din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2345 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Salariile si pensiile functionarilor publici din institutiile UE vor fi ajustate

Salariile si pensiile functionarilor publici din institutiile UE vor fi ajustate

  Publicat: 04 Oct 2010       2321 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Statutul functionarilor prevede norme clare privind ajustarea anuala a remuneratiilor si a pensiilor functionarilor publici din institutiile UE, corelandu-le cu evolutia salariilor din opt state membre care reprezinta 76% din PIB-ul UE.

Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Criteriile de convergenta (cunoscute drept criteriile de la Maastricht) permit statelor membre ale Uniunii Europene sa intre in a treia etapa a Uniunii Economice si Monetare Europene (UME), etapa in care pot adopta moneda euro.
(Haircut) In Statele Unite, termen utilizat in industria instrumentelor financiare care se refera la formulele folosite in evaluarea instrumentelor financiare pentru a calcula capitalul net al unui broker/dealer.
(Haircut) In Statele Unite, termen utilizat in industria instrumentelor financiare care se refera la formulele folosite in evaluarea instrumentelor financiare pentru a calcula capitalul net al unui broker/dealer.
Una din hotararile judecatoresti, prevazuta in cap. I, t, II, C. proc. pen. partea speciala.
Capacitatea unuia sau a mai multor cumparatori, bazata pe importanta lor economica pe piata relevanta, de a obtine de la furnizorii lor conditii de cumparare avantajoase.
Consiliul Economic si Social este institutia publica de interes national, tripartita, autonoma, constituita in scopul realizarii dialogului social la nivel national.
(Haircut) In Statele Unite, termen utilizat in industria instrumentelor financiare care se refera la formulele folosite in evaluarea instrumentelor financiare pentru a calcula capitalul net al unui broker/dealer.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Pretul la care se vand si se cumpara hartiile de valoare si valuta straina.
Hartie de valoare care reprezinta o cota fixa din capitalul unei societati pe actiuni.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.

Astfel, salariile functionarilor publici din institutiile UE evolueaza in functie de cele ale functionarilor publici din cele opt state membre in cauza (DE, FR, UK, IT, ES, NL, BE, LU). Aceste norme nu lasa la latitudinea Comisiei sau a Consiliului aplicarea altor criterii .

Metoda de ajustare a remuneratiilor si a pensiilor a reprezentat o parte integranta din intregul pachet de reforma din 2004, care a inclus crearea categoriei agentilor contractuali, cu salarii mai mici, majorarea varstei de pensionare, drepturi de pensie scazute, cotizatii mai mari la sistemul de pensie, o taxa speciala care creste in fiecare an pana in 2012 (pana la maximum 5,5%) si salarii mai mici la recrutare.Metoda de ajustare prevazuta de Statutul functionarilor asigura evolutia in paralel a puterii de cumparare a functionarilor publici la nivel national si european si reflecta evolutia costului vietii in Bruxelles (valoarea ajustarii este obtinuta prin inmultirea indicelui reprezentand variatia costului vietii in Bruxelles cu indicatorul specific de masurare a evolutiei puterii de cumparare a functionarilor publici din statele membre).

EUROSTAT calculeaza ajustarea pe baza datelor statistice furnizate de catre cele opt state membre, iar Consiliul trebuie sa ia o decizie inainte de sfarsitul fiecarui an.

Exista intotdeauna un decalaj de un an, intrucat ajustarea anuala a salariilor functionarilor din institutiile UE se bazeaza pe cifrele furnizate de catre statele membre care reflecta evolutia din cursul anului de referinta precedent si care determina ajustarea salariilor functionarilor publici din institutiile UE pentru anul urmator.

De-a lungul timpului, metoda s-a dovedit a fi un mecanism echitabil atat din perspectiva personalului, cat si pentru contribuabilul european, coreland ajustarea salariilor in institutiile UE cu puterea de cumparare a functionarilor din statele membre.De asemenea, datorita acestei metode, nu a mai fost nevoie de organizarea in fiecare an de negocieri salariale dificile cu Consiliul .

