Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Materiale juridice despre GDPR (16)


    Legislatie   LEGEA 190/2018 pentru punerea in aplicare a GDPR (Regulamentul general privind protectia datelor)
  LEGEA nr. 190 din 18 iulie 2018 privind masuri de punere in aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European si al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE Publicat in Monitorul Oficial numarul 651 din data de 26 iulie 2018
   Data aparitiei: 01 August 2018

    Stiri   [INTEGRAL] Legea GDPR aplicabila in Romania a fost a fost promulgata
  In data de 17 iulie 2018, prin decret prezidential, Presedintele Klaus Iohannis a promulat si trimis spre publicare in Monitorul Oficial legea privind masuri suplimentare de aplicare a Regulamentului privind protectia datelor cu caracter personal (asa-numita ”Legea GDPR in Romania”).
   Data aparitiei: 19 Iulie 2018

    Articole   Legea nr. 190/2018 privind masurile de aplicare a GDPR intra in vigoare
  La data de 17 iulie 2018 a fost promulgata si trimisa spre publicare de catre Presedinte Propunerea legislativa privind masurile de punere in aplicare a GDPR (Regulamentului (UE) 2016/679 de protectie a datelor cu caracter personal).
   Data aparitiei: 19 Iulie 2018

    Articole   Cum se poate contesta o sanctiune a ANSPDCP (Autoritatii de supraveghere)?
  Operatorul sau persoana imputernicita de operator poate introduce contestatie la sectia de contencios administrativ a tribunalului competent, in termen de 15 zile de la inmanare, respectiv de la comunicare.
   Data aparitiei: 09 Iulie 2018

    Articole   Legea 129/2018: Cum poate fi inspectat sediul societatii de inspectorii Autoritatii de supraveghere si ce documente pot solicita?
  La data de 19 iunie a fost publicata in Monitorul Oficial Legea nr. 129 din 15 iunie 2018 pentru modificarea si completarea Legii nr. 102/2005 privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal, precum si pentru abrogarea Legii nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date.
   Data aparitiei: 27 Iunie 2018

    Stiri   Rectificarea GDPR din 4 mai 2018
  In Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 119 din 4 mai 2016 a fost publicata Rectificarea la Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European si al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protectia datelor)
   Data aparitiei: 25 Mai 2018

    Articole   Exemple de date si informatii care constituie date cu caracter personal
  Mai jos gasiti o serie de date si informatii care, in opinia autoritatilor/institutiilor cu competente in domeniul prelucrarii datelor cu caracter personal, reprezinta date cu caracter personal:
   Data aparitiei: 28 Aprilie 2018

    Articole   Date si informatii cu caracter personal ale salariatilor prelucrate de catre angajatori
  La incheierea (cat si anterior cu ocazia recrutarii), modificarea, executarea, incetarea (cat si ulterior) contractelor care vizeaza deruralea relatiilor de munca sunt puse la dispozitie o serie de date cu carater personal ce urmeaza a fi prelucrate de societati, autoritati sau institutii publice.
   Data aparitiei: 28 Aprilie 2018

    Articole   Salariatul poate fi obligat de catre angajator pentru a-si da consimtamantul pentru utilizarea datelor cu caracter personal?
  Situatia angajator-angajat este considerata, in general, o relatie dezechilibrata, in care angajatorul dispune de mai multa putere decat angajatul.
   Data aparitiei: 18 Aprilie 2018

    Articole   In ce conditii pot fi colectate datele cu caracter personal despre copii?
  Pentru acest tip de date cu caracter personal s-au instituit masuri de protectie suplimentare, deoarece copiii sunt mai putin constienti de riscurile si consecintele transmiterii datelor, precum si de drepturile proprii. Orice informatii adresate in mod specific unui copil ar trebui adaptate pentru a fi usor accesibile, formulate intr-un limbaj simplu si clar.
   Data aparitiei: 18 Aprilie 2018

    Articole   Date cu caracter personal. Exemple
  Datele cu caracter personal sunt orice informatii care se refera la o persoana fizica identificata sau identificabila.
   Data aparitiei: 18 Aprilie 2018

    Articole   Cum sunt protejate datele privind confesiunea religioasa, orientarea sexuala, sanatatea, opiniile politice?
  Cum sunt protejate datele privind confesiunea religioasa, orientarea sexuala, sanatatea, opiniile politice?
   Data aparitiei: 18 Aprilie 2018

    Articole   Ce sunt datele cu caracter personal?
  Datele cu caracter personal sunt orice informatii care se refera la o persoana fizica identificata sau identificabila.
   Data aparitiei: 18 Aprilie 2018

    Articole   Ce sunt autoritatile de protectie a datelor cu caracter personal (APD)?
  APD sunt autoritati publice independente care supravegheaza, prin competente de investigare si competente corective, aplicarea legii privind protectia datelor.
   Data aparitiei: 18 Aprilie 2018

    Articole   Drepturi noi sau extinse ale cetatenilor in contextul implementarii GDPR – Partea I
  Regulamentul privind protectia datelor cu caracter personal, avand directa aplicare incepand cu 25 mai 2018, contine un set precis de reguli ce se traduc prin noi drepturi acordate cetatenilor si obligatii corelative in sarcina operatorilor, categoria operatorilor incluzand de la corporatii pana la imm-uri si institutii publice.
   Data aparitiei: 28 Ianuarie 2018

    Stiri   Demersuri ce trebuie facute de catre autoritatile nationale pentru protectia datelor
  Comisia Europeana a publicat noi orientari pentru a facilita aplicarea directa si uniforma, incepand cu data de 25 mai, in intreaga UE, a noilor norme de protectie a datelor.
   Data aparitiei: 25 Ianuarie 2018