din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1923 de useri online



Prima pagină » Jurisprudenţă » Drept Civil » Contract. Simulatie. Dovada actului secret

Contract. Simulatie. Dovada actului secret

  Publicat: 25 May 2007       2016 citiri        Secţiunea: Drept Civil  


Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
1. (ca probe noi in apel si recurs) orice inscrisuri avand legatura cu obiectul litigiului si fiind de natura sa lamureasca anumite aspecte ale raporturilor dintre impricinati, dar pe care partea interesata, indiferent din ce motive, nu le-a infatisat primei instante pentru ca aceasta sa le poata lua in considerare cu ocazia solutionarii pricinii.
Drept civil. Probatiunea obligatiilor. Inscrisuri . Simulatie.. Proba actului secret
- simulatie (proba actului secret)
- act secret (dovada simulatiei)

Modalitatea de exteriorizare a manifestarii de vointa facuta cu intentia de a da nastere, modifica sau stinge un raport juridic civil concret.
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Informatii, date sau documente care nu constituie secret de stat, dar nu sunt destinate publicitatii si nu pot fi divulgate.
Este calea de atac ordinara prin care la cererea procurorului si a partilor interesate se asigura repararea erorilor din hotararile judecatoresti pronuntate in fond, constituind al treilea grad de jurisdictie.
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
Modalitatea de exteriorizare a manifestarii de vointa facuta cu intentia de a da nastere, modifica sau stinge un raport juridic civil concret.
Proces, pricina, cauza, conflict, neintelegere intre doua sau mai multe persoane,
Este calea de atac ordinara prin care la cererea procurorului si a partilor interesate se asigura repararea erorilor din hotararile judecatoresti pronuntate in fond, constituind al treilea grad de jurisdictie.
C.civ.:art. 1175

Actul secret, care modifica un act public, la care se refera art. 1175 C. civ., produce efecte in masura in care este valid sub aspectul conditiilor de fond si de forma .

Reclamantii S.M. si S.S. au chemat in judecata pe paratul S.S., solicitand sa se constate caracterul simulat al actului autentic de vanzare-cumparare nr.531/1999 privind instrainarea cotei indivize de � dintr-un tractor U650.
Judecatoria Craiova, prin sentinta civila nr.12069 din 12 noiembrie 2003, a respins actiunea, iar Curtea de Apel Craiova, sectia civila, prin decizia nr.842 din 14 aprilie 2004, a respins apelul reclamantilor retinandu-se ca nu s-a facut dovada actului secret .
Reclamantii au declarat recurs sustinand, in esenta, ca s-a facut o aplicare gresita a art.1175 C. civ.
Recursul este nefondat.
Simulatia presupune existenta concomitenta, intre aceleasi parti, a doua contracte: unul public (aparent) prin care se creeaza o anumita aparenta juridica ce nu corespunde realitatii si altul secret (contrainscris) care corespunde vointei reale a partilor si prin care acestea anihileaza, in tot sau in parte, aparenta juridica creata prin actul public, simulat.
Potrivit art.1175 din Codul civil, actul secret, care modifica un act public, nu poate avea putere decat intre partile contractante si intre succesorii lor universali.
Asa fiind, intre parti numai contractul secret (contrainscrisul) produce efecte, in masura in care, privit in sine, acest contract este valid sub aspectul conditiilor de fond si de forma .
Or, in continutul actiunii introductive reclamantii nu au invocat incheierea, intre aceleasi parti a unui act secret, diferit de cel pretins aparent, aratand doar ca partile au convenit verbal asupra unei contributii diferentiate la achizitionarea bunului in litigiu.
In atare situatie, corect instantele au retinut ca nu s-a facut dovada caracterului fictiv al contractului intervenit intre parti la 18 martie 1999 si, deci, in speta nu sunt indeplinite conditiile care pot duce la concluzia existentei simulatiei.
Pentru aceste considerente, recursul a fost respins.



Pronuntata de: I.C.C.J., sectia civila si de proprietate intelectuala, decizia nr. 446 din 25 ianuarie 2005


Citeşte mai multe despre:   
Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Ştiri Juridice
Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...