Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Jurisprudenţă » Drept Civil » Contestatie privind tergiversarea solutionarii procesului formulata in cadrul unui litigiu inceput sub vechiul Cod de procedura civila

Contestatie privind tergiversarea solutionarii procesului formulata in cadrul unui litigiu inceput sub vechiul Cod de procedura civila

  Publicat: 03 Dec 2013       3335 citiri        Secţiunea: Drept Civil  


Pretul la care se vand si se cumpara hartiile de valoare si valuta straina.
Potrivit normelor tranzitorii cuprinse la art. 24 din Noul Cod de procedura civila „dispozitiile legii noi de procedura se aplica numai proceselor si executarilor silite incepute dupa intrarea acesteia in vigoare”. In acelasi sens, art.25 din noul cod stipuleaza ca procesele in curs de judecata incepute sub legea veche raman supuse acelei legi.

Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Oficiu electoral - organism electoral constituit la nivelul sectoarelor municipiului Bucuresti, fara a avea atributia de a constata rezultatele alegerilor la acel nivel,
Unul dintre modurile de sesizare a organelor de urmarire penala,
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Partea introductive a hotararii judecatoresti, care cuprinde: denumirea instantei; ziua, luna si anul sedintei de judecata, cu mentiunea daca aceasta a fost sau nu publica; numele si prenumele judecatorilor,
Constituţia României - Intrare in vigoare: 31/10/2003
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Proprietate pe cote parti avand ca obiect o universalitate juridica,
Este instanta judecatoreasca ce judeca in prima instanta procesele si cererile date prin lege in competenta sa.
Este dreptul persoanelor fizice sau juridice, al statului sau unitatilor administrativ-teritoriale asupra bunurilor mobile sau imobile, bunuri asupra carora proprietarul exercita atributele dreptului de proprietate in interes propriu, dar in limitele legii.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
vezi Curtea Europeana a Drepturilor Omului
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Expresie baneasca a valorii marfii ori suma care se plateste pentru un bun transmis, o lucrare sau o prestare de servicii.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Pretul la care se vand si se cumpara hartiile de valoare si valuta straina.
(in sensul legii contenciosului administrativ, legea 554/2004) Orice drept fundamental prevazut de Constitutie sau de lege, caruia i se aduce o atingere printr-un act administrative.
Este modul de sesizare al organelor de urmarire penala facuta de catre o persoana sau organizatie publica, careia i s-a acuzat o vatamare prin infractiune.

Asadar, contestatia privind tergiversarea solutionarii procesului, intemeiata pe dispozitiile art. 522 din Noul Cod de procedura civila, formulata in cadrul unui dosar initiat sub imperiul vechii legi de procedura civila, este inadmisibila, intrucat recunoasterea posibilitatii exercitarii unor demersuri judiciare in alte situatii decat cele prevazute de legea procesuala, constituie o incalcare a principiului legalitatii acestora.

Curtea de Apel Ploiesti, Sectia I civila, prin incheierea din 12 iunie 2013 a respins, ca inadmisibila, contestatia privind tergiversarea solutionarii procesului formulata de B.R.

S-a retinut in esenta, in raport de dispozitiile art.24 din Noul Cod de procedura civila, ca avand in vedere faptul ca procesul a inceput in anul 2009, sub imperiul vechiului cod, contestatia privind tergiversarea solutionarii procesului este inadmisibila, motiv pentru care s-a admis exceptia invocata din oficiu .

Impotriva acestei incheieri a formulat plangere B.R., in baza art.522 alin. (5) din Noul Cod procedura civila.

A aratat ca dosarul a carui tergiversare o reclama este foarte vechi, iar dreptul la un proces echitabil, care sa se incheie intr-un termen rezonabil, este un drept fundamental aparat prin legislatia si practica CEDO, prin Constitutia Romaniei si Legea nr.202/2010 privind accelerarea judecarii proceselor, acest drept existand indiferent de aplicarea in timp a Codului de procedura civila.

A mai precizat ca nimeni nu poate fi obligat sa ramana in indiviziune si ca a obtinut partajul cu mare intarziere la Judecatoria Pucioasa si la Tribunalul Dambovita, in cazul sau, timpul fiind esential pentru valorificarea dreptului de proprietate .

A mentionat ca a facut demersuri in vederea rezolvarii problemei cu respectarea prevederilor art.524 alin.(3) din Noul Cod de procedura civila, reglementare care reprezinta un progres si care, chiar daca se adreseaza numai celor care incep un proces dupa respectiva data, poate sensibiliza instanta si pentru celelalte cazuri, pentru a lua masuri in baza dreptului material si a normelor CEDO care prevaleaza.

A considerat ca prezenta cauza este una tipica de tergiversare, care se poate incadra la art.522 alin.(5) din Noul Cod de procedura civila, in masura in care obligatia de informare asupra dosarului este una legala necesara solutionarii, iar instanta a nesocotit-o pentru a tine cu orice pret pe loc partajul judiciar.

Plangerea este nefondata, fiind respinsa ca atare in considerarea argumentelor ce succed.

Problema de drept care se ridica in speta este de a stabili daca demersului judiciar intreprins de petenta, in baza unor reglementari introduse prin Noul Cod de procedura civila, i se pot aplica aceste dispozitii legale, in conditiile in care dosarul in legatura cu care s-a formulat contestatia a inceput in anul 2009.

Cu alte cuvinte, trebuie stabilit daca petenta se poate prevala de noile dispozitii procedurale si daca poate formula o contestatie privind tergiversarea solutionarii procesului in cadrul unui dosar initiat sub imperiul vechii legi de procedura civila.

