Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » ANPC: Seminar privind legislatia aplicabila contractelor de creditare pentru persoane fizice

ANPC: Seminar privind legislatia aplicabila contractelor de creditare pentru persoane fizice

  Publicat: 17 Jun 2011       2089 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Folosirea bunurilor corporale si incorporale, folosire care antreneaza pierderea imediata sau treptata a utilitatilor lor.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
In data de 16.06.2011, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, reprezentata de secretarul de stat Constantin Cerbulescu, a participat ca invitat special alaturi de Consiliul Creditului de Consum al Asociatiei Societatilor Financiare – ALB Romania, in colaborare cu Asociatia Europeana pentru Drept Bancar si Financiar – Romania si Asociatia Consilierilor Juridici din Sistemul Financiar-Bancar la seminarul cu tema „Legislatia aplicabila contractelor de creditare pentru persoanele fizice – prevederi complementare la limita dintre legislatia generala si cea speciala”.

Forma specifica a motivatiei care consta in orientarea activa si durabila a persoanei spre anumite domenii de activitate, fiind cel mai puternic mobil al actiunilor omenesti.
Suma de bani sau alte valori pe care o persoana numita creditor o acorda unei alte persoane, numita debitor,
Conturi constituite din bilant, contul de pierdere si profit si anexa (care sunt anexate raportului de gestiune ale unei societati pe actiuni).
Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Modalitate de plata des utilizata in decontarea platilor interne si internationale, intrucat ofera suficiente garantii, atat vanzatorului cat si cumparatorului:
Forma specifica a motivatiei care consta in orientarea activa si durabila a persoanei spre anumite domenii de activitate, fiind cel mai puternic mobil al actiunilor omenesti.
Persoana care a implinit varsta de 18 ani.
Suma de bani sau alte valori pe care o persoana numita creditor o acorda unei alte persoane, numita debitor,
Persoana pusa sub interdictie judecatoreasca sau careia i s-a aplicat pedeapsa complementara a interzicerii unor drepturi prevazuta de legea penala.
Ansamblu de conditii si elemente naturale qle Terrei: aerul, apa, solul si subsolul, toate straturile atmosferice, toate materiile organice si anorganice, precum si fiintele vii, sistemele naturale în interactiune cuprinzand elementele enumerate anterior, inclusiv valorile materiale si spirituale.
Totalitatea bunurilor , lucrurile propriu-zise si drepturile asupra lor,
Categorie de fapte juridice, care se produc independent de vointa omului si de care legea leaga anumite efecte juridice.

Seminarul a adus in discutie teme de actualitate din legislatia privind contractele de creditare pentru persoane fizice. Reprentantii ANPC au explicat rolul Autoritatii in supravegherea implementarii OUG 50/2010 in Romania si au expus modalitatile de prevenire si sanctionare a abaterilor de la legislatie.


In cuvantul de deschidere a lucrarilor seminarului, presedintele ANPC, domnul Constantin Cerbulescu, a apreciat ca dialogul deschis intre Autoritate si mediul financiar-bancar conduce la intelegerea si aplicarea corecta a legislatiei in domeniu, in interesul consumatorilor.


Mesajul presedintelui ANPC, domnul Constantin Cerbulescu:


``Ma bucura faptul ca mediul financiar-bancar manifesta interes pentru cunoasterea cat mai buna a legislatiei in domeniu, contribuind astfel la asigurarea unui climat echilibrat pe piata financiar-bancara, in special pe sectorul contractelor de credit pentru consumatori.


In ultimii 10 ani in lume serviciile financiare s-au bucurat de o expansiune fara precedent. Sute de milioane de oameni au deschis conturi de economii, au facut transferuri electronice si au luat imprumuturi bancare. In majoritatea cazurilor dezvoltarea serviciilor financiare a precedat dezvoltarea legislatiei in domeniul protectiei consumatorilor. Pe masura ce serviciile financiare continua sa-si extinda aria creste si necesitatea de protectie a consumatorilor in domeniul financiar.


Iata ca ne aflam impreuna la un an de la intrarea in vigoare a Ordonantei 50, la a carei finalizare am putea spune ca am contribuit intr-o oarecare masura cu totii. Ordonanta 50 reprezinta un reper in legislatia privind drepturile consumatorilor in domeniul contractelor de credit . Actul normativ reglementeaza aspecte de interes major pentru consumatori reusind, pentru prima data, sa asigure relatii contractuale echitabile intre parti.


Prevederile Ordonantei au avut un impact imediat asupra relatiilor contractuale. Consumatorii au beneficiat, in principal, de drepturi in ceea ce priveste rambursarea anticipata, comisioanele percepute pe parcursul derularii contractului de credit au fost limitate, s-a interzis introducerea unor noi comisioane si majorarea celor existente. Implicit, respectarea acestor masuri contribuie la cresterea increderii clientilor in institutiile financiar-bancare si la creearea unui mediu concurential activ .


Consider ca astfel de evenimente sunt benefice si conduc la dezvoltarea dialogului intre ANPC si mediul financiar-bancar. Intelegerea corecta a legislatiei este esentiala la aplicarea acesteia, si sper ca dezbaterile seminarului sa fie constructive si sa determine organizarea unor astfel de intalniri si in viitor``.Citeşte mai multe despre:    ANPC    Contract de creditare    OUG 50/2010

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Consiliul Concurentei a lansat "Monitorul Preturilor Produselor Alimentare"
15 Oct 2019 | 516

Consiliul Concurentei lanseaza "Monitorul Preturilor Carburantilor"
01 Jul 2019 | 282

A fost initiat un proiect de lege privind eliminarea standardelor duble la produsele de import
22 May 2019 | 230

ANPC a aplicat amenzi de peste 1,2 milioane de lei vanzatorilor de incaltaminte. Sfaturi pentru consumatori!
12 May 2019 | 222

ANPC a amendat cu 70.000 de lei un operator de telefonie mobila, pentru utilizarea unei practici comerciale incorecte fata de consumatori
26 Apr 2019 | 314

Procedura inregistrarii la ANPC a dezvoltatorilor imobiliari
26 Jan 2017 | 1377Articole Juridice

Un stat membru poate limita comisioanele bancare percepute de creditor
Sursa: EuroAvocatura.ro

Instanta nationala nu poate modifica continutul unei clauze abuzive care figureaza intr-un contract incheiat intre un vanzator sau un furnizor si un consumator
Sursa: EuroAvocatura.ro

Statele membre ale UE nu pot interzice comercializarea lentilelor de contact prin internet
Sursa: EuroAvocatura.ro

Alinierea contractelor de credit la prevederile OUG 50/2010 - intrebari si raspunsuri
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Desfacerea contractului de munca, la expirarea termenului de preaviz. Motive ce nu tin de persoana salariatului
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti, Sectia a VII-a Conflicte de munca si asigurari sociale, Decizia nr. 3074 din 08.06.2016

Decizia CCR 62/2017. Neconstitutionalitatea dispozitiilor Legii pentru completarea OUG nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori. Situatia creditelor in franci elvetiei
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala

Caracterul abuziv al sintagmei "dobanda de referinta variabila care se afiseaza la sediile bancii". Contract de credit
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia a II-a civila, Decizia nr. 310 din 11 februarie 2016

RIL admis. Competenta de solutionare a litigiilor promovate de ANCP sau/si alte institutii publice impotriva bancilor comerciale/profesionistilor apartine sectiilor sau completelor specializate civile ale Tribunalului
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie