Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Dicţionar Juridic » GDPR - Protectia Datelor cu Caracter Personal » GDPR

GDPR, GDPR - Protectia Datelor cu Caracter Personal

REGULAMENTUL (UE) 2016/679 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN SI AL CONSILIULUI din 27 aprilie 2016 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protectia datelor, in limba engleza General Data Protection Regulation)



Alţi termini definiţi în cadrul categoriei GDPR - Protectia Datelor cu Caracter Personal: Autoritate de supraveghere vizata, Categorii speciale de date, CEPD (EDPB), Creare de profiluri, Date biometrice, Date cu caracter personal, Datele cu caracter personal privind sanatatea, Destinatar, DPO, Evidenta pasiva, Incalcarea securitatii datelor cu caracter personal, Motor de cautare online, Operator, Parte terta, Prelucrare - GDPR, Reguli corporatiste obligatorii, Reprezentant, Scopuri statistice, Serviciu digital, Sistem de evidenta a datelor,
Articole juridice conexe:
Magazinul online prin prisma Regulamentului General privind protectia Datelor Personale
Cei care nu respecta Regulamentului General privind protectia Datelor Personale se expun unui risc foarte important, amenzile aplicate fiind unele int ...
Data publicării: 2020-09-21
Revocarea consimtamantului din perspectiva Regulamentulului general privind protectia datelor nr. 679/2016
Consimtamantul reprezinta, in esenta, o manifestare de vointa, efectuata in mod liber si neingradit, una specifica , informata si certa, realizata de ...
Data publicării: 2020-09-16
Raspunderea operatorului de date cu caracter personal in cazul unui incident de securitate
Potrivit Regulamentului (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind lib ...
Data publicării: 2020-05-19
Raspunderea si sarcinile Responsabilului cu Protectia Datelor
Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circula ...
Data publicării: 2020-05-19
Dreptul de a fi uitat. Pastrarea datelor cu caracter personal in lipsa consimtamantului persoanei vizate
Buna ziua, anul trecut in luna iunie am realizat un contract de telefonie mobila cu Compania X, contract ce a fost reziliat in maximum 15 minute (cont ...
Data publicării: 2020-01-11
Mentinerea publica a datelor cu caracter personal de catre o institutie publica
Buna ziua! As dori putin ajutor intr-o situatie. ...
Data publicării: 2020-01-09
Contract individual de munca, Model 2020. PDF si Word editabil
Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana, cel tarziu in ziua anterioara inceperii ...
Data publicării: 2020-01-06
Datele cu caracter personal pot fi transferate catre o tara terta daca aceasta din urma asigura un nivel adecvat de protectie a acestor date
Potrivit avocatului general Saugmandsgaard Oe, Decizia 2010/87/UE a Comisiei privind clauzele contractuale tip pentru transferul de date cu caracter p ...
Data publicării: 2019-12-26
Administratorul unui site internet echipat cu butonul „imi place” al Facebook poate fi operator, impreuna cu Facebook, in privinta colectarii si a transmiterii catre Facebook a datelor cu caracter personal ale vizitatorilor site-ului sau
In schimb, acesta nu este, in principiu, operator in ceea ce priveste prelucrarea ulterioara a acestor date de catre Facebook singur ...
Data publicării: 2019-08-16
Prelucrarea si protectia datelor cu caracter personal in derularea raporturilor de munca
Protejarea datelor cu caracter personal, desi importanta de-a lungul istoriei, a devenit, in contextul evolutiei tehnologice si al valorii informatiei ...
Data publicării: 2019-07-05
Restrangerea dreptului la viata privata, intima si de familie prin metodele speciale de supraveghere tehnica. Proportionalitatea actiunilor
Libertatea individuala si dreptul la viata privata, intima si de familie reprezinta valori ce trebuie respectate in orice stat de drept, insa cum echi ...
Data publicării: 2019-03-18

Ştiri Juridice conexe:
Telekom Romania a fost sanctionat contraventional pentru incalcarea normelor GDPR
Autoritatea Nationala de Supraveghere a finalizat in data de 23.04.2020 o investigatie la operatorul Telekom Romania Communications SA si a constatat ...
Data publicării: 2020-06-13
BCR sactionata pentru incalcarea dispozitiilor referitoare la securitatea prelucrarii datelor cu caracter personal
Autoritatea Nationala de Supraveghere a finalizat, in data de 14.04.2020, o investigatie la operatorul Banca Comerciala Romana S.A., constatand incalc ...
Data publicării: 2020-05-13
Prelucrarea datelor privind starea de sanatate. GDPR si CoVID-19 (coronavirus)
In contextul pandemiei de coronavirus, precum si a declararii starii de urgenta, in ceea ce priveste prelucrarea datelor privind starea de sanatate ca ...
Data publicării: 2020-03-19
Universul Juridic organizeaza Conferinta GDPR in relatiile de munca
Workshop-ul va fi organizat joi, 26 martie, incepand cu ora 9.30, in Sala Cerchez a Palatului Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti ...
Data publicării: 2020-02-24
GDPR. Precizarile MInisterului Educatiei privind publicarea tezelor de doctorat
Avand in vedere informatiile vehiculate in mass-media privind publicarea tezelor de doctorat, pentru corecta informare a opiniei publice, Ministerul E ...
Data publicării: 2020-02-20
GDPR. In anul 2019, Autoritatea Nationala de Supraveghere a primit peste 6000 de plangeri si a deschis 912 investigatii
In anul 2019, Autoritatea Nationala de Supraveghere a primit un numar total de 6193 de plangeri, sesizari si notificari privind incidente de securitat ...
Data publicării: 2020-02-06
28 ianuarie - Ziua Europeana a Protectiei Datelor
Pe data de 28 ianuarie 2020, se aniverseaza Ziua Europeana a Protectiei Datelor, care marcheaza implinirea a 39 de ani de la semnarea, la Strasbourg i ...
Data publicării: 2020-01-23
Precizari privind prelucrarea datelor personale de catre Agentia Nationala de Integritate
Declararea tuturor datelor si a informatiilor cuprinse in formularele declaratiilor de avere si de interese este obligatorie, procedura de completare ...
Data publicării: 2020-01-22
Mai 2019: Aniversare 1 an de GDPR
Pe data de 25 mai 2019 se implineste un an de la aplicarea directa, in toate statele Uniunii Europene, a prevederilor Regulamentului (UE) 2016/679 pri ...
Data publicării: 2019-05-18
[CARTE] Codul muncii comentat, av. Marius-Catalin Predut. Editia a 2-a
La editura Univesrul Juridic, a aparut in luna februarie 2019, lucrarea Codul muncii - comentat. Editia a II-a, completata si revizuita. Protectia dat ...
Data publicării: 2019-02-06
Parlamentul a adoptat noi reglementari privind accesul la informatiile cu caracter confidential ale pacientilor
IN Monitorul Oficial nr. 3 din 03.01.2019 a fost publicata Legea nr. 347/2018 pentru completarea art. 24 din Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003 ...
Data publicării: 2019-01-04

Jurisprudenţă conexă:

Legislaţie conexă:
Legea nr. 233/2019 pentru modificarea Legii 190/2019 privind punerea in aplicarea a Regulamentului GDPR
Legea nr. 233/2019 pentru modificarea art. 8 alin. (1) din Legea nr. 190/2018 privind masuri de punere in aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European si al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protectia datelor) Publicata in Monitorul Oficial nr. 956 din 28.11.2019
Normele privind organizarea si desfasurarea testului de verificare a cunostintelor pentru accesul la stagiul in activitatea de audit financiar
Au fost publicate in Monitorul Oficial nr. 283 din 12.04.2019 si aprobate prin Ordinul Autoritatii pentru Supravegherea Publica a Activitatii de Audit Statutar nr. 201/2019
Legea nr. 363/2018 privind protectia persoanelor fizice referitor la prelucrarea datelor cu caracter personal de catre autoritatile competente in scopul prevenirii, descoperirii, cercetarii, urmaririi penale si combaterii infractiunilor sau al executarii pedepselor, masurilor educative si de siguranta, precum si privind libera circulatie a acestor date
Legea nr. 363/2018 privind protectia persoanelor fizice referitor la prelucrarea datelor cu caracter personal de catre autoritatile competente in scopul prevenirii, descoperirii, cercetarii, urmaririi penale si combaterii infractiunilor sau al executarii pedepselor, masurilor educative si de siguranta, precum si privind libera circulatie a acestor date Publicata in Monitorul Partea I nr. 13 din 07.01.2019
Legea 31/1990 a societatilor, Actualizata 2019
LEGEA nr. 31/1990 a societatilor. Republicata si actualizata 2019 Actualizata prin: - Legea 163/2018 pentru modificarea si completarea Legii contabilitatii nr. 82/1991, modificarea si completarea Legii societatilor nr. 31/1990, precum si modificarea Legii nr. 1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei - Legea 152/2015 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul inregistrarii in registrul comertului
Revisal 2019: HG 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor
HOTARAREA nr. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal 2019) Forma actualizata 2019.
LEGEA nr. 102/2005, Republicata 2018, privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal
LEGEA nr. 102 din 3 mai 2005, Republicata 2018, privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (re)Publicata in Monitorul Oficial numarul 947 din data de 9 noiembrie 2018
LEGEA 190/2018 pentru punerea in aplicare a GDPR (Regulamentul general privind protectia datelor)
LEGEA nr. 190 din 18 iulie 2018 privind masuri de punere in aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European si al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE Publicat in Monitorul Oficial numarul 651 din data de 26 iulie 2018
LEGE nr. 102/2005, Actualizata 2018, privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal
LEGE nr. 102/2005, Actualizata 2018, privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal Actualizata prin LEGEA 129/2018 pentru modificarea si completarea Legii nr. 102/2005 privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal, precum si pentru abrogarea Legii nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, publicat in Monitorul Oficial cu numarul 503 din data de 19 iunie 2018
Legea 129/2018 privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal
LEGE nr. 129/2018 pentru modificarea si completarea Legii nr. 102/2005 privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal, precum si pentru abrogarea Legii nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date
REGULAMENTUL (UE) 2016/679 (RGPD 2018) privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date
REGULAMENTUL (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protectia datelor RGPD 2018)
Legea 76/2002, Actualizata 2016, privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca
Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, Actualizata 2016 Actualizata prin Legea 195/2015




Articole Juridice

Diferenta de tratament bazata indirect pe religie. Refuzul unui tratament medical
Sursa: Curtea de Justitie a Uniunii Europene

Dobandirea calitatii de notar public de catre judecatorii Curtii Constitutionale. Studiu de caz
Sursa: Dobre Ion

Particularitati privind procedura concilierii in litigiile de munca
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

Recurs admis (cu opinie separata). Casare hotarare pronuntata in apel. Rejudecare. Reparare prejudiciu produs UAT
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia I civila Decizia nr. 760/2020 Sedinta publica din data de 17 martie 2020

Uzucapiune. Somatia facuta catre o persoana pentru reabilitarea imobilului nu poate reprezenta, in sine, o dovada a dreptului de proprietate pentru de
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia I civila Decizia nr. 701/2020 Sedinta publica din data de 11 martie 2020

Recunoasterea unei cai de atac in alte situatii decat cele prevazute de legea procesuala, constituie atat o incalcare a principiului legalitatii
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia I civila Decizia nr. 806/2020 Sedinta publica din data de 26 martie 2020

Ştiri Juridice
Legislaţie

Legea nr. 234/2020 pentru completarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat
Legea nr. 234/2020 pentru completarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat ...

Legea nr. 231/2020 pentru completarea Legii asistentei sociale nr. 292/2011
Legea nr. 231/2020 pentru completarea Legii asistentei sociale nr. 292/2011 Monitorul Oficial, Pa ...

Legea nr. 230/2020 pentru modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal
Legea nr. 230/2020 pentru modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal Monitorul Oficial, ...