din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2092 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Aproape jumatate dintre romani au luat antibiotice in ultima jumatate de an

Aproape jumatate dintre romani au luat antibiotice in ultima jumatate de an

  Publicat: 04 Aug 2011       1872 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Folosirea bunurilor corporale si incorporale, folosire care antreneaza pierderea imediata sau treptata a utilitatilor lor.
Infractiune care face parte din grupul de infractiuni contra pacii si oamenirii,
GfK HealthCare Romania a realizat un studiu prin care si-a propus sa afle obiceiurile de consum de antibiotice ale romanilor, pentru ce afectiuni le folosesc si cum decid ei sa ia astfel de tratamente .

Adagiu latin care semnifica, in traducere, \"ultimul argument\".
Mostra, model de referinta prezentat eventualilor cumparatori de catre o societate, in completarea ofertei, pentru a face dovada calitatii produsului oferit.
Infractiune care face parte din grupul de infractiuni contra pacii si oamenirii,
Mod de organizare a vietii in comun a oamenilor,
Activitate desfasurata de organele de urmarire penala
Instrument de plata si titlu de credit utilizat in relatiile internationale.
Mod de organizare a vietii in comun a oamenilor,
Teritoriile delimitate geografic, in cuprinsul carora se afla elemente sau ansambluri ale patrimoniului natural sau cultural cu valoare deosebita.
Mod de organizare a vietii in comun a oamenilor,
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Cauza care inlatura caracterul penal al faptei,
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
Mostra, model de referinta prezentat eventualilor cumparatori de catre o societate, in completarea ofertei, pentru a face dovada calitatii produsului oferit.

44% dintre romanii cu varsta peste 15 ani au luat cel putin o data in ultimele 6 luni un tratament cu antibiotic, iar 23% au luat cu o luna in urma sau mai recent. Sunt mai multe persoane cu varsta de peste 60 ani, pensionate sau casnice care au luat un antibiotic in ultima saptamana decat restul populatiei.


Exista si o categorie mai restransa (8%) care spune ca nu s-a tratat niciodata cu antibiotic, categorie care creste semnificativ in cazul celor din mediul rural (10%), precum si in cazul barbatilor (10%), comparativ cu femeile (6%).


"Aceste rezultate pot confirma accesul mai dificil al persoanelor din mediul rural la serviciile medicale, inclusiv la medicatie, pe de o parte si preocuparea mult mai evidenta a femeilor in ceea ce priveste sanatatea lor si a familiilor lor``, declara Irina Craciunescu, senior research consultant GfK HealthCare Romania.


Aproape un sfert dintre romani se trateaza des cu antibiotic


22% dintre respondenti spun ca iau de 2-3 ori pe an un tratament cu antibiotic, iar 12% iau de 4-5 ori pe an sau mai des un astfel de tratament.


Restul romanilor, putin peste jumatate, folosesc antibiotic o data pe an sau mai rar. Sunt mai multi pensionari sau persoane care locuiesc in zona Banat- Crisana- Maramures care iau antibiotice cu aceasta frecventa comparativ cu intregul esantion.


Raceala, in topul afectiunilor pentru care luam antibiotice


Cei mai multi dintre romanii chestionati folosesc tratamente cu antibiotice pentru raceala (21%), infectie asociata cu durerile de dinti (18%), infectie cu durere in gat (7%), gripa (7%) sau infectii, in general (5%).


O treime dintre cei care au luat antibiotic in ultimele 2-3 saptamani au folosit acest tratament pentru raceala.


Medicul de familie, principalul prescriptor al tratamentelor antibiotice


Medicul de familie este cel care a recomandat folosirea unui antibiotic pentru mai mult de jumatate dintre respondenti (52%), in vreme ce medicul specialist a recomandat un astfel de tratament doar pentru 19% dintre romanii participanti la cercetare. Mai mult, in 9% din cazuri recomandarea a venit din partea farmacistului, iar 8% dintre respondenti au luat singuri decizia de a folosi un astfel de tratament. O treime dintre cei care au decis singuri sa ia un tratament antibiotic, l-au luat pentru tratarea unei raceli, iar o alta treime a luat un astfel de tratament pentru a trata o durere/ infectie la dinti.


Exista diferente intre respondentii care locuiesc in diferite regiuni ale tarii sau intre respondentii cu nivele diferite de educatie in ceea ce priveste persoana care le-a recomandat utilizarea unui antibiotic. Astfel, in Muntenia, medicul de familie este o sursa de recomandare mai putin prezenta, iar medicul specialist este o sursa de recomandare mult mai prezenta spre deosebire de alte zone . Mai mult, in Muntenia (11%) si Dobrogea (20%) exista un numar mai mare de consumatori care iau in considerare doar propriile convingeri cand decid sa ia un tratament antibiotic.


