din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1926 de useri online



Prima pagină » Legislaţie » Integral: Legea 148/2011 privind desfiintarea unor instante judecatoresti si a parchetelor de pe langa acestea

INTEGRAL: Legea 148/2011 privind desfiintarea unor instante judecatoresti si a parchetelor de pe langa acestea


Legea nr. 148/2011 privind desfiintarea unor instante judecatoresti si a parchetelor de pe langa acestea

Publicata in Monitorul Oficial nr. 510 din 19 iulie 2011


Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege

Art. 1
(1) Instantele judecatoresti si parchetele de pe langa acestea prevazute in anexa care face parte integranta din prezenta lege se desfiinteaza.
(2) Posturile din cadrul instantelor si al parchetelor prevazute la alin. (1) se transfera, cu prioritate, la instantele si parchetele care preiau competenta teritoriala a instantei si parchetului desfiintat ori, in functie de necesitati, la alte instante sau parchete.
(3) Ministerul Justitiei, cu avizul conform al Consiliului Superior al Magistraturii, va stabili modul de distribuire a posturilor de judecator si procuror prevazute la alin. (2), prin modificarea corespunzatoare a statelor de functii si de personal.

Art. 2
(1) Judecatorii si procurorii din cadrul instantelor si al parchetelor de pe langa acestea, desfiintate in conditiile prezentei legi, pot opta pentru transferul pe un post in cadrul instantelor sau parchetelor, astfel:
a) pe un post in cadrul instantei sau al parchetului care a preluat cauzele de competenta teritoriala a instantei sau parchetului desfiintat;
b) pe un post vacant la o alta instanta sau la un alt parchet din circumscriptia aceleiasi curti de apel unde se afla instanta sau parchetul desfiintat;
c) pe un post vacant la o alta instanta sau la un alt parchet.
(2) Transferul prevazut la alin. (1) se poate face la instante sau parchete corespunzatoare gradului profesional al judecatorului sau procurorului. Judecatorii pot opta numai pentru posturi de judecator, iar procurorii numai pentru posturi de procuror.
(3) Daca pentru acelasi post dintre cele prevazute la alin. (1) opteaza 2 sau mai multi judecatori sau, dupa caz, procurori, se vor acorda prioritate urmatoarelor criterii, in ordine:
a) judecatorul/procurorul are domiciliul ori, dupa caz, locuieste in localitatea unde se afla sediul instantei sau al parchetului;
b) judecatorul/procurorul ori sotul/sotia acestuia are o locuinta in proprietate in localitatea unde se afla sediul instantei sau al parchetului pentru care opteaza;
c) vechimea efectiva mai mare in functia de judecator sau procuror.
(4) In vederea exprimarii optiunii, Consiliul Superior al Magistraturii va transmite lista posturilor prevazute la alin. (1) curtilor de apel si parchetelor de pe langa curtile de apel in circumscriptia carora se afla instantele/parchetele desfiintate, lista care se va aduce la cunostinta judecatorilor si procurorilor din cadrul acestor instante/parchete. Judecatorii si procurorii opteaza pentru unul dintre posturile vacante din lista, in termen de 15 zile de la comunicarea listei posturilor vacante.
(5) Judecatorul sau procurorul care, in urma procedurii prevazute la alin. (3), nu a obtinut postul pentru care a optat poate face o noua optiune pentru un post vacant din lista prevazuta la alin. (4), intr-un nou termen de 15 zile de la comunicarea modului de solutionare a primei optiuni.

Art. 3
In cazul transferului realizat in conditiile art. 2 la o alta instanta sau la un alt parchet decat cel din localitatea de domiciliu, judecatorii si procurorii beneficiaza la data mutarii efective de plata unei indemnizatii egale cu indemnizatia de incadrare bruta lunara.

Art. 4
Dispozitiile prezentei legi se aplica in mod corespunzator si celorlalte categorii de personal din cadrul instantelor si al parchetelor, prevederile Legii nr. 53/2003 a€” Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, aplicandu-se in mod corespunzator.

