din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2361 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Taxele de drum trebuie sa fie echitabile pentru toti soferii

Taxele de drum trebuie sa fie echitabile pentru toti soferii

  Publicat: 14 May 2012       2853 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
Comisia Europeana a publicat astazi orientari care avertizeaza ca, potrivit legislatiei din UE, taxele de drum trebuie sa nu fie discriminatorii pentru soferii din strainatate.

Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Institutii, piete si infrastructuri ce interactioneaza in mod complex
Apartenenta persoanei la o anumita natiune.
Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
Hartie de valoare care reprezinta o cota fixa din capitalul unei societati pe actiuni.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Timpul de munca reprezinta timpul pe care salariatul il foloseste pentru indeplinirea sarcinilor de munca.
Componentele structurale ale actului juridic civil, adica elementele sale constitutive, care pot fi comune tuturor actelor civile
Propunere ce o adreseaza un subiect de drept, persoana fizica sau juridica, unui alt subiect de drept, cu privire la incheierea unei conventii, in conditii determinate.
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Expresie baneasca a valorii marfii ori suma care se plateste pentru un bun transmis, o lucrare sau o prestare de servicii.
Ansamblu de conditii si elemente naturale qle Terrei: aerul, apa, solul si subsolul, toate straturile atmosferice, toate materiile organice si anorganice, precum si fiintele vii, sistemele naturale �n interactiune cuprinzand elementele enumerate anterior, inclusiv valorile materiale si spirituale.
In dreptul comunitar, directiva este un instrument legislativ obligatoriu pentru statele membre carora li se adreseaza in ceea ce priveste rezultatul care trebuie atins, dar lasa la latitudinea lor forma si metodele de obtinere a acestuia.

Orientarile sunt menite sa vina in ajutor statelor membre care analizeaza posibilitatea introducerii unor sisteme tarifare noi pentru autoturismele private.

Vicepresedintele Siim Kallas a declarat: ``A nu fi discriminat este un drept fundamental conform legislatiei UE. Un cetatean francez sau britanic trebuie sa poata traversa Slovenia sau Belgia cu masina la fel de usor ca un localnic. Sistemele de percepere a taxelor de drum trebuie sa fie transparente si echitabile pentru toti.``

Situatia actuala

Sapte state membre - Austria, Bulgaria, Republica Ceha, Ungaria, Romania, Slovacia si Slovenia - utilizeaza sisteme cu tarifare in functie de timp, de tip vinieta, pentru autoturismele private. Belgia se pregateste sa introduca un astfel de sistem . Tarile de Jos si Danemarca au luat in discutie introducerea unor taxe de drum, inclusiv pentru autoturismele private.

Directiva ``Eurovinieta`` a UE stabileste o lista transparenta a costurilor care pot face obiectul unor tarife pentru vehiculele grele de marfa, precum costul infrastructurii si externalitati cum ar fi poluarea atmosferica si zgomotul. In cazul autoturismelor private, astfel de norme nu exista. Cu toate acestea, se aplica dispozitiile de baza din tratat care interzic orice discriminare pe criterii de nationalitate.

De-a lungul anilor, taxele de drum pentru autoturisme private au dat nastere la numeroase plangeri adresate Comisiei, iar o parte dintre aceste taxe au fost declarate neconforme cu normele UE. In 1996, Austria a fost nevoita sa isi modifice planurile privind un sistem de viniete dupa ce Comisia Europeana a stabilit ca oferirea exclusiv de permise anuale ar fi inechitabila fata de conducatorii auto din strainatate. In 2008, Comisia a lansat o actiune in constatarea neindeplinirii obligatiilor impotriva Sloveniei, deoarece aceasta oferea numai viniete pentru o perioada de jumatate de an. Drept urmare, autoritatile au introdus permise saptamanale.

Comisia doreste sa indrume statele membre in privinta a ceea ce inseamna un sistem de tarifare nediscriminatoriu.

1. Comisia isi exprima o preferinta clara pentru sistemele de tarifare bazate pe distanta, considerandu-le ca fiind inerent mai echitabile si mai eficace pentru trimiterea de semnale privind pretul decat metoda care recurge la viniete autocolante a caror valoare este calculata in functie de timp . Daca nu sunt concepute cu grija, sistemele cu viniete au sanse mari sa provoace probleme nejustificate soferilor din strainatate care nu fac decat sa traverseze o tara.

2. Daca se recurge la un sistem cu viniete bazate pe timp, trebuie indeplinite anumite conditii .

Trebuie sa existe urmatoarele elemente:

(a) O oferta minima de viniete pe termen scurt. La dispozitia localnicilor si a soferilor din strainatate trebuie sa existe cel putin viniete saptamanale, lunare si anuale. In mod evident, vinietele cu durata cea mai mica vor fi cel mai probabil utilizate de soferii nerezidenti.

(b) Un raport acceptabil intre preturile medii pe zi. Raportul preturilor medii pe zi exprima pretul mediu, exprimat ca pret zilnic echivalent, pe care il plateste un nerezident (utilizand vinieta cu durata cea mai mica, de exemplu pe cea saptamanala) comparativ cu un rezident care utilizeaza vinieta cu durata cea mai mare (de exemplu pe cea anuala). A se vedea tabelul 1 de mai jos.

Pe baza sistemelor utilizate in prezent, raportul dintre pretul mediu pe zi platit de un nerezident si cel platit de un rezident poate varia intre 2,5 si 8,2. Aceasta ar fi considerata limita superioara acceptabila. Pentru comparatie, raportul maxim permis de Directiva ``Eurovinieta`` a UE in cazul vehiculelor grele de marfa este de 7,3.



Citeşte mai multe despre:    Taxa autostrada    Transporturi    Comisia Europeana

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

EY: Solutii pentru a limita interactiunea cu autoritatile vamale. Vamuirea la domiciliu
31 Mar 2020 | 1238

Agenda sedintei Guvernului Romaniei din 26 martie 2020
26 Mar 2020 | 1037

Consiliul Concurentei: Companiile pot actiona coordonat astfel incat sa evite deficitul de produse esentiale
23 Mar 2020 | 1087

Proiectele de acte normative adoptate de Guvern in sedinta din 18 martie 2020
19 Mar 2020 | 1290

Impactul starii de urgenta in Domeniul muncii si protectiei sociale
16 Mar 2020 | 1402

Frames: Peste 1 milion de angajati romani risca de intre in somaj din cauza coronavirusului
13 Mar 2020 | 1080



Articole Juridice

OPINIE privind directiva europeana prin care se consolideaza drepturile lucratorilor detasati
Sursa: EuroAvocatura.ro

Izolarea si carantina in coronacriza. Efecte juridice si economico-sociale
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu

Carantina si forta majora. Restrangerea unor drepturi si libertati in contextul fortei majore
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu

Beneficiarii Legii nr. 19/2020. Conditiile de acordare a indemnizatiei
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu

Jurisprudenţă

Decizia C.C.R. nr. 41/2019 referitoare la respingerea exceptiei de neconstitutionalitate a unor prevederi din OUG 194/2002 privind regimul strainilor in Romania
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Decizia nr. 711/2018 referitoare la respingerea exceptiei de neconstitutionalitate a unor dispozitii ale art. 112 din Codul Rutier
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Discriminarea creata de legiuitor incepand cu data de 1 aprilie 2001 intre meserii din acelasi domeniu in privinta recunoasterii conditiilor speciale nu poate fi cenzurata de instanta de judecata
Pronuntaţă de: Tribunalul Covasna Sectia Civila, Sentinta civila nr. 111/2017, in sedinta publica din 09 februarie 2017

Lipsa acordului de vointa al salariatului in ceea ce priveste modificarea contractului de munca
Pronuntaţă de: Tribunalul Ialomita, Sectia I Civila, Sentinta nr. 648 din data de 21.04.2016