din anul 2007, atuul tau de DREPT!


Prima pagină » Legislaţie » Integral: Procedura de acordare a bonificatiilor pentru depunerea prin mijloace electronice de transmitere la distanta in anul 2018 a declaratiei unice

INTEGRAL: Procedura de acordare a bonificatiilor pentru depunerea prin mijloace electronice de transmitere la distanta in anul 2018 a declaratiei unice


Procedura de acordare a bonificatiilor pentru depunerea prin mijloace electronice de transmitere la distanta in anul 2018 a declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, precum si pentru plata cu anticipatie a obligatiilor fiscale declarate in anul 2018 prin declaratia unica, din 21.05.2019 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 479 din 12.06.2019.

ARTICOLUL 1
Dispozitii generale
(1) Prezenta procedura se aplica:
a) persoanelor fizice care au depus pana la 31 iulie 2018 inclusiv, prin mijloace electronice de transmitere la distanta conform art. 79 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul de procedura fiscala, declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice;
b) persoanelor fizice care au platit cu anticipatie, pana la data de 15 decembrie 2018 inclusiv, impozitul pe venitul anual estimat, contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate estimate pentru anul 2018, declarate prin declaratia unica;
c) persoanelor fizice care au obtinut, in anul 2018, venituri anuale si care au depus numai declaratia unica prevazuta la art. 120 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Cod fiscal, in conditiile prevazute la lit. a).
(2) Obligatiile fiscale pentru care se acorda bonificatii sunt cele declarate prin declaratia unica, pentru veniturile estimate in anul 2018, precum si cele declarate pentru veniturile realizate in anul 2018.
(3) Valoarea bonificatiilor reprezinta:
a) sumele rezultate din aplicarea unui procent de 5% asupra obligatiilor fiscale declarate, aferente veniturilor estimate in anul 2018;
b) sumele rezultate din aplicarea unui procent de 5% asupra obligatiilor fiscale declarate, aferente veniturilor realizate in anul 2018.
(4) Valoarea bonificatiilor prevazute la alin. (3) diminueaza obligatiile fiscale prevazute la alin. (2), declarate prin declaratia unica.
(5) Organul fiscal central constata, din oficiu, acordarea bonificatiilor prevazute la alin. (3), dupa data de 31 iulie 2019, prin emiterea unei decizii.
(6) Bonificatiile prevazute la alin. (3) se acorda si pentru obligatiile fiscale stabilite prin declaratii rectificative depuse pana la data de 31 iulie 2019 inclusiv, daca sunt respectate conditiile de la art. 2 alin. (1) si (2), dupa caz.
(7) Pentru sumele de plata stabilite prin decizii de impunere ca urmare a inspectiei fiscale aferente tipurilor de obligatii fiscale prevazute la alin. (2), comunicate anterior sau ulterior datei de 31 iulie 2019 inclusiv, se acorda bonificatiile prevazute la alin. (3), daca sunt respectate conditiile prevazute la art. 2 alin. (1) si (2), dupa caz.


ARTICOLUL 2
Procedura de acordare a bonificatiilor
(1) Bonificatia prevazuta la art. 1 alin. (3) lit. a) se acorda, din oficiu, de catre organul fiscal central, in situatia in care a fost achitat, pana la 15 decembrie 2018 inclusiv, un procent de cel putin 95% din obligatia fiscala declarata, aferenta veniturilor estimate in anul 2018.
(2) Bonificatia prevazuta la art. 1 alin. (3) lit. b) se acorda, din oficiu, de catre organul fiscal, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a) declaratia unica a fost depusa pana la 31 iulie 2018 inclusiv, prin mijloace electronice de transmitere la distanta;
b) a fost achitata, pana la 31 iulie 2019 inclusiv, diferenta dintre obligatia fiscala declarata aferenta veniturilor realizate in anul 2018 si valoarea bonificatiei prevazuta la art. 1 alin. (3) lit. b).
(3) In situatia in care persoana fizica a beneficiat de bonificatia prevazuta la alin. (1), pentru a se incadra in conditia prevazuta la alin. (2) lit. b), trebuie sa achite diferenta dintre obligatia fiscala declarata aferenta veniturilor realizate in anul 2018, valoarea bonificatiei acordata potrivit alin. (1) si suma achitata pana la 15 decembrie 2018 inclusiv.
(4) Bonificatiile prevazute la art. 1 alin. (3) se acorda cumulativ de catre organul fiscal central si in situatia in care a fost achitat, pana la data de 15 decembrie 2018 inclusiv, un procent de cel putin 90% din obligatia fiscala declarata, aferenta veniturilor estimate in anul 2018 si declaratia unica a fost depusa pana la 31 iulie 2018 inclusiv, prin mijloace electronice de transmitere la distanta, de catre urmatoarele categorii de persoane fizice:
a) persoanele fizice care au obtinut, in anul 2018, venituri anuale si care au depus numai declaratia unica prevazuta la art. 120 din Codul fiscal;
b) persoanele fizice care se incadreaza in prevederile art. 151 alin. (16) - (19) si art. 174 alin. (16) - (19) din Codul fiscal.
(5) Pentru acordarea bonificatiilor, organul fiscal central editeaza automat din aplicatia informatica o lista a contribuabililor care pot beneficia de bonificatii, care cuprinde urmatoarele informatii:
a) datele de identificare ale persoanei fizice: numele si prenumele, precum si codul de identificare fiscala;
b) denumirea obligatiei fiscale declarate prin declaratia unica;
c) cuantumul obligatiei fiscale mentionate la lit. b);
d) suma platita pana la 15 decembrie 2018 inclusiv, pentru fiecare obligatie fiscala;
e) valoarea bonificatiei calculate conform prevederilor art. 1 alin. (3) lit. a);
f) informatia privind depunerea sau nedepunerea declaratiei unice prin mijloace electronice de transmitere la distanta pana la 31 iulie 2018 inclusiv;
g) valoarea bonificatiei calculate conform prevederilor art. 1 alin. (3) lit. b);
h) suma platita pana la 31 iulie 2019 inclusiv, pentru fiecare obligatie fiscala.
(6) Compartimentul cu atributii de evidenta pe platitori din cadrul organului fiscal central, denumit in continuare compartiment de specialitate, intocmeste un referat prin care propune aprobarea acordarii bonificatiilor prevazute la art. 1 alin. (3), precum si scaderea din evidenta a valorii acestora, la care ataseaza lista prevazuta la alin. (5).
(7) Concomitent cu referatul prevazut la alin. (6), pentru fiecare persoana fizica prevazuta in lista se emite:
a) un borderou de adaugare/scadere a obligatiilor fiscale;
b) o decizie de constatare a acordarii bonificatiei, prevazuta in anexa nr. 2 la ordin.
(8) In cazul in care sunt indeplinite cumulativ conditiile prevazute la alin. (1) - (3) pot fi aplicate ambele bonificatii mentionate la art. 1 alin. (3).
(9) In situatia constatarii neindeplinirii conditiilor prevazute la alin. (1) - (3), organul fiscal central instiinteaza cu privire la neacordarea bonificatiilor numai persoanele fizice care sunt inrolate in spatiul privat virtual.
(10) Decizia prevazuta la alin. (7) lit. b) se intocmeste in doua exemplare, se avizeaza de seful compartimentului de specialitate si se aproba de conducatorul organului fiscal central. Un exemplar al deciziei se comunica persoanei fizice de catre organul fiscal central, potrivit prevederilor art. 47 din Codul de procedura fiscala, iar un exemplar se arhiveaza la dosarul fiscal.
(11) In situatia in care persoanele fizice au achitat integral cuantumul obligatiilor fiscale fara aplicarea prealabila a bonificatiilor, acestea pot solicita restituirea sumelor platite in plus, prin depunerea unei cereri la organul fiscal central, prevederile art. 168 din Codul de procedura fiscala fiind aplicabile in mod corespunzator. Modelul cererii de restituire este prevazut in Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 63/2017 privind aprobarea modelelor unor formulare utilizate in domeniul colectarii creantelor fiscale, precum si pentru modificarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3.454/2016 pentru aprobarea Procedurii de executare silita in cazul debitorilor care au de incasat sume certe, lichide si exigibile de la autoritati sau institutii publice, cu modificarile si completarile ulterioare.
(12) Documentele prevazute la alin. (6) si (7), aprobate de conducatorul organului fiscal central, stau la baza scaderii din evidenta fiscala a valorii bonificatiilor acordate.
(13) Prezenta procedura se aplica si in cazul in care obligatiile fiscale ce reprezinta conditie de acordare a bonificatiilor au fost stinse prin alte modalitati prevazute de lege decat plata voluntara.


ARTICOLUL 3
Dispozitii privind modalitatea de transfer de la bugetul de stat al valorii bonificatiilor acordate la plata contributiei de asigurari sociale
(1) Organul fiscal central transmite, in sistem informatic, in termen de 5 zile de la data acordarii bonificatiilor, unitatilor Trezoreriei Statului un fisier continand sumele reprezentand valoarea bonificatiilor acordate la plata contributiei de asigurari sociale.
(2) Pe baza acestui fisier se debiteaza automat un cont distinct de venituri al bugetului de stat codificat cu codul de identificare fiscala al persoanei fizice si se crediteaza contul de venituri al bugetului asigurarilor sociale codificat cu codul de identificare fiscala al persoanei fizice. Documentele justificative pe baza carora se realizeaza fisierul il reprezinta borderoul de adaugare/scadere a obligatiilor fiscale mentionat la art. 2 alin. (7) lit. a) si decizia de constatare a acordarii bonificatiei, prevazuta la art. 2 alin. (7) lit. b).
(3) Organul fiscal central transmite, in sistem informatic, Casei Nationale de Pensii Publice informatiile cu privire la contributiile de asigurari sociale datorate de persoanele fizice, pentru veniturile realizate in anul 2018.





Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...

Legea 188/1999, actualizata 2024, privind Statutul functionarilor publici
Legea 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, actualizata 2024 - Republicare Actualizat ...

Legea nr. 412/2023 pentru infiintarea si functionarea punctelor gastronomice locale
Legea nr. 412/2023 pentru infiintarea si functionarea punctelor gastronomice locale Publicata in ...

Legea 393/2023 privind statutul asistentului judecatorului
Legea 393/2023 privind statutul asistentului judecatorului Publicat in Monitorul Oficial cu numar ...

Legea finantelor publice locale, actualizata 2024 - Legea 273/2006
Legea 273/2006 privind finantele publice locale Actualizata prin Legea 387/2023 pentru modificare ...

Legea 500/2002 privind finantele publice, actualizata 2024
Legea 500/2002 privind finantele publice Actualizata prin Legea 262/2023 privind aprobarea Ordona ...

OUG 21/2023 privind Statutul lucratorului cultural profesionist
Ordonanta de urgenta nr. 21/2023 privind Statutul lucratorului cultural profesionist Publicata in ...



Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor culturale in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de cresa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Alocatia de stat pentru copii in anul 2024. Conditii de acordare si valoare alocatie
Sursa: MCP Cabinet avocati

Formularul 230 model editabil 2024 PDF. Completeaza Declaratia 230!
Sursa: EuroAvocatura.ro



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Conditiile speciale de munca presupun cote de contributii de asigurari sociale diferite
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Principiul non bis in idem in ceea ce priveste sanctiunile disciplinare
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Calculul termenului de preaviz in cazul concedierii salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Impiedicarea salariatului de a intra in incinta unitatii justifica absenta acestuia de la locul de munca. Sanctionare disciplinara abuzaiva
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti

Ştiri Juridice