Care este situatia in 2011? O scadere cu 0,4%[1] - aceasta este cifra provizorie pentru ajustarea remuneratiei functionarilor publici ai UE in acest an; Aceasta ar insemna:

o scadere cu 2,8% a puterii de cumparare a functionarilor publici din institutiile UE in acest an (scaderea salariala de 0,4% la care se adauga cresterea de 2,4% a costului vietii); si

o scadere de aproape 6% a puterii de cumparare a functionarilor publici din institutiile UE in perioada 2004-2010 rezultata din aplicarea metodei de ajustare anuale a remuneratiilor care a fost prevazuta in Statutul functionarilor odata cu reforma din 2004.

Functionarii publici din institutiile UE se afla in aceeasi situatie cu functionarii din statele membre atunci cand salariile lor scad. Acest lucru ilustreaza eficacitatea metodei, care asigura un paralelism intre evolutia puterii de cumparare a functionarilor publici din statele membre si cea a functionarilor publici europeni.

Criticile de anul trecut care au vizat aceasta metoda s-au datorat decalajului de timp in calcularea salariilor functionarilor publici din statele membre.

Care este situatia actuala in cauza aflata pe rolul Curtii (C-40/10 Comisia/Consiliul)?

Anul trecut, Consiliul a decis in unanimitate sa nu dea curs propunerii Comisiei, care a luat in considerare cresterile din statele membre. Consiliul a adoptat o crestere salariala de 1,85% in loc de procentul de 3,7 care a rezultat prin aplicarea metodei prevazute in Statutul functionarilor.

Comisia, actionand in calitate de gardian al tratatelor si al legislatiei UE si sustinuta de catre Parlament, a introdus o actiune in anulare impotriva regulamentului Consiliului pentru incalcarea Statutul functionarilor. Cauza se afla pe rolul Curtii, sedinta de judecata va avea loc probabil in decembrie 2010 si se asteapta ca hotararea sa fie pronuntata in prima jumatate a anului 2011.



Citeşte mai multe despre:    Functionari    Uniunea Europeana    Salarii    Pensii    EUROSTAT

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

[Vatra MCP] Contextul, motivele si necesitatea adoptarii Codul Patrimoniului Cultural al Romaniei
22 Feb 2022 | 1536

Curs de dreptul mediului si o Clinica juridica. Inscrieri pana pe 22 august
10 Aug 2021 | 1157

INTERVIU | Drumul catre pensionare. Realitatea constituirii si distribuirii bugetului de pensii
06 May 2021 | 2225

Ministrerul educatiei si cercetarii a aprobat infiintarea de centre de excelenta in fiecare judet si in municipiul Bucuresti
06 Nov 2020 | 1722

Comisia Europeana: Liniile Directoare privind lucratorii sezonieri in contextul pandemiei COVID-19
23 Jul 2020 | 1406

Legi promulgate in data de 12 iunie 2020
13 Jun 2020 | 1098



Articole Juridice

Incidenta Regulamentului GDPR in cazul difuzarii in direct prin videoconferinta a cursurilor de invatamant scolar
Sursa: MCP Cabinet avocati

Inechitatile salariale in sectorul public si in sectorul privat
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Inlaturarea inechitatilor salariale dintre functionarii publici. Anularea hotararilor Consiliilor Locale
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Fenomenul muncii subdeclarate. Reglementare si probleme practice
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati

Jurisprudenţă

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Greva, context in care angajatorul poate dispune concedierea salariatilor?
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti

Temeinicia concedierii care in aparenta nu are la baza motive care tin de persoana salariatului
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti

Legislatia pensiilor militare are un caracter special, derogatoriu, si nu poate fi completata cu dispozitiile Legii nr. 263/2010
Pronuntaţă de: Decizia civila nr.620/18.10.2018 a Curtii de Apel Galati