din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1702 de useri online



Prima pagină » Legislaţie » Integral: Hotararea nr. 140/2009 privind aprobarea cotizatiilor si tarifelor pentru membrii Camerei Auditorilor Financiari din Romania si pentru stagiarii in activitatea de audit financiar

INTEGRAL: Hotararea nr. 140/2009 privind aprobarea cotizatiilor si tarifelor pentru membrii Camerei Auditorilor Financiari din Romania si pentru stagiarii in activitatea de audit financiar


Hotararea nr. 140/2009 privind aprobarea cotizatiilor si tarifelor pentru membrii Camerei Auditorilor Financiari din Romania si pentru stagiarii in activitatea de audit financiar

Publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 308 din 11 mai 2009


Avand in vedere dezbaterile pe marginea materialelor prezentate in sedinta Consiliului Camerei Auditorilor Financiari din Romania din data de 14 aprilie 2009, in temeiul prevederilor:
a) art. 6 alin. (3) si (5) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 75/1999 privind activitatea de audit financiar, cu modificarile ulterioare;
si
b) art. 26 din Regulamentul de organizare si functionare a Camerei Auditorilor Financiari din Romania, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 983/2004, cu modificarile si completarile ulterioare,
Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din Romania, intrunit in sedinta din data de 14 aprilie 2009, hotaraste:

Se aproba cotizatiile si tarifele pentru membrii Camerei Auditorilor Financiari din Romania (CAFR) si pentru stagiarii in activitatea de audit financiar, dupa cum urmeaza:

A. Cotizatii fixe

Art. 1
(1) Cotizatiile fixe anuale reprezinta sumele in lei ce trebuie achitate de catre toti membrii CAFR, persoane fizice si firme de audit, active sau nonactive, in vederea mentinerii in Registrul auditorilor financiari si a asigurarii accesului la serviciile gratuite acordate de CAFR membrilor acesteia.
(2) Cotizatiile fixe anuale se stabilesc dupa cum urmeaza:
a) pentru auditorii financiari persoane fizice active: 300 lei;
b) pentru auditorii financiari persoane fizice nonactive: 150 lei;
c) pentru firmele de audit: 600 lei.

Art. 2
(1) Plata cotizatiilor fixe anuale se face pana la data de 31 ianuarie a fiecarui an.
(2) In cazul auditorilor financiari persoane fizice si firme de audit, care se inscriu in Registrul auditorilor financiari dupa data de 31 ianuarie, cotizatia fixa anuala se plateste in termen de 30 de zile calendaristice de la acordarea calitatii de membru al CAFR.
(3) Auditorii financiari, membri ai CAFR, sunt obligati la plata dobanzilor de intarziere pentru fiecare zi de intarziere la plata acestor cotizatii/tarife.
a) Modul de calcul al dobanzilor de intarziere in cazul neachitarii cotizatiilor/tarifelor in termenul legal este:
Cotizatia fixa restanta * Procentul de calcul * Perioada de intarziere (in zile calendaristice)/365
b) Procentul de calcul al dobanzilor de intarziere este dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei (BNR) inmultita cu 150 de puncte procentuale.
c) Nivelul dobanzii de referinta a BNR, in functie de care se stabilesc dobanzile de intarziere, este cel din prima zi lucratoare a anului, pentru dobanda legala cuvenita pe semestrul I al anului in curs, si cel din prima zi lucratoare a lunii iulie, pentru dobanda legala cuvenita pe semestrul II al anului in curs.
Perioada de intarziere reprezinta numarul de zile calendaristice pentru care se datoreaza dobanzile de intarziere. Aceasta incepe cu prima zi lucratoare dupa scadenta si se termina cu ziua lucratoare dinaintea datei platii.
In cazul in care perioada de intarziere cuprinde doua sau mai multe semestre, dobanzile de intarziere se vor calcula in functie de dobanda de referinta a BNR aferenta fiecarui semestru.
d) Membrii CAFR au obligatia transmiterii catre aceasta a copiei documentului platii si, daca este cazul, a modului de calcul al acestor dobanzi de intarziere.

