din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2673 de useri onlinePrima pagină » Ştiri juridice » ANPC: 82 la suta din produsele lactate provenite din Bulgaria prezinta nereguli

ANPC: 82 la suta din produsele lactate provenite din Bulgaria prezinta nereguli

  Publicat: 08 Jul 2011       2078 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Secretarul de stat Constantin Cerbulescu, presedinte al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, a dispus efectuarea unui control national care a avut in vedere respectarea prevederilor legale la comercializarea produselor lactate, provenite in special din Bulgaria.

Cauza care inlatura caracterul penal al faptei, prevazuta in cap. V, t. II, art. 51, C. pen., partea generala,
Cauza care inlatura caracterul penal al faptei, prevazuta in cap. V, t. II, art. 51, C. pen., partea generala,
Incalcarea dispozitiilor cu caracter administrativ sau disciplinar,
Incalcarea dispozitiilor cu caracter administrativ sau disciplinar,
Reprezinta orice scriere care materializeaza pe hartie un act juridic, precum si orice obiect material care incorporeaza un asemenea act.
Orice material scris, imprimat, litografiat, gravat sau ilustrat, care contine elemente de identificare a produsului si care insoteste produsul sau este aderent la ambalajul acestuia
Incalcarea dispozitiilor cu caracter administrativ sau disciplinar,
In categoria activelor circulante, post ce se refera la creantele salariale, sociale si fiscale determinate
Data-limita de consum pana la care produsul alimentar
Folosirea bunurilor corporale si incorporale, folosire care antreneaza pierderea imediata sau treptata a utilitatilor lor.
Incalcarea dispozitiilor cu caracter administrativ sau disciplinar,
Incalcarea dispozitiilor cu caracter administrativ sau disciplinar,
inseamna persoana fizica sau juridica, autoritatea publica, agentia sau alt organism care,
In dreptul penal, exista infractiuni al caror continut legal, fie de baza, fie agravat, este complex, ceea ce inseamna ca el cuprinde, ca element sau ca o circumstanta agravanta,
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
1. Indicatie pe scrisori, colete, etc., ce contine numele si domiciliul destinatarului.
Pretul la care se vand si se cumpara hartiile de valoare si valuta straina.
Prevazuta in cap.VII, t.V, C. proc. pen., partea generala, constau in diverse incalcari desavarsite in cursul procesului penal,
NATURA 2000 (Obiectiv de tip NATURA 2000)
Mntiunile, indicatiile, marcile sau denumirile comerciale,

Astfel, in perioada 23.05. - 03.06.2011, comisarii ANPC au controlat 75 de operatori economici, constatand abateri la 61 dintre acestia (81,3%) si au verificat peste 13 tone de produse alimentare, din care circa 11 tone (82%) nu se incadrau in prevederile legale.
Abaterile au fost sanctionate cu 38 de amenzi contraventionale, in valoare totala de 157.000 lei si 21 de avertismente. Totodata, s-a dispus oprirea definitiva si scoaterea din circuitul consumului uman a circa 9 kg de produse care afectau interesul economic al consumatorilor, alte 4100 kg de produse care aveau deficiente de informare au fost oprite temporar de la comercializare, pana la remedierea neconformitatilor constatate.

In cursul actiunii de control s-au constatat o serie de abateri dintre care mentionam:
1. Calitatea produselor provenite din Bulgaria
Comisarii ANPC au constatat existenta la comercializare a unor produse care nu se incadrau in parametrii fizico-chimici declarati. Astfel, alimente care aveau denumiri comerciale ale produselor lactate consacrate, dar la care grasimea lactata era inlocuita total sau partial cu grasime de alta natura, au fost depistate in Bucuresti (produs cu denumire improprie ``Branza Deukates Ludogories``, ce nu continea grasimi lactate conform Raportului de expertizare emis de Larex si care nu corespundea Regulamentului CE 1234/2007 conform caruia denumirea de branza este rezervata numai produselor obtinute exclusiv din lapte precum si produsul ``Unt cu continut redus de grasime 60%`` ce nu corespundea denumirii de unt asa cum este definit in Regulament intrucat produsul continea si grasimi de origine vegetala, conform Raportului de expertizare eliberat de Larex), Constanta (produsul cu denumirea ``Delicatese Defne`` care, in urma determinarilor efectuate de Larex Constanta, avea continutul de grasime din lapte de 2,3-2,4g/100g, fata de 60% grasime lactata inscrisa in certificatul de analiza emis de producator) etc.2. 66% dintre produsele comercializate nu ofereau consumatorilor informatiile obligatorii care sa permita alegerea sortimentului dorit, inducand in eroare consumatorii asupra naturii si caracteristicilor produselor respective. Au fost depistati inlocuitori de produse lactate neetichetate sau cu etichetarea incompleta, incorecta si care induceau in eroare consumatorii atat in Bucuresti cat si in judetele Bacau, Bistrita-Nasaud, Botosani, Brasov, Cluj, Constanta, Dolj, Mehedinti, Prahova, Satu-Mare, Sibiu, Teleorman.


