din anul 2007, atuul tau de DREPT!


Prima pagină » Articole juridice » Dreptul mediului » Principiul Precautiei in dreptul mediului

Principiul Precautiei in dreptul mediului

  Publicat: 13 Oct 2010       16332 citiri       Sursa: Bogdan-Alex Arghir. Auditor de justitie        Secţiunea: Dreptul mediului  


Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Concept juridic nou, care la prima vedere pare o pura abstractie, asa-numitul principiu al Precautiei � necunoscut in drept cu trei decenii in urma � si-a luat avant si a devenit in ultima perioada o realitate juridica, contestata cu pasiune de unii, acceptata cu entuziasm de altii, dar de neocolit.

Concept utilizate de stiintele comportamentale (psihologie, sociologie, psihologie judiciara), prin el intelegandu-se ansamblul actelor, reactiilor (glandulare, motorii, afective, verbale) prin care o persoana raspunde intr-o imprejurare data la solicitarile mediului inconjurator.
Forma a raspunderii juridice care se fundamenteaza pe obligatia celui ce a pagubit pe altul de a repara prejudicial produs.
Participant la savarsirea unei infractiuni,
Efect negativ, cu caracter patrimonial sau nepatrimonial, produs unei persoane prin fapta ilicita a altei persoane ori prin actiunea lucrurilor sau animalelor care se afla sub paza juridica a altei persoane.
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Inregistrare sistematica a informatiilor privind situatia patrimoniala si a rezultatelor obtinute de catre un agent economico-social, atat pentru necesitatile acestuia cat si pentru relatiile cu asociatii sau actionarii,
Stare psihica complexa predominant afectiv-intelectiva, resimtita de o persoana ca urmare a savarsirii unei fapte nepermise de normele sociale.
Hartie de valoare care reprezinta o cota fixa din capitalul unei societati pe actiuni.
Obligatie ce revine partilor dintr-un proces de a face dovada imprejurarilor, faptelor, afirmatiilor, sustinerilor pe care isi intemeiaza pretentiile ori apararile prezentate in fata organului de jurisdictie.

Ideea de baza porneste de la faptul ca nimeni nu poate prevedea viitorul si nici noile riscuri generate de dezvoltarea nestapanita a stiintei si tehnicii, astfel incat trebuie sa existe un remediu al dreptului care sa-i sanctioneze pe cei care nu adopta un comportament apropiat acestei noi situatii existentiale.
In acest context a aparut principiul Precautiei care presupune o noua atitudine sociala si individuala fata de amenintarile si riscurile tehnologiilor moderne.
Principiul Precautiei a vazut lumina zilei odata cu alte doua principii, respectiv principiul a��Poluatorul platestea�� si principiul Prevenirii.
Primul dintre aceste principii, respectiv a��Poluatorul platestea��, se integreaza intr-o raspundere civila clasica: exista un autor care actioneaza mai mult sau mai putin necugetat, actiunea lui produce un prejudiciu, intre actiunea autorului si prejudiciu exista o relatie de cauzalitate, el trebuie sa plateasca.
Principiul Prevenirii se situeaza pe o treapta superioara. El prevede obligatia de a interveni inainte ca prejudiciul sa se produca. Dar prejudiciul este cert si relatia cauzala intre actiunea care trebuie impiedicata sau omisiunea, pasivitatea care trebuie sa ia sfarsit, este evidenta .
Cazul al treilea, cel al principiului de care ne ocupam, este mult mai complex . El este unul de anticipare; prejudiciul nu s-a produs, iar eventualitatea producerii lui nu este demonstrata in mod incontestabil si nici demonstrabila. Riscul este nesigur, realizarea lui este numai posibila, eventual plauzibila. Este vorba despre o actiune preventiva anticipata in contextul incertitudinii cu privire la risc, dificil de definit, dar care are totusi o aplicare in dreptul pozitiv.
Precautia reclama ca masurile de protejare a sanatatii umane si a mediului sa fie adoptate, chiar daca actualul nivel de dezvoltare tehnico-stiintifica nu prefigureaza un pericol, dar nici nu il exclude.
Din punct de vedere juridic, sarcina probei se inverseaza. Ea revine acum celui care sustine ca activitatea sa nu are ori nu va avea niciun impact negativ, si nu celui care afirma temerea justificata a existentei lui.


(P) Raftul de carti de mediu

Citeşte mai multe despre:    Dreptul mediului    Protectia mediului    Principiul precautiei

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Titluri

Conditiile in care se poate construi pe un teren privat cu functiunea de spatiu verde, dupa suspendarea PUZ-urilor coordonatoare de sector
Sursa: Roxana Dudau, Partener Asociat si coordonator al practicii de drept imobiliar din cadrul Radu si Asociatii SPRL

Retinerea certificatului de inmatriculare al unui vehicul fara ITP valabil � o incalcare a dreptului la proprietate privata?
Sursa: Irina Maria Diculescu

Stabilirea salariului minim diferentiat si modul de contestare a decizilor emise de angajator. Lista functiilor si ocupatiilor care necesita studii superioare
Sursa: MCP Cabinet avocati

Certificatul de urbanism in procedura autorizarii lucrarilor de construire. Actualizare 2018
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

Cum obtii autorizarea executarii lucrarilor de constructii? Ghid actualizat 2018
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

Recuperare creante in domeniul transporturilor. Temei legal si Proceduri
Sursa: Avocat Andrei-Gheorghe Gherasim

Taxarea privind depozitarea deseurilor de catre operatorii de salubritate, incepand cu ianuarie 2017
Sursa: MCP Cabinet avocatiJurisprudenţă

Raspundere obiectiva in cazul prejudiciului de mediu. Neanalizarea existentei legaturii de cauzalitate
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia I civila, decizia nr. 1255 din 1 iunie 2016

Partid politic. Aparare interes legitim public
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Galati - Decizie nr.273 din data 18.02.2010