B. Cotizatii variabile

Art. 3
(1) Cotizatii1e variabile anuale reprezinta contributiile auditorilor financiari, membri ai CAFR, calculate prin aplicarea unor cote specificate mai jos la totalul onorariilor calculat conform alin. (3).
(2) Cotizatiile variabile anuale se calculeaza prin aplicarea unei singure cote procentuale asupra totalului onorariilor, in functie de marimea acestora, astfel:



  • se aplica un procent de 0,5% la totalul onorariilor, daca acesta este mai mic sau egal cu 50.000 lei;

  • se aplica un procent de 0,8% la totalul onorariilor, daca acesta este mai mare de 50.000 lei si mai mic sau egal cu 200.000 lei;

  • se aplica un procent de 0,9% la totalul onorariilor, daca acesta este mai mare de 200.000 lei si mai mic sau egal cu 600.000 lei;

  • se aplica un procent de 1,0% la totalul onorariilor, daca acesta este mai mare de 600.000 lei si mai mic sau egal cu 1.000.000 lei;

  • se aplica un procent de 1,2% la totalul onorariilor, daca acesta este mai mare de 1.000.000 lei.
    (3) Totalul onorariilor la care se va aplica procentul de calcul pentru cotizatia variabila se calculeaza insumand onorariile obtinute din activitatea de audit financiar cu onorariile obtinute din activitatea de audit intern, precum si cu alte onorarii obtinute din exercitarea profesiei de auditor financiar (cum ar fi, spre exemplu, dar fara sa se limiteze la: auditul programelor cu fonduri provenite de la Uniunea Europeana, PHARE, alte organizatii; auditul situatiilor financiare al cooperativelor de credit; audit de conformitate privind obligatiile din contractele de privatizare a societatilor comerciale potrivit solicitarilor Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului; rapoarte de revizuire cu scop limitat; asistenta in vederea retratarii situatiilor financiare; organizarea de cursuri de specialitate; servicii de consultanta si alte lucrari care necesita calitatea de auditor financiar) pentru perioada de raportare.
    Onorariile luate in calcul sunt cele facturate in cursul perioadei de raportare din care se scad sumele care au fost cedate subcontractorilor si colaboratorilor, auditori financiari membri ai CAFR, si nu includ taxa pe valoarea adaugata.
    (4) Prin exceptie de la alin. (3), pentru misiunile de audit la care onorariul orar declarat de catre auditori se situeaza sub nivelul onorariului mediu orar, calculat ca urmare a inspectiilor de calitate efectuate de catre reprezentantii CAFR in exercitiul anterior, onorariul aferent acestei activitati se determina prin inmultirea numarului de ore declarate de auditor ca fiind efectuate pentru finalizarea fiecarei misiuni de audit, in conformitate cu Hotararea Consiliului Camerei Auditorilor Financiari din Romania nr. 44/2005 pentru aprobarea Normelor privind stabilirea numarului mediu minim de ore pentru finalizarea unei misiuni de audit financiar, cu onorariul mediu orar calculat ca urmare a inspectiilor de calitate efectuate in exercitiul anterior si publicat conform alin. (5).
    (5) Pana la data de 15 februarie a fiecarui an, CAFR va publica pe site-ul propriu nivelul mediu al onorariului orar rezultat din inspectiile de calitate efectuate in exercitiul anterior, care sa fie avut in vedere de catre auditori la calcularea cotizatiilor variabile datorate CAFR.

    Art. 4
    (1) Membrii CAFR, auditori financiari activi, persoane fizice sau firme de audit, trebuie sa achite in cursul anului cotizatiile variabile anuale, sub forma de avans, pana pe data de 30 septembrie, in functie de modalitatile de calcul prevazute de art. 2 alin.(2)-(4), pana la data de 30 iunie, mai putin sumele care au fost cedate subcontractorilor si colaboratorilor, auditori financiari membri ai CAFR, cu obligatia mentionarii ulterioare a sumelor respective si a beneficiarilor acestora in Raportul anual al membrilor.
    (2) Pe baza situatiilor financiare intocmite pentru exercitiul financiar care se incheie la 31 decembrie, se va stabili cuantumul definitiv al cotizatiei variabile datorate de membrii CAFR, aferente totalului onorariilor raportate, rezultate din cumularea veniturilor obtinute din activitatea de audit financiar, audit intern, precum si a altor venituri realizate din exercitarea profesiei de auditor financiar, respectiv prin evaluarea numarului de ore declarate de auditor ca efectuate pentru finalizarea fiecarei misiuni de audit, in conformitate cu Hotararea Consiliului Camerei Auditorilor Financiari din Romania nr. 44/2005, luanduA­se in considerare, ca suma de referinta, onorariul mediu orar calculat ca urmare a inspectiilor de calitate efectuate in exercitiul anterior.
    Din cuantumul definitiv al cotizatiei se va scadea avansul achitat de membrii CAFR pana la data de 30 septembrie, diferenta urmand a fi regularizata (achitata de membrii CAFR sau rambursata de catre aceasta, dupa caz) pana la data de 31 martie a anului urmator.
    (3) Acordarea vizei anuale pe carnetul de auditor financiar pentru exercitarea profesiei se va face numai in conditiile indeplinirii obligatiilor, inclusiv a celor de plata a cotizatiilor fixe si variabile anuale, de catre membrii CAFR. Viza este valabila din momentul acordarii pana la data de 31 martie a anului urmator acordarii acesteia.
    (4) Pentru veniturile obtinute sub forma de salariu din activitatea de audit financiar, audit intern, precum si pentru alte venituri realizate din exercitarea profesiei de auditor financiar, persoanele in cauza nu vor datora cotizatie variabila catre CAFR.
    (5) Prevederile art. 2 alin. (3) se aplica si in cazul platii cu intarziere a cotizatiilor variabile.