In Bucuresti, 63% dintre respondenti spun ca tratamentul cu antibiotic le-a fost recomandat de catre medicul de familie si doar 9% de catre medicul specialist.


Daca ne uitam la diferentele intre respondenti in functie de nivelul lor de educatie, vedem ca numarul persoanelor fara educatie sau doar cu scoala primara care au luat un antibiotic la recomandarea unui membru al familiei, cunostinte sau prieten creste (8%), iar numarul acestor persoane care au apelat la recomandarea medicului specialist scade (10%), comparativ cu numarul persoanelor cu o educatie mai ridicata care au luat un astfel de tratament.


Cei care au luat un antibiotic la recomandarea familiei, cunostintelor sau prietenilor sunt semnificativ mai multi si in cazul persoanelor cu 8 clase (6%), versus respondentii cu o educatie mai ridicata.


Romanii sunt constienti ca abuzul de antibiotice reduce efectele acestora


Majoritatea respondentilor sunt de acord ca, luate prea des, tratamentele antibiotice risca sa nu-si mai faca efectul si ca folosirea acestora fara recomandare de la medic poate avea efecte negative asupra sanatatii, aceste afirmatii fiind evaluate cu nota medie de 9, pe o scala de la 1 la 10, unde 1 inseamna "dezacord total`` si 10 "acord total``.


"Procentul celor care isi administreaza singuri un antibiotic este in continuare destul de ridicat, aspect ingrijorator mai ales prin faptul ca acestia ofera acest tip de tratament din proprie initiativa si propriilor copii, ceea ce face ca numarul persoanelor auto-medicate sa cresca si mai mult, situatie departe de normalitate care poate avea impact nu doar asupra propriei stari de sanatate sau a familiilor lor, dar si asupra sanatatii celor din jurul lor``, declara Irina Craciunescu, senior research consultant GfK HealthCare Romania.


Studiul "Consumul de antibiotice la romani`` a fost realizat in luna mai 2011, pe un esantion reprezentativ national de 1000 de respondenti cu varsta de peste 15 ani.



Citeşte mai multe despre:    GfK    Medicamente    Statistici    Antibiotice

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

25 milioane lei pentru finantarea unor proiecte de cercetare privind limitarea extinderii si combaterea epidemiei de SARS-COV-2
28 Mar 2020 | 1083

Legea 19/2020: Guvernul a stabilit modul de acordare si de plata a zilelor libere pentru supravegherea copiilor, in situatia inchiderii temporare a unitatilor de invatamant
19 Mar 2020 | 1658

Prelucrarea datelor privind starea de sanatate. GDPR si CoVID-19 (coronavirus)
19 Mar 2020 | 1202

Tribunalul Bucuresti isi suspenda activitatea, termenele vor fi preschimbate
11 Mar 2020 | 1161

Consiliul Concurentei a sanctionat compania farmaceutica Roche Romania SRL pentru abuz de pozitie dominanta pe piata unor produse oncologice din Romania
23 Jan 2020 | 1088

Proiectele de acte normative adoptate sau de care Guvernul a luat act in cadrul sedintei din 14 octombrie 2019
15 Oct 2019 | 1106



Articole Juridice

Un medicament care se elibereaza fara prescriptie medicala intr-un stat membru nu poate fi comercializat in alt stat membru decat daca acesta din urma a autorizat la randul sau introducerea sa pe piata
Sursa: Curtea de Justitie a Uniunii Europene

Intreprinderile farmaceutice nu pot distribui in mod gratuit farmacistilor mostre de medicamente care se elibereaza numai pe baza de prescriptie
Sursa: EuroAvocatura.ro

Carantina si forta majora. Restrangerea unor drepturi si libertati in contextul fortei majore
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu

Beneficiarii Legii nr. 19/2020. Conditiile de acordare a indemnizatiei
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu

Jurisprudenţă

Efectele fiscale ale cesiunii de creanta. Importanta determinarii caracterului cert sau incert al creantei preluate in determinarea corecta a impozitului pe profit
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia de contencios administrativ si fiscal, decizia nr. 2536 din 16 iunie 2020

Anulare hotarare arbitrala. Depasirea cuantumului valoric al contractului pentru distribuirea de medicamente
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Decizie nr.13 din data 28.03.2011

Actiune in anulare a unei hotarari arbitrale. Existenta unui contract pentru distribuirea de medicamente
Pronuntaţă de: CURTEA DE APEL BUCURESTI - SECTIA A IV A CIVILA DECIZIA CIVILA NR. 13F/28.03.2011, dosar nr.1656/2/2011

Intretinere. Contract de intretinere. Reziliere. Evacuarea debitorului din imobilul a carui nuda proprietate a dobandit in schimbul intretinerii
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie , sectia civila si de proprietate intelectuala, decizia nr. 536 din 27 ianuarie 2005