu privire la faptele savarsite, in contextul evenimentelor din decembrie 1989, de catre civili, membrii garzilor patriotice, lucratorii de militie si personalul din sistemul administratiei penitenciare, fapte care au avut ca urmare retinerea, uciderea, ranirea sau agresarea altor persoane, respectiv distrugerea unor imobile si bunuri si declinarea competentei de solutionare a cauzei astfel disjunse in favoarea Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In cuprinsul rezolutiei s-a retinut faptul ca in dosarul nr. 97/P/1990 care a vizat, initial, evenimentele din perioada 21-22.12.1989, din mun. Bucuresti, au fost extinse cercetarile atat cu privire la perioada de dupa 22.12.1989, cat si cu privire la faptele comise, in contextul evenimentelor din decembrie 1989, in alte localitati din tara.

De asemenea, nu in toate cazurile decesul s-a produs prin impuscare, existand situatii in care decesul s-a datorat altor cauze (ex. agresiune, incendiere, accident de circulatie, prabusirea unui elicopter etc.). In unele situatii, exista autoritate de lucru judecat, in sensul ca autorii infractiunilor de omor au fost trimisi in judecata si condamnati. In alte situatii cu privire la imprejurarile in care s-a produs decesul s-au dispus solutii de netrimitere in judecata, solutii care nu au fost infirmate pana in prezent. Nu in toate cazurile decesul s-a datorat unei fapte prevazute de legea penala, existand situatii in care decesul a fost urmare unui act suicidal (impuscare, precipitare etc.), manevrarii imprudente a armamentului din dotare de catre cel in cauza sau s-a datorat unor cauze patologice.

Materialul de cercetare vizeaza 699 de persoane decedate, 1913 de persoane ranite prin impuscare, 242 de persoane ranite in alte imprejurari sau care au suferit diferite traume, respectiv 2995 de persoane retinute (inclusiv19 cetateni straini).

Situatia persoanelor retinute este urmatoarea:

Judetul Alba 1 persoana, Judetul Brasov 57 de persoane, Judetul Buzau 2 persoane, Judetul Caras-Severin 5 persoane, Judetul Cluj 3 persoane, Judetul Constanta 1 persoana, Judetul Galati 6 persoane, Judetul Iasi 7 persoane, Judetul Mehedinti 1 persoana, Judetul Mures 2 persoane, Judetul Sibiu 391 persoane, Judetul Timisoara 1031 persoane, Municipiul Bucuresti 770 persoane, evidenta Sectiei Parchetelor Militare 699 persoane .

Totodata precizam faptul ca in contextul acelorasi evenimente au fost retinuti si 346 de angajati ai fostului Departament al Securitatii Statului.



Citeşte mai multe despre:    PICCJ    CEDO    Revolutia din 1989    Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

CEDO: o disputa intre avocat si judecator poate afecta dreptul la un proces echitabil
03 Nov 2019 | 2709

CEDO: Educatia religioasa obligatorie in scoala si obligarea la dezvaluirea convingerilor religioase - o incalcare a Conventiei
02 Nov 2019 | 1510

CEDO: Ilinca c. Romaniei - cererea privind retragerea permisului de port-arma - inadmisibila
28 Oct 2019 | 1189

CEDO: Supravegherea video in secret a salariatilor nu reprezinta o incalcare a dreptului la viata privata atunci cand exista o justificare adecvata
23 Oct 2019 | 1569

CEDO: Incalcari ale drepturilor unei mame si ale copiilor ei retinuti in regim de detentie a imigrantilor
23 Oct 2019 | 1280

CEDO: Doua condamnari condamnari diferite pentru aceleasi fapte reprezinta o incalcare a conventiei. Curtea recomanda schimbari in sistemul penal al Rusiei.
13 Oct 2019 | 1081



Articole Juridice

Ce se intampla cu sumele achitate in temeiul unui act administrativ fiscal anulat. Poate instanta dispune direct restituirea lor?
Sursa: Alex Slujitoru si Cristiana Ionescu, Avocati, Radu si Asociatii SPRL

Plata cheltuielilor de judecata. Aspecte practice. Netemeinicia solicitarii de cenzurare a cheltuielilor de judecata. Solutii jurisprudentiale
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu

Tratamentul inegal aplicat salariatilor. Discriminare. Solutii jurisprudentiale
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu

Diferentierea termenelor de solutionare a cererilor de restituire a imobilelor preluate abuziv si egalitatea in drepturi
Sursa: Irina Maria Diculescu

Jurisprudenţă

Hotararea CEDO in Cauza Danciu si altii impotriva Romaniei. ancheta prompta si efectiva
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului - CEDO

CEDO: Sava impotriva Romaniei. Protectia proprietatii
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului

CEDO: Hassine impotriva Romaniei. Garantii procedurale in cazul expulzarilor de straini
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului

CEDO: Iancu impotriva Romaniei. Proces echitabil
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului