In conformitate cu dispozitiile art. 65 lit. a) si s) din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, republicata (Lege),
tinand cont de art. 63 alin. (1) lit. e) din Lege si de art. 3 din Hotararea Congresului Avocatilor nr. 5 din 20-21 aprilie 2018, prin care s-a mandatat Consiliul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania (U.N.B.R.) ca in perioada dintre congrese sa indeplineasca atributia prevazuta la art. 63 alin. (1) lit. e) din Lege, urmand ca hotararile Consiliului U.N.B.R. sa fie supuse ratificarii Congresului imediat urmator,
in conformitate cu hotararile Consiliului U.N.B.R. nr. 27 din 12 decembrie 2015, nr. 126 din 4 iunie 2016 si nr. 160 din 3 septembrie 2016, astfel cum au fost ratificate prin hotararile Congresului Avocatilor nr. 7 din 15-16 martie 2016 si nr. 7 din 23-25 martie 2017,
avand in vedere raportul Grupului de lucru al Consiliului U.N.B.R. pentru perfectionarea reglementarilor legale privind profesia de avocat, creat prin Hotararea Consiliului U.N.B.R. nr. 323 din 17 februarie 2018, astfel cum a fost dezbatut in sedinta Consiliului U.N.B.R.,
Consiliul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, in sedinta din 7-8 decembrie 2018, adopta prezenta hotarare:
Art. I. - Statutul profesiei de avocat, adoptat prin Hotararea Consiliului Uniunii Nationale a Barourilor din Romania nr. 64/2011, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 898 din 19 decembrie 2011, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 7, alineatul (5) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(5) Avocatul nu raspunde disciplinar pentru sustinerile facute oral sau in scris in fata instantelor de judecata, a altor organe de jurisdictie, a organelor de urmarire penala ori a altor autoritati, daca ele sunt facute cu respectarea normelor de deontologie profesionala."
2. La articolul 7, alineatul (6) se abroga.
3. La articolul 15 alineatul (1), litera f) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"f) indicarea cazului de incompatibilitate in care se afla, daca este cazul;".
4. La articolul 16 alineatul (3), litera b) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"b) indicarea cazului de incompatibilitate in care se afla, daca este cazul;".
5. La articolul 26, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) Persoana care solicita primirea in profesia de avocat sau reinscrierea in tabloul avocatilor cu drept de exercitare a profesiei va infatisa consiliului baroului la care depune cererea inscrisuri din care sa rezulte conditiile de incetare a exercitiului profesiei din care provine, respectiv a celei pe care a exercitat-o in perioada de incompatibilitate. Consiliul baroului va intreprinde cercetari, folosind procedura prevazuta de art. 17 alin. (5), inclusiv in situatia solicitarii reinscrierii in tabloul avocatilor cu drept de exercitare a profesiei, pentru a verifica daca solicitantul se gaseste in cazul de nedemnitate prevazut de art. 14 lit. b) teza a II-a din Lege, respectiv daca a fost exclus din profesia din care provine ca urmare a savarsirii unor abateri disciplinare grave. Aceeasi procedura se aplica si pentru a verifica daca solicitantul se gaseste in cazul de nedemnitate prevazut de art. 14 lit. d) din Lege, atunci cand fapta de a fi exercitat sau sprijinit, sub orice forma, exercitarea fara drept de catre o persoana a profesiei de avocat a fost retinuta prin acte ale organelor profesiei de avocat."
6. La articolul 26, dupa alineatul (3) se introduc patru noi alineate, alineatele (31)-(34), cu urmatorul cuprins:
"(31) Verificarea cazurilor de nedemnitate cu ocazia reinscrierii in tabloul avocatilor cu drept de exercitare a profesiei, precum si pe intreaga durata a exercitarii acesteia se realizeaza la sesizare, prin plangerea oricarei persoanei interesate, sau din oficiu .
