Pentru a pronunta hotararea de respingere a contestatiei creditorului SC ACI SRL impotriva Raportului asupra fondurilor obtinute din lichidare si a Planului de distribuire privind societatea debitoare SC GPC SRL instanta fondului a retinut ca prin cererea inregistrata pe rolul Tribunalului Bucuresti - Sectia a VII-a Comerciala la data de 2.02.2010 societatea debitoare SC GPC SRL a solicitat deschiderea procedurii insolventei in acord cu disp.art.27 alin.1 din legea insolventei. S-a constatat ca prin incheierea pronuntata la data de 5.02.2011 judecatorul sindic a admis cererea; in temeiul art .107 alin.1 rap.la art.32 alin.1 din Legea cu nr.85/2006 a dispus intrarea in faliment prin procedura simplificata a debitorului, fiind stabilit si termenul limita pentru inregistrarea la data de 2.04.2010.
Societatea ACI SRL a formulat declaratie de creanta si a fost inscrisa la masa credala cu suma de 371 599,89 lei, echivalentul sumei de 89 764 euro, suma ce reprezinta restul de plata rezultat din contractele de executie perfectate intre creditor in calitate de executant si debitoare in calitate de beneficiar .
Pe parcursul procedurii insolventei lichidatorul judiciar, in urma votului exprimat de adunarea creditorilor, a procedat la valorificarea prin vanzare a bunurilor mobile. Creditorul a contestat planul de distribuire in ce priveste suma reprezentand contravaloarea bunurilor care au fost vandute la licitatie, solicitandu-se ca aceasta suma sa fie distribuita catre SC ACI SRL, avand in vedere ca la data solicitarii de restituire a bunurilor acestea nu fusesera inca vandute, insa raspunsul lichidatorului a fost tergiversat cu rea-credinta de catre lichidatori aproximativ doua luni.
In privinta dreptului societatii creditoare asupra bunurilor ce au format obiectul contractelor de executie, s-a aratat de catre judecatorul sindic ca art.3.1 din conventiile partilor dispune in sensul ca "transferul dreptului de proprietate a materialelor si sau/echipamentelor montate va avea loc la data confirmarii creditarii contului bancar al executantului pentru fiecare plata, respectiv avansul si platile subsecvente, in conformitate cu disp.art.5 paragraful 5.1". Pe de alta parte disp.art.3.1 prevad expres ca semnarea proceselor verbale de finalizare a lucrarilor nu va determina transferul dreptului de proprietate de la executant la beneficiar a materialelor si/sau echipamentelor si/sau predate. S-a constatat de instanta ca au fost efectuate plati in avans, ramanand asadar un rest de plata ce a fost inscris deja la masa credala.
A apreciat judecatorul sindic ca nu se poate sustine ca societatea creditoare justifica si un drept de proprietate in temeiul caruia sa poata solicita restituirea bunurilor, ori distribuirea sumei rezultate din vanzarea bunurilor la licitatie .
Impotriva acestei hotarari a formulat recurs contestatoarea SC ACI SRL prin care a solicitat, in principal, casarea sentintei si trimiterea cauzei spre rejudecare Tribunalului Bucuresti si, in subsidiar, modificarea partiala a sentintei in sensul admiterii contestatiei impotriva raportului asupra fondurilor obtinute din lichidare si a planului de distribuire si, pe cale de consecinta, restituirea contravalorii bunurilor mobile proprietatea recurentei contestatoare care au fost vandute in procedura lichidarii.
In motivarea cererii sale recurenta a aratat ca hotararea nu cuprinde motivele pe care se sprijina sau cuprinde motive contradictorii ori straine de natura pricinii - art. 304 pct.7. Se sustine de catre recurenta ca motivarea sentintei recurate se reduce la reproducerea partiala a art. 3.1. din contractele de executie incheiate intre parti, fara ca instanta sa motiveze de ce contestatoarea ori sa motiveze inlaturarea argumentelor partii.
In esenta, se arata ca, desi instanta a pronuntat o solutie care reprezinta fondul cauzei, nicio afirmatie a contestatoarei nu a fost cercetata, nicio proba un a fost considerata, deci nu au servit ca suport al concluziilor instantei, concluzii care nu se fundamenteaza pe stabilirea unei stari de fapt sau pe maniera in care legea devine incidenta in cauza. Omisiunea instantei de a verifica afirmatiile cu privire la dreptul de proprietate asupra bunurilor mobile care s-au aflat in posesia debitoarei in calitate de depozitar raportate la prevederile art. 90 alin. 1 din Legea 85/2006 echivaleaza in fapt cu lipsa analizei cauzei si, in esenta, nesolutionarea acesteia intr-un procedeu real si efectiv.
In varianta subsidiara se arata ca instanta, interpretand gresit actul juridic dedus judecatii, a schimbat natura ori intelesul lamurit si vadit neindoielnic al acestuia - pct. 8 art. 304 Cod Pr. Civ. deoarece instanta in mod gresit a interpretat prevederile contractelor de executare incheiate intre parti, pe care trebuia sa le aplice in litera si spiritul lor, neavand dreptul sa-i dea un alt inteles fata de art. 969 alin. 1 Cod Civ. Considera recurenta ca instanta trebuia sa aplice regulile de interpretare a prevederilor contractuale, art.982 din Codul Civil. Sunt evidentiate prevederile art. 7.2.3. din fiecare dintre cele 4 contracte incheiate intre parti si se arata ca acestea sunt extrem de clare in sensul ca Beneficiarul (respectiv debitorul S.C. GPC S.R.L.) "raspunde, avand calitatea de depozitar, pentru toate echipamentele si materialele furnizate/montate de Executant, pana la data transferului dreptului de proprietate a acestora, respectiv data achitarii integrale a echipamentelor sau materialelor respective." Cu privire la prevederile art. 3.1., se sustine ca dreptul de proprietate se transfera la data la care se achita avansul si platile subsecvente (deci intreaga suma facturata. Instanta, desi constata faptul ca a ramas un rest de plata, considera totusi, fara a motiva, ca reclamanta nu ar justifica un drept de proprietate . Chiar si in cazul in care s-ar merge pe interpretarea primei instante, respectiv ca dreptul de proprietate s-ar transfera asupra bunurilor proportional cu sumele achitate, s-ar ajunge la aceeasi concluzie: asupra a 40 % din bunuri reclamanta detine in continuare un drept de proprietate, iar in masura in care aceste bunuri s-au vandut, societatea este indreptatita sa primeasca aceasta contravaloare. Inscrierea la masa credala nu acopera acest prejudiciu, tinand cont ca societatea ar trebui sa primeasca suma solicitata nu cu titlu de creanta (ca un simplu creditor chirografar), ci cu titlu de restituire a valorii obtinute in urma vanzarii ca urmare a inlocuirii acestor bunuri cu pretul obtinut in urma valorificarii acestora prin vanzare. Prin urmare, creanta nu reprezinta o simpla creanta, ci este o creanta garantata sub rezerva dreptului de proprietate .
In drept au fost invocate dispozitiile art.8 si 91 din Legea insolventei si art. 299 si urm. Cod Pr. Civ.
Analizand actele si lucrarile dosarului prin prisma sustinerilor partilor, dar si in raport de dispozitiile art.3041 din Codul de procedura civila, Curtea apreciaza ca recursul este nefondat, pentru urmatoarele considerente:
Cu caracter preliminar, Curtea tine a evidentia ca analiza temeiniciei si legalitatii hotararii instantei de fond se face in limitele investirii sale pe calea recursului. Din cercetarea motivelor de recurs, instanta de control judiciar subliniaza ca recurenta a inteles sa conteste modul in care judecatorul sindic a solutionat contestatia sa privind raportul asupra fondurilor obtinute din lichidare si a planului de distribuire, aceasta reclamand necesitatea restituirii contravalorii bunurilor despre care pretinde ca sunt proprietatea sa. Nu au fost formulate nici un fel de critici asupra celorlalte chestiuni ce si-au gasit dezlegarea prin sentinta nr.431/03.06.2011, respectiv respingerea, ca tardiva, a contestatiei privind masura lichidatorilor de a nu restitui bunurile mobile.
Procedand la cenzurarea motivelor de recurs in ordinea in care acestea au fost enuntate, Curtea observa ca o prima critica a recurentei contestatoare SC ACI SRL valorifica incidenta dispozitiilor art.304 pct.7 din Codul de procedura civila, sustinand imprejurarea ca judecatorul nu a motivat solutia adoptata.
Din analiza modului in care instanta a inteles sa argumenteze hotararea sa, Curtea evidentiaza ca obligatia instantei de a-si motiva hotararea adoptata, consacrata legislativ in dispozitiile art.261 Cod procedura civila, are in vedere stabilirea in considerentele hotararii a situatiei de fapt expusa in detaliu, incadrarea in drept, examinarea argumentelor partilor si punctul de vedere al instantei fata de fiecare argument relevant, si, nu in ultimul rand, rationamentul logico-juridic care a fundamentat solutia adoptata.
Aceste cerinte legale sunt impuse de insasi esenta infaptuirii justitiei, iar forta de convingere a unei hotarari judecatoresti rezida din rationamentul logico-juridic clar explicitat si intemeiat pe considerente de drept .
In cauza, motivarea sentintei raspunde acestor exigente legale deoarece examineaza apararile si sustinerile partilor, confirmand in termeni generali situatia de fapt si dezlegarea in drept statuata. Este fara indoiala ca instanta a statuat asupra apararii formulate de contestatoare referitoare la dreptul de proprietate, retinand ca societatea creditoare nu justifica un astfel de drept . In plus, Curtea observa ca judecatorul sindic a evocat o chestiune pe care instanta de control judiciar o apreciaza ca esentiala in dezlegarea problemei de drept supuse analizei, respectiv ca in raport de ordinea de preferinta a creditorilor raportul si planul de distribuire au fost intocmite legal.
Prin urmare, Curtea nu apreciaza ca fiind incidente dispozitiile art.304 pct.7 din Codul de procedura civila atat timp cat sentinta evidentiaza succint, dar lamuritor, motivele respingerii contestatiei.
Cea de a doua critica expusa in recurs invoca cazurile de modificare prevazute de art.304 pct.8 si 9 din Codul de procedura civila, din perspectiva aplicarii dispozitiilor legale ce reglementeaza interpretarea conventiilor, dar si ale art.90 din Legea nr.85/2006.
Cu referire la acest motiv, Curtea constata ca reclamanta isi construieste rationamentul juridic in sustinerea contestatiei cu privire la raport si planul de distribuire pe chestiuni ce depasesc, la acest moment, limitele cenzurii instantei de fond .
Astfel, creditoarea SC ACI sustine ca era indreptatita sa primeasca sumele provenite din vanzarea in procedura lichidarii bunurilor ce au facut obiectul celor 4 contracte incheiate cu debitorul, bunuri detinute de SC GPC in calitate de depozitar . Observa Curtea ca SC ACI a fost inscrisa in tabelul creantelor ca si creditor chirografar, nicidecum ca si creditor garantat sau privilegiat, calitate care i-ar fi permis sa fie indestulat cu prioritate din valorificarea bunurilor in discutie.
Or, pe calea contestatiei la planul de distribuire si la raportul lichidatorului, creditorii ori comitetul creditorilor pot reclama o incalcare a dispozitiilor legale ce privesc ordinea de distribuire, astfel cum aceasta este prevazuta de dispozitiile art.122 si art.123 din legea nr.85/2006, ori cuantumul sumelor distribuite, nicidecum rangul de preferinta al creantei. Atat timp cat recurenta este creditor chirografar si nu a contestat rangul cu care a fost inscrisa in tabelul creantelor in termenul legal, nu poate obtine satisfacerea creantei sale cu prioritate, prin ignorarea calitatii sale de creditor chirografar, stabilite irevocabil.
In consecinta, instanta de fond nu era tinuta a aprecia in cadrul acestei contestatii asupra pretinsei calitati de proprietar a SC ACI asupra bunurilor vandute in cadrul procedurii. O astfel de analiza putea fi facuta numai in cadrul unui demers ce ar fi vizat fie calificarea SC ACI ca si creditor garantat, fie excluderea acestor bunuri din procedura colectiva-revendicarea mobiliara reglementata de dispozitiile art.90 din Legea nr.85/2006, situatie ce nu se regaseste in cauza.
Drept urmare, Curtea apreciaza ca instanta de fond a facut o corecta interpretare si aplicare a legii, fara a schimba natura ori intelesul actului juridic dedus judecatii, astfel incat, in temeiul art.312 Cod procedura civila a respins recursul, ca nefondat.
Hotararea CEDO in Cauza Danciu si altii impotriva Romaniei. ancheta prompta si efectiva Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului - CEDO
Cerere de recurs semnata electronic. Nulitatea recursului Pronuntaţă de: Decizia nr. 520 din 7 martie 2019, pronuntata de Sectia I civila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie
Clauza de arvuna si clauza de dezicere. Deosebiri. Actiune in denuntarea unilaterala a contractului Pronuntaţă de: I.C.CJ., Sectia I civila, decizia nr. 2589 din 8 decembrie 2020
Pensionarii militari decorati cu ordinul �Meritul Militar�. Beneficiul semnului onorific se acorda in favoarea beneficiarului pensionar militar sub forma unui spor adaugat la cuantumul pensiei brute Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Litigii de munca si asigurari sociale, Decizia civila nr. 304/16.07.2020
Stingerea litigiului prin tranzactie. Conditii si efecte Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia a II-a civila, decizia nr. 1042 din 17 iunie 2020
Principiile fundamentale ale procesului civil. Decaderea reclamantului din proba incuviintata. Conditii si efecte. Rolul judecatorului in aflarea adevarului Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia a II-a civila, decizia nr. 1572 din 16 septembrie 2020
Admiterea cererii de inscriere la concurs nu putea avea semnificatia unui acord tacit din partea angajatorului pentru incheierea contractului de munca in conditiile vizate de candidat Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Decizia civila nr. 227 din data de 4 Februarie 2020
Actiune in raspundere civila delictuala. Vatamarea integritatii corporale. Pierderea capacitatii de munca. Lipsa unui contract de munca valabil incheiat anterior producerii faptei ilicite Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia I civila, decizia nr. 38 din 15 ianuarie 2020
Raspunderea patrimoniala a angajatorului. Excluderea discriminatorie a salariatului de la indeplinirea unor atributii de serviciu cu consecinte pe planul cuantumului drepturilor salariale ca urmare a prezentarii unor nemultumiri directorului general Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Decizia civila nr. din data de 5141 din data de 12.11.2019
Nu orice conditie pentru exercitarea unui drept constituie si criteriu de discriminare Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Decizia civila nr. 4058 din data de 09 Noiembrie 2020
Cand si cum se acorda daune morale in litigiile de munca? Sursa: MCP avocati
Plata drepturilor cuvenite salariatilor detasati. Aspecte particulare Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati
Ce se intampla cu sumele achitate in temeiul unui act administrativ fiscal anulat. Poate instanta dispune direct restituirea lor? Sursa: Alex Slujitoru si Cristiana Ionescu, Avocati, Radu si Asociatii SPRL
Perimarea executarii silite. Termenul de invocare Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati
Hotarare definitiva pronuntata intr-un litigiu privind nerespectarea dreptului de interventie asupra datelor si a dreptului de opozitie Sursa: Raportul pe anul 2020 al ANSPDCP
Cererea abuziva a falimentului introdusa de catre creditor. Mijloacele de aparare ale debitorului vizat Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati
Timpul de lucru si perioada de repaus in cazul incheierii mai multor contracte individuale de munca Sursa: Curtea de Justitie a Uniunii Europene