- Informarea necorespunzatoare la raft
Unii operatori economici comercializau sub denumiri de produse lactate diverse sortimente de inlocuitori de branza creand ideea ca sunt produse lactate: ``Specialitate cu lapte de vaca``, ``Specialitate cu lapte de oaie``, ``Specialitate pe baza de lapte de capra`` si ``Specialitate pe baza de lapte de bivolita`` erau comercializate sub denumirile de ``Telemea de vaca``, ``Telemea de oaie``, ``Telemea capra`` si ``Telemea bivolita`` (Bucuresti), ``Produs de mancare`` si ``Delicatese FERIA`` erau comercializate ca ``Telemea Feta`` si ``Telemea de vaci`` (Bacau, Vrancea), specialitatea ``Delicatete FERIA``, comercializata ca ``Branza Feta romaneasca`` (Giurgiu), preparatul alimentar din grasimi vegetale ``TOAST LISTICI`` era prezentat sub forma branzeturilor topite, ambalat sub forma de triunghiuri, putand fi confundat cu acestea (Bistrita Nasaud).


- Lipsa tuturor elementelor de caracterizare-identificare, abatere constatata in judetele Teleorman (specialitate lapte de vaca), Brasov (specialitate alba daneza) etc.
- Utilizarea de denumiri sub care se vinde produsul eronate, incomplete
In judetul Vrancea se comercializa produsul alimentar cu denumirea comerciala ``Delicatete FERIA``, fara a se defini clar natura alimentului. In documentele insotitoare se folosea denumirea improprie de ``branza alba DELICATESE`` chiar daca in lista ingredientelor produsul continea grasimi vegetale. Aceeasi abatere s-a constatat si la produsul ``DELIKATESE LACTEN`` care, in documentele insotitoare, avea trecuta denumirea ``BRANZA ALBA BULGARIA``.
In judetul Sibiu se comercializa sub denumirea inselatoare de ``Branza cremoasa`` produsul denumit ``Specialitate Elena``, provenit din Bulgaria, care era, in realitate, un inlocuitor de branza.
In judetul Brasov era expus la comercializare produsul ``Thassos``, caruia ii lipsea denumirea sub care se comercializa.


- Lipsa sau inscrierea incorecta a listei ingredientelor
Abatere constatata in judetele Valcea (sortimentul denumit ``produs alimentar alb in saramura`` avea inscris in lista ingredientelor, alaturi de lapte de vaca degresat, ingredientul unt vegetal, denumire incorecta deoarece denumirea ``unt`` poate fi atribuita numai produselor obtinute din grasime lactata), Cluj (lista ingredientelor produsului ``Delicatesa Lactisa`` era partial acoperita de o eticheta autocolanta) etc.


- Denumirea sub care se vinde produsul, data durabilitatii si cantitatea neta nu apar in acelasi camp vizual, abatere constatata in judetul Bistrita Nasaud la preparatul alimentar din grasimi vegetale si alte ingrediente ``TOAST LISTICI``.

- Comercializarea produselor lactate in vrac, fara a fi insotite de informatiile obligatorii privind denumirea sub care se vinde produsul, data durabilitatii minimale sau data limita de consum si ingredientele alergene, afisate la locul de comercializare, abatere constatata in judetele Botosani, Giurgiu etc.


- Elemente de identificare netraduse in limba romana, abatere constatata la un operator economic din judetul Maramures care comercializa inlocuitorii de produse lactate provenite din Ucraina.


3. Afisarea preturilor
S-a constatat lipsa afisarii preturilor de vanzare precum si neafisarea preturilor pe unitatea de masura in judetele Hunedoara, Vaslui etc.


4. Neincalcarea in prevederile Legii nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii s-a constatat in Bucuresti la comercializarea produsului ``Unt cu continut redus de grasime 60%`` ce avea adaos de grasimi vegetale in compozitie, contrar prevederilor Regulamentului 1234/2007.


5. Alte abateri (lipsa afisarii certificatului unic de inmatriculare la Registrul comertului din care sa reiasa profilul de activitate autorizat, lipsa afisarii denumirii societatii si/sau a orarului de functionare, lipsa plachetei INFO CONSUMATOR - telefon cu apel gratuit - 0800 080 999, precum si adresa si numarul de telefon ale CJPC in a carui raza teritoriala se afla operatorul economic, lipsa verificarii metrologice pe anul in curs a mijloacelor de masurare), abateri constatate in judetele Ilfov, Hunedoara, Caras-Severin, Calarasi, Vaslui etc.


Sfaturi pentru consumatori
- Solicitati informatii suplimentare vanzatorilor cu privire la natura produselor pe care doriti sa le cumparati; exista cazuri in care comerciantii expun la vanzare, in acelasi spatiu, inlocuitori de produse lactate alaturi de produse lactate; sunt frecvente situatiile in care modul de prezentare al inlocuitorilor de produse lactate (forma de calup, dimensiuni, aspect, culoare) si chiar de etichetare sa fie asemanator cu cel ale produselor lactate.
- Grasimile din inlocuitorii de produse lactate au fost inlocuite partial sau total cu grasimi de alta origine decat cea lactata.Citeşte mai multe despre:    Bulgaria    ANPC    Lapte

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Agenda sedintei Guvernului Romaniei din 26 martie 2020
26 Mar 2020 | 1075

Masurile ANAF pentru sprijinirea mediului de afaceri
18 Mar 2020 | 967

Consiliul Concurentei a lansat "Monitorul Preturilor Produselor Alimentare"
15 Oct 2019 | 1117

CEDO: expulzarea in Siria a unui fost soldat ar constitui un risc de expunere la rele tratamente si de incalcare a dreptului sau la viata
12 Oct 2019 | 802

Consiliul Concurentei lanseaza "Monitorul Preturilor Carburantilor"
01 Jul 2019 | 802

A fost initiat un proiect de lege privind eliminarea standardelor duble la produsele de import
22 May 2019 | 787Articole Juridice

Agentul de munca temporara trebuie sa realizeze o parte semnificativa a activitatilor sale de punere la dispozitie de lucratori temporari in statul unde este inregistrat
Sursa: EuroAvocatura.ro

Un salariat are dreptul, pentru perioada cuprinsa intre concedierea sa nelegala si reintegrarea sa in functia detinuta anterior, la concediu anual platit
Sursa: EuroAvocatura.ro

Dreptul Uniunii nu impiedica statele membre sa prevada proceduri civile de confiscare independent de constatarea unei infractiuni
Sursa: EuroAvocatura.ro

Fiecare proprietar al unui apartament dintr-o cladire aflata in proprietate comuna este obligat sa contribuie la costurile legate de energia termica ce alimenteaza partile comune
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

Validarea deciziilor acordarea de despagubiri privind acordarea de despagubiri pentru bunurile abandonate in Bulgaria de catre persoanele refugiat in baza Tratatului dintre Romania Bulgaria
Pronuntaţă de: Decizia nr. 420/27 februarie 2018 a Curtii de Apel Galati

Dreptul de deducere a TVA este conditionat de completarea in facturi a elementelor obligatorii prevazute de lege si-sau cu alte documente justificative anexate acestor facturi
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal Decizia nr. 2718/2019

ICCJ: In ipoteza renuntarii la urmarirea penala fata de un minor care a implinit varsta de 16 ani poate fi dispusa fata de acesta obligatia prestarii unei munci neremunerate in folosul comunitatii.
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Decizia C.C.R. nr. 222/2019 asupra initiativei legislative a cetatenilor intitulate "Lege de revizuire a Constitutiei Romaniei"
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei