din anul 2007, atuul tau de DREPT!
3069 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » APADOR-CH considera ca hotararea Curtii Europene privind legalitatea crucifixului in scoli nu trebuie interpretata excesiv

APADOR-CH considera ca hotararea Curtii Europene privind legalitatea crucifixului in scoli nu trebuie interpretata excesiv

  Publicat: 22 Mar 2011       2952 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Aceasta este un tratat international deschis spre semnare numai statelor membre ale Consiliului Europei.
Vineri, 18 martie 2011, Curtea Europeana a Drepturilor Omului, reunita in Mare Camera, s-a pronuntat in cauza Lautsi si altii impotriva Italiei si a concluzionat ca expunerea crucifixului in scolile publice italiene nu incalca dreptul la educatie asa cum este garantat de articolul 2 din Protocolul aditional nr. 1 la Conventia europeana a Drepturilor Omului.

Este modul de sesizare al organelor de urmarire penala facuta de catre o persoana sau organizatie publica, careia i s-a acuzat o vatamare prin infractiune.
Act adoptat de organele de stat,
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Diferenta intre pretul de vanzare al unui produs/serviciu si costul acestuia; diferenta intre dobanda platita la depozite si dobanda perceputa la creditele acordate de catre o banca.
Aceasta este un tratat international deschis spre semnare numai statelor membre ale Consiliului Europei.
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Aceasta este un tratat international deschis spre semnare numai statelor membre ale Consiliului Europei.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.

Reclamantii in cauza, mama si cei doi fii ai sai, s-au plans ca prezenta crucifixului in sala de clasa le incalca libertatea religioasa si dreptul la educatie. Curtea Europeana, reunita in camera de sapte judecatori la data de 3 noiembrie 2009, a admis plangerea reclamantilor si a pronuntat o hotarare de violare. La cererea guvernului italian, cauza a fost trimisa spre examinare Marii Camere. In fata Marii Camere a depus observatii scrise si Guvernul roman care a sustinut ca in acest context marja de apreciere a statelor trebuie sa fie larga.

Marea Camera a concluzionat ca statul italian nu si-a incalcat obligatiile impuse de Conventia europeana . Pentru a ajunge la aceasta concluzie, Curtea a estimat ca revine statului si obligatia de a amenaja mediul scolar. Curtea a mai luat in considerare si caracterul religios al crucifixului, traditiile si evolutia istorica a statului italian precum si locul pe care il are religia catolica in acest context. Insa, hotarator in analiza Curtii a fost faptul ca Guvernul italian a reusit sa demonstreze ca acest simbol religios are caracter pasiv si ca statul italian a deschis spatiul scolar si celorlalte religii, permitand portul valului islamic in scoala, sarbatorirea Ramadanului si invatamantul religios facultativ pentru toate confesiunile minoritare recunoscute.

APADOR-CH este de parere ca hotararea Curtii Europene nu trebuie interpretata excesiv in sensul in care introducerea in orice conditii a simbolurilor religioase in scoala este compatibila cu Conventia europeana . Curtea a fost convinsa de argumentele Guvernului italian conform caruia invatamantul italian asigura vizibilitatea tuturor religiilor minoritare recunoscute de lege. APADOR-CH apreciaza ca prezenta icoanelor in scolile romanesti poate fi analizata diferit de Curtea europeana daca statul roman nu asigura vizibilitate in cadrul scolilor publice si religiilor minoritare si cu atat mai mult daca acest simbol pasiv este insotit de un discurs al carui scop este indoctrinarea elevilor in cadrul religiei majoritare.



Citeşte mai multe despre:    APADOR-CH    CEDO    Soli

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

CEDO: o disputa intre avocat si judecator poate afecta dreptul la un proces echitabil
03 Nov 2019 | 2722

CEDO: Educatia religioasa obligatorie in scoala si obligarea la dezvaluirea convingerilor religioase - o incalcare a Conventiei
02 Nov 2019 | 1514

CEDO: Ilinca c. Romaniei - cererea privind retragerea permisului de port-arma - inadmisibila
28 Oct 2019 | 1206

CEDO: Supravegherea video in secret a salariatilor nu reprezinta o incalcare a dreptului la viata privata atunci cand exista o justificare adecvata
23 Oct 2019 | 1574

CEDO: Incalcari ale drepturilor unei mame si ale copiilor ei retinuti in regim de detentie a imigrantilor
23 Oct 2019 | 1290

CEDO: Doua condamnari condamnari diferite pentru aceleasi fapte reprezinta o incalcare a conventiei. Curtea recomanda schimbari in sistemul penal al Rusiei.
13 Oct 2019 | 1087



Articole Juridice

Ce se intampla cu sumele achitate in temeiul unui act administrativ fiscal anulat. Poate instanta dispune direct restituirea lor?
Sursa: Alex Slujitoru si Cristiana Ionescu, Avocati, Radu si Asociatii SPRL

Plata cheltuielilor de judecata. Aspecte practice. Netemeinicia solicitarii de cenzurare a cheltuielilor de judecata. Solutii jurisprudentiale
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu

Tratamentul inegal aplicat salariatilor. Discriminare. Solutii jurisprudentiale
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu

Diferentierea termenelor de solutionare a cererilor de restituire a imobilelor preluate abuziv si egalitatea in drepturi
Sursa: Irina Maria Diculescu

Jurisprudenţă

Hotararea CEDO in Cauza Danciu si altii impotriva Romaniei. ancheta prompta si efectiva
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului - CEDO

CEDO: Sava impotriva Romaniei. Protectia proprietatii
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului

CEDO: Hassine impotriva Romaniei. Garantii procedurale in cazul expulzarilor de straini
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului

CEDO: Iancu impotriva Romaniei. Proces echitabil
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului