In motivarea acestei hotarari tribunalul s-a pronuntat prioritar asupra exceptiei necompetentei materiale unite cu fondul, retinand ca judecatorul-sindic este competent sa judece actiunile patrimoniale prin care se urmareste maximizarea averii debitorului si recuperarea unor bunuri apartinand patrimoniului debitorului, retinandu-si competenta potrivit art.11 din Legea nr.85/2006. Mai mult, a retinut ca de vreme ce ambele parti sunt participante in dosarul de insolventa privind pe debitoarea SC DII SRL, este evident ca orice actiune intre acestea sunt in competenta judecatorului-sindic.
Pe fondul litigiului a retinut ca obligatia paratei s-a generat in temeiul art.1 si 2 din capitolul II din contractul de leasing al partilor, cu atat mai mult cu cat sumele ramase nerecuperate au fost inscrise de creditorul CEL IFN SA in tabelul datoriilor debitoarei.
Impotriva acestei hotarari a declarat recurs CEL IFN SA, solicitand casarea in tot a hotararii atacate, pe care a considerat-o nelegala, precum si a incheierii premergatoare din 20.04.2011, iar in subsidiar, respingerea cererii de chemare in judecata ca neintemeiata.
S-a aratat, in primul rand, ca hotararea primei instante s-a dat cu incalcarea normelor de ordine publica referitoare la competenta si ca, instanta a depasit atributiile puterii judecatoresti.
Dincolo de gresita unire a exceptiei necompetentei materiale cu fondul cauzei, recurenta a aratat ca cererea promovata de catre debitoare nu se incadreaza in categoria celor enumerate de art.11 din Legea nr.85/2006.
Sectia a VII-a Comerciala este specializata exclusiv in judecarea procedurilor de insolventa, or, actiunea promovata de SC DII SRL nu se incadreaza sumei procedurilor de insolventa, chiar daca vizeaza o parte fata de care aceasta procedura a fost deschisa.
In acest sens, judecatorul-sindic a comis si o depasire a atributiilor puterii judecatoresti, subrogandu-se puterilor unei alte instante.
Un alt motiv al recursului se refera la nemotivarea hotararii, semnificand lipsa oricarei explicatii coerente si suficiente, de natura sa explice rationamentul judecatorului intr-o maniera adaptata stilului judiciar al unei hotarari judecatoresti.
Se arata ca, pe langa faptul ca paratei nu i-a fost acordat cuvantul pe probe, nicio proba atasata apararilor acesteia nu a fost analizata in mod real, instanta rezumand considerentele sale la aprecieri superficiale referitoare la trei dispozitii contractuale, fara a explica minim semnificatia juridica a acestora.
In fine, desi judecatorul-sindic s-a pronuntat in sensul respingerii exceptiei de neexecutare invocata de catre parata, nici un considerent al hotararii nu se refera la acest aspect, iar in mod gresit instanta a retinut ca obligatia reclamantei este executata pentru considerentul ca CEL IFN SA si-a inscris in tabelul creantelor suma ratelor de leasing restante.
In concluzie, fata de dispozitiile art.312 alin.2 Cod procedura civila, recurenta a solicitat admiterea recursului.
Intimata nu a formulat intampinare, dar a depus note scrise in aparare.
Curtea a analizat in principal temeinicia motivelor de casare de natura sa implice rejudecarea cauzei in prima instanta, iar numai subsidiar celelalte motive de casare si modificare care ar fi implicat retinerea dosarului si rejudecarea sa de catre instanta de recurs.
Astfel, este prioritara analiza motivului referitor la judecarea cauzei cu incalcarea unei norme de competenta absoluta, referitoare la competenta materiala a tribunalul, sectia de judecator-sindic.
In masura in care justificarea motivului de recurs se refera la faptul ca pricina era de competenta Tribunalul Bucuresti, Sectia a VI-a Comerciala, avand o competenta generala de judecata in materia litigiilor comerciale patrimoniale de o anumita valoare, potrivit dispozitiilor in vigoare, respectiv art. 2 lit. a) Cod procedura civila, iar nu de competenta judecatorului sindic de la Tribunalul Bucuresti, Sectia a VII-a comerciala specializata in materia litigiilor de insolventa, Curtea arata ca incidentul sesizat de parte nu se refera la competenta, ci la regulile de legala constituire a completului.
Competenta instantelor reprezinta aceasta departajarea prerogativelor jurisdictionale intre instantele judecatoresti, atat pe verticala (competenta materiala), cat si pe orizontala (competenta teritoriala) si este stabilita prin norme cu caracter procedural reglementate in codul de procedura civila sau in legi cu caracter special.
In acest sens este art. 6 din Legea nr.85/2006 transeaza sub aspectul competentei procedura de insolventa ca apartinad tribunalului, pe cand art. 2 alin, 1 lit a) Cod procedura civila, la care recurenta se raporteaza, stabileste, de asemenea, competenta tribunalului pentru litigiile comerciale evaluabile la peste 1 miliard de lei.
Astfel, competenta materiala nu se raporteaza la persoana judecatorilor care intra in constituirea completului, ci nivelul instantei in ierarhia instantelor judecatoresti.
Maniera de distibuire a cauzelor in functie de o anumita specializare a magistratilor in anumite materii sau domenii ale dreptului tine de organizarea judiciara si nu reprezinta norme de competenta in sensul avut in vedere de legiuitor.
Chiar daca jurispridential departajare a cauzelor in functie de domenii se face prin sintagma competenta functionala, aceasta nu desemneaza o departajare a competentelor in sensul legii de procedura, ci o departajare a cauzelor dupa specializarea magistratului in anumite domenii, potrivit Legii nr. 304/2004.
