din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2106 de useri online



Prima pagină » Legislaţie » Integral: Legea nr. 197/2019 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea si finantarea rezidentiatului

INTEGRAL: Legea nr. 197/2019 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea si finantarea rezidentiatului


Publicata in Monitorul Oficial nr. 877 din 31.10.2019.


Articolul I
Ordonanta Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea si finantarea rezidentiatului, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 601 din 31 august 2009, aprobata prin Legea nr. 103/2012, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 2, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(3) Cifra de scolarizare pentru rezidentiat este cel putin egala cu numarul de locuri reprezentand totalul absolventilor de medicina, medicina dentara si farmacie cu diploma de licenta din promotia anului in curs, cumulat cu numarul de posturi conform art. 18, stabilita prin ordin al ministrului sanatatii. In cazul in care numarul candidatilor care promoveaza examenul de rezidentiat este mai mare decat cifra de scolarizare initial anuntata, aceasta se va suplimenta pana la repartitia candidatilor, astfel incat toti candidatii promovati sa poata accesa un loc sau un post de rezidentiat. Ministerul Finantelor Publice asigura resursele financiare necesare scolarizarii prin rezidentiat la nivelul cifrelor de scolarizare aprobate."
2. La articolul 3, alineatele (1) si (2) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"Articolul 3
(1) Ministerul Sanatatii organizeaza admiterea in rezidentiatul pe locuri si pe posturi, prin concurs national, cu tematica si bibliografie unice, in temeiul unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului sanatatii.
(2) Concursul national prevazut la alin. (1) se poate desfasura la nivelul centrelor universitare pe baza acordului dintre Ministerul Sanatatii si institutiile de invatamant superior publice acreditate care au facultati de medicina, medicina dentara si farmacie."
3. La articolul 5, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:
"(3) Medicii rezidenti, medicii dentisti rezidenti, respectiv farmacistii rezidenti care ocupa prin concurs posturi de asistent de cercetare stiintifica efectueaza pregatirea in afara normei de baza, cu pastrarea tuturor drepturilor de rezident."
4. La articolul 6 alineatul (2), litera a) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"a) la data finalizarii programului de pregatire in rezidentiat, certificata de catre coordonatorul sau directorul de program de rezidentiat, in baza carnetului de rezident si a caietului de monitorizare a pregatirii rezidentului, dar nu mai devreme de prima sesiune de examene organizata in specialitatea respectiva, dupa expirarea stagiului minim aferent specialitatii;".
5. Articolul 9 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Articolul 9
(1) Pregatirea in rezidentiat se desfasoara in mod descentralizat, regional, la nivelul centrelor universitare cu facultati de medicina, medicina dentara si farmacie acreditate, prin departamentele de invatamant postuniversitar medical, medico-dentar si farmaceutic, inclusiv in cabinete medicale individuale de medicina de familie, precum si in unitati sanitare ale ministerelor cu retea sanitara proprie sau in unitati sanitare aflate in administrarea unitatilor publice locale.
(2) Institutiile de invatamant superior cu facultati de medicina, medicina dentara si farmacie acreditate propun Ministerului Sanatatii coordonatorii de program de rezidentiat, directorii de program, precum si responsabilii de formare, inclusiv in cabinete medicale individuale de medicina de familie, precum si in unitati sanitare ale ministerelor cu retea sanitara proprie sau in unitati sanitare aflate in administrarea unitatilor publice locale.
(3) Coordonatorul de program trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
a) sa fie sef de disciplina, sef de departament, sef de laborator sau farmacist-sef, certificat in specialitatea programului;
b) sa fie cadru didactic universitar cu functie de predare - profesor, conferentiar sau sef de lucrari.
(4) Prin exceptie de la prevederile alin. (3), directorul programului de rezidentiat in medicina de urgenta trebuie sa efectueze garzi in cadrul unei unitati de primiri urgente si sa indeplineasca unul dintre urmatoarele criterii:
a) sa fie cadru didactic universitar - sef de lucrari, conferentiar sau profesor la disciplina medicina de urgenta;
b) sa fie medic primar medicina de urgenta sau medic specialist medicina de urgenta, cu rezidentiat in medicina de urgenta, cu 5 ani vechime ca specialist in unitatea de primiri urgente;
c) sa fie medic primar anestezie si terapie intensiva, cu 5 ani vechime in unitatea de primiri urgente.
(5) Pentru programul de rezidentiat in specialitatea medicina de familie sunt nominalizati coordonatori de program cadre didactice universitare - profesor, conferentiar, sef de lucrari in specialitatea medicina de familie, medicina interna sau pediatrie.
(6) Nominalizarea coordonatorilor de program se face de catre institutiile de invatamant superior din domeniul sanatate acreditate si cu avizul colegiilor profesionale.
(7) Listele cu coordonatorii acreditati se revizuiesc anual pana la data de 1 noiembrie a fiecarui an.
(8) In cazul in care un coordonator/director de program isi suspenda activitatea in conditiile legii, pe o perioada mai mare de o luna, la propunerea institutiilor de invatamant superior din domeniul sanatate acreditate in cauza, coordonarea rezidentilor va fi preluata temporar de alte cadre didactice sau medici primari in specialitatea respectiva, avand titlul de doctor in stiinte medicale. Daca suspendarea este mai mare de 6 luni, se numeste un alt coordonator/director de program sau rezidentii vor fi redistribuiti altor coordonatori/directori de program disponibili din centrul universitar respectiv, dupa caz.
(9) Pentru indeplinirea unor sarcini, activitati si responsabilitati suplimentare functiei de baza, directorii de program si responsabilii de formare in rezidentiat beneficiaza de majorarea salariului de baza avut conform prevederilor legale in vigoare pe perioada cat exercita aceste functii.
(10) Responsabilii de formare din cabinetele medicale individuale de medicina de familie, precum si din unitatile sanitare ale ministerelor cu retea sanitara proprie sau in unitatile sanitare aflate in administrarea unitatilor publice locale beneficiaza de plata indemnizatiei prin transfer de la directiile de sanatate publica."
6. La articolul 15, alineatul (7) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(7) Dupa promovarea examenului si dupa expirarea stagiului minim aferent specialitatii, ministrul sanatatii confirma prin ordin titlul de medic specialist, de medic dentist specialist sau de farmacist specialist, dupa caz, in cel mult 30 de zile lucratoare de la ultima zi a sesiunii de examene organizate pentru specialitatea respectiva."
7. La articolul 18, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Articolul 18
(1) Rezidentiatul pe post se organizeaza in trimestrul IV al fiecarui an, in functie de numarul de posturi solicitate de unitatile sanitare publice din reteaua Ministerului Sanatatii, aflate in administrarea unitatilor publice locale sau a ministerelor sau institutiilor cu retea sanitara proprie, in specialitatile prevazute de Nomenclatorul specialitatilor medicale, medico-dentare si farmaceutice pentru reteaua de asistenta medicala."
8. La articolul 18, dupa alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (51), cu urmatorul cuprins:
"(51) Medicii, medicii dentisti si farmacistii care aleg post in specialitate sunt confirmati prin ordin al ministrului sanatatii, devenind rezidenti pe post in specialitatea respectiva, cu pregatire in centrul universitar ales."
9. La articolul 18, alineatul (8) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(8) Obligatia prevazuta la alin. (7) se stabileste prin act aditional la contractul individual de munca, in temeiul prevederilor Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Nerespectarea de catre salariat a obligatiei asumate il obliga pe acesta la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, precum si la restituirea primei de instalare, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita, conform actului aditional la contractul individual de munca."
10. La articolul 18, dupa alineatul (8) se introduce un nou alineat, alineatul (81), cu urmatorul cuprins:
"(81) Cheltuielile ocazionate de pregatirea profesionala se stabilesc pe ani de studii, prin ordin comun al ministrului sanatatii si al ministrului educatiei nationale, pentru fiecare din specialitatile prevazute de Nomenclatorul specialitatilor medicale, medico-dentare si farmaceutice pentru reteaua de asistenta medicala."
11. La articolul 19, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) Cuantumul anual al taxei este egal cu cel al cheltuielilor prevazute la art. 18 alin. (81) si se aplica in mod corespunzator ambelor modalitati de obtinere a celei de-a doua specialitati, prevazute la alin. (1). Acesta se stabileste prin ordin al ministrului sanatatii si al ministrului educatiei nationale si se revizuieste la intervale de minimum 5 ani."
12. La articolul 22, alineatul (3) se abroga.
13. La articolul 221, alineatul (5) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(5) Coordonatorul de rezidentiat, respectiv directorul de program, precum si indrumatorul de rezidentiat pot desemna medici rezidenti titulari in linia de garda cu acordul scris al acestora, la solicitarea unitatii sanitare unde se efectueaza garda in afara timpului normal de lucru. Orele suplimentare de garda efectuate de rezidenti peste orele normate se remunereaza conform incadrarii salariale existente."
14. Articolul 23 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Articolul 23
(1) Medicii rezidenti care au finalizat pregatirea in rezidentiat, dar nu au promovat examenul de specialitate, pot fi incadrati cu contract individual de munca in unitati sanitare publice, inclusiv in cabinete medicale individuale, in functie de specialitatea in care s-a efectuat pregatirea de rezidentiat si sub indrumarea unui medic cu drept de libera practica in specialitatea respectiva. In aceste cazuri, incadrarea se va face pe perioada determinata de un an, cu posibilitate de prelungire anuala, pana la maximum 3 ani. Incadrarea se va face pe functia de medic, cu salarizarea corespunzatoare de rezident ultimul an, in functie de specialitatea de confirmare.
(2) Prevederea de la alin. (1) se aplica si in cazul medicilor rezidenti pe post. In intervalul prevazut la alin. (1) se suspenda contractul individual de munca incheiat pe perioada nedeterminata cu unitatea sanitara unde medicul rezident a ocupat postul."
15. Dupa articolul 29 se introduce un nou articol, articolul 291, cu urmatorul cuprins:
"Articolul 291
(1) In vederea reatestarii competentelor profesionale si redobandirii dreptului de practica sau de libera practica, dupa caz, pentru medicii care au intrerupt activitatea profesionala sau se afla intr-o situatie de incompatibilitate pe o perioada mai mare de 5 ani, Colegiul Medicilor din Romania, prin colegiile teritoriale, incheie cu unitatile sanitare acreditate sa desfasoare programe de pregatire in rezidentiat, inclusiv cu cabinetele medicale individuale de medicina de familie, contracte pentru efectuarea stagiului practic pentru medicii in cauza.
(2) Pe perioada stagiului prevazut la alin. (1), medicii lucreaza sub supravegherea si responsabilitatea coordonatorilor de program de rezidentiat, directorilor de program, precum si responsabililor/indrumatorilor de formare nominalizati conform prevederilor art. 9 alin. (3) sau a unui medic primar acreditat in acest scop de catre Colegiul Medicilor din Romania in cazul medicilor de familie si de medicina generala.
(3) Medicii prevazuti la alin. (1) au aceleasi atributii si responsabilitati ca si medicii rezidenti aflati in ultimul an de pregatire in cazul medicilor specialisti sau, dupa caz, competente limitate in cazul medicilor de medicina generala si al medicilor cu competente limitate.
(4) Pe perioada stagiului, medicii prevazuti la alin. (1) nu beneficiaza de drepturi salariale.
(5) La incheierea stagiului pentru redobandirea dreptului de libera practica, unitatea sanitara acreditata sau, dupa caz, cabinetul medical individual de medicina de familie elibereaza medicului o adeverinta din care rezulta perioada efectuarii acestuia si sumarul activitatilor desfasurate."


Articolul II
(1) Pentru anul 2019, prin derogare de la art. 2 alin. (3), art. 3 alin. (1), art. 8 alin. (1), art. 9 alin. (3), art. 10 alin. (2) si (3), art. 15 alin. (8), art. 181 alin. (1) si art. 19 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea si finantarea rezidentiatului, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 601 din 31 august 2009, aprobata prin Legea nr. 103/2012, cu modificarile si completarile ulterioare, concursul national pentru admiterea in rezidentiatul pe locuri si pe posturi se organizeaza in temeiul unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului sanatatii.
(2) Cifra de scolarizare pentru rezidentiat pentru anul 2019 se aproba prin ordin al ministrului sanatatii. Ministerul Finantelor asigura resursele financiare necesare scolarizarii prin rezidentiat, la nivelul cifrelor de scolarizare aprobate.
(3) Ordinele prevazute la alin. (1) si (2) sunt opozabile Ministerului Educatiei Nationale.





Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...

Legea 188/1999, actualizata 2024, privind Statutul functionarilor publici
Legea 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, actualizata 2024 - Republicare Actualizat ...

Legea nr. 412/2023 pentru infiintarea si functionarea punctelor gastronomice locale
Legea nr. 412/2023 pentru infiintarea si functionarea punctelor gastronomice locale Publicata in ...

Legea 393/2023 privind statutul asistentului judecatorului
Legea 393/2023 privind statutul asistentului judecatorului Publicat in Monitorul Oficial cu numar ...

Legea finantelor publice locale, actualizata 2024 - Legea 273/2006
Legea 273/2006 privind finantele publice locale Actualizata prin Legea 387/2023 pentru modificare ...

Legea 500/2002 privind finantele publice, actualizata 2024
Legea 500/2002 privind finantele publice Actualizata prin Legea 262/2023 privind aprobarea Ordona ...

OUG 21/2023 privind Statutul lucratorului cultural profesionist
Ordonanta de urgenta nr. 21/2023 privind Statutul lucratorului cultural profesionist Publicata in ...



Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor culturale in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de cresa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Alocatia de stat pentru copii in anul 2024. Conditii de acordare si valoare alocatie
Sursa: MCP Cabinet avocati

Formularul 230 model editabil 2024 PDF. Completeaza Declaratia 230!
Sursa: EuroAvocatura.ro



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Conditiile speciale de munca presupun cote de contributii de asigurari sociale diferite
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Principiul non bis in idem in ceea ce priveste sanctiunile disciplinare
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Calculul termenului de preaviz in cazul concedierii salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Impiedicarea salariatului de a intra in incinta unitatii justifica absenta acestuia de la locul de munca. Sanctionare disciplinara abuzaiva
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti

Ştiri Juridice