din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2455 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » CEDO: Romania mai pierde un proces pentru tratamente degradante

CEDO: Romania mai pierde un proces pentru tratamente degradante

  Publicat: 14 May 2008       2473 citiri       Sursa: Avocatnet.ro  


Curtea Europeana a Drepturilor Omului reprezinta un tribunal international care are sediul la Strasbourg.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Prevazuta in cap. IV, t. III, art. 64, C. pen., partea generala,
Curtea Europeana a Drepturilor Omului s-a pronuntat, ieri, in cauza Georgescu impotriva Romaniei, constantand incalcarea articolelor 3 si 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, privind interzicerea tratamentelor inumane si degradante si dreptul la proces echitabil.

(lat. fraus, fraudis). Inducere in eroare, inselaciune, act de rea-credinta savarsit sprea a realiza un profit material prin atingere adusa drepturilor altei persoane
Reglementata in sectiunea I, cap. II, t. I, C. proc. pen., partea generala,
Unul dintre modurile de sesizare a organelor de urmarire penala,
Este organul judiciar ce face parte din structura Ministerului Public, incadrat cu procurori care exercita atributiile ce revin acestui minister.
Este organul judiciar ce face parte din structura Ministerului Public, incadrat cu procurori care exercita atributiile ce revin acestui minister.
Este organul judiciar ce face parte din structura Ministerului Public, incadrat cu procurori care exercita atributiile ce revin acestui minister.
Prevazuta in cap. IV, t. III, art. 64, C. pen., partea generala,
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
vezi Curtea Europeana a Drepturilor Omului
Aceasta este un tratat international deschis spre semnare numai statelor membre ale Consiliului Europei.
Ansamblul normelor care reglementeaza relatiile sociale din cadrul unui singur stat.
Florin Georgescu a fost retinut de politie, in 1996, sub acuzatia de frauda si falsificare de documente, unde a stat inchis aproape un an. Acesta sustine ca in prima luna de detentie a fost batut atat de politisti, cat si de unii detinuti, iar politia il interoga numai in timpul noptii, sub continua amenintare cu moartea .

In plus, la scurt timp dupa arestarea lui Georgescu, sotia acestuia a depus plangere la Parchetul Militar din Bucuresti acuzand personalul inchisorii de rele tratamente aplicate barbatului.

Dupa o examinare medicala amanuntita, dispusa de Parchetul Militar, s-a constat ca barbatul avea mai multe semne de agresiune pe corp, un ficat foarte sensibil si suferea de probleme mintale, pentru care medicii i-au prescris antidepresive si mai multe zile sub observatie medicala.

Totusi, acest proces s-a incheiat cu concluzia ca, instabilitatea sanatatii lui Georgescu a fost cauzata de conflictele cu alti detinuti si nu de relele tratamente aplicate de gardieni.

Guvernul roman a respins,insa, toate acuzatiile aduse de reclamant.

CEDO a retinut faptul ca raportul medical ordonat de Parchetul Militar era o proba suficienta pentru constatarea incalcarii art. 3 privind interzicerea tratamentelor inumane si degradante si, totodata, ca procesul care a durat sapte ani si jumatate, este o perioada mult prea lunga, incalcand art.6 din Conventie, privind dreptul la judecarea procesului in mod echitabil si intr-un termen rezonabil cauzei sale.

In consecinta, CEDO a hotarat ca, Guvernul Roman sa-i plateasca reclamantului o reparatie echitabila in valoare de 8.000 de euro, masura prevazuta in art. 41 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

Potrivit art. 41 din Conventie, daca Curtea declara ca a avut loc o incalcare a Conventiei sau a protocoalelor sale si daca dreptul intern al inaltei parti contractante nu permite decat o inlaturare incompleta a consecintelor acestei incalcari, Curtea acorda partii lezate, daca este cazul, o reparatie echitabila.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...