din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2597 de useri online



Prima pagină » Legislaţie » Integral: INSTRUCTIUNI privind restituirea garantiilor depuse pentru scoaterea temporara din circuitul agricol a terenurilor situate in extravilan inaintea intrarii in vigoare a Legii nr 186/2017

INTEGRAL: INSTRUCTIUNI privind restituirea garantiilor depuse pentru scoaterea temporara din circuitul agricol a terenurilor situate in extravilan inaintea intrarii in vigoare a Legii nr 186/2017


Instructiunile privind restituirea garantiilor depuse pentru scoaterea temporara din circuitul agricol a terenurilor situate in extravilan inaintea intrarii in vigoare a Legii nr 186/2017 pentru modificarea si completarea Legii fondului funciar nr 18/1991 au fost publicate in Monitorul Oficial nr. 487 din 14.06.2019 si aprobate prin Ordinul MADR nr. 338/2019.

Articolul 1
(1) Prezentele instructiuni reglementeaza modul de intocmire si aprobare a documentatiilor necesare pentru restituirea garantiilor depuse pentru scoaterea temporara din circuitul agricol a terenurilor situate in extravilan inaintea intrarii in vigoare a Legii nr. 186/2017 pentru modificarea si completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, denumite in continuare garantii.
(2) Garantiile depuse pentru scoaterea temporara din circuitul agricol atat in contul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, cat si in contul Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara fac obiectul prezentelor instructiuni.


Articolul 2
(1) Restituirea garantiilor prevazute la art. 1 alin. (2) se face de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in termen de un an de la data intrarii in vigoare a Legii nr. 231/2018 pentru modificarea si completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991.
(2) Aprobarea restituirii garantiilor se face numai in conditiile indeplinirii de catre beneficiari a obligatiei de redare in circuitul agricol, in termenul de 2 ani prevazut in actele de aprobare, pe baza urmatoarelor documente justificative:
a) cererea beneficiarului in care se specifica numarul contului si banca la care se face restituirea, inregistrata la directia pentru agricultura judeteana;
b) actele de aprobare a scoaterii temporare din circuitul agricol;
c) decizia de redare in circuitul agricol a terenurilor, emisa de catre directia pentru agricultura judeteana, in baza procesului-verbal de constatare a situatiei din teren si a studiului pedologic;
d) documentul de plata a garantiei la Fondul de ameliorare a fondului funciar;
e) avizele emise de catre Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara, prin oficiile de cadastru si publicitate imobiliara.
(3) Documentele prevazute la alin. (2) se prezinta in original, insotite de copiile acestora care se certifica pentru conformitate de catre reprezentantii directiei pentru agricultura judetene.
(4) In situatia in care in actele de aprobare nu este specificat termenul obligatiei de redare in circuitul agricol, acesta se calculeaza pentru o perioada de 2 ani de la data emiterii actelor de aprobare, conform legislatiei in vigoare la data aprobarii.


Articolul 3
(1) Documentatia necesara restituirii garantiei se inregistreaza la directia pentru agricultura judeteana. Dupa verificarea indeplinirii conditiilor necesare restituirii garantiei prevazute la art. 2, in termen de o zi lucratoare, directia pentru agricultura judeteana transmite o copie certificata pentru conformitate a dosarului la Directia generala buget finante si fonduri europene din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, insotita de o nota de aprobare a operatiunilor de restituire a garantiei.
(2) Directia generala buget finante si fonduri europene inregistreaza documentatia si procedeaza la verificarea incasarii sumelor ce fac obiectul solicitarii de restituire in extrasele de cont corespunzatoare Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, inclusiv a celor provenind din transferul efectuat de Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara.
(3) In termen de 2 zile lucratoare, Directia generala buget finante si fonduri europene transmite o copie a documentatiei, inclusiv a extraselor de cont, la Directia imbunatatiri funciare si fond funciar din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, care verifica incadrarea in termenul de redare in circuitul agricol a terenurilor agricole, conform prevederilor prevazute la art. 2 alin. (2) sau (4).
(4) Directia imbunatatiri funciare si fond funciar, in termen de 2 zile lucratoare de la inregistrare, dupa verificarea documentatiei, transmite catre Directia generala buget finante si fonduri europene o nota cu privire la incadrarea in termenul de redare in circuitul agricol a terenurilor agricole ce fac obiectul solicitarii de restituire a garantiilor.
(5) Restituirea garantiilor se face de catre Directia generala buget finante si fonduri europene in termen de 5 zile lucratoare de la primirea documentelor prevazute la alin. (1).
(6) In cazul solicitarii unor completari a documentatiei, termenul de restituire a garantiei curge de la depunerea documentatiei complete. In cazul in care documentele solicitate nu se depun in termen de 15 zile de la data in care a fost solicitata completarea, cererea pentru restituirea garantiilor se respinge.


Articolul 4
Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara transfera la Fondul de ameliorare a fondului funciar, constituit la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, garantiile depuse pentru scoaterea temporara din circuitul agricol inaintea intrarii in vigoare a Legii nr. 186/2017 pentru modificarea si completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, ramase nerestituite, precum si dobanzile aferente.


Articolul 5
(1) Pentru situatiile in care termenul prevazut in actul de aprobare pentru redarea terenului in circuitul agricol a fost depasit, garantiile depuse la Fondul de ameliorare a fondului funciar se executa, fara nicio notificare prealabila, sumele rezultate fiind utilizate conform destinatiei acestui fond.
(2) Emitentii actului de aprobare a scoaterii temporare din circuitul agricol, respectiv directiile pentru agricultura judetene, verifica respectarea termenului prevazut la alin. (1) pentru redarea in circuitul agricol al terenurilor, confirmand aceasta situatie in nota de aprobare a operatiunilor de restituire a garantiei prevazuta la art. (3) alin. (1), precum si aprobarile privind scoaterea din circuitul agricol pentru care nu au fost solicitate cereri de restituire a garantiilor.
(3) Situatia centralizata privind scoaterea temporara din circuitul agricol pentru care nu a fost solicitata restituirea garantiilor si/sau nu a fost aprobata cererea de restituire a garantiilor se transmite de catre directiile pentru agricultura judetene la Directia generala buget finante si fonduri europene, care va proceda la transferul acestor sume in contul Fondului de ameliorare a fondului funciar deschis pentru incasarea tarifului.
(4) In situatia in care cererile de restituire a garantiilor fac obiectul actiunilor inregistrate pe rolul instantelor de judecata, restituirea sau executarea sumelor se realizeaza in baza hotararilor judecatoresti definitive.





Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Legislaţie

HG 295/2025, privind REVISAL-ul - Registrul electronic de evidenta a salariatilor
HG nr. 295/2025 privind Registrul general de evidenta a salariatilor REGES-ONLINE ...

OUG nr. 156/2024 (Ordonanta trenulet 2024 - 2025 sau Ordonanta Austeritatii 2025) privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publi
Ordonanta de urgenta nr. 156/2024 (denumita si Ordonanta trenulet 2024 - 2025 sau Ordonanta Austerit ...

OUG nr. 153/2024 privind stabilirea unor masuri la nivelul administratiei publice centrale
Ordonanta de urgenta nr. 153/2024 privind stabilirea unor masuri la nivelul administratiei publice c ...

Codul muncii 2025. Legea 53/2003, actualizata 2025
Codul muncii actualizat 2025 Actualizat prin LEGEA nr. 283/2024, publicata in MONITORUL OFICIAL n ...

OUG 62/2024, privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, precum si a proceselor p
Ordonanta de urgenta nr. 62/2024 privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salariz ...

Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare
Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare Publicata in ...

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...



Articole Juridice

Situatia Autozatiilor de construie emise in baza unor PUZ-uri ulterior anulate
Sursa: MCP avocati

Acordarea sporului pentru conditii degradante. Aspecte juridice si Jurisprudenta
Sursa: MCP avocati

ICCJ: Decizia de Pensionare Inceteaza Automat Raportul de Serviciu
Sursa: avocat Curpas Florian Cristian

Nomanzii digitali. Provocari si reglementari juridice in era muncii de la distanta
Sursa: MCP avocati

CCR. Noul mod de calcul al despagubirilor pentru imobilele confiscate abuziv, pronuntand o decizie favorabila persoanelor care solicita compensatii
Sursa: MCP avocati

Clauza de mobilitate. Conditii de validitate si regimul fiscal aplicabil
Sursa: MCP avocati

Neachitarea integrala a drepturilor salariale. Probleme practice si solutii juridice.
Sursa: MCP avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Conditiile speciale de munca presupun cote de contributii de asigurari sociale diferite
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Principiul non bis in idem in ceea ce priveste sanctiunile disciplinare
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Calculul termenului de preaviz in cazul concedierii salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Impiedicarea salariatului de a intra in incinta unitatii justifica absenta acestuia de la locul de munca. Sanctionare disciplinara abuzaiva
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti

Ştiri Juridice