Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Dicţionar Juridic » GDPR - Protectia Datelor cu Caracter Personal » GDPR

GDPR, GDPR - Protectia Datelor cu Caracter Personal

REGULAMENTUL (UE) 2016/679 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN SI AL CONSILIULUI din 27 aprilie 2016 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protectia datelor, in limba engleza General Data Protection Regulation)



Alţi termini definiţi în cadrul categoriei GDPR - Protectia Datelor cu Caracter Personal: Autoritate de supraveghere vizata, Cerinte minime de securitate, Creare de profiluri, Date genetice, Date privind sanatatea, Datele cu caracter personal privind sanatatea, Domain name system, Dreptul la stergerea datelor. Dreptul de a fi uitat, Evidenta pasiva, Internet exchange point, Interoperabilizare, Masura de remediere, Operator, Parte terta, Persoana imputernicita de operator, Prelucrare - GDPR, Pseudonimie, Registru de nume de domenii Top-level, Reprezentant, Valoare de prag,
Articole juridice conexe:
Lipsa consimtamantului persoanei vizate pentru transmiterea de date personale catre instanta de judecata
Un petent a sesizat faptul ca o persoana fizica a depus intr-un proces aflat pe rolul instantelor de judecata, in care petentul nu este parte, mai mul ...
Data publicării: 2021-08-12
Transmiterea unor date personale in cadrul unui dosar aflat pe rolul instantelor de judecata
Un petent a reclamat faptul ca o autoritate publica, angajator al petentului, a divulgat datele sale cu caracter personal, respectiv numele, prenumele ...
Data publicării: 2021-08-12
Transmitere de mesaje de catre o banca, desi relatia contractuala aceasta entitate era incheiata
Autoritatea nationala de supraveghere a fost sesizata de catre un petent cu privire la faptul ca o institutie de credit i-a transmis mesaje privind ac ...
Data publicării: 2021-08-12
Refuzul unei autoritati publice de a raspunde unei cereri de exercitare a dreptului de acces la propriile date cu caracter personal
Autoritatea nationala de supraveghere a fost sesizata de catre un petent cu privire la faptul ca o autoritate publica nu a raspuns la cererile sale de ...
Data publicării: 2021-08-12
Instalarea unui sistem de supraveghere video de catre primarie, care nu respecta prevederile GDPR
Un petent a reclamat faptul ca la nivelul comunei in care locuieste este instalat un sistem de supraveghere video de catre primarie, care nu respecta ...
Data publicării: 2021-08-12
Dezvaluirea de date unor terti, intr-un dosar aflat pe rolul instantelor judecatoresti
Autoritatea nationala de supraveghere a fost sesizata cu privire la faptul ca primaria unui municipiu a dezvaluit datele unor terti in cadrul unui lit ...
Data publicării: 2021-08-12
Dezvaluire pe intranet-ul institutiei de date din dosarul personal al salariatului
O persoana fizica a reclamat faptul ca o institutie publica i-a dezvaluit pe intranet-ul institutiei date din dosarul sau personal, inclusiv functiile ...
Data publicării: 2021-08-12
Utilizarea si dezvaluirea fara temei legal a unor imagini din sistemul de supraveghere video al asociatiei de proprietari
Printr-o plangere trimisa la Autoritatea nationala de supraveghere, o persoana fizica a reclamat accesarea, utilizarea si dezvaluirea fara temei legal ...
Data publicării: 2021-08-12
Utilizarea senzorilor GPS pe masinile de serviciu ale salariatilor
Autoritatea nationala de supraveghere a fost sesizata cu privire la faptul ca pe masinile de serviciu utilizate de o clinica medicala au fost instalat ...
Data publicării: 2021-08-12
Accesul neautorizat si divulgarea neautorizata a datelor cu caracter personal prin postarea codului sursa al website-lui
Prin completarea formularului privind incalcarea securitatii datelor cu caracter personal prevazut de Regulamentul (UE) 2016/679, o companie de vanzar ...
Data publicării: 2021-08-12
Divulgarea neautorizata de date cu caracter personal prin intermediul platformei informatice utilizate pentru inscrierea participantilor la evenimente
Prin completarea formularului privind incalcarea securitatii datelor cu caracter personal prevazut de Regulamentul (UE) 2016/679, o societate comercia ...
Data publicării: 2021-08-12

Ştiri Juridice conexe:
15 iunie 2021 este data limita pana la care se pot depune declaratiile de avere si de interese anuale
Marti, 15 iunie 2021, este data limita pana la care persoanele prevazute la art. 1, alin. (1) din Legea nr. 176/2010, pot depune declaratiile de avere ...
Data publicării: 2021-06-13
Operator medical sactionat pentru divulgarea neautorizata si accesul neautorizat la datele cu caracter personal
Autoritatea Nationala de Supraveghere a finalizat in februarie o investigatie la operatorul S.C. Medicover S.R.L. si a constatat incalcarea dispozitii ...
Data publicării: 2021-03-27
Persoana fizica, in calitate de operator, sanctionata contraventional pentru dezvaluire de date cu caracter personal
Persoana fizica, in calitate de operator, a fost sanctionata contraventional cu amenda in cuantum total de 2.437,35 lei (echivalentul in lei a 500 EUR ...
Data publicării: 2021-03-15
Telekom Romania a fost sanctionat contraventional pentru incalcarea normelor GDPR
Autoritatea Nationala de Supraveghere a finalizat in data de 23.04.2020 o investigatie la operatorul Telekom Romania Communications SA si a constatat ...
Data publicării: 2020-06-13
BCR sactionata pentru incalcarea dispozitiilor referitoare la securitatea prelucrarii datelor cu caracter personal
Autoritatea Nationala de Supraveghere a finalizat, in data de 14.04.2020, o investigatie la operatorul Banca Comerciala Romana S.A., constatand incalc ...
Data publicării: 2020-05-13
Prelucrarea datelor privind starea de sanatate. GDPR si CoVID-19 (coronavirus)
In contextul pandemiei de coronavirus, precum si a declararii starii de urgenta, in ceea ce priveste prelucrarea datelor privind starea de sanatate ca ...
Data publicării: 2020-03-19
Universul Juridic organizeaza Conferinta GDPR in relatiile de munca
Workshop-ul va fi organizat joi, 26 martie, incepand cu ora 9.30, in Sala Cerchez a Palatului Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti ...
Data publicării: 2020-02-24
GDPR. Precizarile MInisterului Educatiei privind publicarea tezelor de doctorat
Avand in vedere informatiile vehiculate in mass-media privind publicarea tezelor de doctorat, pentru corecta informare a opiniei publice, Ministerul E ...
Data publicării: 2020-02-20
GDPR. In anul 2019, Autoritatea Nationala de Supraveghere a primit peste 6000 de plangeri si a deschis 912 investigatii
In anul 2019, Autoritatea Nationala de Supraveghere a primit un numar total de 6193 de plangeri, sesizari si notificari privind incidente de securitat ...
Data publicării: 2020-02-06
28 ianuarie - Ziua Europeana a Protectiei Datelor
Pe data de 28 ianuarie 2020, se aniverseaza Ziua Europeana a Protectiei Datelor, care marcheaza implinirea a 39 de ani de la semnarea, la Strasbourg i ...
Data publicării: 2020-01-23
Precizari privind prelucrarea datelor personale de catre Agentia Nationala de Integritate
Declararea tuturor datelor si a informatiilor cuprinse in formularele declaratiilor de avere si de interese este obligatorie, procedura de completare ...
Data publicării: 2020-01-22

Jurisprudenţă conexă:
Comunicare informatii de interes public. Excluderea de la comunicare a informatiilor ce privesc datele personale
Pronunţată de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Contencios administrativ si fiscal, Decizia nr. 180/10 februarie 2021
Opinie contrara: mentinerea sanctiunii pentru nedeclararea salariului confidential al membrilor de familie
Pronunţată de: Judecatoria Sectorul 3 Bucuresti, Sentinta civila nr. 1221 din 13.02.2019

Legislaţie conexă:
Legea nr. 233/2019 pentru modificarea Legii 190/2019 privind punerea in aplicarea a Regulamentului GDPR
Legea nr. 233/2019 pentru modificarea art. 8 alin. (1) din Legea nr. 190/2018 privind masuri de punere in aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European si al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protectia datelor) Publicata in Monitorul Oficial nr. 956 din 28.11.2019
Normele privind organizarea si desfasurarea testului de verificare a cunostintelor pentru accesul la stagiul in activitatea de audit financiar
Au fost publicate in Monitorul Oficial nr. 283 din 12.04.2019 si aprobate prin Ordinul Autoritatii pentru Supravegherea Publica a Activitatii de Audit Statutar nr. 201/2019
Legea nr. 363/2018 privind protectia persoanelor fizice referitor la prelucrarea datelor cu caracter personal de catre autoritatile competente in scopul prevenirii, descoperirii, cercetarii, urmaririi penale si combaterii infractiunilor sau al executarii pedepselor, masurilor educative si de siguranta, precum si privind libera circulatie a acestor date
Legea nr. 363/2018 privind protectia persoanelor fizice referitor la prelucrarea datelor cu caracter personal de catre autoritatile competente in scopul prevenirii, descoperirii, cercetarii, urmaririi penale si combaterii infractiunilor sau al executarii pedepselor, masurilor educative si de siguranta, precum si privind libera circulatie a acestor date Publicata in Monitorul Partea I nr. 13 din 07.01.2019
Legea 31/1990 a societatilor, Actualizata 2019
LEGEA nr. 31/1990 a societatilor. Republicata si actualizata 2019 Actualizata prin: - Legea 163/2018 pentru modificarea si completarea Legii contabilitatii nr. 82/1991, modificarea si completarea Legii societatilor nr. 31/1990, precum si modificarea Legii nr. 1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei - Legea 152/2015 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul inregistrarii in registrul comertului
Revisal 2019: HG 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor
HOTARAREA nr. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal 2019) Forma actualizata 2019.
LEGEA nr. 102/2005, Republicata 2018, privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal
LEGEA nr. 102 din 3 mai 2005, Republicata 2018, privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (re)Publicata in Monitorul Oficial numarul 947 din data de 9 noiembrie 2018
LEGEA 190/2018 pentru punerea in aplicare a GDPR (Regulamentul general privind protectia datelor)
LEGEA nr. 190 din 18 iulie 2018 privind masuri de punere in aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European si al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE Publicat in Monitorul Oficial numarul 651 din data de 26 iulie 2018
LEGE nr. 102/2005, Actualizata 2018, privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal
LEGE nr. 102/2005, Actualizata 2018, privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal Actualizata prin LEGEA 129/2018 pentru modificarea si completarea Legii nr. 102/2005 privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal, precum si pentru abrogarea Legii nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, publicat in Monitorul Oficial cu numarul 503 din data de 19 iunie 2018
Legea 129/2018 privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal
LEGE nr. 129/2018 pentru modificarea si completarea Legii nr. 102/2005 privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal, precum si pentru abrogarea Legii nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date
REGULAMENTUL (UE) 2016/679 (RGPD 2018) privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date
REGULAMENTUL (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protectia datelor RGPD 2018)
Legea 76/2002, Actualizata 2016, privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca
Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, Actualizata 2016 Actualizata prin Legea 195/2015




Articole Juridice

Dialogurile MCP (VII): Legalitatea testarii obligatorii a salariatilor pentru prezenta la locul de munca
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Dialogurile MCP (VI): Activarea clauzei de neconcurenta
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Anularea executarii silite in cazul cesiunii de creanta
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

Cerere de recurs semnata electronic. Nulitatea recursului
Pronuntaţă de: Decizia nr. 520 din 7 martie 2019, pronuntata de Sectia I civila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie

Anulare Hotarare CNSSU privind instituirea carantinei si interzicerea de participare doar la evenimente religioase
Pronuntaţă de: CURTEA DE APEL SUCEAVA SECTIA DE CONTENCIOS ADMINISTRATIV SI FISCAL Sedinta publica din 24 mai 2021 Dosar nr. 479/32/2020

Alegerea perioadei care se ia in considerare la stabilirea bazei de calcul al pensiei militare de stat se poate face o singura data
Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 7783/28.11.2018 a Curtii de Apel Galati

Ştiri Juridice
Legislaţie

OUG 117/2021 pentru modificarea si completarea Codului muncii
Ordonanta de urgenta nr. 117/2021 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii ...

OUG 110/2021 privind acordarea unor zile libere platite parintilor si altor categorii de persoane in contextul raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2
Ordonanta de urgenta nr. 110/2021 privind acordarea unor zile libere platite parintilor si altor cat ...

Legea 226/2021 a consumatorului vulnerabil
Legea nr. 226/2021 privind stabilirea masurilor de protectie sociala pentru consumatorul vulnerabil ...