    C. Tarife

    Art. 5
    Tarifele pentru auditorii financiari sunt urmatoarele:
    a) tariful pentru atribuirea calitatii de membru al CAFR si inscrierea in Registrul auditorilor financiari - persoane fizice este in suma de 650 lei.
    Achitarea acestuia se poate face in numerar, la sediul CAFR, sau prin transfer bancar;
    b) tariful pentru atribuirea calitatii de membru al CAFR si inscrierea in Registrul auditorilor financiari - firme de audit este in suma de 1.300 lei.
    Achitarea acestuia se poate face in numerar, la sediul CAFR, sau prin transfer bancar.

    Art. 6
    Tarifele pentru stagiarii in activitatea de audit financiar sunt urmatoarele:
    a) tarif pentru inscrierea la stagiul in activitatea de audit financiar: 250 lei.
    Tariful se achita la inscrierea in vederea efectuarii stagiului;
    b) tarif pentru monitorizarea activitatii de pregatire practica a stagiarilor: 100 lei/an.
    Tariful se achita corespunzator perioadei de stagiu, pana la data de 31 martie a fiecarui an de stagiu.

    Art. 7
    Prezenta hotarare intra in vigoare incepand cu data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
    La data intrarii in vigoare a prezentei hotarari se abroga urmatoarele hotarari:

  • Hotararea Consiliului Camerei Auditorilor Financiari nr. 77/2006 privind aprobarea cotizatiilor si tarifelor pentru membrii Camerei Auditorilor Financiari din Romania si pentru stagiarii in activitatea de audit financiar, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 52 din 23 ianuarie 2007, cu modificarile ulterioare;

  • Hotararea Consiliului Camerei Auditorilor Financiari nr. 104/2007, privind modificarea nivelului cotizatiilor fixe, precum si al unor tarife ale Camerei Auditorilor Financiari din Romania, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 188 din 12 martie 2008.

    Art. 8
    Prezenta hotarare se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.






Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...

Legea 188/1999, actualizata 2024, privind Statutul functionarilor publici
Legea 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, actualizata 2024 - Republicare Actualizat ...

Legea nr. 412/2023 pentru infiintarea si functionarea punctelor gastronomice locale
Legea nr. 412/2023 pentru infiintarea si functionarea punctelor gastronomice locale Publicata in ...

Legea 393/2023 privind statutul asistentului judecatorului
Legea 393/2023 privind statutul asistentului judecatorului Publicat in Monitorul Oficial cu numar ...

Legea finantelor publice locale, actualizata 2024 - Legea 273/2006
Legea 273/2006 privind finantele publice locale Actualizata prin Legea 387/2023 pentru modificare ...

Legea 500/2002 privind finantele publice, actualizata 2024
Legea 500/2002 privind finantele publice Actualizata prin Legea 262/2023 privind aprobarea Ordona ...

OUG 21/2023 privind Statutul lucratorului cultural profesionist
Ordonanta de urgenta nr. 21/2023 privind Statutul lucratorului cultural profesionist Publicata in ...



Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor culturale in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de cresa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Alocatia de stat pentru copii in anul 2024. Conditii de acordare si valoare alocatie
Sursa: MCP Cabinet avocati

Formularul 230 model editabil 2024 PDF. Completeaza Declaratia 230!
Sursa: EuroAvocatura.ro



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Conditiile speciale de munca presupun cote de contributii de asigurari sociale diferite
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Principiul non bis in idem in ceea ce priveste sanctiunile disciplinare
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Calculul termenului de preaviz in cazul concedierii salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Impiedicarea salariatului de a intra in incinta unitatii justifica absenta acestuia de la locul de munca. Sanctionare disciplinara abuzaiva
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti

Ştiri Juridice