Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Ştiri juridice » Astazi se desfasoara sesiunea Comitetului de specialitate romano-ungar de colaborare in domeniul minoritatilor nationale

Astazi se desfasoara sesiunea Comitetului de specialitate romano-ungar de colaborare in domeniul minoritatilor nationale

  Publicat: 01 Jun 2011       1658 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Secretarul de stat pentru afaceri europene Bogdan Aurescu participa astazi, 1 iunie 2011, la Budapesta, la cea de-a opta sesiune a Comitetului de specialitate romano-ungar de colaborare in domeniul minoritatilor nationale, in calitate de co-presedinte al partii romane.

inseamna o persoana fizica sau juridica, autoritate publica, agentie sau organism altul decat persoana vizata, operatorul,
Forma specifica a motivatiei care consta in orientarea activa si durabila a persoanei spre anumite domenii de activitate, fiind cel mai puternic mobil al actiunilor omenesti.
Este un acord incheiat in scris intre subiectele de drept international si guvernat de dreptul international, incheiat in scopul de a produce efecte juridice si consemnat intr-un instrument unic sau, in doua sau mai multe instrumente conexe, oricare ar fi denumirea sa.
Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Ceha, Romania, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria.

Co-presedinte, din partea Republicii Ungare, este Zsuzsana Repas, sub-secretarul de stat pentru comunitatile maghiare din afara granitelor, in cadrul Ministerului Administratiei si Justitiei.


Din delegatia romana care participa la sesiune mai fac parte reprezentanti ai Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, ai Ministerului Culturii si Patrimoniului National, ai Ministerului Administratiei si Internelor, ai Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, ai Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni, ai Departamentului pentru Relatii Interetnice, ai Secretariatului de Stat pentru Culte, precum si ai Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania.


Pe agenda celei de-a opta sesiuni a Comitetului de specialitate sunt inscrise discutarea stadiului indeplinirii obligatiilor asumate de ambele parti in cadrul sesiunii anterioare, analizarea principalelor probleme cu care se confrunta persoanele apartinand minoritatilor nationale din cele doua tari, precum si identificarea si propunerea de masuri si recomandari in vederea imbunatatirii situatiei persoanelor apartinand celor doua minoritati nationale.


De asemenea, cu prilejul prezentei la Budapesta, secretarul de stat roman va avea convorbiri cu Zsolt NA©meth, secretar de stat in MAE ungar. Cu prilejul intrevederii vor fi abordate stadiul cooperarii bilaterale, precum si aspecte de interes comun de pe agenda regionala si europeana.


Comitetul de Specialitate romano-ungar de colaborare in domeniul minoritatilor nationale a fost creat in 1997, fiind parte a Comisiei Mixte de Colaborare si Parteneriat Strategic dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Ungare, creata prin Tratatul de intelegere, cooperare si buna vecinatate dintre Romania si Republica Ungara din 16 septembrie 1996.


Comitetul are ca scop propunerea de proiecte si programe de cooperare in domeniul minoritatilor nationale, precum si examinarea si solutionarea eventualelor situatii problematice ale minoritatii romane din Republica Ungara si ale minoritatii maghiare din Romania.


In perioada 1997-2009 s-au desfasurat sapte sesiuni de lucru ale Comitetului, fiind semnat cate un Protocol dupa fiecare sesiune. Protocolul fiecarei sesiuni inventariaza recomandarile cuprinse in protocolul anterior, modul in care acestea au fost realizate si, de asemenea, formuleaza noi recomandari pe baza analizei situatiei minoritatilor nationale din cele doua tari .


Protocolul celei de-a saptea sesiuni a fost semnat la 14 iulie 2009.Citeşte mai multe despre:    Romania    Serbia    Minoritati    Bogdan Aurescu    ANRP    Ungaria

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Formularul 230 pe 2023 editabil si PDF
26 Dec 2022 | 40055

[Vatra MCP] Schimbarile vizate de Codul Patrimoniului Cultural al Romaniei
23 Feb 2022 | 753

[Vatra MCP] Contextul, motivele si necesitatea adoptarii Codul Patrimoniului Cultural al Romaniei
22 Feb 2022 | 865

Formularul 230 editabil 2022 pdf pentru redirectionarea a 2 sau 3,5 la suta din impozitul datorat
27 Dec 2021 | 53979

Firma de avocatura CMS Romania isi muta birourile la One Tower
10 Aug 2021 | 1000

Curs de dreptul mediului si o Clinica juridica. Inscrieri pana pe 22 august
10 Aug 2021 | 806Articole Juridice

Obligatia de a stabili un salariu superior salariului minim garantat in plata. Reglementari si controverse
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati

Fenomenul muncii subdeclarate. Reglementare si probleme practice
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati

Executarea silita a institutiilor publice. Recuperarea sumelor datorate prin procedura de validare a popririi
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Nelegalitatea proceselor-verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor aplicate conform O.U.G. nr. 129/2021
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Jurisprudenţă

Transmitere fictiva a partilor sociale in scopul sustragerii de la urmarirea penala
Pronuntaţă de: R O M A N I A INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 433/RC/2021

Anulare Hotarare CNSSU privind instituirea carantinei si interzicerea de participare doar la evenimente religioase
Pronuntaţă de: CURTEA DE APEL SUCEAVA SECTIA DE CONTENCIOS ADMINISTRATIV SI FISCAL Sedinta publica din 24 mai 2021 Dosar nr. 479/32/2020

Venituri care nu intra in categoria „veniturilor din alte surse” si care sunt supuse platii contributiei de asigurari sociale de sanatate
Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 506/20.09.2018 a Curtii de Apel Galati

Anularea inregistrarii in scopuri de TVA
Pronuntaţă de: Decizia nr. 879/20.04.2018 a Curtii de Apel Galati