Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Materiale juridice despre GDPR (39)


    Stiri   Universul Juridic organizeaza Conferinta GDPR in relatiile de munca
  Workshop-ul va fi organizat joi, 26 martie, incepand cu ora 9.30, in Sala Cerchez a Palatului Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti din str. Ion Ghica nr. 4, sector 3, Bucuresti.
   Data aparitiei: 24 Februarie 2020

    Stiri   GDPR. Precizarile MInisterului Educatiei privind publicarea tezelor de doctorat
  Avand in vedere informatiile vehiculate in mass-media privind publicarea tezelor de doctorat, pentru corecta informare a opiniei publice, Ministerul Educatiei si Cercetarii face urmatoarele precizari:
   Data aparitiei: 20 Februarie 2020

    Stiri   GDPR. In anul 2019, Autoritatea Nationala de Supraveghere a primit peste 6000 de plangeri si a deschis 912 investigatii
  In anul 2019, Autoritatea Nationala de Supraveghere a primit un numar total de 6193 de plangeri, sesizari si notificari privind incidente de securitate, pe baza carora au fost deschise 912 investigatii.
   Data aparitiei: 06 Februarie 2020

    Jurisprudenta   Societatilor comerciale tranzactionate pe o bursa de valori mobiliare le sunt aplicabile prevederile speciale ale Legii nr. 297/2004. GDPR actionari
  Prin actiunea in contencios administrativ, inregistrata la Curtea de Apel Brasov, sectia de contencios administrativ si fiscal initial sub numarul 515/64/2014, reclamanta A. SA a chemat in judecata pe parata Autoritatea de Supraveghere Financiara si a solicitat sa se dispuna: anularea Deciziei nr. 381 din 20 aprilie 2014 emisa de parata, cu cheltuieli de judecata.
   Data aparitiei: 24 Ianuarie 2020

    Stiri   28 ianuarie - Ziua Europeana a Protectiei Datelor
  Pe data de 28 ianuarie 2020, se aniverseaza Ziua Europeana a Protectiei Datelor, care marcheaza implinirea a 39 de ani de la semnarea, la Strasbourg in anul 1981, a Conventiei 108 pentru protectia persoanelor referitor la prelucrarea automatizata a datelor cu caracter personal - primul instrument legal adoptat in domeniul protectiei datelor.
   Data aparitiei: 23 Ianuarie 2020

    Stiri   Precizari privind prelucrarea datelor personale de catre Agentia Nationala de Integritate
  Declararea tuturor datelor si a informatiilor cuprinse in formularele declaratiilor de avere si de interese este obligatorie, procedura de completare si depunere fiind expres prevazuta de Legea 176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice.
   Data aparitiei: 22 Ianuarie 2020

    Articole   Dreptul de a fi uitat. Pastrarea datelor cu caracter personal in lipsa consimtamantului persoanei vizate
  Buna ziua, anul trecut in luna iunie am realizat un contract de telefonie mobila cu Compania X, contract ce a fost reziliat in maximum 15 minute (contra oferta de la Compania Y, era vorba de o portare de numar).
   Data aparitiei: 11 Ianuarie 2020

    Articole   Mentinerea publica a datelor cu caracter personal de catre o institutie publica
  Buna ziua! As dori putin ajutor intr-o situatie.
   Data aparitiei: 09 Ianuarie 2020

    Articole   Datele cu caracter personal pot fi transferate catre o tara terta daca aceasta din urma asigura un nivel adecvat de protectie a acestor date
  Potrivit avocatului general Saugmandsgaard Oe, Decizia 2010/87/UE a Comisiei privind clauzele contractuale tip pentru transferul de date cu caracter personal catre persoane imputernicite de catre operator stabilite in tari terte este valida Regulamentul general privind protectia datelor (RGPD)1 , asemenea Directivei privind prelucrarea datelor cu caracter personal pe care a inlocuit-o 2 , prevede ca datele cu caracter personal pot fi transferate catre o tara terta daca aceasta din urma asigura un nivel adecvat de protectie a acestor date.
   Data aparitiei: 26 Decembrie 2019

    Legislatie   Legea nr. 233/2019 pentru modificarea Legii 190/2019 privind punerea in aplicarea a Regulamentului GDPR
  Legea nr. 233/2019 pentru modificarea art. 8 alin. (1) din Legea nr. 190/2018 privind masuri de punere in aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European si al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protectia datelor) Publicata in Monitorul Oficial nr. 956 din 28.11.2019
   Data aparitiei: 30 Noiembrie 2019

    Articole   Administratorul unui site internet echipat cu butonul „imi place” al Facebook poate fi operator, impreuna cu Facebook, in privinta colectarii si a transmiterii catre Facebook a datelor cu caracter personal ale vizitatorilor site-ului sau
  In schimb, acesta nu este, in principiu, operator in ceea ce priveste prelucrarea ulterioara a acestor date de catre Facebook singur
   Data aparitiei: 16 August 2019

    Articole   Prelucrarea si protectia datelor cu caracter personal in derularea raporturilor de munca
  Protejarea datelor cu caracter personal, desi importanta de-a lungul istoriei, a devenit, in contextul evolutiei tehnologice si al valorii informatiei in societatea contemporana, un imperativ pe toate planurile.
   Data aparitiei: 05 Iulie 2019

    Stiri   Mai 2019: Aniversare 1 an de GDPR
  Pe data de 25 mai 2019 se implineste un an de la aplicarea directa, in toate statele Uniunii Europene, a prevederilor Regulamentului (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE, adoptat de Parlamentul European si Consiliu in data de 27 aprilie 2016.
   Data aparitiei: 18 Mai 2019

    Articole   Restrangerea dreptului la viata privata, intima si de familie prin metodele speciale de supraveghere tehnica. Proportionalitatea actiunilor
  Libertatea individuala si dreptul la viata privata, intima si de familie reprezinta valori ce trebuie respectate in orice stat de drept, insa cum echilibam respectarea acestor valori, pe care statul le confera fiecarui individ, cu interesul general ce este protejat prin utilizarea metodelor speciale de supraveghere?
   Data aparitiei: 18 Martie 2019

    Articole   Dreptul la viata privata pe retelele de socializare, intre victima si iresponsabil
  Prezenta lucrare isi propune sa realizeze o scurta analiza a legislatiei interne si europene cu privire la dreptul la viata privata, si a implicatiilor pe care aceasta le are in mediul online. Ne vom apleca atentia in special asupra colectarii si utilizarii datelor cu caracter personal de catre retelele de socializare, dar si asupra pericolelor la care utilizatorii care isi manifesta consimtamantul cu privire la prelucrarea datelor lor se expun, incercand sa propunem solutii pentru eradicarea acestor pericole.
   Data aparitiei: 13 Martie 2019

    Stiri   [CARTE] Codul muncii comentat, av. Marius-Catalin Predut. Editia a 2-a
  La editura Univesrul Juridic, a aparut in luna februarie 2019, lucrarea Codul muncii - comentat. Editia a II-a, completata si revizuita. Protectia datelor personale. Telemunca, munca virtuala si alte forme de munca. Autor avocat Marius-Catalin Predut.
   Data aparitiei: 06 Februarie 2019

    Legislatie   Legea nr. 363/2018 privind protectia persoanelor fizice referitor la prelucrarea datelor cu caracter personal de catre autoritatile competente in scopul prevenirii, descoperirii, cercetarii, urmaririi penale si combaterii infractiunilor sau al executarii pedepselor, masurilor educative si de siguranta, precum si privind libera circulatie a acestor date
  Legea nr. 363/2018 privind protectia persoanelor fizice referitor la prelucrarea datelor cu caracter personal de catre autoritatile competente in scopul prevenirii, descoperirii, cercetarii, urmaririi penale si combaterii infractiunilor sau al executarii pedepselor, masurilor educative si de siguranta, precum si privind libera circulatie a acestor date Publicata in Monitorul Partea I nr. 13 din 07.01.2019
   Data aparitiei: 08 Ianuarie 2019

    Stiri   Parlamentul a adoptat noi reglementari privind accesul la informatiile cu caracter confidential ale pacientilor
  IN Monitorul Oficial nr. 3 din 03.01.2019 a fost publicata Legea nr. 347/2018 pentru completarea art. 24 din Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003
   Data aparitiei: 04 Ianuarie 2019

    Articole   Regulament intern angajatori-salariati | Model 2019
  Regulamentul intern se intocmeste de catre angajator, cu consultarea sindicatului sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.
   Data aparitiei: 24 Decembrie 2018

    Articole   Contract individual de munca 2019 (Model editabil WORD si PDF). CIM 2019, conform modificarilor aduse Codului muncii
  In cursul anului trecut, Codul muncii a suferit o serie de modificari si completari in ceea ce priveste forma scrisa a contractului individual de munca, munca nedeclarata, evidentierea timpului de lucru, contraventiile, iar legislatia specifica a impus angajatorilor noi obligatii, cum ar fi cele din domeniul protectiei datelor cu caracter persoanl (GDPR).
   Data aparitiei: 23 Decembrie 2018

    Stiri   GDPR. Cazurile in care este obligatorie realizarea evaluarii impactului asupra protectiei datelor cu caracter personal (DPIA/EIPD)
  In conformitate cu prevederile art. 35 alin. (4) din Regulamentul general privind protectia datelor, care stipuleaza ca autoritatea de supraveghere este cea care intocmeste si publica o lista a tipurilor de operatiuni de prelucrare care fac obiectul cerintei de efectuare a unei evaluari a impactului asupra protectiei datelor, a fost emisa de catre ANSPDCP Decizia nr. 174/2018, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 919 din data de 31 octombrie 2018, Partea I, intrand in vigoare la data publicarii.
   Data aparitiei: 11 Noiembrie 2018

    Legislatie   LEGEA nr. 102/2005, Republicata 2018, privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal
  LEGEA nr. 102 din 3 mai 2005, Republicata 2018, privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (re)Publicata in Monitorul Oficial numarul 947 din data de 9 noiembrie 2018
   Data aparitiei: 11 Noiembrie 2018

    Articole   GDPR aplicat pe cloud storage
  Ce este Cloud Storage? Este un un numar in continua crestere, cel al serviciilor de Cloud Storage. Acestea iti permit sa uploadezi diferite documente, fotografii, videoclipuri si alte tipuri de fisiere pe un website pentru a le putea face accesibile pe mai multe device-uri.
   Data aparitiei: 16 Octombrie 2018

    Legislatie   LEGEA 190/2018 pentru punerea in aplicare a GDPR (Regulamentul general privind protectia datelor)
  LEGEA nr. 190 din 18 iulie 2018 privind masuri de punere in aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European si al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE Publicat in Monitorul Oficial numarul 651 din data de 26 iulie 2018
   Data aparitiei: 01 August 2018

    Stiri   [INTEGRAL] Legea GDPR aplicabila in Romania a fost a fost promulgata
  In data de 17 iulie 2018, prin decret prezidential, Presedintele Klaus Iohannis a promulat si trimis spre publicare in Monitorul Oficial legea privind masuri suplimentare de aplicare a Regulamentului privind protectia datelor cu caracter personal (asa-numita ”Legea GDPR in Romania”).
   Data aparitiei: 19 Iulie 2018