din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1610 de useri onlinePrima pagină » Articole juridice » CEDO. Justitie Europeana » Cazul X si Altii v. Austria. Adoptarea unui copil de un partener de catre celalat partener in cazul cuplurilor homosexuale

Cazul X si Altii v. Austria. Adoptarea unui copil de un partener de catre celalat partener in cazul cuplurilor homosexuale

  Publicat: 17 Sep 2012       4626 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro        Secţiunea: CEDO. Justitie Europeana  


Reclamantele sunt 2 femei austriece (Primul si al 3-lea reclamant). Amandoua nascute in anul 1967, care sunt angajate intr-o relatie homosexual stabila, si fiul uneia dintre ele (al doilea reclamant).

Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
Ansamblul atributiilor stabilite de lege, care confera autoritatilor si institutiilor administratiei publice drepturi si obligatii de a desfasura,
Act normativ care cuprinde principiile si cele mai importante reglementari referitoare la relatiile sociale ce formeaza obiectul specific al dreptului civil:
Unica autoritate de justitie din Romania, garantul suprematiei Constitutiei, care se supune numai Constitutiei si legii sale de organizare si functionare.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Act normativ care cuprinde principiile si cele mai importante reglementari referitoare la relatiile sociale ce formeaza obiectul specific al dreptului civil:
Ascendenti de gradul I ai unei persoane, tatal si mama, fata de care aceasta are stabilita filiatia din casatorie sau din afara casatoriei, parinti firesti, ori ca urmare a infierii.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Este calea de atac ordinara prin care la cererea procurorului si a partilor interesate se asigura repararea erorilor din hotararile judecatoresti pronuntate in fond, constituind al treilea grad de jurisdictie.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.

Baiatul a fost nascut in afara casatoriei in 1995, iar mama acestuia are custodie unica a copilului. Reclamantii locuiesc impreuna si cele doua femei au grija ambele de copil.
Dorind sa creeze o relatie legala intre primul reclamant si copil fara a renunta la drepturile mamei, au incheiat un acord de adoptie in Februarie 2005 si l-au prezentat la instant districtuala competenta pentru aprobare.
Fiind constienti ca dispozitiile din Codul Civil ar putea fi intelese sa excluda adoptarea copilului de un partener dintr-un cuplu de homosexuali de catre celalalt partener fara a taia relatia cu parintele natural, reclamantii au solicitat Curtii Consitutionale sa declare neconstitutionalitatea acestor dispozitii ca fiind discriminatorii impotriva lor referitor la orientarea sexuala. Curtea Constitutionala a respins cererea ca fiind inadmisibila in Iunie 2005, in asteptarea deciziei instantei districtuale.
In Octombrie 2005, instanta districtuala a refuzat aprobarea acordului de adoptie, sustinand ca dispozitiile din Codul Civil prevad ca in cazul unei adoptii de catre o persoana ,adoptantul inlocuieste parintele natural de acelasi sex , incetetand astfel relatia cu el sau cu ea. In cazul de fata, adoptarea copilului de catre primul reclamant ar rupe relatia sa cu mama, nu cu tatal acestuia

Recursul reclamantilor a fost respins de catre instant regional in Februarie 2006. In plus, in consideratiile instantei districtuale, se observa ca dreptul austriac, in timp ce nu da o definitie clara a termenului de ``parinti``, nu are in vedere in mod clar doua persoane de sex diferit.
In cazul in care, ca si in cazul de fata, un copil a avut ambii parinti nu era necesar a inlocui unul dintre ei cu un parinte adoptiv. In aceasta privinta, Curtea a constata ca fiul avea contacte dese cu tatal sau. In Septembrie 2006, Curtea Suprema de Justitie a respins recursul reclamantilor (on point of law=pe punctul de drept), considerand ca dispozitiile Codului Civil nu a dezvaluit nicio aparanta de a fi neconstitutionale.
Reclamantii se plang in conformitate cu Articolul 14 (Interzicerea discriminarii) coroborat cu Articolul 8 (Dreptul la respectarea vietii private si familiei) ca acestea sunt discriminatorii referitor la orientarea lor sexuala. Sustin ca nu exista nici o justificare rezonabila si obiectiva pentru a permite adoptarea unui copil de un partener de catre alt partener, daca cuplurile heterosexuale sunt in cauza, in timp ce este interzisa adoptarea unui copil de un partener de catre celalat partener in cazul cuplurilor homosexuale.
O audiere a avut loc la Strasbourg la data de 1 Decembrie 2011. La 5 Iunie 2012, Camera a carei cauza a fost repartizata s-a desesizat in favoarea Camerei Mari.

Citeşte mai multe despre:    CEDO    CEDO 2012    Hotarari CEDO    Hotarari CEDO 2012    Homosexualitate    Adptie

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Titluri

Ce se intampla cu sumele achitate in temeiul unui act administrativ fiscal anulat. Poate instanta dispune direct restituirea lor?
Sursa: Alex Slujitoru si Cristiana Ionescu, Avocati, Radu si Asociatii SPRL

Plata cheltuielilor de judecata. Aspecte practice. Netemeinicia solicitarii de cenzurare a cheltuielilor de judecata. Solutii jurisprudentiale
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu

Tratamentul inegal aplicat salariatilor. Discriminare. Solutii jurisprudentiale
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu

Diferentierea termenelor de solutionare a cererilor de restituire a imobilelor preluate abuziv si egalitatea in drepturi
Sursa: Irina Maria Diculescu

Numarul minim de salariati pentru constituirea unui sindicat ´┐Ż o incalcare a dreptului la libera asociere?
Sursa: Irina Maria Diculescu

Aplicarea in timp a legii 165/2013 privind finalizarea procesului de restituire a imobilelor preluate in mod abuziv ´┐Ż aspecte de constitutionalitate
Sursa: Irina Maria Diculescu

Retinerea certificatului de inmatriculare al unui vehicul fara ITP valabil ´┐Ż o incalcare a dreptului la proprietate privata?
Sursa: Irina Maria DiculescuJurisprudenţă

Legalitatea platii esalonate a drepturilor salariale obtinute prin hotarari judecatoresti
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Rambursarea retroactiva a somajului eronat de catre autoritatea publica
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Hotararea CEDO in Cauza Danciu si altii impotriva Romaniei. ancheta prompta si efectiva
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului - CEDO

Revocare Hotarare ANRP dupa ce acesta a intrat in circuitul civil si si-a produs efectele prin efectuarea unei plati partiale a despagubirilor
Pronuntaţă de: Decizia nr. 1667 din 17.09.2018 a Curtii de Apel Galati

Conflict negativ de competenta generat de obiectul actiunii in materia fondului funciar
Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 56 din 18 iunie 2018 a Curtii de Apel Galati