Desigur, si aceste dispozitii au caracter organic si imperativ, astfel ca incalcarea lor atrage pronuntarea unei hotararii nule si presupune imperativul rejudecarii cauzei de catre un judecator specializat in materia procesului determinata dupa natura obiectului sau.
In acest sens, Curtea arata ca art. 11 din Legea nr.85/2006 delimiteaza materia in care un judecatorul-sindic are specializarea sa judece, astfel ca acesta solutioneaza oricare dintre cererile enumerate la literele a)-n), precum si orice actiuni, indiferent de titular daca sunt aferente procedurii.
Desi este adevarat ca judecatorul-sindic urmareste in faza lichidarii maximizarea averii debitotului, aceasta se refera totusi la alegerea celei mai bune metode pentru valorificarea activelor existente in patrimoniul persoanei in lichidare, Curtea arata ca instanta de insolventa solutioneaza numai acele actiuni referitoare la bunuri care apartin sau apartineau patrimoniului debitorului la data deschiderii procedurii dar au iesit fraudulos din patrimoniul acestuia in dauna creditorilor, iar nu orice actiune cu caracter patrimonial apartinand acestuia, cum este actiunea promovata in acest caz.
Actiunea care sa aiba ca obiect pronuntarea unei hotarari care tine loc de act de vanzare cumparare, cu caracter constitutiv pentru debitor nu este o actiune dintre cele incadrabile in dispozitiile art. 11 din Legea nr.85/2006 care au un caracter exceptional, ci trebuie sa fie deferita spre judecata unei instante cu o specializare generala in aceasta materie, in cauza, sectia civila a tribunalului.
Asadar, desi nu se poate retine incalcarea unei norme de competente de ordine publica, Curtea considere ca si recurenta a avut in vedere tot o departajare a cauzelor dupa specializarea judecatorilor in anumite domenii prin norme imperative care in cauza au fost incalcate.
In acest sens, acest motiv al recursului este intemeiat, iar consecinta sa imediata este anularea intregii proceduri de judecata finalizate prin sentinta recurata, astfel incat s-a produs o casare a hotararii urmata de trimiterea cauzei la instanta specializata sa judece dupa natura si obiectul litigiului, Tribunalul Bucuresti, Sectia a VI-a Civila.
Curtea mai arata ca fata de dispozitiile art. 304 pct. 1 si art. 312 alin. 3 Cod procedura civila, celelalte motive de recurs aveau caracter subsecvent si nu au mai fost cercetate.
Hotararea CEDO in Cauza Danciu si altii impotriva Romaniei. ancheta prompta si efectiva Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului - CEDO
Cerere de recurs semnata electronic. Nulitatea recursului Pronuntaţă de: Decizia nr. 520 din 7 martie 2019, pronuntata de Sectia I civila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie
Clauza de arvuna si clauza de dezicere. Deosebiri. Actiune in denuntarea unilaterala a contractului Pronuntaţă de: I.C.CJ., Sectia I civila, decizia nr. 2589 din 8 decembrie 2020
Pensionarii militari decorati cu ordinul �Meritul Militar�. Beneficiul semnului onorific se acorda in favoarea beneficiarului pensionar militar sub forma unui spor adaugat la cuantumul pensiei brute Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Litigii de munca si asigurari sociale, Decizia civila nr. 304/16.07.2020
Stingerea litigiului prin tranzactie. Conditii si efecte Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia a II-a civila, decizia nr. 1042 din 17 iunie 2020
Principiile fundamentale ale procesului civil. Decaderea reclamantului din proba incuviintata. Conditii si efecte. Rolul judecatorului in aflarea adevarului Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia a II-a civila, decizia nr. 1572 din 16 septembrie 2020
Admiterea cererii de inscriere la concurs nu putea avea semnificatia unui acord tacit din partea angajatorului pentru incheierea contractului de munca in conditiile vizate de candidat Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Decizia civila nr. 227 din data de 4 Februarie 2020
Actiune in raspundere civila delictuala. Vatamarea integritatii corporale. Pierderea capacitatii de munca. Lipsa unui contract de munca valabil incheiat anterior producerii faptei ilicite Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia I civila, decizia nr. 38 din 15 ianuarie 2020
Raspunderea patrimoniala a angajatorului. Excluderea discriminatorie a salariatului de la indeplinirea unor atributii de serviciu cu consecinte pe planul cuantumului drepturilor salariale ca urmare a prezentarii unor nemultumiri directorului general Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Decizia civila nr. din data de 5141 din data de 12.11.2019
Nu orice conditie pentru exercitarea unui drept constituie si criteriu de discriminare Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Decizia civila nr. 4058 din data de 09 Noiembrie 2020
Cand si cum se acorda daune morale in litigiile de munca? Sursa: MCP avocati
Plata drepturilor cuvenite salariatilor detasati. Aspecte particulare Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati
Ce se intampla cu sumele achitate in temeiul unui act administrativ fiscal anulat. Poate instanta dispune direct restituirea lor? Sursa: Alex Slujitoru si Cristiana Ionescu, Avocati, Radu si Asociatii SPRL
Perimarea executarii silite. Termenul de invocare Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati
Hotarare definitiva pronuntata intr-un litigiu privind nerespectarea dreptului de interventie asupra datelor si a dreptului de opozitie Sursa: Raportul pe anul 2020 al ANSPDCP
Cererea abuziva a falimentului introdusa de catre creditor. Mijloacele de aparare ale debitorului vizat Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati
Timpul de lucru si perioada de repaus in cazul incheierii mai multor contracte individuale de munca Sursa: Curtea de Justitie a Uniunii Europene