Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Materiale juridice despre GDPR (50)


    Stiri   Operator medical sactionat pentru divulgarea neautorizata si accesul neautorizat la datele cu caracter personal
  Autoritatea Nationala de Supraveghere a finalizat in februarie o investigatie la operatorul S.C. Medicover S.R.L. si a constatat incalcarea dispozitiilor art. 32 alin. (1) lit. b) si alin. (2) si (4) din Regulamentul General privind Protectia Datelor.
   Data aparitiei: 27 Martie 2021

    Stiri   Persoana fizica, in calitate de operator, sanctionata contraventional pentru dezvaluire de date cu caracter personal
  Persoana fizica, in calitate de operator, a fost sanctionata contraventional cu amenda in cuantum total de 2.437,35 lei (echivalentul in lei a 500 EURO).
   Data aparitiei: 15 Martie 2021

    Articole   Ministerul Public nu are competenta de a autoriza accesul si transferul unei autoritati publice la baze date pentru a desfasura o urmarire penala
  Accesul, in scopuri penale, la un ansamblu de date de transfer sau de localizare privind comunicatiile electronice, care permit deducerea unor concluzii precise cu privire la viata privata, nu este autorizat decat in vederea combaterii infractionalitatii grave sau a prevenirii amenintarilor grave la adresa sigurantei publice
   Data aparitiei: 15 Martie 2021

    Articole   Evaluarea salariatilor prin procese automate, aplicatii si platforme electornice
  Evaluarea perfomantelor profesionale individuale a salariatilor reprezinta verificarea indeplinirii corespunzatoare a sarcinilor de serviciu, a obiectivelor generale si speciale specifice postului ocupat.
   Data aparitiei: 22 Februarie 2021

    Articole   Magazinul online prin prisma Regulamentului General privind protectia Datelor Personale
  Cei care nu respecta Regulamentului General privind protectia Datelor Personale se expun unui risc foarte important, amenzile aplicate fiind unele intr-un cuantum foarte ridicat.
   Data aparitiei: 21 Septembrie 2020

    Articole   Revocarea consimtamantului din perspectiva Regulamentulului general privind protectia datelor nr. 679/2016
  Consimtamantul reprezinta, in esenta, o manifestare de vointa, efectuata in mod liber si neingradit, una specifica , informata si certa, realizata de o terta persoana, prin care ingaduie prelucrarea datelor ce au caracter personal, printr-o actiune de unde rezulta optiunea sa, precum si printr-o declaratie efectuata in acest sens.
   Data aparitiei: 16 Septembrie 2020

    Stiri   Telekom Romania a fost sanctionat contraventional pentru incalcarea normelor GDPR
  Autoritatea Nationala de Supraveghere a finalizat in data de 23.04.2020 o investigatie la operatorul Telekom Romania Communications SA si a constatat incalcarea dispozitiilor art. 32 din Regulamentul General privind Protectia Datelor.
   Data aparitiei: 13 Iunie 2020

    Articole   Raspunderea si sarcinile Responsabilului cu Protectia Datelor
  Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul General privind Protectia Datelor) instituie obligativitatea desemnarii la nivelul operatorului sau persoanei imputernicite de operator, in anumite cazuri, a unui responsabil cu protectia datelor.
   Data aparitiei: 19 Mai 2020

    Articole   Raspunderea operatorului de date cu caracter personal in cazul unui incident de securitate
  Potrivit Regulamentului (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul General privind Protectia Datelor), operatorul de date cu caracter personal reprezinta persoana fizica sau juridica, autoritatea publica, agentia sau alt organism care, singur sau impreuna cu altele, stabileste scopurile si mijloacele de prelucrare a datelor cu caracter personal.
   Data aparitiei: 19 Mai 2020

    Stiri   BCR sactionata pentru incalcarea dispozitiilor referitoare la securitatea prelucrarii datelor cu caracter personal
  Autoritatea Nationala de Supraveghere a finalizat, in data de 14.04.2020, o investigatie la operatorul Banca Comerciala Romana S.A., constatand incalcarea dispozitiilor referitoare la securitatea prelucrarii, respectiv art. 32 alin. (4) coroborat cu art. 32 alin. (1) si alin. (2) din Regulamentul General privind Protectia Datelor.
   Data aparitiei: 13 Mai 2020

    Stiri   Prelucrarea datelor privind starea de sanatate. GDPR si CoVID-19 (coronavirus)
  In contextul pandemiei de coronavirus, precum si a declararii starii de urgenta, in ceea ce priveste prelucrarea datelor privind starea de sanatate care reprezinta date cu caracter special, recomandam operatorilor sa aiba in vedere urmatoarele:
   Data aparitiei: 19 Martie 2020

    Stiri   Universul Juridic organizeaza Conferinta GDPR in relatiile de munca
  Workshop-ul va fi organizat joi, 26 martie, incepand cu ora 9.30, in Sala Cerchez a Palatului Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti din str. Ion Ghica nr. 4, sector 3, Bucuresti.
   Data aparitiei: 24 Februarie 2020

    Stiri   GDPR. Precizarile MInisterului Educatiei privind publicarea tezelor de doctorat
  Avand in vedere informatiile vehiculate in mass-media privind publicarea tezelor de doctorat, pentru corecta informare a opiniei publice, Ministerul Educatiei si Cercetarii face urmatoarele precizari:
   Data aparitiei: 20 Februarie 2020

    Stiri   GDPR. In anul 2019, Autoritatea Nationala de Supraveghere a primit peste 6000 de plangeri si a deschis 912 investigatii
  In anul 2019, Autoritatea Nationala de Supraveghere a primit un numar total de 6193 de plangeri, sesizari si notificari privind incidente de securitate, pe baza carora au fost deschise 912 investigatii.
   Data aparitiei: 06 Februarie 2020

    Jurisprudenta   Societatilor comerciale tranzactionate pe o bursa de valori mobiliare le sunt aplicabile prevederile speciale ale Legii nr. 297/2004. GDPR actionari
  Prin actiunea in contencios administrativ, inregistrata la Curtea de Apel Brasov, sectia de contencios administrativ si fiscal initial sub numarul 515/64/2014, reclamanta A. SA a chemat in judecata pe parata Autoritatea de Supraveghere Financiara si a solicitat sa se dispuna: anularea Deciziei nr. 381 din 20 aprilie 2014 emisa de parata, cu cheltuieli de judecata.
   Data aparitiei: 24 Ianuarie 2020

    Stiri   28 ianuarie - Ziua Europeana a Protectiei Datelor
  Pe data de 28 ianuarie 2020, se aniverseaza Ziua Europeana a Protectiei Datelor, care marcheaza implinirea a 39 de ani de la semnarea, la Strasbourg in anul 1981, a Conventiei 108 pentru protectia persoanelor referitor la prelucrarea automatizata a datelor cu caracter personal - primul instrument legal adoptat in domeniul protectiei datelor.
   Data aparitiei: 23 Ianuarie 2020

    Stiri   Precizari privind prelucrarea datelor personale de catre Agentia Nationala de Integritate
  Declararea tuturor datelor si a informatiilor cuprinse in formularele declaratiilor de avere si de interese este obligatorie, procedura de completare si depunere fiind expres prevazuta de Legea 176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice.
   Data aparitiei: 22 Ianuarie 2020

    Articole   Dreptul de a fi uitat. Pastrarea datelor cu caracter personal in lipsa consimtamantului persoanei vizate
  Buna ziua, anul trecut in luna iunie am realizat un contract de telefonie mobila cu Compania X, contract ce a fost reziliat in maximum 15 minute (contra oferta de la Compania Y, era vorba de o portare de numar).
   Data aparitiei: 11 Ianuarie 2020

    Articole   Mentinerea publica a datelor cu caracter personal de catre o institutie publica
  Buna ziua! As dori putin ajutor intr-o situatie.
   Data aparitiei: 09 Ianuarie 2020

    Articole   Datele cu caracter personal pot fi transferate catre o tara terta daca aceasta din urma asigura un nivel adecvat de protectie a acestor date
  Potrivit avocatului general Saugmandsgaard Oe, Decizia 2010/87/UE a Comisiei privind clauzele contractuale tip pentru transferul de date cu caracter personal catre persoane imputernicite de catre operator stabilite in tari terte este valida Regulamentul general privind protectia datelor (RGPD)1 , asemenea Directivei privind prelucrarea datelor cu caracter personal pe care a inlocuit-o 2 , prevede ca datele cu caracter personal pot fi transferate catre o tara terta daca aceasta din urma asigura un nivel adecvat de protectie a acestor date.
   Data aparitiei: 26 Decembrie 2019

    Legislatie   Legea nr. 233/2019 pentru modificarea Legii 190/2019 privind punerea in aplicarea a Regulamentului GDPR
  Legea nr. 233/2019 pentru modificarea art. 8 alin. (1) din Legea nr. 190/2018 privind masuri de punere in aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European si al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protectia datelor) Publicata in Monitorul Oficial nr. 956 din 28.11.2019
   Data aparitiei: 30 Noiembrie 2019

    Articole   Administratorul unui site internet echipat cu butonul „imi place” al Facebook poate fi operator, impreuna cu Facebook, in privinta colectarii si a transmiterii catre Facebook a datelor cu caracter personal ale vizitatorilor site-ului sau
  In schimb, acesta nu este, in principiu, operator in ceea ce priveste prelucrarea ulterioara a acestor date de catre Facebook singur
   Data aparitiei: 16 August 2019

    Articole   Prelucrarea si protectia datelor cu caracter personal in derularea raporturilor de munca
  Protejarea datelor cu caracter personal, desi importanta de-a lungul istoriei, a devenit, in contextul evolutiei tehnologice si al valorii informatiei in societatea contemporana, un imperativ pe toate planurile.
   Data aparitiei: 05 Iulie 2019

    Stiri   Mai 2019: Aniversare 1 an de GDPR
  Pe data de 25 mai 2019 se implineste un an de la aplicarea directa, in toate statele Uniunii Europene, a prevederilor Regulamentului (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE, adoptat de Parlamentul European si Consiliu in data de 27 aprilie 2016.
   Data aparitiei: 18 Mai 2019

    Articole   Restrangerea dreptului la viata privata, intima si de familie prin metodele speciale de supraveghere tehnica. Proportionalitatea actiunilor
  Libertatea individuala si dreptul la viata privata, intima si de familie reprezinta valori ce trebuie respectate in orice stat de drept, insa cum echilibam respectarea acestor valori, pe care statul le confera fiecarui individ, cu interesul general ce este protejat prin utilizarea metodelor speciale de supraveghere?
   Data aparitiei: 18 Martie 2019