Art. 5
(1) Prezenta lege intra in vigoare la 3 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si se aplica potrivit prevederilor prezentului articol.
(2) Prevederile art. 1 alin. (1) si (2) se aplica incepand cu data de 1 noiembrie 2011.
(3) In termen de 45 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, Guvernul va adopta hotararea de modificare a Hotararii Guvernului nr. 337/1993 pentru stabilirea circumscriptiilor judecatoriilor si parchetelor de pe langa judecatorii, cu modificarile si completarile ulterioare, in vederea stabilirii noilor circumscriptii teritoriale ale judecatoriilor care preiau cauzele de competenta teritoriala a instantelor desfiintate, hotarare care se va aplica incepand cu 1 noiembrie 2011.
(4) In termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a hotararii Guvernului prevazute la alin. (3), Ministerul Justitiei si Consiliul Superior al Magistraturii vor aduce la indeplinire prevederile art. 1 alin. (3), tinand seama si de hotararea Guvernului prevazuta la alin. (3).
(5) Pana la data de 1 noiembrie 2011 se va desfasura procedura prevazuta la art. 2. Transferul posturilor si al personalului opereaza incepand cu data de 1 noiembrie 2011.
(6) Cauzele aflate pe rolul instantelor/parchetelor prevazute in anexa la data intrarii in vigoare a prezentei legi, precum si cele inregistrate dupa aceasta data se transmit pe cale administrativa, incepand cu data de 1 octombrie 2011, instantelor/parchetelor care preiau competenta teritoriala a instantei si, respectiv, parchetului desfiintat. In cauzele inregistrate dupa data de 1 octombrie 2011, stabilirea termenelor si efectuarea actelor de procedura urmeaza a fi realizate de instantele/parchetele care preiau competenta teritoriala a instantei si, respectiv, parchetului desfiintat.

Art. 6
(1) Bunurile mobile aflate in folosinta judecatoriilor si a parchetelor prevazute in anexa se redistribuie prin ordin al ordonatorului tertiar de credite in subordinea caruia functioneaza instanta sau parchetul desfiintat, in principal catre instantele si parchetele care preiau competenta teritoriala a instantei si, respectiv, parchetului desfiintat.
(2) Sediile judecatoriilor si ale parchetelor desfiintate pot fi folosite ca sedii secundare ale instantelor sau, dupa caz, ale parchetelor din circumscriptia respectivei curti de apel.

Art. 7
Anexa nr. 1 la Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 827 din 13 septembrie 2005, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica in mod corespunzator.





Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Legislaţie

OUG nr. 36/2025 pentru stabilirea unor masuri privind personalul platit din fonduri publice
ORDONANTA DE URGENTA nr. 35/2025 pentru stabilirea unor masuri privind personalul platit din fonduri ...

HG 295/2025, privind REVISAL-ul - Registrul electronic de evidenta a salariatilor
HG nr. 295/2025 privind Registrul general de evidenta a salariatilor REGES-ONLINE ...

OUG nr. 156/2024 (Ordonanta trenulet 2024 - 2025 sau Ordonanta Austeritatii 2025) privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publi
Ordonanta de urgenta nr. 156/2024 (denumita si Ordonanta trenulet 2024 - 2025 sau Ordonanta Austerit ...

OUG nr. 153/2024 privind stabilirea unor masuri la nivelul administratiei publice centrale
Ordonanta de urgenta nr. 153/2024 privind stabilirea unor masuri la nivelul administratiei publice c ...

Codul muncii 2025. Legea 53/2003, actualizata 2025
Codul muncii actualizat 2025 Actualizat prin LEGEA nr. 283/2024, publicata in MONITORUL OFICIAL n ...

OUG 62/2024, privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, precum si a proceselor p
Ordonanta de urgenta nr. 62/2024 privind unele masuri pentru solutionarea proceselor privind salariz ...

Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare
Legea nr. 183/2024 privind statutul personalului de cercetare, dezvoltare si inovare Publicata in ...

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...



Articole Juridice

Revocarea deciziei de concediere. Intre executare provizorie si efecte retroactive
Sursa: MCP avocati

Contractul de colaborare vs. contractul individual de munca. Delimitari juridice si implicatii fiscale?
Sursa: MCP avocati

Accidentul de munca. Obligatia de raportare, rigorile cercetarii si exigentele legale
Sursa: MCP avocati

Neplata orelor suplimentare. Dreptul ignorat al functionarilor publici cu statut special
Sursa: MCP avocati

Pauza de masa intre dreptul la repaus si exigentele disciplinei muncii. Reflectii critice asupra acestui drept
Sursa: MCP avocati

Decizie obligatorie a ICCJ: Clarificari privind drepturile salariale ale functionarilor publici
Sursa: avocat Curpas Florian Cristian

Legea nr. 57/2025 - Simplificarea procedurilor pentru cererile de valoare redusa
Sursa: MCP avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Conditiile speciale de munca presupun cote de contributii de asigurari sociale diferite
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Principiul non bis in idem in ceea ce priveste sanctiunile disciplinare
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Calculul termenului de preaviz in cazul concedierii salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Impiedicarea salariatului de a intra in incinta unitatii justifica absenta acestuia de la locul de munca. Sanctionare disciplinara abuzaiva
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti

Ştiri Juridice