Relevante in acest context, dupa cum a retinut si Curtea de Apel Ploiesti prin incheierea atacata, sunt normele tranzitorii cuprinse la art.24 din Noul Cod de procedura civila potrivit carora ``Dispozitiile legii noi de procedura se aplica numai proceselor si executarilor silite incepute dupa intrarea acesteia in vigoare``. In acelasi sens, art.25 din noul cod stipuleaza ca procesele in curs de judecata incepute sub legea veche raman supuse acelei legi.

Or, in speta, dosarul in legatura cu a carui solutionare a fost formulata contestatia, respectiv nr. xxx3/283/2009, a fost inceput in anul 2009, sub imperiul vechiului Cod de procedura civila, fiind astfel corecta solutia pronuntata prin incheierea atacata de admitere a exceptiei inadmisibilitatii contestatiei privind tergiversarea judecarii procesului.

Nu pot fi deci primite solicitarile petentei de solutionare a contestatiei sale chiar si in situatia in care nu i se pot aplica prevederile noile legi de procedura civila, intrucat instantele judecatoresti sunt chemate a aplica legea, potrivit reglementarilor existente. Or, recunoasterea posibilitatii exercitarii unor demersuri judiciare in alte situatii decat cele prevazute de legea procesuala constituie o incalcare a principiului legalitatii acestora, precum si a principiului constitutional al egalitatii in fata legii si autoritatilor si, din acest motiv, apare ca o situatie inadmisibila in ordinea de drept .

Pentru cele ce preced, s-a respins, ca nefondata, plangerea.
Pronuntata de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia I civila, decizia nr.3999 din 25 septembrie 2013


Citeşte mai multe despre:    Noul cod de procedura civila    Tergiversare
Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Speţe

Sumele destinate platii drepturilor salariale, aflate in conturi deschise la unitatile de trezorerie si societati bancare, nu pot face obiectul executarii silite prin poprire
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - ICCJ

RIL - Decizia ICCJ 2/2019 - tribunalele specializate sunt competente sa solutioneze apelurile in cererile formulate in procedura executarii silite in materiile ce fac obiectul specializarii lor.
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

ICCJ: Situatia in care hotararea redactata de unul dintre membrii completului de recurs semnata pentru ceilalti membri de presedintele completului/instantei nu constituie motiv de contestatie in anulare
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Constitutionalitatea judecarii cererii de recuzare de catre insisi colegii judecatorului recuzat
Pronuntaţă de: Decizia Curtii Constitutionale nr. 366 din 28 mai 2019

Decizia C.C.R. nr. 771/2018 referitoare la respingerea exceptiei de neconstitutionalitate a unor dispozitii din Codul de procedura civila si din Legea 2/2013
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Nu este interzisa conferirea de atributii suplimentare cu ocazia delegarii, atata timp cat noile atributii sunt in concordanta cu competentele salariatului si nu aduc o modificare semnificativa a atributiilor sale obisnuite
Pronuntaţă de: Tribunalul Iasi Sectia I Civila, Sentinta civila nr. 135/2017, in sedinta publica din 1 februarie 2017

Cum initiativa negocierii colective apartine patronului, apelanta nu poate invoca propria ei turpitudine pentru vidul de reglementare conventionala
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bacau Sectia I Civila, Decizia civila nr. 228/2017, in sedinta publica din 13 martie 2018

Dreptul de a pretinde premiul anual sub forma unui salariu scadent in prima luna a anului urmator s-a stins prin abrogarea Legii-cadru nr. 330/2009, fiind inlocuit de plata prin executare succesiva
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Galati Sectia C.M.A.S., Decizia civila nr. 116/2017, in sedinta publica din 28 februarie 2017

Cererea de chemare in judecata marcheaza momentul la care instanta apreciaza daca scadenta transelor platite pentru care se calculeaza distinct dobanzi penalizatoare se inscrie in termenul de prescriptie
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti Sectia a VII-a pentru cauze privind C.M.A.S., Decizia civila nr. 2090/2017, in sedinta publica din 31 martie 2017

Nu este vorba de creante afectate de termen suspensiv in cazul creantelor constatate prin hotarare judecatoreasca, intrucat acestea sunt, de la data pronuntarii, certe, lichide si exigibile
Pronuntaţă de: Tribunalul Caras Severin Sectia I Civila, Sentinta civila nr. 470/2017, in sedinta publica din 14 martie 2017Articole Juridice

Eroarea judiciara, eroarea de judecata si erorile materiale in procesul civil
Sursa: avocat Gales Iulian | MCP Cabinet avocati

Refuzul de a amana judecata pentru lipsa de aparare: intre garantie si restrangere a dreptului de aparare
Sursa: Irina Maria Diculescu

Contul bancar ca element obligatoriu al cererii de chemare in judecata – problema liberului acces la justitie si confidentialitatii
Sursa: Irina Maria Diculescu

Data incetarii de drept a contractului individual de munca atunci cand salariatul nu solicita reintegrarea – aspecte de constitutionalitate si echitate
Sursa: Irina Maria Diculescu

Constitutionalitatea derogarii de la principiul aplicarii imediate a legii noi
Sursa: Irina Maria Diculescu

CCR: prevederile NCPC cu privire la termenul de decadere pentru depunerea cererii reconventionale sunt constitutionale
Sursa: Irina Maria Diculescu

Revizuirea hotararilor judecatoresti definitive atunci cand exceptia de neconstitutionalitate a fost ridicata in cauza – decizie C.C.R.
Sursa: Irina Maria Diculescu