(32) Plangerea persoanei interesate indreptata impotriva unui avocat se adreseaza consiliului baroului pe al carui tablou avocatul figureaza cu drept de exercitare a profesiei. Daca avocatul este pensionar care isi continua activitatea in profesie sau este incompatibil, plangerea se adreseaza baroului in care avocatul este sau a fost inscris in tabloul avocatilor.
(33) Consiliul baroului poate fi sesizat si prin modalitatile prevazute la art. 85 alin. (2) si (3) din Lege sau se poate sesiza din oficiu, prin hotarare consemnata in procesul-verbal de sedinta.
(34) Consiliul baroului procedeaza cu celeritate la verificarea cazului de nedemnitate din plangere sau din sesizare . In cel mult 3 zile de la data la care s-a hotarat verificarea se vor cere relatii de la U.N.B.R., de la celelalte barouri si de la alte institutii, cu privire la persoana verificata."
7. Dupa articolul 26 se introduc sapte noi articole, articolele 261-267, cu urmatorul cuprins:
"Art. 261. - (1) Verificarea cazurilor de nedemnitate cu ocazia reinscrierii in tabloul avocatilor cu drept de exercitare a profesiei, precum si pe intreaga durata a exercitarii acesteia se efectueaza de consiliul baroului. In acest scop, consiliul poate desemna un consilier pentru efectuarea cercetarii referitoare la cazul de nedemnitate.
(2) Consilierul desemnat pentru efectuarea cercetarii referitoare la cazul de nedemnitate se poate abtine sau poate fi recuzat de avocatul cercetat. Cererea de recuzare se formuleaza in scris si se judeca de catre consiliul baroului, in absenta consilierului recuzat.
(3) In cazul in care decanul este cel verificat pentru un caz de nedemnitate, acesta nu va participa la sedinta consiliului baroului, atributiile sale din prezenta procedura urmand a fi preluate de prodecan.
(4) In cazul in care unul dintre membrii consiliului baroului este cel verificat pentru un caz de nedemnitate, acesta nu va participa la sedinta consiliului baroului cu privire la aceasta procedura .
Art. 262. - (1) In cadrul verificarii cazului de nedemnitate, consiliul baroului va examina hotararile judecatoresti, respectiv inscrisurile ce privesc conditiile incetarii profesiei practicate de catre avocatul inscris in tabloul avocatilor incompatibili si va aprecia asupra demnitatii avocatului.
(2) Verificarea se efectueaza dupa convocarea in scris, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, a avocatului verificat, trimisa la sediul sau profesional. Convocarea se poate face si prin instiintare in scris, printr-un mijloc de comunicare ce asigura conservarea dovezii si a datei la care s-a facut instiintarea, ori prin luarea la cunostinta prin semnatura .
(3) Verificarea se efectueaza numai dupa incunostintarea avocatului cu privire la cazul de nedemnitate prin luarea la cunostinta a continutului plangerii ori al sesizarii. Avocatul verificat poate da explicatii scrise.
(4) Refuzul de a da curs convocarii sau de a prezenta inscrisurile solicitate de catre organul care ancheteaza constituie o incalcare a indatoririlor profesionale si nu impiedica desfasurarea verificarii referitoare la cazul de nedemnitate.
(5) In cursul verificarilor, decanul sau consilierul delegat va convoca in vederea ascultarii persoana care a formulat plangerea, precum si orice alte persoane ale caror declaratii pot elucida cazul, va face verificari de inscrisuri si va culege informatii, prin mijloacele prevazute de lege.
(6) Dupa efectuarea verificarilor, consilierul delegat intocmeste un referat scris in care va consemna faptele, probele administrate, pozitia celui verificat si propunerea privind solutionarea plangerii sau sesizarii.
(7) Referatul astfel intocmit va fi inregistrat la secretariatul decanului baroului, in cel mult 30 de zile de la primirea insarcinarii.
Art. 263. - (1) In sedinta imediat urmatoare datei la care referatul a fost inregistrat, consiliul baroului procedeaza la verificarea cazului de nedemnitate, pe baza referatului si a lucrarilor care au stat la baza intocmirii acestuia.
(2) Consiliul baroului poate convoca, prin modalitatile prevazute de art. 262 alin. (2), avocatul verificat, in vederea audierii sale. Refuzul de a da curs convocarii nu impiedica desfasurarea verificarii referitoare la cazul de nedemnitate.
(3) Dupa efectuarea verificarilor, consiliul baroului va hotari, prin decizie, dupa caz, mentinerea in profesie sau incetarea calitatii de avocat, potrivit Legii. Decizia se redacteaza in scris, motivat in fapt si in drept si se semneaza de catre decanul baroului.
Transmitere fictiva a partilor sociale in scopul sustragerii de la urmarirea penala Pronuntaţă de: R O M A N I A INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 433/RC/2021
Contestatie pentru depasirea termenului de redactare a unei decizii penale Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 549/2021
Cerere de recurs semnata electronic. Nulitatea recursului Pronuntaţă de: Decizia nr. 520 din 7 martie 2019, pronuntata de Sectia I civila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie
Anulare Hotarare CNSSU privind instituirea carantinei si interzicerea de participare doar la evenimente religioase Pronuntaţă de: CURTEA DE APEL SUCEAVA SECTIA DE CONTENCIOS ADMINISTRATIV SI FISCAL Sedinta publica din 24 mai 2021 Dosar nr. 479/32/2020
Alegerea perioadei care se ia in considerare la stabilirea bazei de calcul al pensiei militare de stat se poate face o singura data Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 7783/28.11.2018 a Curtii de Apel Galati
Angajatorul are dreptul de a-si organiza activitatea insa aceasta nu inseamna ca prin reorganizare se poate modifica contractul individual de munca al salariatului Pronuntaţă de: Decizia civila nr.569/04.10.2017 a Curtii de Apel Galati
Legislatia pensiilor militare are un caracter special, derogatoriu, si nu poate fi completata cu dispozitiile Legii nr. 263/2010 Pronuntaţă de: Decizia civila nr.620/18.10.2018 a Curtii de Apel Galati
Masuri educative. Supraveghere. Neaplicare obligatii Pronuntaţă de: Decizia penala nr. 791/07.09.2018 a Curtii de Apel Galati
Masuri de siguranta. Obligarea la tratament medical Pronuntaţă de: Decizia penala nr. 864/19.09.2018 a Curtii de Apel Galati
Purtare abuziva. Agent de paza Pronuntaţă de: Decizia penala nr. 841/18.09.2018 a Curtii de Apel Galati
Contestarea deciziei de pensionare conform Noii Legi a Pensiilor (Legea 360/2023) Sursa: MCP Cabinet avocati
Perioadele de crestere a copilului realizate in alte state membre trebuie luate in considerare la calcularea pensiei pentru limita de varsta Sursa: MCP Cabinet avocati
Nu constituie discriminare interzicea purtarii vizibile a semnelor religioase, filozofice sau spirituale in cazul in care se aplica in mod general si nediferentiat tuturor lucratorilor Sursa: MCP Cabinet avocati
Transformarea unei societati de drept national in societate europeana (SE) nu trebuie sa reduca participarea sindicatelor la compunerea consiliului de supraveghere Sursa: MCP Cabinet avocati
O conventie colectiva care micsoreaza remuneratia lucratorilor care isi desfasoara activitatea prin agent de munca temporara fata de lucratorii recrutati direct trebuie sa prevada avantaje compensatorii Sursa: MCP Cabinet avocati
Orice persoana are dreptul sa stie cui i-au fost comunicate datele sale personale Sursa: MCP Cabinet avocati
Cand il preceda in mod direct repausul zilnic se adauga la repausul saptamanal Sursa: MCP Cabinet avocati